Рапиден раст на цена на недвижности .

• Креатор на темата Креатор на темата Misioner
  • Време на започнување Време на започнување
темата во насловот не пишува дека е само за Скопје, тапанар еден неписмен, немаше јас ни да го спомнам да не јадевте гомна за остатокот од МК, комплексаши сте тешки, и сељаци невидени.
Автоматски споено мислење:

1/1 се согласувам, ова е реална приказна.
Не ги ни спорам цените, туку само враќам на некои глупи коментари шо се далеку од реалноста.

ti skopje go spomna, ostatokot na mkd so isklucok na ohrid e od gospod zaboraveno i pola od tie sto se nadvor od toj del sekako vo sk ili oh kupuvaat.

toa ti e sosema drug pazar koj se davi u gomna i propaga samiot fakt deka u edna skopska naselba se gradi poveke nego vo ostatokot na mk jasno kazuva kade ima a za kade nema interes... pak si ja promasil temata

Последно уредено:
Секој си го сака својот дел од колачот. Мајсторинките своите, газдите своите 50% профит. Нормално е да се качат цените со намалувањето на работната сила достапна. Една кујна правење стана изгор скапо.

Според мене, цените се веќе на врвот каде што би размислувал дали да купам стан како инвестиција. Можеби и ке одат уште малку нагоре, но недоволно за да се размисли како инвестиција. Пред 2020-та беше правото време за купување. Комшивката во зградата во која живеам ги дуплираше парите за 3 години. Го купи станот за 70.000€ 2020-та во изградба, го продаде празен за 130.000€.

Главниот двигател на поскапувањето на становите (а и се друго) е падот на вредноста на еврото.

Ако метода но го земеме златото становите се поефтини од било когаш во Скопје

ti skopje go spomna, ostatokot na mkd so isklucok na ohrid e od gospod zaboraveno i pola od tie sto se nadvor od toj del sekako vo sk ili oh kupuvaat.

toa ti e sosema drug pazar koj se davi u gomna i propaga samiot fakt deka u edna skopska naselba se gradi poveke nego vo ostatokot na mk jasno kazuva kade ima a za kade nema interes... pak si ja promasil temata
Не е баш така еве Велес не е Скопје ниту Охрид, па цените скокнаа од 500 евра квадрат во 2019 на 1200 евра сега.

Не е баш така еве Велес не е Скопје ниту Охрид, па цените скокнаа од 500 евра квадрат во 2019 на 1200 евра сега.

najdobro nesto za veles e blizinata so skopje. isto vazi i za kumanovo pa i tetovo do nekade. site tie ke se ok, kako se podobruva patnata infrastruktura taka i tie ke stanuvuaat interesna eftina alternativa za narodot...

Куманово одамна е заминато се цените, кој купи-купи. 1590€ за метар квадратен ако сакаш да си по центар, и да купиш стан од фирма која има саглам репутација. 1€ попуст не даваат за плаќање во готово, макар и 2 стана купил, на ископана дупка половина зграда ја продадоа. Македонија да е паметна, би го развила Свети Николе како што треба. Направија автопат, 45 минути возење од центар на Скопје, би имало ефтини станови.

Тие што си купија - си купија, сега малку потешко. Такво време дојде, да имаш нешто свое е луксуз, а не потреба. Како тргнала работава, тек следи периодот на генерации кои би живееле под ќирија засекогаш.

Тие што си купија - си купија, сега малку потешко. Такво време дојде, да имаш нешто свое е луксуз, а не потреба. Како тргнала работава, тек следи периодот на генерации кои би живееле под ќирија засекогаш.
Pa sega e daleku poisplatlivo kirija da plakjas nego stan da kupuvas, slicno Kako na zapad

Pa sega e daleku poisplatlivo kirija da plakjas nego stan da kupuvas, slicno Kako na zapad
Ако имаш можност и со мало учество секогаш е подобро да плаќаш 25/30 год рата за станбен кредит барем ќе го имаш и ќе биде твое на крај.Вака со кирија цел живот ќе те шетаат од едно на друго место.

Не, тоа никогаш нема да биде поисплатливо, ама ретко кој размислува така. Реално за да можеш да инвестираш во недвижнини, мора да имаш стабилна професија и стабилен приход, барем некаква позадина. Киријата може изгледа поевтина, ама на крајот на краиштата плаќаш за нешто што никогаш нема да биде твое.

Во Македонија 99% од луѓето имаат стан барем еден, или куќа, а многумина имаат и по неколку и повеќе имоти, ако споредиме со богати држави како Германија и Швајцарија, Австрија и така натаму, таму процентот на сопственици на имот е 50%, пола од населението живее под кирија и не им паѓа на крај памет да инвестираат во имот, не знам зашто ама така е

Во Македонија 99% од луѓето имаат стан барем еден, или куќа, а многумина имаат и по неколку и повеќе имоти, ако споредиме со богати држави како Германија и Швајцарија, Австрија и така натаму, таму процентот на сопственици на имот е 50%, пола од населението живее под кирија и не им паѓа на крај памет да инвестираат во имот, не знам зашто ама така е
Не би рекла дека 99 % од луѓето имаат стан или куќа, сепак е тоа многу висок процент. Во секој случај, процентот е висок, можеби околу 90% имаат стан или куќа, но тоа не значи дека имаат имот затоа што се многу богати. Се тоа е наследен имот од социјализмот, така што тоа не е реален економски показател за моќта на државата. Плус тоа, многу од овие станови и куќи се стари, или со нерешени имотно-правни односи.

Затоа, иако процентот на сопственост е висок, тоа не значи дека сите домаќинства имаат современи или функционални услови за живеење.

Ups my bad, еве чичко гугл ми кажува поинакви цифри, 42% за Швајцарија и 46% Германија имаат се сопственици на барем еден имот. Останатите под кирија.
Овие бројки се значително помали во споредба со останатите земји од Европа посебно со земјите од источна Европа и Балканот каде процентот на сопственици на дом/имот е над 90%.
IMG_20250726_215519.jpg

IMG_20250726_215450.jpg

Најдов еден оглас на еbay во Германија каде еден турчин (кемал) продаваше стан во долна саксонија за 250 000 евра со слики све среден каде што тој живее. И бараше во огласот да продолжи да живее во истиот стан под кирија.

И јас имав комшии во куќата кај што седевме, старец архитект Германец и старица не работела, домаќинка, кои немаа деца, ја продале куќата и седеа под кирија во комшии. Друг им одржава двор, друг им чисти ходник
Најдов еден оглас на еbay во Германија каде еден турчин (кемал) продаваше стан во долна саксонија за 250 000 евра со слики све среден каде што тој живее. И бараше во огласот да продолжи да живее во истиот стан под кирија.

и така натаму, ете не знам си направиле математика некако.
Автоматски споено мислење:

Да се само тие... Тоа е најнормално нешто кај Германците, Швајцарците и Австријците. За остатокот од ЕУ земји не знам. Знам Турција беше околу 56% сопственици на дом.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom