- Член од
- 3 ноември 2009
- Мислења
- 7.491
- Поени од реакции
- 45.159
Се сложувам со тебе, апсолутна шизофренија е во денешно време да славиш ден на Југославија, држава која е мртва веќе 40 години. Оние бумерине до некаде и ќе ги разберам, си влечат некои емотивни моменти од тогаш, ама пак и тоа е најмногу затоа што биле млади во тоа време, логично е да жалиш за младоста, додај на тоа убавиот живот што го имале, а денес ние го плаќаме тоа, и ќе добиеш југоносталгичари што уште патат за некои антички времиња.Мора со тебе да ја продискутираме оваа шизофренија иако ваљда знаеш дека за 99% ќе се сложиме.
Прво : "Оваа сабота славиме роденден на поранешната држава ".
Шиптаранана слават родендени на Велика Албанија, Бугарашине на блгарските административци што биле у алијанса со кечињава, Србендиве некои средновековни територии на Душан, овие шизофциве на Југа. Остана ли некој нормален у државава да слави роденден на Македонија (без разлика дали античка или модерна) ?
Дај и ние да најдеме некој странски освојувач на државава и да си прогласиме празници. Еве мој совет е на античка Персија. Од даминина биле против циганаријата грчка, башка Ацика наш кога ги зашљакал после тоа им омужил 10 000 жени. А ако си ги видел иранките без тоа арапските чаршафи на глава ќе знаеш на што мисламИнаку ако ти е чудно ова што го зборам. Баш Ксеркс (тој со пирсовите од научната фантастика Триста, но во случајов историската личност што не изгледала ко садо мазо dunegon keeper ) 5-6 век п.н.е. владеел т.е. имал освоено територии од егејска Макеоднија и мал дел од Вардарска (Гевгелија, Богданци и Валандово) и се ова е пред познатава битка кај Тернопили. Кога губи таму се повелкува во Азија.
Второ : Роденден на братската социјалистичка Југославија
Глупердиве зумерски знаат дека Македонија била дел од таа Југа на која и слават роденден ?!
Како може тогаш да ти биде братска државата од која си дел ?!
Братски може да бидат Србија, Црна Гора, БиХ, Хрватска и Словенија.
Трето : Глупердиве зумерски а тука ќе ги спомнам и глупердите бумерски знаат дека на тој 29 ноември у Јајце немало македонска делегација што значи дека друг ни ја кроел судбината ? А таква судбина еднаш ни скроја у Букурешт 1913. Истиве дебили нека идат да си го прашаат австрискиов каплар што го ставиле на слика зашто Егејска и Пиринска Македонија ги немаме после 45та наместо да серат. Истиве дебили нека не ги спомнуваат Методија Андонов - Ченто, Павел Шатев и многу други што отворено се залагале на обединета Македонија во рамки на Југославија затоа што со вакви празници ги слават нивните политички а и физички ликвидатори.
Томпсон убаво кажа пред некој месец :
![]()
Thompson na koncertu u Sinju: 'Gospodo drugovi Jugoslavije više nema, Jugoslavija je mrtva...'
Enjoy the videos and music that you love, upload original content and share it all with friends, family and the world on YouTube.www.youtube.com
Тоа што не можам да го сфатам се миленијалци и зумери што ги викаш ти, да патат за некоја си држава во која што не биле нит родени ниту пак живелее во тој систем, искомплексирани од муабетите на нивните татковци, чичковци и дедовци како тогаш мед и млеко течело, и они мислат дека тоа е врвот на една држава и како треба да изгледа еден систем. Па затоа имаш мисири како Апасиев и Мециновиќ кои што за нив идеалната држава што некогаш постоела во историјата на човештвото била Југославија, зашто пропаднала и не постои сега? Who knows, тоа се тешки прашања кои што не можат да се одговорат.

И сега јас треба да верувам дека овие ликови, што патат за некоја држава што не биле ни родени тогаш, треба мене да ме спасуваат и да ми ја оправат државата? Не бе брат, овие се спалени во мозокот, испиен им е умот на овие и на цела таа мизерна партија Левица.
Македонскиот народ со векови пробувал и се борел за самостојна и независна држава, и сега кога конечно имаме, ние се понашаме како обични клошари и лингури без да имаме грам одговорност и почит према илјадници генерации позади нас кои плукале крв за ние ова што го имаме. Јас се гордеам што сум дел од генерациите родени во тој краток временски период кога државата ни се викала Република Македонија и го имала 16кракото сонце како државно знаме, пред да дојдат внуците на истите овие комунистички гомнари и да ја направат пепел со милион промени и да ја изобличат до степен на непрепознатливост.
Инаку ако ти е чудно ова што го зборам. Баш Ксеркс (тој со пирсовите од научната фантастика Триста, но во случајов историската личност што не изгледала ко садо мазо dunegon keeper ) 5-6 век п.н.е. владеел т.е. имал освоено територии од егејска Макеоднија и мал дел од Вардарска (Гевгелија, Богданци и Валандово) и се ова е пред познатава битка кај Тернопили. Кога губи таму се повелкува во Азија.