Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Среќна нова 2024
Еве вака,2 год користам Vivax aeri 5.5,i Vivax aeri 3.5.
Aeri 3.5 e поставена во соба 16м2 изолација фасада стиропор 8см,пвц прозорци,следам потрошувачка и сум задоволен многу,спушта од 400 до 300w цел ден ауто фан 23ц ќе потроши 5kw просек на 24ч.
Исто и со Aeri 5.5 во 40м2 23ц фан 2 750w do 850w цел ден 10 до 12kw на 24ч.
Двете одржуваат укл.искл,цело време балансираат,е сега имам друг спрат во просторија од 22м2 пред 3 дена е купена Haier Tundra plus 3.5 od Сетек оваа Haier не ми делуваа Како Aeri 3.5
Цело време работи 500,600w а знае и 700w да заокржам 600w просек,ретко се исклучува скоро ич и кога ќе се исклучи не забележувам да го врти воздухот т.с да чита сензорите како кај vivax ме сваќате мислам она минимално дувкање кога е во мирување не е како аери 3.5,Tundrata 3.5 реално ми делува по конфортно по топло нема исклучи укл.многу ретко,но и потрошувачката ме плаши да бидам искрен,времето ке покаже,до душе тие 22м2 кај што е Тундрата горе е плоча,од страната имам стиропор 8ц и пвц прозорци,ќе испадне дека Tundrata 3.5 да ми троши повеќе од Aeri 5.5 или тука некаде.
Очекувам ваше мислење,има ли некој тундра следи ли потрошувачка?

Последно уредено:
Точно на таванот е плоча ама од по страните е стиропор 8ц и пвц прозори.
A da probas tavanot da go postelis so staklena volna ( dokolku pokrivot ti e nov), nesto sto jas imam na um da go pravam ovaa godina. Ako nekoj ima iskuatvo neka spodeli.

Точно на таванот е плоча ама од по страните е стиропор 8ц и пвц прозори.
Моžebi ne ti e poznato tavanot učestvuva so 40% vo vkupnite gubitoci vo prostorijata. Inače Tundrata e vo se podobra klima od VIVAX-ot osven što ne odi pod 400W, zatoa olku visoka potrošuvačka ti se pojavuva.
I ne se samo kvadratite bitni, bitnoa e orientacija, visina na plafon ..... i ste raboti iljada pati spomnati tuka.

A da probas tavanot da go postelis so staklena volna ( dokolku pokrivot ti e nov), nesto sto jas imam na um da go pravam ovaa godina. Ako nekoj ima iskuatvo neka spodeli.
Нов е покривот,сум слушнал дека постилаат стаклена волна но колку е ефикасна незнам нека сподели некој ако има,најпаметно стиропор лепење.
Автоматски споено мислење:

Моžebi ne ti e poznato tavanot učestvuva so 40% vo vkupnite gubitoci vo prostorijata. Inače Tundrata e vo se podobra klima od VIVAX-ot osven što ne odi pod 400W, zatoa olku visoka potrošuvačka ti se pojavuva.
I ne se samo kvadratite bitni, bitnoa e orientacija, visina na plafon ..... i ste raboti iljada pati spomnati tuka.
Точно ми делува така за овие 3-4 дена но ќе споредувам,јас лично сум задоволен од vivax Aeri 3.5 i 5.5

Нов е покривот,сум слушнал дека постилаат стаклена волна но колку е ефикасна незнам нека сподели некој ако има,најпаметно стиропор лепење.
Автоматски споено мислење:

Точно ми делува така за овие 3-4 дена но ќе споредувам,јас лично сум задоволен од vivax Aeri 3.5 i 5.5
Минералната ( нема веќе стаклена) волна е подобра од стиропорот баш ѕа овие внатрешни изолации. Ако ставиш дупли слој уште подобро, само треба таванот да е сув без протекувања и кондензации. Мократа минерална нема никакви изолациски способности.

стиропор не се става на кров пошто треба да диши нагоре. а пошто топлиот воздух оди нагоре, кај тебе на ладна плоча сигурно губи поише од третина топлина таму. ја имам постелено волна ама пошто не мерам поима неам у потрошувачка како се одрази. по правило треба многу волна да ставаш, ама колку и да стаиш ќар си :) вака џабе ти е и стиропор и пвц кога горе си нула

стиропор не се става на кров пошто треба да диши нагоре. а пошто топлиот воздух оди нагоре, кај тебе на ладна плоча сигурно губи поише од третина топлина таму. ја имам постелено волна ама пошто не мерам поима неам у потрошувачка како се одрази. по правило треба многу волна да ставаш, ама колку и да стаиш ќар си :) вака џабе ти е и стиропор и пвц кога горе си нула
Технички, стиропор не се става ни на ѕид, токму од истите причини!
Арно ама кај нас на Балканот испадна таква мода, не знам ни кај виделе, ни кој им кажал!
Што е потрагично, и архитекти и инжињери проектираат со стиропор!

Ај да е бетонски армиран ѕид и така и така..
Ама на блок цигла, и уште полошо на гас-бетон кога ќе му залепат стиропор.. :facepalm:

@tzlatko иначе и стаклената волна не е целосно исфрлена! Си наоѓа примена, посебно во огноотпорни структури… (во станбени објекти тоа може да бидат оџаци, или огноотпорни прегради), ама точно дека употребата и е намалена.

се става, ама се става и вентилација и heatexchangeri, ние се вадиме со поише луфтирање и тоа е тоа :)) кај нас културата за изолација е уште многу далеку. ја коа ја праев куќата пред 3 год речиси невозможно беше да се најде изолација со камена волна, а ако имаше, беше ненормално скапа. макс што најдов со нормална цена на нашиов пазар е 10ка графитен стиропор... се друго беше по нарачка и со чекање

се става, ама се става и вентилација и heatexchangeri, ние се вадиме со поише луфтирање и тоа е тоа :)) кај нас културата за изолација е уште многу далеку. ја коа ја праев куќата пред 3 год речиси невозможно беше да се најде изолација со камена волна, а ако имаше, беше ненормално скапа. макс што најдов со нормална цена на нашиов пазар е 10ка графитен стиропор... се друго беше по нарачка и со чекање
Точно и ова. На герметички затворени објекти мора да постои вентилација (и.е. хит ексчејнџери).
Ама во станбен објект кај што се живее, сепак е подобро да дишат ѕидовите!
Природно глината и малтерот впиваат и испуштаат влага според релативната влажност, а и малце што не дихтува столаријата влегува кислород, а излегува СО2. Луфтирањето ти е екстра само..

Точно и ова. На герметички затворени објекти мора да постои вентилација (и.е. хит ексчејнџери).
Ама во станбен објект кај што се живее, сепак е подобро да дишат ѕидовите!
Природно глината и малтерот впиваат и испуштаат влага според релативната влажност, а и малце што не дихтува столаријата влегува кислород, а излегува СО2. Луфтирањето ти е екстра само..
Тогаш јас може слободно да постелам стаклена волна зошто освен ќерамиди и греди нема никаква изолација и секако има луфтирање во подкровјето?

Тогаш јас може слободно да постелам стаклена волна зошто освен ќерамиди и греди нема никаква изолација и секако има луфтирање во подкровјето?
Постели си камена волна… т.е. не се постила, крута е пресована. Иде во табли, се сече и се мести меѓу гредите.
За стаклена ипак е препорака да биде затворена меѓу нешто, а не само така распослана… (ради микроскопски влакна)

Е сега ако си толку решен стаклена да биде, распостели ја исто меѓу гредите, ама земи паропропусна фолија, и покриј ја цела, захевтај по гредите, залепи по споевите. Битно да не биде откриена.

Постели си камена волна… т.е. не се постила, крута е пресована. Иде во табли, се сече и се мести меѓу гредите.
За стаклена ипак е препорака да биде затворена меѓу нешто, а не само така распослана… (ради микроскопски влакна)

Е сега ако си толку решен стаклена да биде, распостели ја исто меѓу гредите, ама земи паропропусна фолија, и покриј ја цела, захевтај по гредите, залепи по споевите. Битно да не биде откриена.
Paropropusna a vodonepropusna folija treba nad volnata bidejći ako prokape krovot se natopuva volnata i taa nema da ima nitu i od izolacija.
Folijata treba da propušta para od vnatre ( od stranata na volnata) prema krovot, a da drži voda od gornata strana.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom