Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    739

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.040
Поени од реакции
5.665
На темава имаше предвидувања дека и Киев ќе падни за три дена..

А во реалноста Бахмут = 2 години.

:toe:

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.288
Поени од реакции
5.560
Во САД решава конгресот и сенатот па и Бајден да умре политиката не се менува, додека во Русија владее феудализам и политиката зависи од еден човек.
Па не знам баш, не ми се верува дека немаат скроено стратегија за што после Путин.

Иначе морам да признаам дека сум изненаден од Русиве како на грб ја изнесоа војнава, очекував многу повише да западнат економски. Сеа дали трошат, а сигурно трошат, резерви за да покријат одредени дефицити што им се јавија со отстапки на странски компании од нивен пазар тоа они знаат најдобро.
Немам проблем да признаам дека бев еден од скептиците дека ќе истрпат долг период на пукање на туѓа територија со се што ги снајде у првиот месец.

Доста брзо изреагираа на заминувањата, што наведува дека ова било одамна скоцкано сценарио и имале планови за крпење на пукнатини у економијата и услугите за да нема отпуштања од работа и незадоволство меѓу популацијата.

Практично си го истераа своето, западов полека изгледа прави вртење на десно у политиката, денес у Холандија десничарите преземаа ствари у свои раце ќе бидне интересно да се следи целава ситуација на крај Украина ќе мора да отстапи територии.

Рака мора да им се даде зашто се бореа за своето и не отстапија лесно, лошо е што многу луѓе настрадаа за истото ама имаа гигант против нив, на старт налетаа на Русите на фијаско ваљда ради лоши информации, со регруприање отидоа План Б и тоа е тоа, гратис зграбија најголема нуклеарка у Европа, богат реон со ресурси, го затворија Азов и направија коридор до Крим. Од стратешки гледна точка, курчење на макс и покажување заби. Украина може да е среќна што им останува Одеса и пристап до Црно Море.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.477
Поени од реакции
5.214
Во САД решава конгресот и сенатот па и Бајден да умре политиката не се менува, додека во Русија владее феудализам и политиката зависи од еден човек.
..а во конгресот/сенатот седат лујџе кои се избрани од народот :pos:, а познато е дека народот не ја менува политиката толку лесно :pos::pos:
Море лујџе срамота е да се пишуваат вакви работи во 21 век, 30 год интернет светот глобално село а вие и понатаму со иста мантра е веќе сериозна работа...

Член од
24 април 2008
Мислења
11.027
Поени од реакции
12.534
..а во конгресот/сенатот седат лујџе кои се избрани од народот :pos:
...
Тука требаше да продолжиш со:

" а народот се профитерите и лобистите во Вашингтон " ;

и толку, се е објаснето.

Кога веќе некој сака да си игра расипан телефон, да ја одиграме играта до крај.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.477
Поени од реакции
5.214
Тука требаше да продолжиш со:

" а народот се профитерите и лобистите во Вашингтон " ;

и толку, се е објаснето.

Кога веќе некој сака да си игра расипан телефон, да ја одиграме играта до крај.
... мислев дека не мора до толку да цртам.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.106
Поени од реакции
23.565
So sto ne se slozuvaat? Imase mir od 30 godini, iako ermencite drzea nivna teritorija. Ako ne doese do tolkav disbalans na silite, situacijata kje si ostanese taka.
Znaci ke recis se nemaja stvoreno uslovi a ne deka si legnaa na brasnoto i se pomirija. Prvata mozna prilika i im ebaa mater.
Taka da ova ako ne ti e skolski primer deka ne gi razbiras nekoi raboti, togas ednostavno krevam race, a te smetav za eden od pointeligentite tuka za razlika od eden kup drugi koi mislat utakmica gledaat :(

Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.388
Znaci ke recis se nemaja stvoreno uslovi a ne deka si legnaa na brasnoto i se pomirija. Prvata mozna prilika i im ebaa mater.
Taka da ova ako ne ti e skolski primer deka ne gi razbiras nekoi raboti, togas ednostavno krevam race, a te smetav za eden od pointeligentite tuka za razlika od eden kup drugi koi mislat utakmica gledaat :(
I so kaza, istoto, samo pameten se naprai. Mnogu gi razbiras rabotite, kako vicot so anstajn vo bitola.

Rabotata e so posle prekin na ognot, mozhe vo dogledno vreme da ne se stvori prilika. Azerbedzan bese 30god, Srbija eve 30 and counting, Korea, Tajvan,70 god.. Ako posle 1 vek ja spukaat pak, da sme zivi i zdravi, mozhe na mars ke sme togas.
U megjuvreme eden kup zemji so imaa mir na papir go izedoa stapot, taka da dali potpisale ili ne manje bitno.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Другата опција е долга војна и трошење на непријателот, но тоа е скапо и за двете страни. Можеби воздушната предност што ја има Русија би резултирала со успех на подолг рок.
Ако издржаа при досегашните санкции, ништо не е скапо, учени се таму пола буџет да се пика во војна уште од времето на СССР.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
1.033
Поени од реакции
4.022
I so kaza, istoto, samo pameten se naprai. Mnogu gi razbiras rabotite, kako vicot so anstajn vo bitola.

Rabotata e so posle prekin na ognot, mozhe vo dogledno vreme da ne se stvori prilika. Azerbedzan bese 30god, Srbija eve 30 and counting, Korea, Tajvan,70 god.. Ako posle 1 vek ja spukaat pak, da sme zivi i zdravi, mozhe na mars ke sme togas.
U megjuvreme eden kup zemji so imaa mir na papir go izedoa stapot, taka da dali potpisale ili ne manje bitno.
Абе битниот момент е дека Русија ги остварува своите интереси и ќе ги оствари до крај, најболно нешто што сите очекувавме Русија да ја погоди беа санкциите, никакви оружја тенкови ракети и џавелини.. санкциите Русија мушки ги дочека на десна нога волеј, ете ја Русија бележи економски раст повеќе од некои оние што и ставија санкции, Европа нема повеќе никакви механизми да врши притисок на Русија фрлија се што имаа и можеа повеќето на сопствена штета и затоа вчера на изборите во Холандија победи десната страна која се залага за мир и соработка со Русија, исто и во Чешка Унгарија итн, а допрва следи период на избори. Германија коалицијата на зелени растенија лгбтџихат и слава Украина ќе го изедат на избори како Петар Богоевски во прва изборна единица. Ќе си легнат на брашното еден по еден на бакнирака у Москва :icon_lol:
Какви 30 години за неполни две години Европа се преврти наопаку.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.044
Поени од реакции
13.315
Им се заканиле со санкции на дел од грчкиве фирми за трансфер со танкери на руска нафта. Да видиме ова дали ќе вроди со плод.
Автоматски споено мислење:

Абе битниот момент е дека Русија ги остварува своите интереси и ќе ги оствари до крај, најболно нешто што сите очекувавме Русија да ја погоди беа санкциите, никакви оружја тенкови ракети и џавелини.. санкциите Русија мушки ги дочека на десна нога волеј, ете ја Русија бележи економски раст повеќе од некои оние што и ставија санкции, Европа нема повеќе никакви механизми да врши притисок на Русија фрлија се што имаа и можеа повеќето на сопствена штета и затоа вчера на изборите во Холандија победи десната страна која се залага за мир и соработка со Русија, исто и во Чешка Унгарија итн, а допрва следи период на избори. Германија коалицијата на зелени растенија лгбтџихат и слава Украина ќе го изедат на избори како Петар Богоевски во прва изборна единица. Ќе си легнат на брашното еден по еден на бакнирака у Москва.
Чешка е во линија со зелените од Берлин и демократите од Вашингтон.

Види го генералот што им е претседател што изјави само дава.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.106
Поени од реакции
23.565

Dijametralno razlicna rabota kazav.
Porazlicna amin.
Imas sporovi reseni so sporazum, dogovor, primirje, sednuvaat ili gi sednuvaat na masa, potpisuvaat i taa rabota e zavrsena za vek i vekov. Primeri imas eden kup od prva balkanska, vtora, prva svetska, vtora itn itn itn. Tie se zavrsena prikazna. Najnov i najsvez primer sme nie. Si potpisavme za imeto , pomina vo OON i tolku, toa e zavrsena prikazna. Pred toa bese sivo, matno, politika na sila, uceni, blokadi ali ne bese reseno. Sega e.
Sto Kosovo i Srbija. Prviot momen koga ke se stvorat uslovi za toa Srbija ke pokusa da si go vrati, ako vo megjuvreme i oficihalno ne potpisat deka se soglasuvaat na toa. Sega zasega toa ne go pravat tuku se povikuvaat na tamu taa rezolucijata ne mi teknuva koj broj bese.
Azerbejdan ne se otkaza od enklavata, prvata prilika im eba mater.
Kina i Tajvan isto. Kina go smeta Tajvan za sostaven del od Kina, sto i e. Samo radi SAD Tajvan e uste Tajvan, prviot moment koga toa nema da bidi precka, ke go poebat.
Hong Kong i Makao uste podolgo vremenski ne bea pod Kina, i sto so toa. Sega se.
Sakas uste primeri koi tleat i ne se reseni so sporazum, dogovor. Japonija i Rusija okoli kurilskite ostrovi. Den denes Japonija polaga pravo na niv posto bezpravno i se odzemeni i uste pregovaraat okolu toa.Jugoslavija i Italija okolu Istra, zavrsena rabita. Germanija i Polska okolu Gdajnsk, zavrsena rabota. Bugarija i Jugoslavija, Srbija kako sakas okolu Strumica. Zavrsena rabota. I mnogu mnogu drugi primeri ali kolku za poenta dovolno.
Zborot mi e vremeto ne e faktor duri ne se potpisi , porano ili pokasno ke ispliva na povrsina.
Okolu Ukraina i Rusija za Krim i se vo megjuvreme. Ako utre Ukraina sedni i potposi, povekje nema da mozi da polaga pravo na niv, barem ne pravno. Ke im ostani kako romanticna istorija , nesto slicno kako i bugarite za sanstefanska bugarija, Romancite za Moldavija, nie za Egej i Pirin itn itn itn.

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Затоа и СССР заврши како што заврши.
Мислам дека огромна е разликата помеѓу сегашна Русија и тогашен СССР, и уште повеќе геополитичката.

Kajgana Shop

На врв Bottom