Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 15: @Del Boy - Забрана за лет со авион на деца помали од 5 години)

Забрана за лет со авион за деца помали од 5 години?

• За

• Против

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Ете, тоа што си го кажал не е само за пушачи, ппц не е ок да си донесеш дете у кафана, но кога и како родител треба да си однесе дете меѓу луѓе, на тоа одоговор не видов? Ете транспаретно, дај ти без хехе шали.
Definiraj go prasanjeto pokoncizno, sto tocno te interesira ?

Не гледам каква врска има тоа дали јас имам порок или не со темава. Зборуваме за цигарите, нивната штетност и дали треба да се забранат во затворени простории од јавен карактер.

Притоа, никој Владе не ти забранува да пушиш, ти и понатака ќе можеш да уживаш во овој благодет, меѓутоа ќе ти забранат да го труеш нормалниот човек, поточно човекот што излегол на кафе/пијачка/провод, сеедно. Ако ти се пуши ќе излезеш до надвор, ќе чурнеш една и ќе се вратиш на маса. Не гледам каде е обесправувањето тука, овозможено ќе биде нормално функционирање на луѓето во затворени простории од јавен карактер, а богами ако се спроведува како што треба законот надежно и намалување на бројот на пушачи. Поразително е ова што го гледам и што се случува, колку малолетници пушат, страшно... Кај мене има едно мало продавниче кое работи 366 денови во годината, нема ни празник ни делник за него, едно 100 000 пати го имам фатено како им продава цигари на парче на деца. Еднаш му реков, аман бе човек до 30 денари ли ти е дојдено? Зошто им даваш на децата да се трујат...

Така да Владе мој не мораш да кружиш као киша око Крагујевац за да најдеш оправдување за нешто што нема смисла, во 2026 година нарочито.
Стеф, немој така, доктор владе знае...плус сеа чекам 10 автоимуни болести. Владе, ти си на потег:

Не е исто брат, воздухот е јавен ресурс, а храната може да ја избереш, сакаш веган нема проблем, сакаш невеган нема проблем, ова у кратко.
pa ja znam deka ne e isto, ne me kapiras, ne go pustiv ja toj argument deka pusenje cigari vo lokal = zagaduvanjeto na USJE.

ja toa celo vreme go zboram, forumasite kako nepusaci mozat fino da si idat na mesta kade sto ne se pusi i kraj, ednostavno resenie, a ne da se unistuva cel ugostitelski sektor, da se kaznuvaat ugostiteli zatoa sto istite nepusaci sakale da ne se pusi onamu kade sto sopstvenikot izbral da se pusi.

ako ja od kaj so poteknuvam imase kafikji kaj sto ne se pusi, da mi kazes deka vo Skopje nema e smesno.

zatoa sto USJE e zagaduvac vrz koj sto jas nemam kontrola i nemam izbor, dodeka ti kako nepusac imas moznost da izberes da si odis vo kafikj kade sto ne se pusi i da go izbegnes dimot od cigari.
Нема бе брат тоа пробувам да ти кажам, фиктивно се одвоени пушачки и непушачки дел, а ефектот е дури и полош, поарно седи во пушачкиот дел него во "непушачкиот" каде оди целиот дим и смрдеа пошо фиктивно се одвоени. На прсти од една рака се бројат локалите кај што стварно имаш одвоен пушачки од непушачки дел така да го јадеш стапот како год.

Се оди по тоа што е разумно, 100% од сите што пушат не сакаат нивните деца да пушат.
se slozuvam, i site alkoholicari ne sakaat decata da im pijat, no toa nema vrska so ova sto go moabetime.

ja sum za vakov zakon samo koga ke se zabrani se shto e shtetno bez selekcija.

se slozuvam, i site alkoholicari ne sakaat decata da im pijat, no toa nema vrska so ova sto go moabetime.

ja sum za vakov zakon samo koga ke se zabrani se shto e shtetno bez selekcija.
Има најголема врска со ова што го муабетиме....целта ако е што помалку млади да се навлечат на ова срање тогаш сите треба да ја поддржиме.

Нема бе брат тоа пробувам да ти кажам, фиктивно се одвоени пушачки и непушачки дел, а ефектот е дури и полош, поарно седи во пушачкиот дел него во "непушачкиот" каде оди целиот дим и смрдеа пошо фиктивно се одвоени. На прсти од една рака се бројат локалите кај што стварно имаш одвоен пушачки од непушачки дел така да го јадеш стапот како год.
ja se slozuvam deka nema logika da ima odvoeni delovi, mnozinski del od kafikji veke imaat ventilacija koja prakticki go postignuva istiot efekt.

ama sepak imas kafikji kaj sto ne se pusi, zasto ne odis tamu na primer dokolku ti smeta dimot, toa e najlesno i najprakticno resenie.

ja se slozuvam deka nema logika da ima odvoeni delovi, mnozinski del od kafikji veke imaat ventilacija koja prakticki go postignuva istiot efekt.

ama sepak imas kafikji kaj sto ne se pusi, zasto ne odis tamu na primer dokolku ti smeta dimot, toa e najlesno i najprakticno resenie.
Точно, ама прашањето е зошто јас како неконзуматор на тој порок да правам исклучок и да гуглам место кај што не се пуши? Зошто тоа не го направи тој што го конзумира порокот? Која е поентата пушачот да биде привилегиран во однос на другите?

Ќерка ти има дечко што има другари што се пушачи....он сака да искача навечер со нив. Покрај него и ќерка ти оди таму...дали би ти било сеедно што ќе се навлече на цигари. Пошто пази....изложеност на дим има потенцијална опасност да станеш и ти зависник. Ова никој не го спомнува.

Има најголема врска со ова што го муабетиме....целта ако е што помалку млади да се навлечат на ова срање тогаш сите треба да ја поддржиме.
ama nepusenje po kafikji ne ja menuva statistikata, barem ne drasticno, ova e obicno mackanje oci, defokus i nacin na polnenje na budzet.

sakate da ima pomalku pusaci?

aktiviras policija po parkovi, pred sredni shkoli, sekoj maloletnik koj shto ke bide faten go nosis vo stanica i mu gi povikuvas roditelite i go kaznuvas za negriza za sopstvenoto dete.

potoa doznavash kaj kupil cigari, odish i go kaznuvash pravnoto lice, mu odzemas licenca (koja sega ne postoi) za prodavanje cigari.

dislociras sekoja mozna prodavnica kade sto se prodavaat cigari od osnovni, sredni ucilista, i taka sozdavas generacija koja nema da pusi.

imas milion nacini da preventiras pusenje, toa zabranuvanje po kafikji nesto ne menuva koga istiot moze u park so vino kako maloletnik da pusi cigari.

Стеф, немој така, доктор владе знае...плус сеа чекам 10 автоимуни болести. Владе, ти си на потег:
Za so me cekas be druze. Citam pree se objasnuvas sega ne mi teknuva so koj okolu konceptot drugar, drusvo. Kako prvo toa tebe ne ti e jasno kako funkcionira vaka po muabetot. Vtoro poimot snegulka, ni toa ne ti e jasno. Prva misla so ti pomina e deka nepusac po difolt e snegulka so realno vrska nema.
Toa prvo rascisti si go, pa posle ke mozime da prodolzime.
So Stefani ke se razberam naknadno ;)

Точно, ама прашањето е зошто јас како неконзуматор на тој порок да правам исклучок и да гуглам место кај што не се пуши? Зошто тоа не го направи тој што го конзумира порокот? Која е поентата пушачот да биде привилегиран во однос на другите?
konzumatorot na cigari go selektira ona mesto kade sto se pusi, ti ke go selektiras toa mesto kade sto ne se pusi.

eve ja kako pusac selektiram mesta kade sto se pusi, dokolku istoto ne e dozvoleno si stanuvam bez nikakov prigovor i idam na mesta kade sto toa e dozvoleno.

zasto nekonzumator na meso da bira mesto kade sto nema meso? zasto toj sto jade meso da e privilegiran? kapiras?

taka i veganot i mesarot ke si selektiraat mesta kade sto imaat onakva hrana koja sto ja preferiraat, istoto i so nepusacite i so pusacite.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom