Пензиите и пензискиот столб во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување

Повелете тема за пензиите.
Мислењата ќе бидат префрлени таму. Ве молам да продолжиме таму со дискусија.

Ви благодарам

И јас истото прашање го имам, со оглед на тоа што пензиите што ние ќе ги добиваме ќе бидат мизерни...

Денес ми стигна писмо од КБ прво дека сум распределена кај нив.
Веќе имам година и неколку месеци редовен работен однос.
Како сте задоволни? Знам другата опција е Сава.

Денес ми стигна писмо од КБ прво дека сум распределена кај нив.
Веќе имам година и неколку месеци редовен работен однос.
Како сте задоволни? Знам другата опција е Сава.
Мислиш на втор столб? Јас сум во Триглав и немам никакво мислење, има веб страна каде што ја пратам заштедата и тоа е тоа.

Мислиш на втор столб? Јас сум во Триглав и немам никакво мислење, има веб страна каде што ја пратам заштедата и тоа е тоа.
Втор столб ама КБ Прво Пензиски им се вика.
За втор столб прашувам.

Дали некој што има правено уплати во трет пензиски фонд како физичко лице изминативе години има поднесувано Барање за поврат на данок на уплатените средства од претходна година.

Го имам тоа правено до 2019, после тоа на шалтер усмено ми кажаа дека не можи да се поднесуваат таков вид на барања, па ме интересира дали некој од 2020 наваму има поднесувано ваков тип на барање и дали функционира тоа, читав некој закони во нив пишува дека можи ама дали и во пракса е така ?

Дали некој што има правено уплати во трет пензиски фонд како физичко лице изминативе години има поднесувано Барање за поврат на данок на уплатените средства од претходна година.

Го имам тоа правено до 2019, после тоа на шалтер усмено ми кажаа дека не можи да се поднесуваат таков вид на барања, па ме интересира дали некој од 2020 наваму има поднесувано ваков тип на барање и дали функционира тоа, читав некој закони во нив пишува дека можи ама дали и во пракса е така ?
Како што знам треба да може, само ако таа година кога си уплаќал си примал плата. Всушност тој поврат на данок е од персоналецот од платата?
А во кој фонд си?

Во Сава сум, од 2019 немам поднесувано барање оти тогаш на шалтер ми рекоја дека во хартиена форма не се примаат барања, а не ми соопштија дека е можно електронски да се поднесува како што пишува во законот (и тој го прочитав), во Сава се јавив прецизно не ми објаснија, останува изгледа за 2025 да поднесам барање со препорачана пошта па да видам што ќе одговорат. Имам плата земано, платен е данокот еднаш.

Ќе ја почестам државава изгледа околу 75000ден за изминативе години што немам поднесувано барање.

Back
На врв Bottom