Poštovanje za muabetov ama si ja pobrkal mnogu rabotava.forumot voskresna... vajstina voskresna
*do adminite pozdrav i neka go izbrishat komentarov ama ne mozev da se vozdrzam posle tolkava pauza
Автоматски споено мислење:
@tzlatko samo edna mala korekcija na tvojov muabet:
ova e delumno tochno bez da znaeme shto se ima posle ovaa instalacija
- 300 do 500mA FID ima smisla kako zashtita od pozar i slichni "gluposti" dokolku posle nego seriski doagja FID od 30 ili 10(za vo kupatilo posebno) mA
- FID od 30 ili ushte podobro od 10mA e za zashtita od sturen udar a FIDot od 300 ili 500mA e za zashtita na instalacijata posle nego.
dopolnitelno treba da se razmisli:
- kakvi potroshuvachi kje se vrzat na taa sklopka (dali se obichni omski ili frekventni potroshuvachi (primer inverter klimi za ovie treba sklopka tip A (ili B) no tip AC nema da brka rabota)
- kolku vkupno snaga e predvidena da imaat portoshuvachite koi se na fid sklopkata vrzani zaedno
- kolku bi bila strujata koja "bega" niz kolata (imashe nekoe pravilo deka do 1/3 ili neshto taka nema da ja aktivira sklopkata ako nema kusa vrska, nad 1/3 (pak kje kazam ne me drzi za zbor) moze da ja aktivira i bez da ima dopir na kusa vrska)
- ne se vrzuva se na 1 fid sklopka za da se zashtedi tuku treba da se rasporedat potroshuvachite. pri toa pozelno e ako nekoj ne saka da iscicijashi 2000 denari da si kupi 3 posebni sklopki za sekoja faza pa i da padne ednata da ima struja vo drugite 2 fazi.
za zhal kaj nas nitu eden proektant (ushte pomalku izveduvach) se zamara so ovie raboti. muabetot se sveduva na shto kje ti e toa.. kje ti pagja non stop iskluchi ili stavi pojaka. mesec dena se raspravav so proektantot na instalacijata vo kukjata kaj mene da ne "optimizira" do tolku i da gi razdeli vodovite posebno za na kraj da mi reche jas vaka crtam ti ako ti se frlaat pari deli posebno.
(bonus kaj moite doma imaat fid od 300mA koj nikogash ne padnal..se chudam shto li shtiti..ne daj boze da im pritreba, a kaj brat mi ima 2 fid sklopki koi non stop mu pagjaa pa gi isfrli od upotreba... i vo edniot i vo drugiot sluchaj nema zashtita)
-Fid ne ja štiti instalacijata, tuku luđeto, za vodovite služat osiguračite
-40A Fid za trofazna e poveće od dovolna za edno domaćinstvo
-epten si se zbrkal, na kratok spoj Fid ne reagira, tuku samo osiguračot
- itn, itn me mrzi da objasnuvam....
Elem, eve go mojov slučaj, pred godina, dve, imav tabla so topivi osigurači bez Fid, rešiv samiot da stavam avtomatski so Fid sklopka, so nova kutija, se akav edno 4-5 časa, zgradata si ima se regularno so 5x6 mm2 glaven kabel i uzemjuvanje....
Pri prvoto puštanje se raboteše osven edna faza od trofazen šteker za el. šporet, koga go digam osiguračot sklopkata isfrla.
Go otvaram štekerot i što da vidam, zamenet nulata i zemjata i taka rabotelo 30 god, a Fidot vednaš ja sredi rabotata. Dovolno bilo greačot da fati na limot od šporetot i da ubie nekogo.
Zapameti Fid raboti samo ako ima razlika pogolema od 30 mA (za ovaa kako mojata) među vlezot vo nea i izlezot i ništo drugo ne ja interesira. Ova se slučuva SAMO koga protekuva struja prema zemja t.e. koga te zdrmuva struja ako čepkaš kade ne treba....