Poslednive 2 nedeli od ponedelnik do petok pochnav da ja gream kukjata na okolu 17 stepeni, a za vikend koga sum tamu okolu 20. (seushte ne se preseliv, se zavlechkaa rabotite) ama da ne e kamen doma koga kje vlezish, neka si odrzuvaat "mlako". Pa da zapisham impresii a vo edno i da napravam edna evidencija/sporedba megju DAIKINot i Vivaxot. Dvete se da ne recham vo ista prostorija (daikinot vo dnevna, vivaxot vo trpezarija, megju niv pola e otvoren prostor pola e dzid odnosno go vrtat istiot vozduh) vkupna povrshina nekade okolu 40-41 kvadrat vo ovoj del. Na pochetok (prvite 3 dena) vo kukjata beshe kamen ladno odnosno 5C oti ne greev i edvaj uspeav paralelno so teranje i na klimite i na parnoto da kacham temperatura vo CELATA KUKJA (podrum, prizemje) .. pri toa parnoto potroshi okolu 13 vrekji pelet vo tie 3 dena a klimive okolu 30kW struja. Na potkrovje kaj shto ne se gree beshe 5C sega e 11C, a prizemjeto i podrumot se 17cm. Sega pola kukja se gree na peleti (podrum, spalni, hodnik i wc-inja) a pola (dnevna+trpezarija so kujna) na klimi (parnoto mi e isklucheno vo taa polovina). Daikinot spushta do kaj 250-300W ama pak i ne kachuva nad 600W otkako se stabilizira situacijata. Vivaxot e nekade okolu 300-600W NO! PRAVI DEFROSTI mnogu povekje od Daikinot, seushte ne sum go zabelezal daikinot da napravi defrost, a Vivaxot si gi tera kako po raspored, plus vivaxot znae i da se iskluchi pochesto od daikinot. Od pochetok do sega imam potrosheno okolu 50kW struja od koi prvite 30 otidoa vo prvitr 3 dena..Spored matematikata vika deka po 10kW struja trosham nedelno so dvete klimi za odrzuvanje na tie 17C vo polovinata od prizemjeto (mene mi e ova malku chudno, ochekuvav povekje da izlezi) Inaku imam 10cm stiropor izolacija staveno i prozorci so 3 stakla.