Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
160.000ден е цената на таа клима што ја рекламираш од 3.0kw...а не е ни 3,5....Значи две такви се 320.000ден или у превод цела Топлинска пумпа воздух-вода може да се купи за тие пари....ама Темата е Најекономично Греење!!! Не најскупо!!!
Реално тешко дека некој би платил за една клима од 3.0kw 160.000ден....ама у дуќанчето никој не влегува да искешира 160к и мора да го рекламираш климичето со 200 реда пост линкови чуда... а успут "случајно" не си продавач ;)
Да не те навредив нешто?
Еј извини не ми беше тоа целта.
А ако мислиш дека ти па нешто ќе ме разочараш од моделот што сум го купил, онда си се заебал.
Ја оваа клима ја меркам одамна и сум пресреќен од мојата куповина.
Реков ќе ја споделам мојата среќа овде со вас, ама ништо :)

Речи прво со здравје да си ја работиш па онда иди во напад :)

Не сум продавач туку сум купувач. Ова ми е трет Дајкин

За цената јас сум задоволен, значи не е 160К денари
Крајна цена со монтажа мене ми дојде поефтино него крајна цена на оној во Финска што ја купува :)

За економичност мислам дека.ќе бидам задоволен. Клима со SCOP 5.35 би требало да е економична?

А пошто од рукав не кажувам ништо и се водам на официјални документи...Да ги споредиме у капацитет и Економија Amber Nordic12 од 59.999ден и Даикин Перфера 3.0 од 160.000ден....
Sporedba.jpg

Амберот дава 4.2kw на -15C има COP(Ефикасност) 2.27.....Perferata дава 3.58 на -15 COP 2.06
И ова неможе да не го искоментирам и објаснам:
Kaj GREE Amber Nordic со цена од 59.999ден и 10годишна гаранција, на -15C добивате 4.2кw при што потрошувачката е 4200/2.27= 1.85Kw
Kaj Daikin Perfera za cena od 160.000ден на -15C добивате само 3.58kw (600w помалце) при што потрошувачката е 3580/2.06=1.74Kw AMA и 600Wati помалце топлина дава на -15.
Сума сумарум, некој ке си купи 4.2kw за 60к ...а ке го цитирам и колегата @Просинечки ....за свои пари кој сака нека си купи што сака, само ке го дополнам....послабо за 2.5пати поскапо....нели 160.000ден :)
Ова се тука отпосле го напиша и еве да ти одговорам.
Се сеќаваш ли едно време Еуровент кога изваваше високи спецификации за климите што ги тестира?
И после одеднаш се сменаа работите. Преку ноќ се намалија декларирани капацитети и скопови на климите.
Тоа е затоа што се променија некои регулативи некои правила на тестирање.

Друго мојата нова клима е производство 2025.
Амбер нордик е 2013 производство.
Амбер нордик никад не била тестирана од страна на Еуровент туку VTT кои и понатаму тестираа по стари правила.
А и VTT веќе не постои, сега се преименуваа во Еурофинс.
Сакаат да биде слично името со Еуровент :)
Траги комедија. Тестираат во некоја шупа во Финска.

Ти споредуваш нешто што не може да се спореди едно со друго.

Повеќе за тоа како Даикин прави тест на нордик модел, утре.

п.с. ако мислиш со коментариве да идеш на нареден пејџ со цел мојата објава да не се гледа, знај не ми е тешко се да препишам одново :)

Последно уредено:
@Просинечки убаво климиче и убава монтажа.... со здравје и долго да те служи!
Се гледа дека со голем ентузијазам ја презентираш тука и се надевам дополнително ќе се потрудиш да направиш и споделиш мерења од реалниот перформанс кај тебе зимово.

Е сеа скапа не скапа, секој ќеиф се плаќа.... како што и сам рече, за свои пари си земал тоа што си сакал.

Ниту пак ќе пробам да те напаѓам или да ти објаснувам за моделот на Еуровент RXTM-A / FTXTM-S
Toa sto go tvrdis ne e tocno, da ne recam lazes, 4.75 SCOP = A++ e za modelot 3kw, malce i sifrite si gi skratil ama znaeme za sto zboris.
SCOP Palancanski.jpg
За економичност мислам дека.ќе бидам задоволен. Клима со SCOP 5.35 би требало да е економична?
Kade gledas deka ima SCOP 5.35.....toa sto go ima na Eurovent gledame deka e 4.75 A++ nema 3 pluscinja treba SCOP pogolem od 5.1 da ima za da stigne do 3te plusici :D
Samo manipuliras, nema Eurovent tvojot model, ili prati ni link da go vidime!!!
Tresla se gora rodio se mish rabotava...i toa za 160k :)
Ke ima uste mnooogu burek da jades :)

Последно уредено:
@Просинечки убаво климиче и убава монтажа.... со здравје и долго да те служи!
Се гледа дека со голем ентузијазам ја презентираш тука и се надевам дополнително ќе се потрудиш да направиш и споделиш мерења од реалниот перформанс кај тебе зимово.

Е сеа скапа не скапа, секој ќеиф се плаќа.... како што и сам рече, за свои пари си земал тоа што си сакал.
Фала да си здрав и жив.
Искрено не ми беше во план да тестирам и мерам пошо климата е тестирана 1.5 години во лабораториски и 1.5 години во реални услови. Па сеа јас што да премерувам, да не имаат нешто згрешено :)

Ќе видиме, здравје.
Автоматски споено мислење:

Toa sto go tvrdis ne e tocno, da ne recam lazes, 4.75 SCOP = A++ e za modelot 3kw, malce i sifrite si gi skratil ama znaeme za sto zboris.
Прегледај го приврзокот 464101

Kade gledas deka ima SCOP 5.35.....gledas deka e 4.75 A++ nema 3 pluscinja
Samo manipuliras, nema Eurovent tvojot model, ili prati ni link da go vidime!!!
Добар си : )
Сега одмори малку.
Ова што го објавуваш е парапетна хаха.

Држи се до кинезите пошо очигледно јапанциве не ги разбираш.

Еве ајде знам дека нема да можеш да спиеш.
Енергетска, лот 10, product fiche и остали спецификации. Ќе ги коментирам утре подетално.

Screenshot_20250222_115232_Chrome.jpgScreenshot_20250222_114514_Chrome.jpgScreenshot_20250222_115036_Chrome.jpgScreenshot_20250212_195434_Adobe Acrobat.jpg

Види на +7
Мин/ном/макс
Мин као 2kW клима
Макс као 6kW клима

На -10 гледаш 3kW ама тоа е на part load 82%
-15, -22, -30 е на 100% нели гледаш нема никакво намалување задржува 3.58kW
Тоа значи компресорот не прегрева нема потреба софтверски да се намалува фрекфенција. Си има одлично ладење.

На 10Hz модулира со 135W и тоа не е добиено со пресметка туку со мерење.

Screenshot_20251217_194548_Chrome.jpg

Последно уредено:
Фала да си здрав и жив.
Искрено не ми беше во план да тестирам и мерам пошо климата е тестирана 1.5 години во лабораториски и 1.5 години во реални услови. Па сеа јас што да премерувам, да не имаат нешто згрешено :)

Ќе видиме, здравје.
Вакво нешо слично ако можеш да снимиш би било идеално за споредба....

Хех да премеруваш да не имаат згрешено :D
Кога веќе си ентузијаст... убаво би било малку да се позамараш и за еден тест во реална употреба лично кај тебе....

Фала да си здрав и жив.

Ќе видиме, здравје.

Добар си : )
Сега одмори малку.
Ова што го објавуваш е парапетна хаха.

Држи се до кинезите пошо очигледно јапанциве не ги разбираш.

Еве ајде знам дека нема да можеш да спиеш.
Енергетска, лот 10, product fiche и остали спецификации. Ќе ги коментирам утре подетално.

Прегледај го приврзокот 464102Прегледај го приврзокот 464103Прегледај го приврзокот 464104Прегледај го приврзокот 464105

Види на +7
Мин/ном/макс
Мин као 2kW клима
Макс као 6kW клима

На -10 гледаш 3kW ама тоа е на parts load 82%
-15, -22, -30 е на 100% нели гледаш нема никакво намалување задржува 3.58kW
Тоа значи компресорот не прегрева нема потреба софтверски да се намалува фрекфенција. Си има одлично ладење.

На 10Hz модулира со 135W и тоа не е добиено со пресметка туку со мерење.

Прегледај го приврзокот 464108
Aha, taka li sea so Fabricki /test dokumenti ke maftame, sto porano nevazea ako bese od Kinezite....sea nemaat ni Japoncite Eurovent maftaat so fabricki testovi , nema Eurovent a ?
I ti si resil bez Eurovent 160k da gi fuknes...e pa druze ako e taka da se izvinis treba
I plus da si priznbaes deka si se zeznal, Amberot ti e mnogu podobar baska poeftin....plus 10god Garancija ima da si miren ihaaa

Последно уредено:
Eurovent za modelov kade e ?
Не се возбудувај.
Кога моделите од Nepura серија беа ставени на продажба во Ноември 2024 Perfera надворешната RXTM-A беше во комбинација со FTXTM-S внатрешна и за тоа има Еуровент.

Подоцна излезе нов модел на внатрешна за Perfera обичната што не е нордик
FTXM-A

Веднаш потоа излезе внатрешна за нордик Perfera
FTXTM-A

Значи FTXTM-S беше замената со FTXTM-A и сеуште нема Еуровент затоа што е нов модел.

Не се возбудувај.
Кога моделите од Nepura серија беа ставени на продажба во Ноември 2024 Perfera надворешната RXTM-A беше во комбинација со FTXTM-S внатрешна и за тоа има Еуровент.

Подоцна излезе нов модел на внатрешна за Perfera обичната што не е нордик
FTXM-A

Веднаш потоа излезе внатрешна за нордик Perfera
FTXTM-A

Значи FTXTM-S беше замената со FTXTM-A и сеуште нема Еуровент затоа што е нов модел.
Daj bre linik do taa tvojata alo....prvo model da vidime, ama i cena :D....i cena za montaza barase motoristot da go udostois :)

Daj bre linik do taa tvojata alo....prvo model da vidime, ama i cena :D....i cena za montaza barase motoristot da go udostois :)
Не те разбирам што сакаш да кажеш.

Еве сликовито да ти објаснам.
Оваа
Screenshot_20251219_171456_Chrome.jpg

Е заменета со оваа.
Истата јас што ја имам
Screenshot_20251219_171528_Chrome.jpg

Нема сеуште Еуровент.

Ајде поздрав

Нема сеуште Еуровент.

Ајде поздрав
Е па нема за Нордиците Еуровент за ладна зона, со години тоа го зборам, и да има Еуровент ке биде до -10 SCOP т.е за средна потврдена Енергетската....СКАПО кошта тестирањето!!!

Последно уредено:
Е па нема за Нордиците Еуровент за ладна зона, со години тоа го зборам, и да има Еуровент ке биде до -10 SCOP т.е за средна потврдена Енергетската....СКАПО кошта тестирањето!!!
SCOP за ладна зона имаш од производителот правен според иста регулатива како Еуровент.
Опфаќа температури од +15 до -22

Пошто климата има Тол понизок од Тдезијн за ладна зона односно има Тол -30, тоа мерење од 1 сат не влегува во Scop пресметка

Доколку Еуровент би правел таков тест ќе биде скапо.
На -10 нема да трае тестирањето еден саат, нити па на -15

Последно уредено:
Neznam dali e obrabotena ovaa tema nitu dali pripagja tuka ili vo "dom i semejstvo".... samo sakav da ukazam od korisnosta na edna vakva tema... da razmenime iskustva, koj na sto se gree i koe e po mislenje na forumdziive najekonomicno greenje. Zagrevanjeto kako sto znaeme e golem tovar na budzetot... Jas stanot go gream so elektricna energija... takozvana struja. Edna 5-ka (5KW) pecka i eden francuski (Thermor) panelen konvektor od 2KW.... 2-3 godini taka (pred toa TA + maslen radijator od 3KW) .... i tuka nekade smetkata za Dekemvri i Januari cca 6.000.- .... ima li nekoj idea za poevtino greenje... samo nemojte da mi kazete deka ve gree vruka rakija, ljubovta kon vladata, ili plinot na Rusija! Nesto seriozno, isprobano.... na primer dali ima iskustva 100% greenje so Thermor konvektorite? Ili so Inverter klima uredi?..... Ima li nacinda se zastedi?

Neznam dali e obrabotena ovaa tema nitu dali pripagja tuka ili vo "dom i semejstvo".... samo sakav da ukazam od korisnosta na edna vakva tema... da razmenime iskustva, koj na sto se gree i koe e po mislenje na forumdziive najekonomicno greenje. Zagrevanjeto kako sto znaeme e golem tovar na budzetot... Jas stanot go gream so elektricna energija... takozvana struja. Edna 5-ka (5KW) pecka i eden francuski (Thermor) panelen konvektor od 2KW.... 2-3 godini taka (pred toa TA + maslen radijator od 3KW) .... i tuka nekade smetkata za Dekemvri i Januari cca 6.000.- .... ima li nekoj idea za poevtino greenje... samo nemojte da mi kazete deka ve gree vruka rakija, ljubovta kon vladata, ili plinot na Rusija! Nesto seriozno, isprobano.... na primer dali ima iskustva 100% greenje so Thermor konvektorite? Ili so Inverter klima uredi?..... Ima li nacinda se zastedi?
Зависи од тоа колку соби се греат или ладат. Ако одиме чисто што е поекономично тоа е колку помалку троши, односно бројот на W или kW. Колку тој е помал, толку помал е и трошокот, но толку послаба е и услугата. Добри се инвертер климите бидејќи имат вграден термостат различен од оние кај калорифери или слични уреди, што значи не секогаш трошат одределена моќност: таа варира и се приспособува.

Многу моќно е да се постави термоизолациона фасада. Топло во зима, ладно во лето. Иако верувам дека е скапо, тоа е огромна инвестиција гледано во повеќекратен период. Всушност што изолацијата прави е тоа што не дозволува лесно движење на топлината: значи во зима топлиот воздух од домот седи во домот, а во лето топлиот воздух однадвор, седи надвор

Зависи од тоа колку соби се греат или ладат. Ако одиме чисто што е поекономично тоа е колку помалку троши, односно бројот на W или kW. Колку тој е помал, толку помал е и трошокот, но толку послаба е и услугата. Добри се инвертер климите бидејќи имат вграден термостат различен од оние кај калорифери или слични уреди, што значи не секогаш трошат одределена моќност: таа варира и се приспособува.

Многу моќно е да се постави термоизолациона фасада. Топло во зима, ладно во лето. Иако верувам дека е скапо, тоа е огромна инвестиција гледано во повеќекратен период. Всушност што изолацијата прави е тоа што не дозволува лесно движење на топлината: значи во зима топлиот воздух од домот седи во домот, а во лето топлиот воздух однадвор, седи надвор

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom