Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Добро е барем разбираш дека е лоша зделка, а дека климата е добра зделка зашто ќе си ги вратела парите кога тогаш ќе укапираш дека не е точноТебе да ти дадам пари не морам.
Клима да купам морам.
Значи Даикин да земам ќе си ги вратам парите за помалку од десет години?
Ми се допаѓа
Убаво те разбрав која клима у кој услови била, само да се разбереме јас не го спорам квалитетот на даикинVivax мерење:
Не е „од тепка“. Потрошувачката е мерена со штекер-бројач со дисплеј (plug-meter), континуирано, за период од средина февруари до 2 август. Вкупно: ≈1.500 kWh.
Daikin мерење:
Имам Shelly бројач по месеци и ги собирам транспарентно:
9 дена март: 29,8 kWh
Април: 66,2 kWh
Мај: 19,5 kWh
Јуни: 84,2 kWh
Јули: 203,7 kWh
Сума до крај јули = 403,4 kWh.
≈6 kWh за првите 2 дена во август → 409,4 kWh.
Недостасуваат мерења за втората половина на февруари и остатокот од март (околу 3 недели + ~22 дена). Додавам уште ~134,6 kWh за тие денови по проценка.
Вкупно за Daikin ≈ 544 kWh (што се поклопува со мојата претходна проценка „под 550 kWh“).
Клучен контекст (не е во корист на Daikin, а сепак бројките стојат):
Во јули беше екстремно жешко и влезната врата беше постојано отворена за да помогнам и на долниот спрат (без клима).
Со Vivax во такви услови едвај ладев една соба; со Daikin ладев цел спрат (~65 m²) и плус да поделени долу ладно колку толку.
Значи, бројките за Emurata не беа „идеални“ а не на Vivax а сепак енергијата е помала.
„Баби и жаби“ забелешката е фер, па затоа:
Секако дека годините/временските услови може да се разликуваат, но Emurata лади и грее поголема квадратура. Така да какви сака нека бидат временските услови нема оправдување на потрошувачката на Vivaxot
Тек да видиш во неизолирана куќа како еЈас не се палам по брендови, модели и ценовни класи, можеме до утре да правиме споредба со Југо и Мерцедес, ама помагајте луѓе, вецето е камен ладно. Дека сме со клими дома, температурата е добра, во станот, ама вецето е фрижидер.
Некое ваше решение или мислење?

A pritoa biten e brendot na kafe? Mislam, treba da e Starbaks ili barem Frank, ili moze so nekoe od makedonskive da se pomine?Технички може и да не лажат, ама затоплувале некоја пасивна куќа, каде со варење на кафе на сабајле си затоплен до пладне
Да, и такви куќи има на светов...
А за кај нас, ефтин маркетинг и ништо повеќе.
Штом се спомне Даикин и одма се спомнува Уруру Сарара као топ модел.И даикин Уруру Сарара или како беше да е уредот разлика ќе има

Од толку што инвестирале во другите уште не ги буткаат неговите перформанси.Штом се спомне Даикин и одма се спомнува Уруру Сарара као топ модел.
Реалноста е дека тој модел е од 2013 и производителот има најмалку инвестирано во него. Само една верзија има N
FTXZ-N / RXZ-N
Единствено во 2022 има напраено update на надворешна и има ознаки
FTXZ-N / RXZ-N9
Бидејќи внатрешната нема никакви измени од 2013 мислам дека нема ни вградено вифи.
За споредба кај останатите модели Даикин постојано вади нови верзии или прави update.
Иначе друго за Уруру Сарара тоа е првата клима во Европа со Р32 фреон.
Што не е чудно бидејќи Даикин го имаат произведено тој фреон.
На Европскиот пазар е единствена клима од 5kW моќност и А+++ енергетска ефикасност.
Пред 2013 пред Р32, Уруру Сарара внатрешната изгледала многу грдо.
Ознаки
FTXR-E / RXR-E
Прегледај го приврзокот 457675
Nz sto bi mi preporacal? Se raboti za prostorija od 20 m2 so Pvc rehau diplo staklo i dzid od 60 cm kamen stara gradba na kukja osven kamin na drva i podno greenje
Na greenje proizvoditelot na 3.5kava garantira samo 2kw, a do nemogucite 2.5kw ke stignes ako zapalis grealka od 500wati, ova e model za ladenje od 3.5ka na greenje ne ke da e za 35m2 "preporacana"Ovoj model
![]()
VIVAX ACP-12CH35AENI R32 по супер цена од 22.990 ден.
ИНВЕРТЕР СПЛИТ СИСТЕМ, 3.5 kW, Гаранција: 5 годиниklimi.mk
Za u Gevgelija ili pojuzno nakaj Halkidiki moze i ke zavrsi rabota 

Da razjasnime.....ti imas RXTP35R2V1B/FVXM35A3V1B9 ?Оваа ја имам јас.
До буква се точни ознаките
Прегледај го приврзокот 457421
Оваа е новата парапетна
Прегледај го приврзокот 457422
Оваа е зидна таа што ќе ја купувам
Прегледај го приврзокот 457423
Не сум продавач ти кажав. Ок сум згрешил новата парапетна има уште едно Т во ознаката.
Ете да бев продавач ќе знаев.
Брат нејќам да те навредам ама ме омаловажуваш со тоа "продавач на клими"
Глупости.
Еве ти енергетска. Дека ти побара не за друго хехе. Ај најди друга клима со повисок SCOP.
Прегледај го приврзокот 457424