Ти си дечко толку спален во мозокот што 2 здрави мозочни клетки не ти се останати. Лагодниот и убав живот што си го живееле бумерите во 60тите, 70тите и до некаде во 80тите, го платија нивните деца во 90тите и почеток на 00тити, а и тек како го плаќаме и ние до ден денес. Во животот ништо нема безпари, а најмалку па станови, храна, одмори и слично, све тоа што го добивале во Југославија и за кое што патат и ден денешен.
Па и сега Дпмне и Сдс што ја пљачкаат државата а нивната партиска војска ухлебена во неефикасна администрација некој за 10-20 години ќе го плаќа тоа ? Младите избегаа ќе нема кој да полни ни буџет за пензии и администрација. Во Југославија барем се градело оставиле болници, патишта, аеродроми, електрани, хидроцентрали што овие сегашниве не можат ни да ги проектираат а не пак изградат.
Не е точно ова. Можеби не оделе на фенси места како сега, бидејќи немало ефтини летови (а веројатно ни толкава мрежа на авионски линии), ама со возови и автобуси патувале низ цела (најчесто источна) Европа. Патувале со денови со возови, ама им било топ, спиеле во купињата, ширеле познанства.
Сега патуваме повеќе благодарение на Визер. Да го укинат Визер од Скопје/Софија/Тирана/Солун/Белград, ќе си го прашам дека ќе оди некој некаде.
Во 1999 година кога единствен пат сум излегол од државава до годините во кои сум се осамостоил, тетка ми од Шведска ни купи повратни карти за Копенхаген за 400 марки. Знаеш кога ќе дадам 400 евра за повратни карти сега со 10 пати поголем стандард? Никогаш.
Треба да се крстиме што светот отиде напред и се појавија нискобуџетни компании, па ја видовме Европа, инаку максимум ќе ни беа екскурзиите во трета средно.
Не е точно ова. Можеби не оделе на фенси места како сега, бидејќи немало ефтини летови (а веројатно ни толкава мрежа на авионски линии), ама со возови и автобуси патувале низ цела (најчесто источна) Европа. Патувале со денови со возови, ама им било топ, спиеле во купињата, ширеле познанства.
Сега патуваме повеќе благодарение на Визер. Да го укинат Визер од Скопје/Софија/Тирана/Солун/Белград, ќе си го прашам дека ќе оди некој некаде.
Во 1999 година кога единствен пат сум излегол од државава до годините во кои сум се осамостоил, тетка ми од Шведска ни купи повратни карти за Копенхаген за 400 марки. Знаеш кога ќе дадам 400 евра за повратни карти сега со 10 пати поголем стандард? Никогаш.
Треба да се крстиме што светот отиде напред и се појавија нискобуџетни компании, па ја видовме Европа, инаку максимум ќе ни беа екскурзиите во трета средно.
Од друга страна, нискобуџетните компании постојат затоа што утепаните држави како нашава сфатија дека е поевтино да дадеш субвенции за нив, отколку да изградиш патна и железничка инфраструктура, ако главниот извоз кон светот ти се луѓе.
Ама да, се согласувам дека споредби, без да се земе во контекст времето што се споредува се несоодветни. Во било која насока.
Уште те лажа комунистите бе пријателе. Додека измислената југословенска економија живеела како непрофитна "организација" исклучиво од амерички пари.
Види на видеото кој најмногу лапал од кајмакот и си се шетале со најмодерни амерички авиони на еднодневни чартер екскурзии низ Европа, додека на тебе и твоите родители им продавале пуфки за "братство и единство" и ако се скроз одлични ќе добијат екслузивна можност да копаат бесплатно на автопат и да ја "посетат" постоинската јама ако возот стигне на време и чуварот на "јамата" не им каже дека задоцниле со возот па нема да ја отклучи портата.
На најголем дел од тие Горани,Зорани и Сашиња родени во втора половона на 60тите и низ 70тите, таа ЈНА им е хајлајт на животот.
Тоа кога по касарните ги викале македончиња додека ги строеле им е валидацијата што им била потребна за да си ги отрујат и децата со тој поданички вирус, за и они денес да се подмочуваат при секој контакт со било кој србин, хрват и слични.
Духовниот и карактерниот русвај што таа држава го остави кај овие генерации, скоро да ги анулира сите придобивки што сме ги добиле .
Ма ирелевантно, мене ми смета што пилиштарци кои за ехЈУ учеле од мрежа и се изманипулирани во многу работи доајџаат и држат предавања на други кои се родиле, школувале едноставно живееле и во таа ехЈУ но и денес па многу подобро знаат да направат споредба, има врз база на што.
Ако се вратиш во времето и ги препознаеш работите и не е малку.
Проблемот е што добивме 45 години да развиваме и растеме како Македонија и Македонци и не го искористивме тоа барем не онака како би требало.
Ма ти многу нешта не знаеш ама си дозволуваш да учиш некој кој во многу што е понапред од правени недоправени.
Но како самиот рече млад си па ќе научиш, се надевам.
А ти сериозно почна некому да објаснуваш за минатото во кој тој не бил роден, не ти се чини Сизифова работа.
Јас дигнав раце, (во една прилика спомнав дека работев на една катедра некои 8-9 години, како чистач се разбира ) и добро научив дека со сила на никој не може да му дадеш.
Ти си природно глуп или вежбаше?
Сепак ќе да е првото.
(во економијата меѓу другото имаше и 2 бродоградилишта во таа ехЈУ, но малку е познато дека 28-30% од вредноста на тие бродови се Македонски производ, ама ова не вреди ништо за генерации кои и не знаат што е брод!)
Ма ирелевантно, мене ми смета што пилиштарци кои за ехЈУ учеле од мрежа и се изманипулирани во многу работи доајџаат и држат предавања на други кои се родиле, школувале едноставно живееле и во таа ехЈУ но и денес па многу подобро знаат да направат споредба, има врз база на што.
Ако се вратиш во времето и ги препознаеш работите и не е малку.
Проблемот е што добивме 45 години да развиваме и растеме како Македонија и Македонци и не го искористивме тоа барем не онака како би требало.
За што плаќате вие (како генерација) бе тутурутко, за убавиот и среќен живот на твоите родители во минатото вие нешто плаќате
Да уринираш по гробовите и минатото на своите претци е карактеристика на днешниве генерации кои со сите силе се обидуваат да ги учат своите родители како се прават деца, а нивните родители гледајќи што направиле (какви монстуруми) се прашуваат што толку згрешиле за да бидат казнети толку страшно.
Ништо не пропаднало туку е растурено во крв.
Ве разбирам ве боли тоа што и покрај се ИДЕАТА за слободен живот никако да ја уништите, треба повеќе да се потрудите
А бе 30 години се поминати од тогаш, минато е тоа, ние треба да гледаме напред и да го оправиме ова што го имаме овде и што ни пропаѓа, а не да плачеме како деца некои за држава што ја нема веќе.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.