Ја исчитав цела тема и заклучив дека е намален интересот што највероајтно се должи и на опаѓањето на греење на пелето. Како и да е имам неколку прашања се надевам на мала помош.
Живеам во стам и се греам на дрва. Годинавам планирам да се преселам во друг стан којшто е во фаза на реновирање и во план ми е да ставам парно. Имам соба надвор од станот што ќе служи како котлара и од таму ми тргнуваат цевките кои нема да се гледаат во станот. Затоа планирам со пластика.
1.Котелот ќе биде на термофлукс. За 90м2 едни викаат 25кв а други викаат многу е. Јас помал на термофлукс не најдов. Совет е добредојден.
2. Радијаторите сакам да бидат панелни. Прескапи се другите. А и влегувам во куќи секој ден и не сум видел некој алуминиумски да користи без разлика колку е длабок џебот.
3. Имам идеја да го приклучам и бојлерот на парното. Иако многу ми кажаа дека нема да загрева брзо и не многу практично. Но, планирам да земам комбиниран на струја и така ми е уклучен цело време. Не сум го изгасил мојот 8 години.
4. За цена не прашувам. Немам многу избор и ова ми изгледа најдобра варијанта. Живеам на југот и немаме којзнае каква зима а и станот е топол и солидно изолиран. Мислам дека тон, тон и пол би трошел во сезона.
Клима не доаѓа во обзир, не е тоа за нас. Греам во деловен не е проблем ама за дома не сакам.
Секој совет е добредојден. Не сум почнал со работа и имам уште време и услови
prvo, ne rabotam so greenje, pishuvam na osnova na sopstveno razmisluvanje i znaenja od prethodni studii.
1. imash od 22kw od termofluks, nekoj drug tip, ne znam kolku ti pravi razlika od 25 na 22kv
Котли на пелети THERMOFLUX модел INTERIO, котли со практични димензии, а воедно висока моќност и ефикасност, котли на пелети од највисока европска класа
tehnoauto.com.mk
na kotelot pishuva deka moze da zagreva povrshini do 150/160 m2, pa valjda ima nekoja logika vo tie sho ti vikale deka
25kw ti e mnogu za tvojot prostor.
ti pisha deka kotelot e fiksiran na termofluks. odam so taa pretpostavka.
ako go koristish toj od 25/22 kw za tvojot prostor, verojatno kje raboti na pomala mokjnost od optimalnata,
taka da ocekuvaj neshto pomala efikasnost od taa sto ja deklariraat.
ako si otvoren za drugi opcii, vidi sho imas od drugi proizvoditeli nekoi so pomala mokjnost.
3. mozes da gi povrzish, moj bratuced taka gi ima povrzano vo kukja (plus so solar).
okolu delot kolku brzo bi zagreval, zavisi kako kje gi postavish cevkite, ventilite i povrzuvanjata
(kapacitet za protok na voda od kotelot i kolku % bi odel za greenje a kolku kje ti treba za topla voda)
4. od alternativi, moze da razgledash samo toplotni pumpi
(povekje se apliciraat za vo kukji, ama poshto vikash deka si na jugot i nema jaka zima,
toplotna pumpa bi rabotela bez problem)
za delot ekonomija peleti vs struja ne moze da bidesh pameten i dvete variraat kako ludi.
koga vekje imash vreme, konsultiraj se so nekoja firma koja raboti greenje, najdobra procenka kje ti dadat.
grubi kalkulacii mozesh da napravish i sam, ima bezplatni kalkulatori i aplikacii na net.