Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Jss sum eden od tie sto ima vo 40 kvadrati otvoren prostor staveno klima toshiba Shorai od 24btu i odlicno si ja brka rabotata veke treta godina,go gram celiot sprat.
Za gorniot sprat zedov uste edna Toshiba Shorai premium 24btu i ke bide montirana vo 50m2 otvoren prostor i ke gree celiot sprat.Zosto da ne e mozno samo zavisi od konfiguracijata na prostorot i do moznosta za niska modulacija na klimata.
Toshibta odlicno si si ja brka rabotava snaga ima duri i ja grejam celata kuka.
E sega kako ke se snajdi Midejata toa zavisi od konfiguracijata na ptosyorot i od klimata!!!.
Treba ped klimata dovolem otvoren prostor,za da ne se gusi da ima kade da izduvuva i niska modulacija.Za midejata od 24btu ne sum bas siguren deka ke ti ja brka taa rabota zosto gi nema sposobnostite na Toshubata od 24 btu.
Zdravo na site, mi treba sovet okolu postavuvanje na sistem za greenje i ladenje vo kukja od 100m2.
Kukjata vnatresno e celosno sredena a od nadvor treba da se postavi fasada. Kratko kazano sistemot ke se postavuva od nadvor pod fasada.
Koe e popametno resenie multisplit sistem klimi ili pak toplinska pumpa so fenkojleri?

Zdravo na site, mi treba sovet okolu postavuvanje na sistem za greenje i ladenje vo kukja od 100m2.
Kukjata vnatresno e celosno sredena a od nadvor treba da se postavi fasada. Kratko kazano sistemot ke se postavuva od nadvor pod fasada.
Koe e popametno resenie multisplit sistem klimi ili pak toplinska pumpa so fenkojleri?
So Multisplit ti e i poeftino i popametno, ti pak duvanje ke imas ako stavas Fenkojleri.
Multisplit e isto Toplinska Pumpa samo vozduh-vozduh, i vnatresni edinici mozes da izberes ne visokozidni tuku niskomontazni parapetni sto licat kako fenkojleri.
Upola poeftino ke te fati so Multisplit u Gree varijanta. Gree ima i opcija Multisplit so x4vntresni i kako 5ta edinica bojler od 200L sve na edna nadvoresna vrzano od 12kw.
Pogledni ovde za Multisplit

Najpametno i naekonomicno o najodrzlivo vo tvojot sluvaj e so singl split sistem, potocno edna nadvoresna edna vnatresna(podna ili zidna vl zavisnost od konfiguracikats na prostorot) ena,dve ili tri.
Sekako za sanitarna topla voda vo banja i kujna razmisli za besplatna topla voda preku soncevi kolektori so vakumski cevki,moze otvoren i zatvoren sistem evtino kosta a investicijata vrzo se vtaka.
Ni na krjaj ne mi paga na um da zagrevam voda preku toplinska pumpa koga sonceto e besplatno.
Sepak si vo kuka i ima nacino seto toa da se izvede,mnogu e ednostavno.
Konstiraj se se so strucni zanaetcii.
Ako odis so sloboden pad na zagrevanje na voda so otvoren sistem na vakumski cevki,vnimavaj instalacijta vo gorniot sloj da bide do tusot so podebeli cevki so cel da izbegnes koristenje na pumpa za pritisok na vodata,preporaka 1 col debela cevka ili 2,5cm precnik.

Kratko kazano sistemot ke se postavuva od nadvor pod fasada.

Значи цевките сакаш да бидат однадвор и потоа да се покријат со фасадата со стиропор?
Топлинска пумпа е систем воздух-вода. Тие цевки со вода одат внатре ама ти викаш внатрешно е средено и сега најверојатно не сакаш наново да бушиш зидови? Јас барем така те сватив. Штета што не си ставил подно.

Мултисплит воздух-воздух имаш една надворешна од која излегуваат по две бакарни цевки до секоја внатрешна единица. Секоја си е посебен затворен круг. Значи многу цевки. Може да бидат и надвор под фасада пошо фреон поминува низ нив. Многу долги цевки ќе треба кои што се скапи и пак мислам дека ќе има топлотни загуби. Може и внатрешно да бидат...

Наједноставно сплит систем воздух-воздух да си ставиш во секоја соба. Значи за секоја внатрешна ќе имаш посебна надворешна. Гледај јапонски брендови и модели од средно или високо ниво.

Да се надоврзам на прашањето, бидејќи и мене ме интересира. Каков систем е попаметно да се постави за греење и ладење на куќа од 200+ квадрати?
  1. Воздух-воздух мулти-сплит клими + подно греење на струја + проточни бојлери за вода.
  2. или воздух-вода топлинска пумпа + подно греење на вода + топла санитарна вода од пумпата.
Логиката ми вели дека опцијата 2 со ТП би била поефикасна бидејќи целото греење оди преку ТП наместо на струјни греачи, но како што читам тој систем е и доста поскап, па дали би вредела поголемата иницијална инвестиција за ќарот од пониски сметки? Исто така пропратно прашање, дали подното греење на вода е поризично за дефекти од струјното? Некако шубе ми е да не пукне цревото па да направи пуздер во подот, ама не знам дали тоа е реален ризик?

Здраво на сите,

Ми треба помош околу избор на клими за спрат од куќа 90м2 без изолација со нова дограма.
Планирам да купам две единици:
1. Каналска 24000BTU, за 50м2 отворен простор (севро-исток страна)
2. Мулти сплит со 3 единици, 2 ѕидни и 1 касетна (југо-запад страна). Ѕидните планирам да бидат 2.5kw за 12м2 соба, 3.5kw за 16 м2 соба и касетната за у купатило 7м2-2.5kw.

Од она што пребарав гледам дека нема голем избор на каналски кај нас или може би грешам?
Колкава јачина на мулту сплит ми треба 24000 BTU или појака. Дали јалината на внатрешните за мулту сплитот е соодветна?
Препорака од каде да се купат и за изведба на каналот ако знаете би помогнало. Благодарам

Eve kanalski sistemi a za Multi Split sistemi obrati se vo klimi.mk na TEL:070-325-300

Фала на одговорот, овие од Vivax ги видов мислев некој да не има инфо за други брендови. Секако за мулту сплит повеќе избор има. Се што има на нет за понуди во МК истражив:)

Фала на одговорот, овие од Vivax ги видов мислев некој да не има инфо за други брендови. Секако за мулту сплит повеќе избор има. Се што има на нет за понуди во МК истражив:)

Vivax se odlicni a za drugi brendovi prasaj vo Energija TEL: 070-383-830

Вчера акаунт направен пред 2 минути постави прашање каква клима да купи. Веднаш доби одговор од едниот продавач на форумов.
Денес акаунт направен пред 2 минути постави прашање каква клима да купи. Веднаш доби одговор од другиот продавач на форумов...

Дечки провидни сте бе.
Дури не си ни упаѓате еден на друг во пазарот. Honor among thieves

Здраво на сите,

Ми треба помош околу избор на клими за спрат од куќа 90м2 без изолација со нова дограма.
Планирам да купам две единици:
1. Каналска 24000BTU, за 50м2 отворен простор (севро-исток страна)
2. Мулти сплит со 3 единици, 2 ѕидни и 1 касетна (југо-запад страна). Ѕидните планирам да бидат 2.5kw за 12м2 соба, 3.5kw за 16 м2 соба и касетната за у купатило 7м2-2.5kw.

Од она што пребарав гледам дека нема голем избор на каналски кај нас или може би грешам?
Колкава јачина на мулту сплит ми треба 24000 BTU или појака. Дали јалината на внатрешните за мулту сплитот е соодветна?
Препорака од каде да се купат и за изведба на каналот ако знаете би помогнало. Благодарам

Ти дечко каша попара напрај со каналски, зидни, подни, касетни... и што ли не. Ќе си ставал пет клими во 90м2, 7ца, две 3.5ки, две 2.5ки... шо напрај бе чоек.

Таа 7ца каналска или таванска или англискиот збор ducted. Овие другите што имаат внатрешна која издувава дирекно во просторијата а не во канали се викаат duct-less.

Значи да се вратиме на ducted која издувава во канали, американски систем на греење. Таа треба да се скрие во спуштен таван заедно со лимените канали. Може да бидат округли или четвртасти и да одат во сите соби. И да има решетки од каде ќе дува во секоја соба и сето тоа да се скрие со гипс картон. Потоа има бежичен контролер на кој има термостат и таму избираш греење, ладење, температура... Го поставуваш пример во ходник, и добиваш централно греење
Таква една ти треба за 90м2.
Тоа кај нас ретко се користи. Можда за комерцијална употреба

Последно уредено:
Ne postoi parno greenje, misliš na toplovodno. Za da e na para treba nad 100 C zagrevanje na vodata i pri toa sekoj radijator bi bil malečka bomba.
Od kade ovoj poim "parno greenje" ne mi e poznato, go koristat i ovie što se bavat so ova ili prodavaat kotli i toa pod ime parni kotli ( nedaj bože da staviš eden navistina paren kotel u podrum ).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom