- Член од
- 29 август 2019
- Мислења
- 1.260
- Поени од реакции
- 3.008
Последниве 2 зими не се зими за репер...Jas koristev vo istiot prostor edno 7 godini panasonik 12-ka, klimata bese so dobar cop, dobar scop, dobra kilaza i se drugo na hartija. Sega 2 zima koristam aux 18-ka koj e u osnova 24-ka so 47 kila nadvoresna i moze da kazam deka e skoro duplo poefikasna od panasonikot spored potrosuvackata. Ako panasonikot vadese prosecno 400kw vo dekemvri i januari kako najladni meseci, ovaa gi vadi so 250kw. Nominala na hartija e 1.300w, no nikogas ne dosla do ovaa vrednost, raboti najcesto okolu 750-800w, ne vleguva u defrost, dodeka proslata se macese na najlodnoto so 1200-1300 i na 45 minuti u defrost.
Така да разликата во потрошната веројатно не ти е до климата туку до зимата

Седмица би ми требала ако сакав да го греам цел спрат со една клима...А @zlatko_ti412 нема да купи седмица,и покрај тоа што би била поефикасна, од проста причина што никогаш не би ја вратил разликата во цена преку тие 800-1000kw/h годишно што би ги заштедил…
Еве го тагнав, па и сам ќе каже што мисли за ова…
Ама јас решив да ставам втора клима и да си ставам изолација - комфорот ми беше побитен од повратокот на инвестицијата!
Е сеа од поефтините баш и не знам дали некоја би се нашла...Па добро за подобро да те разбереме земи некој пример каде ти се познати сите варијабили и објасни .Еве едната(од поскапите)нека биде лн35ве познати ти се вариабилите и другата по твој избор од 7-ците (поевтините) која би го греела просторот од Злате поекономично од лн35ве
Добра 7мица евентуално би го греела мојот простор поекономично али само на поладни надворешни како во видеата што ги имам кога од LN35 се бараше да работи по цела вечер на 90-100% капацитет и ~2kw потрошна.
Иако сепак мислам дека на -7 или -10 надворешна мал е бројот на 7мици што ќе дадат 6kw топлина со COP подобар од 3.2
Да прашам...5.5ка со 3 плуса на греење неможам да најдам...да не знае некој таков модел и цена ?
Може има некоја 7мица со етикета за 5ка?Ќе ти препорачав една… ама по грешка у фабрика и залепиле дека е 3.5ка, па ништо од бизнисот…