Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Сакав од претходно да коментирам ама заборавам. @Hurin кажа убо, то шо сакав јас да го кажам на почетокот. Батињава намерно се наместија пред кола, жената проба да избега, овие упорна во колата, сето намерно само за има причина да пука. Жената дали била либтарда или не, немаше вооружана и не ни проба да згази некој.

Не го знам американскиот закон, но точно е то дека не смее да се пука лоце кое бега, и плус вооружано.

Но сакам да потенцирам, то шо го прават ICE во овој случај, има амандмани кои дозволува граѓанинот самиот да се брани. Во овој случај и јас че пукам по нив во самоодбрана. Градоначалникот донесе одлука да се избркаат од Минеаполис.

Плус САД немаат стандард школо за полицаец ниту ICE туку одреден период треба да поминиш тренинг. Имаш многу сериски убијци, психопати и социопати шо работат а не ги знаеме и се заштитени.
Ова не е филм, ова е реалниот свет. Кога полиција те запира и ти даде наредба да застаниш и ти почниш да возиш тоа е автоматски actively resisting arrest or attempting to evade arrest by flight.

18 U.S.C. § 111 – Assaulting, resisting, or impeding federal officers

Ја наместија и двајцата, ваљда играа на карта да им избега и да ја апсат потоа, затоа и ги снимаше таблите. Шо му текна на овој да пука Бог знае.
Да се понашаше она нормално, нерелевантно ќе беше сѐ ова што зборуваш.

Џандарот не се понашаше ненормално, како во однос на некој што застанал попречно на сред улица. Слика и врти околу аутото. Не реагира на провокации. Сѐ што направи беше текстбук коректно... Додека не ја упука во фаца во моментот кога веќе не беше во опасност... Или така барем мислев сѐ додека не ја видов снимката од џандаров. Од негова перспектива он е пред аутото кога лудачава почиња да стиска на гас. Тоа се гледа и на претходна снимка, стиска на гас додека тркалата се насочени напред. Врти тек после. Џандарот дефинитивно е загрозен во моментот кога се трга настрана и истовремено вади пиштол и пука.

Вака од дома сите може да филозофираме. Ама таму на лице место они реагираат според тренинг. Види ја снимката, во еден миг е пред аутото во следниов оваа се движи напред. Од негова перспектива апсолутно изгледа како да иде на него. Он слуша моторот турира додека он е пред аутото. Тренингот му вика дека е во опасност, регира инстиктивно... Со првиот куршум е чист, после сѐ е брзо и може да дискутираме дека не мораше да и пука во фаца откога веќе не беше во опасност. Ама ние дискутираме од дома, јас еве и пиво пијам во моментов. Разбираш, нас ни е друга перспективата. Замисли да си таму на лице место и некои лудаци цел ден те блокираат и прават глупости и сега наеднаш лудачата дава гас додека ти си право пред нејзионот два тона СУВ. Заебано нешто да се суди отстрана. Треба да се дожувее.

И земи во обзир дека ИСТИОТ ЏАНДАР БИЛ УДРЕН ОД ПИКАП ВОЗЕН ОД МИГРАНТ, ТЕШКО ПОВРЕДЕН ДОДЕКА БИЛ ВЛЕЧЕН 100-ТИНА МЕТРИ. Сето тоа си влијае, и не гледам како било која порота едногласно ќе го осуди. Тоа е правно. Морално гледано е друга приказната.

Пошто има џандари што во такви ситуации не пукале и денес се 2 метри под земја заради таквата одлука:
Автоматски споено мислење:

Мене ми изгледа како испланирано, тој врти цел круг околу кола и се мести на позиција, о истиот момент излегуваат од возило и другите и тргаат директ за да пробаат да ја извлечат од кола. Значи имале план да ја уапсат. Затоа не тргна колата одма оти овај се плеткаше Околу неа. Настрана провокациите од жените (нивно право на говор). Ова изгледа како извежбана тактика за вадење луѓе од кола.
Се гледа добро дека проба да бега жената и оваа другата и рече бегај.
OK, ajде да кажеме дека имале план да ја уапсат. Зошто би ја апселе освен ако не прекршува некој закон?
Право на говор не значи право на блокирање пат и попречување на полиција.

Сѐ што она требаше да направи е да послуша и да искочи надвор. Уште истиот ден организаторите ќе ја извадеа надвор. И бонус ќе и платеа, како за добар петтоколонаш.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__
епа ќе треба да се докажи дали имала намера да го загрози животот на агентите, според видеата не.

In cases where police officers are not supposed to use deadly force against a fleeing person, what should they do?

Each case involving a suspect who flees the police, whether in a car or on foot, poses a balancing test for an officer, said Chuck Drago, a police practices expert and former Oviedo, Florida, police chief.

"Am I creating more of a danger by chasing this person than if I let this person stay at large?" Drago said. "Especially in a vehicle pursuit, is it worth risking everyone on the road to catch this guy?"

In a pursuit on foot, the more reasonable option might be to call for backup, including perhaps with a police dog, so that other officers can set up a perimeter and trap the suspect, Drago said.

In the South Carolina case, the former lawyer for the North Charleston officer, Michael Slager, said Monday that Slager felt threatened and had fired because Scott was trying to grab his stun gun — an older model that would have had to have been manually reloaded. But if the stun gun was on the ground at the time Scott fled, Drago said, then "there is no longer a threat. The threat is gone."

There's also no indication on the video that after the physical encounter between the men, where the officer has said he believed Scott had tried to get ahold of his stun gun, that he shouts any instructions.

Ова е тоа што го кажувам, агентот треба да направи калкулација дали со употребата на смртоносна сила може да загрози други животи. Се наоѓа во населено место со цивили и околу нив и треба да се внимава дали да се користи оружје.

Верувам дека оваа педо-фашистичка влада ќе го направи херој и ќе го вработат во Фокс како аналитичар после ова.

агентот треба да направи калкулација дали со употребата на смртоносна сила може да загрози други животи.
Види ја снимката. Миг е во прашање. Оваа е од другата банда, со непријателски умисли. Турира и дава гас додека он ѝ е пред кола. Очигледно направил калкулација, и реагирал како што реагирал.

Во периодот 2015-2016 година, за малку ќе аплицирав во U.S. Customs and Border Protection. Во тоа време бев меѓу работни позиции, а понудата беше прилично атрактивна. Активно регрутираа агенти преку памфлети, платата изнесуваше околу 65.000 долари годишно, со бонус и помош за преселба во Тексас. Дополнително, веќе поседував TWIC, федерален безбедносен акредитив со висок степен на доверба, издаден од Department of Homeland Security.

Дополнително според видеата, нула обиди за дескалација на ситуацијата. Излегуваат од возила и одма се фаќаат за бравата и се закануваат. На видеото од агентот се слуша кај што и вика bitch што дополнително може да се толкува како намерно да влегоја во конфликт со неа.

Види ја снимката. Миг е во прашање. Оваа е од другата банда, со непријателски умисли. Турира и дава гас додека он ѝ е пред кола. Очигледно направил калкулација, и реагирал како што реагирал.
Зошто тогаш враќа назад и го фаќа аголот, за момент и гледа десно кога стигнаа и агентите. И покрај што уште колата беше во тргнување таа беше застрелана сепак изврти десно.
Не велам дека не го поткачи ама се гледаше дека намерата беше да бега. Испаничи бидејќи наеднаш ескалира работата и проба да бега.

Последно уредено:
Не е дека нема контекст. Сега веќе се знае контекстот, овие се дел од групата кои дента ги блокирале и попречувале џандариве додека иделе по сомалијски дувла.

Значи ако го знаеш контекстот, ако ги гледаш како провоцираат на последнава снимка... Да се разбира дека намерно „влегоа во конфликт“, ако со тоа сакаш да кажеш дека се обидоа да ја уапсат. Ама да ја уапсат, не да ја убијат. Она се самоуби, самоубиство со џандари.

И не не беше невооружена. Возило од 2 тона е оружје, и луѓе се убиваат со такво оружје и со умисла. Има десетици случаи каде со возила се забиваат во луѓе. И обично таквите се политички мотивирани (како оваа).

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Ова не е филм, ова е реалниот свет. Кога полиција те запира и ти даде наредба да застаниш и ти почниш да возиш тоа е автоматски actively resisting arrest or attempting to evade arrest by flight.

18 U.S.C. § 111 – Assaulting, resisting, or impeding federal officers
Кој рече нешто за филм? Освен САД нема други земји кајшто бројот на смртни случаеви сторени од страна на полицијата изнесува над 10 илјади годишно.

Actively resisting не значи дека треба да пукаш, разбираш или не разбираш. То го велиме многумина тука. Жена в џип којашто пробува да избега нема да можат да ја фатат отпосле.

Не ме ебај во здрав мозок. Знајме дека полицијата во САД е fucking useless.

Кој рече нешто за филм? Освен САД нема други земји кајшто бројот на смртни случаеви сторени од страна на полицијата изнесува над 10 илјади годишно.

Actively resisting не значи дека треба да пукаш, разбираш или не разбираш. То го велиме многумина тука. Жена в џип којашто пробува да избега нема да можат да ја фатат отпосле.

Не ме ебај во здрав мозок. Знајме дека полицијата во САД е fucking useless.

Незнам од каде земаш информации ама не ти се точни. Над 10.000 годишно? Од каде ја најде таа бројка?

За 2024та е 147 погинале од Law Enforcement Federal/State/Local и ~1.200 цивили. И тоа е на 340 милиони жители.

Девојката прекрши закон, не знам зошто ова е комплицирано за да се разбере. Кога полицијата дојде да ја уапси, таа проба да бега и го удре полицаецот. Ако не правиш прекршоци нема зошто да се плашиш од полицијата. Кроз годините ме запреле преку 30 пати, дали локална дали државна полиција. Еднаш не сум имал лоша интеракција со нив.

А уствари зошто толку се тупи за случајов, при толку многу поеднострани случаи кои воопшто не се дискутирале? o_O

Освен дечкото што веќе го постирав и тој што го постираше @Boro1918, еве уште 3 апсурдни примери:
- дечко е застанат со автомобил при редовна контрола, мирно го информира полицаецот дека во колата има пиштол (за кој што имал дозвола) - полицаецот вади пиштол и го упукува дечкото бидејќи мислел дека дечково го вади пиштолот, а всушност вадел регистрација и документи што му биле побарани од полицаецот (видео)
- полиција ненајавена упаѓа во погрешен дом, ги упукува сите по дома бидејќи дечкото од домот пука кон полицијата мислејќи дека им влегуваат криминалци (видео)
- шизофреничар не си ја зел дозата, полудува и се јавува на 911, доаѓа полиција, му ставаат лисици и 14 минути седат врз него и го задушуваат (видео)

И уште многу други случаи на прекумерна употреба на сила со смртни последици каде што жртвите ништо не згрешиле, за разлика од глупачана за која се испишаа 10 страни...

Ако не правиш прекршоци нема зошто да се плашиш од полицијата. Кроз годините ме запреле преку 30 пати, дали локална дали државна полиција. Еднаш не сум имал лоша интеракција со нив.
Абе добро сега ти си белец, костумосан, со Ферари, нормално дека нема да имаш лоша интеракција :D

А уствари зошто толку се тупи за случајов, при толку многу поеднострани случаи кои воопшто не се дискутирале? o_O

Освен дечкото што веќе го постирав и тој што го постираше @Boro1918, еве уште 3 апсурдни примери:
- дечко е застанат со автомобил при редовна контрола, мирно го информира полицаецот дека во колата има пиштол (за кој што имал дозвола) - полицаецот вади пиштол и го упукува дечкото бидејќи мислел дека дечково го вади пиштолот, а всушност вадел регистрација и документи што му биле побарани од полицаецот (видео)
- полиција ненајавена упаѓа во погрешен дом, ги упукува сите по дома бидејќи дечкото од домот пука кон полицијата мислејќи дека им влегуваат криминалци (видео)
- шизофреничар не си ја зел дозата, полудува и се јавува на 911, доаѓа полиција, му ставаат лисици и 14 минути седат врз него и го задушуваат (видео)

И уште многу други случаи на прекумерна употреба на сила со смртни последици каде што жртвите ништо не згрешиле, за разлика од глупачана за која се испишаа 10 страни...
Цело време доаѓаат бизарни случаеви од САД поврзани со полицајци на кои прва реакција им е да испалат олово отколку да размислат што се случува и како да се реши проблемот на мирен начин. Има повеќе случаеви но засекогаш ќе се сеќавам на случајот каде цајканката го промашила својот стан па влегла кај комшијата и кога го видела првата реакција не и била "кој си бе ти и зошто станов не изгледа како мојот" туку му пресудила на лице место.

Урсула Фон Дер Лајен бугарката и другите ЕУ бирократи не го давале Гренланд на Трамп.
Баш да видиме како тоа ќе заврши за нив... историјата се повторува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom