Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Da prijatelce, jas licno i personalno se nacrtav 280€ kaj BMW Service zaradi taa defektna kapacka na moete BMW shto go imav 3 Meseci predhodno polovno kupeno.
I pederite mi go nacukaja so fintata Pumpata defektna a bila smenata pred 6 meseci kako shto Mi kazha i pokazha smetka predhodniot sopstvenik i bila pod Garantie ama pederite i toa ne mi go kazhaja i duplo naplatiha.

Dvata pati defektna zaradi Vakumot shro se stvara vo rezervoarot ako kapackata NE DISHI zaradi defekten ventil.

I posle 3 Meseci doznav za seta Mafija od pismoto shto go dobiv direkt od BMW za Rückrufaktion da pojdam vo nekoj Service i gratis das ja smenat Kapackata.
Od togash se beshe vo red.

Се смеев за целата конверзација последните неколку страни, не за капачката.

Чим се ставаат цигари, алкохол, спортска и одење на одмор еднаш годишно во луксузи, пиши му крст на македончето.

Било која постара кола е крнтија. У последниве 6 месеца три пати ми рикна пумпата за гориво, укочени задни амортизери и оштетени одбојници, изгореа сите бомбини па ај смена на нив плус свеќици, плус акумулаторот отиде со предните светла и едно задно штоп светло плус брисачи и стандард филтрите и уље и гуми, а да и одлепена шофершајбна. Над 1000 евра дадов, осеќам пумпата пак ќе отиде а и расплињачата треба да се мења.
Друже овие делови ретко каде се покриени и на нови возила, потрошен материјал ти се најголем дел од нив. Плинот зависи како ќе се погоди, на нова и да сакаш нема да те остават да ставиш плин, па парите ќе ги потрошиш на бензин.
Инаку најголем проблем се мајсторите, голем дел од ваквите главоболки се поради нивна нестручност.

Се смеев за целата конверзација последните неколку страни, не за капачката.

Чим се ставаат цигари, алкохол, спортска и одење на одмор еднаш годишно во луксузи, пиши му крст на македончето.
Jas bi odel i cetiri pati ali jbg, nemam tolku odmor :toe: .
Cigari i alkohol vo luksuz se znae koj gi stava ;)

100k денари за пристојно живеење за 4 члено семејство, имајќи предвид децата да се тинејџери.
Сега со инфлацијава, да.Пред инфлацијата 60.000-80.000 денари мислам дека би биле доволни за еден онака пристоен живот.

Кола ти е 5000 евра која ќе се вози следните 10 години или 40 евра месечно амортизација плус 20 евра регистрација плус 100 евра бензин и 50 евра поправки минус или 200 евра месечно за 4 лица или по 50 евра од лице. Карта за бус е 1500 или 1500 денари плус за кола ова е за Скопје и околината за подалеку не влегува. Дупло поскапо е со кола во однос на бус. А е доста подобро.

Кола ти е 5000 евра која ќе се вози следните 10 години или 40 евра месечно амортизација плус 20 евра регистрација плус 100 евра бензин и 50 евра поправки минус или 200 евра месечно за 4 лица или по 50 евра од лице. Карта за бус е 1500 или 1500 денари плус за кола ова е за Скопје и околината за подалеку не влегува. Дупло поскапо е со кола во однос на бус. А е доста подобро.

све си пресметал. Но слободата што ти ја дава колата да ја запалиш и да идеш кај сакаш кога и да ти притреба ништо не може да ти ја замени.

све си пресметал. Но слободата што ти ја дава колата да ја запалиш и да идеш кај сакаш кога и да ти притреба ништо не може да ти ја замени.
Нормално кола е подобро од бус. Пишав. Најголем дел од луѓето се возат во кола не со бус.

Јас во МК земав просечна плата од 30 000 - 33 000 денари.
Месецот ми излегуваше вака:
12 000 денари сметки, струја, вода, ѓубре, телефон, интернет, просек.
12 000 денари за храна, ќе земам за просек дека трошев по 3000 денари од недела, некогаш трошев и повеќе ама земам како просек, стриктно основни производи што јадев секоја недела и пазарев стриктно од Стокомак и Кам.
4000 денари за кола, тука ќе ставам просек 2500 денари за гориво секој месец + регистрација(1000 денари месечно, ми излегуваше 13 000 денари годишно) и 300-400 денари месечно за сервис и одржување што сум дал.
Ми остануваа обично околу 4000 - 6000 денари месечно за да излегувам, шетам, купувам облека и слично. Пошто бев сам, беќарски живот, ми беше доволно ама проблемите беа кога ќе имав непланирани трошоци или сакам да идам на одмор. На форумов многу луѓе со потсмев пишуваат за Македончето и Паралија ама реално со моите примање, само такво нешто и можев да си пружам, не повеќе, не кај сакам.

Јас лично не гледам како двајца со примања од овој просек, ќе можат да издржат фамилија со сите трошкови за јадење, сметки, дете и слично. Посебно кога детето ќе почне да расне и ќе требаат повеќе пари за се. 1500 евра би рекол некој минимум за каков таков просечен, скромен живот.

Да, ама и ропството кое ти го дава колата е незаменливо.Безброј трошкови, нервози, ризик, влечење по судеви...
Кола признавам само под услов ако навистина ти треба.Ама баш оноа навистина.

Јас во МК земав просечна плата од 30 000 - 33 000 денари.
Месецот ми излегуваше вака:
12 000 денари сметки, струја, вода, ѓубре, телефон, интернет, просек.
12 000 денари за храна, ќе земам за просек дека трошев по 3000 денари од недела, некогаш трошев и повеќе ама земам како просек, стриктно основни производи што јадев секоја недела и пазарев стриктно од Стокомак и Кам.
4000 денари за кола, тука ќе ставам просек 2500 денари за гориво секој месец + регистрација(1000 денари месечно, ми излегуваше 13 000 денари годишно) и 300-400 денари месечно за сервис и одржување што сум дал.
Ми остануваа обично околу 4000 - 6000 денари месечно за да излегувам, шетам, купувам облека и слично. Пошто бев сам, беќарски живот, ми беше доволно ама проблемите беа кога ќе имав непланирани трошоци или сакам да идам на одмор. На форумов многу луѓе со потсмев пишуваат за Македончето и Паралија ама реално со моите примање, само такво нешто и можев да си пружам, не повеќе, не кај сакам.

Јас лично не гледам како двајца со примања од овој просек, ќе можат да издржат фамилија со сите трошкови за јадење, сметки, дете и слично. Посебно кога детето ќе почне да расне и ќе требаат повеќе пари за се. 1500 евра би рекол некој минимум за каков таков просечен, скромен живот.
A sega zamisli
4000€ plata so dvajca vraboteni.
1400 Stan
350 site troshoci okolu stanot,tv, Internet,telefon
350 Kola bez popravki mesecno

Ogrev,Alishta,Hrana, kola odrzhuvanje, i se ostanato shto ovde sonuvate ne ni pishuvam.

Primer Edna vecera za dvajca najmalce 60€.
Gradinka ca. 300€

I mozhish da ziveesh vo Deutschland?
I racunajte taa kolata prvo da ja kupite, da ostavite nekoja para za da si dojdite vo mk, shkoluvanje deca i se okolu decata, i i i ....

E taka zivee povejce od pola Deutschland.

A sega zamisli
1400 Stan

Ogrev,Alishta,Hrana, kola odrzhuvanje, i se ostanato shto ovde sonuvate ne ni pishuvam.

Gradinka ca. 300€

I racunajte taa kolata prvo da ja kupite, da ostavite nekoja para za da si dojdite vo mk, shkoluvanje deca i se okolu decata, i i i ....

Па не се проблем трошоците, туку платата. Зошто 2000 евра да ти е плата? Знаеш јазик, имаш занает или струка? Луѓе без многу знаење во МК почнаа да зимаат по 1500 евра, па што остана за Германија.

Па не се проблем трошоците, туку платата. Зошто 2000 евра да ти е плата? Знаеш јазик, имаш занает или струка? Луѓе без многу знаење во МК почнаа да зимаат по 1500 евра, па што остана за Германија.
Колку се тие кои без многу знаење во МК земаат 1.500 евра плата?
Кој воопшто без многу знаење во МК зема толкава плата?

1500€ vo mk ????
Neshto sum propushtil???

Inace shto vele google za prosecnata plata vo Deutschland. Shto e otprilika 3000€ netto dokolku gi imste site posebni privilegii. Vo realnost 2200 netto kako rabotnik vo Produktion. McDonald's makedonce ne mozhi ni tolku da sonuva.
Neka pishat clenovive kolku im se primanjata pa ce vidime.

IMG_20240128_135104.jpg
Автоматски споено мислење:

Колку се тие кои без многу знаење во МК земаат 1.500 евра плата?
Кој воопшто без многу знаење во МК зема толкава плата?
Kolku se ubavi ovie vlazhnive sonishta dodeka ne si razbuden.
Ama koga ce se razbudish zhiva voda, Bronchitis, reuma.

Последно уредено:
A sega zamisli
1400 Stan

Gradinka ca. 300€

Не те разбирам, сакаш да кажеш дека така е лошо или?
Јас сум моментално во Германија, зимам 2000е нето, 600е плаќам кирија, 150е сметки, 300е храна и ресто ми останува за трошење на глупости или тргање на страна. Дали е идеално? Не е, киријата ми е приватна и сум можел и со помалку да пројдам ама моментално не сум во ситуација да бирам или да најдам подобро па и со 600е се прифаќа.
Со двајца верувам дека ќе е уште подобро ама за сега, подобро ми е во Германија отколку во МК затоа што не се тресам дали ќе ми стигне платата за месец, дали ќе остане нешто и дали ако ми излезе некоја прилика/трошок треба да се тресам или не. Со минимална плата, имам за се и тоа не знам ни јазик, верувам дека кога ќе го научам јазикот има и подобри и повеќе платени работи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom