Јас никако да најдам конкретен одговор, освен тоа дека е океј да извадам пари од Стопанска банка банкомат. Картичката ми е во долари. Дали некој конечно ќе се најде, да ми каже колкава провизија ќе ми земат? Има ли врска сумата што ја повлекувам, или провизијата ќе биде иста за било каква сума?
Можеш да вадиш од било кој банкомат, ама тоа веќе го знаеш. Кога имав Пајонир во долари, избегнував да вадам од банкомат додека чекав да ми стигне картичката во евра, но кога мора, мора.
Сумата што ја повлекуваш има врска - не е само провизија, туку зема и за конверзијата од долари во денари. Одамна беше па не се сеќавам колкав процент од сумите земаше, но еве грубо да заокружам, ако вадам 30 000 денари на банкомат од Стопанска, најверојатно 1 500-2 000 илјади ќе ми одеа курбан.
Најдобра варијанта е што е можно побрзо да станеш eligible за картичка во евра, со долари на долг рок воопшто не ти се исплаќа. Како и што спомнаа другите, за евра валутата имаш опции, за долари практично и немаш.
Јас ги прежалував транскациите што морав да ги вадам од банкомат, по мојата логика - подобро нека земе провизија него да останам без кеш кога најмногу ми треба. Од друга страна, не мора да вадиш голема сума наеднаш, користи ја картичката на пос терминали за да плаќаш во маркет ова она, па прави помали транскации преку банкомат.