Recent Content by moongoses

 1. moongoses

  Каде може да најдам? (Општи прашања)

  https://www.loging.mk/en/1117/193753/0/ShowProduct/Battery
 2. moongoses

  Film Club - трета среќа! (КРУГ 2) (153. Withnail & I: 04.07-17.07.2022)

  Јас би рекол да истераме уште еден круг, па цел август да го паузираме.
 3. moongoses

  Film Club - трета среќа! (КРУГ 2) (153. Withnail & I: 04.07-17.07.2022)

  Withnail and I (1987) Двајца актери кои чекаат улога, патем цимери од кој едниот е нон стоп пијан, не знаат што со себе, па сега ние треба да го гледаме сето тоа. Дејствието е во Англија, 1969-та. Филмот е преполн со дијалог меѓу двајцава главни ликови, прилично досаден со оглед дека не води...
 4. moongoses

  FILMOVISION CHALLENGE - Запознај ја филмска Европа (ЛЕТЕН РАСПУСТ)

  Last and First Men (2020) - Исланд Ги провртев листите со филмови што беа постирани и на еден наслов гледам жанр СФ. Си реков готово, тргам за Исланд. Се наоружав со титлови пошто тоа исландскиот само таму го разбираат, кога тоа почна да ми збори англиски. Ај нема проблем уште подобро, ама нема...
 5. moongoses

  Film Club - трета среќа! (КРУГ 2) (153. Withnail & I: 04.07-17.07.2022)

  The Children of Heaven (1997) Прекрасна семејна драма за братчето и сестричето, кои случајно ќе паднат во, за нив, една огромна невоља. Режисерот ни го прикажува детското гледиште на справувањето со оваа ситуација. Попатно се запознаваме и со условите и начинот на живот на сиромашните семејства...
 6. moongoses

  Film Club - трета среќа! (КРУГ 2) (153. Withnail & I: 04.07-17.07.2022)

  Таа беше учителка во градинка, сосема солиден избор за чување деца. Мене сомнителна ми беше самата покана на учителката на викенд со пријателите. Тоа а и некои други ситуации наговестуваа нешто повеќе во односот меѓу Сепиде и Ели. Од друга страна не го знаеше (или го криеше) вистинското име и...
 7. moongoses

  Film Club - трета среќа! (КРУГ 2) (153. Withnail & I: 04.07-17.07.2022)

  Darbareye Elly (2009) Филмов почна малку хаотично, многу на изглед слични ликови одеднаш разменуваат по една реченица во кратки крупни и средно крупни планови. Дури вечерта во куќата почнаа да се разјаснуваат. За потоа да видиме една фантастична тензична сцена во водата. Тензијата останува сѐ...
 8. moongoses

  FILMOVISION CHALLENGE - Запознај ја филмска Европа (ЛЕТЕН РАСПУСТ)

  Еве сум во Чешка, на проекцијата на Ikarie XB 1 (1963) Свемирски брод кој се движи со подсветлосна брзина на истражувачка мисија кон Алфа Кентаури и попат наидува на неочекувани нешта. На почетокот се запознаваме со екипажот кој не е директно претставен, но од контекстот и разговорот се разбира...
 9. moongoses

  Film Club - трета среќа! (КРУГ 2) (153. Withnail & I: 04.07-17.07.2022)

  Амаркорд (Се сеќавам) (1973) Не сум некој голем љубител на Фелини и неговите современици и сонародници од добата на неореализмот, но го почитувам како автор. Исто како и неговите дела кои имаат личен и препознатлив авторски печат. Така и овој филм го содржи фелиниевскиот изглед, иако не е до...
 10. moongoses

  FILMOVISION CHALLENGE - Запознај ја филмска Европа (ЛЕТЕН РАСПУСТ)

  Никако! Ни под разно.
 11. moongoses

  FILMOVISION CHALLENGE - Запознај ја филмска Европа (ЛЕТЕН РАСПУСТ)

  Слава (2016) Да пишам два-три збора за бугарскиот филм, дури не се сменија пак земјата. Филм со современа и актуелна тематика, направен на ист таков начин. Низ серија настани ни прикажува што се случува со чесните луѓе со добри намери во денешново општество. За системот и луѓето кои ценат...
 12. moongoses

  Film Club - трета среќа! (КРУГ 2) (153. Withnail & I: 04.07-17.07.2022)

  Spoorloos (1988) Од самиот наслов веќе знаевме што да очекуваме и беше само прашање кога и како ќе се случи. Така што на два пати не прелажа дека девојката исчезна пред навистина да се случи тоа. Иако беше малку наивно како останаа без бензин во сред тунел, помина затоа што не беше клучно за...
 13. moongoses

  Тука коментираме книги

  Море оди на египетски пазар лапни нешто, да видиш што не се опишува со зборови :)
 14. moongoses

  FILMOVISION CHALLENGE - Запознај ја филмска Европа (ЛЕТЕН РАСПУСТ)

  Го гледав одамна и тогаш беше достапна само една многу лоша снимка на која што едвај се распознаваа ликовите. Се мислев дали воопшто да продолжам го гледам, но сценографијата и целата атмосфера ме вовлекоа и го изгледав до крај. Каква е сега снимката? Би го гледал пак ако има реставрирана...
На врв Bottom