Драга Кајгана (виртуелен дневник)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Draga odvaj cekam da zavrni sneg.
Stanvas sabajle, doma toplo banja, si varis kafe , odis kaj djamot taka po pizami so kafeto vrace da vidis kakvo e vremeto, si palis cigarce, si pijuckas od kafeto onaka rajat, gledas niz djam nadvor se belo, cisto , ziva dusa nema.
I posle ko ke mi tekni deka treba na rabota da odam, sam na sebe ke si recam, koj kurac uste ti mi falese sega.

Gazdata e eden mocen klosar alcen i Od koga ke zavrsam so filijala vo 23h treba cel pazar da go nosam na edna prava ulica 2km na bahnof kaj sto neznaes dali ke bides raspnat ili ke zavrsis kako nekoj od filmovite Pila- Saw ili koga Jagninjata ke stivnat. Tockot ima nekoj mocan francuski ventil i neznam kako da go napumpam 3 meseci odam po ulica kaj sto ziveat nad 90% arapi Quran I slicno. Na pocetok so pazar sekoj den nad 5k gledam Selam Alekum Alekum Seljam dobivam dnevno po 5 pozdravi, a jas ne izbricen 2 meseci, nekako se spasuvam da ne zavrsam vo nekoj endek, dodeka vo stanot naj cesta recenica e Istanbul izbricise normalno od zenata.

No pred bekoj den Somaliec na bliskata benziska me gleda so ranec i dovivam butkanje, dodeka za sekunda Ahmadi od Kabul klient l go nokautira Somaliecot i mu velam
- da go odnesam pazarot i se vrakam na pivo jas castam sto me spasi od smrt posto Somalija bese ludiot sekac so nekolku nozevi.....
Se vrakam jas ne Shell benziskata a tami i Mohammad od Kairo sto go drzi stanot nade mene, carot vadi kirii x4 go renta na mladi neiskusni Egipkani- Gupski Mijalkov..... plus 2 ca milioneri Palestinci koj navreme go fatile patot ni ponudija Iranska rakija....Jas kako Balkan ne lici ako ne prifatam rakija, lokame lokame lokame uste pod adrenalin sto me spasi klientot mi kazuvaat deka rakijata od suvo grozje bila so nad 80% alkohol... Eve jas sum 2 den bo landeskrankenhaus od 2 caski tie od 5 nemaat maka.... Zemo picka prekar nakraj ispadna.

Никогаш како народ не сме биле во толку длабоко дно како што сме сега и моментално ме нервира тоа секој ден, ете знаат и таксистите пошто ќе влезам нервозно и набрзина го поминуваме тоа какво е времето, какво ќе биде, види кај Славчо и почнувам, дно од држава, дно од луѓе, гној народ, па тука една цела револуција јас и таксистот, нервозни палиме контињери бараме правда, па тука викање, еуфорија и еден километар 300 денари, многу скапо другар, што да правиме и ние треба да живееме, е да така е добро ајде чао. Чао.

Овие две реченици.
Исус константно ја критикувал Синагогата и нејзините членови кој тврделе дека се пратеници на Бога. Иако и самиот бил Евреин, него му се гадело од таа хипокризија.
Оваа критика го кошташе неговиот живот на земјата.
Знам дека и ние изградивме Институции во негово име, кои не се различни на Синагогата. Ама каде и да е неговата енергија низ Универзумот, се надевам дека сепак бар на момент кротко се радува, кога ќе види дека и по 2000 години, луѓе сеуште го запознале и препознале како она што бил. Иако сум сигурен дека би се срамел од многу работи кои ги прават Католиците, Православните и Протестантите/Евангелистите.

1000054536.jpg1000054534.jpg

Изминатиот период реновирав дома ама се реновираше и на работа.
Искуства со мајстори колку сакаш, најсимтоматично е однесувањето на скопјанишчата мајстори.
Бацињата доаѓаат како од друга планета да патуваат.
Сељанки одма кафе има варат, благо, овие јадат трици како државата ни била у курац па одат да јадат, нормално фаст фуд, па пак пијат кафе пак јадат трици и на крај велат да се остане подоцна оти не можеле да сработат.
Велам кој ве ебе, ја затварам, и со кокошките овие се поздравуваат на мене ни пријатно. Голем кур.
Си дојдоа утредента, си завршија, пак истата приказна со кокошките.
Потоа дојдоа мајстори од кај нас. Дечките нит пауза нит благо нит јадење трици, кафето го пијат додека работат, завршија експресно а претходно им велам абе здивнете малку, одете кснете нешто и овие како од пушка како со нив да сум го правел овој муабет ми велат да завршеме па како луѓе ќе седнеме некаде каде има готвена храна како луѓе ќе јадеме не сме ние никакви како скопјанчиштата.:confused:
И да, овие нашите ѓубре си собраа како да не работеле а позади лигавите како бомба да паднала.
И така...

Последно уредено:
Драга,

После половина година се вратив на мал одмор во Македонија, а морав да скокнам и до Скопје, после година дена. Искрено град со толкав број жители има крш јавен превоз, a секој брза некаде, па не е чудно што е сообраќаен хаос во градот. Се подсетив зошто не сакам воопшто да се преселам овде. Сепак ми фалеа некои работи - студентските денови, журките и дружбите со колегите, а највеќе мајката на еден твој повремен член. Да евоцираме спомени. :love:

Dear K,

Благодарение на вештачката интелегенција дочекав да слушнам како звучи Хеви Метал на македонски, и тоа не било која песна туку Чија Си на Славе Димитров, и се уште не можам да си дојдам на себе си.

Надреално.

Драга

Еве гледам некој Грчки јогурт му истекува рокот на употреба денеска после 14 часот. Што ке се случи ако го изедам неколку минути пред 14 часот? :rolleyes:

Кајг,
го прашувале како се справувал со стресот на работа?
одговорот сосема наместо „ Не идел на работа“ ! :pos:

Драга,

во моментов сум преблагодарен на Бога за се,
толку огромна милост ни дарил што не може ништо да ја надмине.
Имам работа, имам финансии, студирам и истовреме уште полагам за возачка.
Храната, воздухот, водата, домот особено се е убавина.
Да се радуваме луѓе и да бидеме благодарни секое време,
му благодарам на Бога и за тоа што сум се уште жив.

Имајте убава и благословена вечер во овој празничен ден посветен на
свети апостол Андреј првоповиканиот.

Драга кајгана,

Многу ми смета кога некој со сила си го наметнува авторитетот, и има потреба постојано да акцентира колку важна улога има во општеството како поединец. Како да веруваат дека без таа вербална потреба нивното постоење губи тежина. Мислам дека и претходно имам пишувано за ова, ама да живееш со такви луѓе, да другаруваш, да општиш секојдневно, стварно бара висок праг на толеранција да имаш развиено за да умееш да го исхендлаш тоа. И не само толеранција, туку и емоционална енергија. Постојано да филтрираш, да премолчуваш или да се приспособуваш за да не дојде до конфликт може полека но сигурно да те истроши.

Најпарадоксално е што вистинскиот авторитет речиси никогаш не мора да се наметнува, затоа што тој се чувствува без да се потенцира. Смиреност, способност да се слушне туѓото мислење, одговорност што не бара аплауз, тоа е авторитет. Луѓето што навистина имаат тежина во општеството ретко чувствуваат потреба да ја наглсат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom