Намалување на даноците

• Креатор на темата Креатор на темата MajaS
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 јуни 2006
Мислења
45
Поени од реакции
0
Првиот чекор на новата влада на Груески(која патем уште не е формирана) е веќе најавен а тоа е намалување на даноците од плати и ДДВ-то.Имено не било јасно како може една држава со толку висока стапка на невработеност да има толку високи стапки на персонален данок.Со нивно намалување ќе се стимулира вработувањето и пријавување на оние кои се вработени а работат на црно.Ми се допаѓа.Особено што г-дин Трајко Славески уште од првиот ден почна со реализација на програмата.Браво.Да се стори нешто.

Убаво би било да се намалат даноците. Се согласувам со тоа што е напишано горе само имам нешто да додадам:

Баш да видам дали ќе се оствари ова. :icon_roll

Како и многу други идеи од програмата на ВМРО-ДПМНЕ и оваа е добра, само да чекаме да видиме дали и кога ќе се реализираат.
Целосна поддршка од моја страна за да се направи нешто на економски план во државава, бидејки е крајно време! Во спротивно, место во Европа, ни во Африка нема да не собере...

Искрено да ви кажам јас полагам надежи дека ќе има некое подобрување само да не западне новата влада во замки од типот полакомување и крадење.Има во нив свежина има волја за работа имаат и капацитет па Господ нека им помогне да не извадат од калта.Не е се розево кај нас ама барем да престанеме да тонеме зошто дното го имаме допрено.Полошо не може од ова затоа само храбро и смело и резултатите ќе си дојдат.

Вакво намалување на даноците !?

50 отсто пониска царина за увоз на автомобили
Од 1 јануари 2010 година се намалува царината за увоз на нови, но и на стари возила и тоа за 50 отсто. Царинските давачки за нови возила во моментов изнесуваат 2 отсто од вредноста на возилото, а за стари 4 отсто. Од јануари тие се преполовуваат и ќе изнесуваат 1 отсто за нов, односно 2 отсто за половен автомобил.
За илустрација, доколку се увезе од ЕУ половно возило опел корса (произведен 2008 година), со доказ за преференцијално потекло, од 1.200 кубика и вредност од 10.000 евра давачките се следни: годинава на име на царински давачки ќе се платат 4 проценти, данок од 18 отсто и акциза во вредност од 250 евра или вкупно 2.567 евра. В година вкупно за ова возило на име на сите овие давачки ќе треба да се платат 2.330 евра.

Вели 50% ќе се намали данокот а финалната разлика во конкретниов случај е 237 евра (помалку од 10% ).
-Па зошто ги обвинуваме граѓаните кои посегнале по бугарски пасоши!? Некои луѓе имаат неодложна потреба од автомобил со кој ќе поминат голема километража, сакаат да се посигурни одколку со КОМУНИСТИЧКИТЕ ЗАСТАВИ стари 30 год. па нашле начин тоа да го сторат. Сакаме во Европа, сакаме луѓето да гледаат на нас како рамноправни, а возиме кршови кои ги нема никаде во Европа веќе, само возниот парк на Мумбаи (Бомбај) е споредлив со нашиот! Бугарите плаќаат по 200 - 300 евра за увезен автомобил, а ние по 2000 евра и тоа со услови, старост, еуро 3,4,5 итн и тн ... :kesa:

Еве прочитајте ја целата вест - радосна демек :toe:

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=F9FA102529383645ABBF76C001A6EADC

Еден коментар само - СРАМОТА!

Carinata i dosega ne bese mnogu golema, najgolem trosok pri uvozot na avtomobil e DDV-to od 18% ako vi go procenat avtomobilot na 10000 evra treba 1800 evra da platite carina, :tapp: malumna rabota

Не е ни чудно зошто во албанија сите возат Голфови,Мерџа итнт а ние во југо,застава 101 итнт.

Вакво намалување на даноците !?

50 отсто пониска царина за увоз на автомобили
Од 1 јануари 2010 година се намалува царината за увоз на нови, но и на стари возила и тоа за 50 отсто. Царинските давачки за нови возила во моментов изнесуваат 2 отсто од вредноста на возилото, а за стари 4 отсто. Од јануари тие се преполовуваат и ќе изнесуваат 1 отсто за нов, односно 2 отсто за половен автомобил.
За илустрација, доколку се увезе од ЕУ половно возило опел корса (произведен 2008 година), со доказ за преференцијално потекло, од 1.200 кубика и вредност од 10.000 евра давачките се следни: годинава на име на царински давачки ќе се платат 4 проценти, данок од 18 отсто и акциза во вредност од 250 евра или вкупно 2.567 евра. В година вкупно за ова возило на име на сите овие давачки ќе треба да се платат 2.330 евра.

Вели 50% ќе се намали данокот а финалната разлика во конкретниов случај е 237 евра (помалку од 10% ).
-Па зошто ги обвинуваме граѓаните кои посегнале по бугарски пасоши!? Некои луѓе имаат неодложна потреба од автомобил со кој ќе поминат голема километража, сакаат да се посигурни одколку со КОМУНИСТИЧКИТЕ ЗАСТАВИ стари 30 год. па нашле начин тоа да го сторат. Сакаме во Европа, сакаме луѓето да гледаат на нас како рамноправни, а возиме кршови кои ги нема никаде во Европа веќе, само возниот парк на Мумбаи (Бомбај) е споредлив со нашиот! Бугарите плаќаат по 200 - 300 евра за увезен автомобил, а ние по 2000 евра и тоа со услови, старост, еуро 3,4,5 итн и тн ... :kesa:

Еве прочитајте ја целата вест - радосна демек :toe:

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=F9FA102529383645ABBF76C001A6EADC

Еден коментар само - СРАМОТА!

......ovaa vlada go namali i danokot na dobivka na 10% , a vsusnost go UDVOI...taka da ..nisto ne e neobicno vo zemjata na Makedoncite...:)

Carinata i dosega ne bese mnogu golema, najgolem trosok pri uvozot na avtomobil e DDV-to od 18% ako vi go procenat avtomobilot na 10000 evra treba 1800 evra da platite carina, :tapp: malumna rabota
Не толку ДДВ-то, колку што е акцизата...
Кај поголемите возила, само таа, ја крева цената над 1000 евра. А ДДВ-то се пресметува на крај...набавна цена+акциза+царина = основа за оданочување.
ДДВ-то, сакал-нејќел ќе си го платиш :)

Не толку ДДВ-то, колку што е акцизата...
Кај поголемите возила, само таа, ја крева цената над 1000 евра. А ДДВ-то се пресметува на крај...набавна цена+акциза+царина = основа за оданочување.
ДДВ-то, сакал-нејќел ќе си го платиш :)

Акцизата не влегува во основицата за ДДВ. Фиксна е ,а нејзината големина се разликува во зависност од кубикажата.

Акцизата не влегува во основицата за ДДВ. Фиксна е ,а нејзината големина се разликува во зависност од кубикажата.
Да де, фиксна е, ама влегува во основата за определување на ДДВ-то.
Мислам дека јасно напишав погоре...
Ај земи на пр. колку ќе се намали ДДВ-то, ако нема акциза од...1000 евра на пр.?
Даночниот основ ќе биде помал за 1000 евра, и со самото тоа ДДВ помалку.
Но:

Основицата за пресметување на ДДВ е 15000 евра.
ДДВ 18% е 2700 евра
Цената на возилото е 17700 до регистрација.

Ако основицата е 14000 евра, тогаш ДДВ ќе биде 2520 евра
Цената на возилото е 16520 евра.

Разликата со укинување на акцизата на возилото би била 1480 евра.
ДДВ не се намалува многу, но на поголеми износи и повеќе би се намалило, ова е пример од ракав.
Секако би поефтиниле возилата со поголема акциза повеќе за разлика од оние со помала.
По мене, акцизата би требало да остане само за оние над 2.5 литра обем на мотор.

Што ќе ни се возила,кога си имаме магаренца:))

Што ќе ни се возила,кога си имаме магаренца:))

И нив ги заклаа во кланиците за месни преработки,така да во Македонија останаа само “овци“,од различна политичка проминенција.
-Македонија треба најпрвин да ги среди давачките за автомобили на фиксно и максимално ниво од 1000 евра по автомобил до 2.5 литри,или 2500 кубни сантиметри,и максимална старосна граница од 10 години при самиот увоз,за да се среди колку-толку возниот парк во државчево.

......ovaa vlada go namali i danokot na dobivka na 10% , a vsusnost go UDVOI...taka da ..nisto ne e neobicno vo zemjata na Makedoncite...:)

Не ми спомнувај влади те молам. Само сдсто и вемерето и Груевски и Б.Ц. муабети не ме интересираат. Оди масирај на друго место на оваа тема! :smir:

Не ми спомнувај влади те молам. Само сдсто и вемерето и Груевски и Б.Ц. муабети не ме интересираат. Оди масирај на друго место на оваа тема! :smir:
...ne masiram, ednostavno konstiram deka nekoj ili ne zaebava ili pak ,navistina makedonija e naselena so nekoja sorta nikakvi selski ovci. I ne me gnjavi so tvojata politicka partiska zaslepenost...onie so koi ovde dooolgo se druzam, znaat deka ama ic ne me interesira civa e vladata..t.e. od koja partija e, jas sekogas sum protiv glupostite na SITE VLADI...!!!
....i preku glava , kako na mnogumina u MKD mi e LAZENJETO koe site na vlast go primenuvaat vo ogromni kolicini.....
Makedonija go vozi najgolemiot krs vo Evropa..toa znaci , poveke potrosuvacka na gorivo , poveke zagaduvanje , poveke incidenti, poveke nezdrava nacija....
Isto taka da vozis na bezoloven benzin bez katalizator ili so neispraven katalizator e 500 pati pokancerogeno za okolinata odkolku ona staroto dobro olovo .....
Da plakas najgolema taksa za registracija, najgolema suma za zelen karton...itn.itn. e apsolutno neprifatlivo....toa znaci deka VLADATA ne ebe, sto slucajno taa e vmro-vska pa tebe nesto te cesa ....toa nikogas ne mi bilo gajle...da e i na SDSM , DUI ili neznam cija Vlada ,isto ke ja snaogja barem od mene, koga ke ne gleda u oci i ke ne laze....:) taka...batali ti masiranje....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom