Политички случувања во Израел

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.721
Поени од реакции
33.960
Дилемата уствари е дали постои колективна одговорност, а тоа е апсолвирано со завршувањето на WW2 и за да биде иронијата уште поголема со констатација на ѕверствата кои беа направени врз евреите. Отварање на ова прашање уствари е пат кон нови поделби и крвави конфликти по светов.
Тоа е само една од дилемите, на пример мене повеќе ме интригира дилемата сите што се потрудиле да напишат став на дискусииве - дали застанале аналитички да размислат и да пристапат кон проблемот од било кој друг аспект освен од долгодишно програмирање со медиумска пропаганда.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.441
Поени од реакции
5.163
Дилемата уствари е дали постои колективна одговорност, а тоа е апсолвирано со завршувањето на WW2 и за да биде иронијата уште поголема со констатација на ѕверствата кои беа направени врз евреите. Отварање на ова прашање уствари е пат кон нови поделби и крвави конфликти по светов.
Зависи од кој агол гледаш.
Но проблемите се секогаш заради одбегнување работите да се наречат со вистинските зборови, кога се користи точниот вокабулар проблемите се решаваат, затоа што се знае коренот на проблемот.
Геноцид единствено можеш да го наречеш геноцид, секое поинакво толкување не го решава ами го мултиплицира проблемот.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.052
Поени од реакции
9.423
Зависи од кој агол гледаш.
Но проблемите се секогаш заради одбегнување работите да се наречат со вистинските зборови, кога се користи точниот вокабулар проблемите се решаваат, затоа што се знае коренот на проблемот.
Геноцид единствено можеш да го наречеш геноцид, секое поинакво толкување не го решава ами го мултиплицира проблемот.
Така е, зборовите имаат талисманско значење. Муабетот ми беше дека западот тоне у примена на неетички методи. И како што заклучивме на темите како таа со woke и cancel цивилизацијава(западната) е у надолен тек со трендовите. Целта е да се дебалансира уствари оној дел од светов што пробува да ги задржи сите принципи градени со години во смер на поубавото. Целта е да се стопира проектот за мултиполарност а најлесно е со рушење на принципите на кои се заснова.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.441
Поени од реакции
5.163

Ционистите веќе 20 и... денови вршат геноцид, некои сеуште се думат дали е геноцид или ослободување на Палестина од палестинци.

Можни правци на конфронтација, еден од нив е војна со Иран, но тогаш го добиваме следното:
- теснецот Ормуз се затворен, како последица нема нафта или гас од тој дел на светот,
-резултат енергетски колапс на три континенти и

Последица издигнување на Венецуела и секако Русија како единствени преостанати кредибилни добавувачи на големи количини. Венецуела, со Гуаидо претседател „избран“ од САД и ЕУропска, и Русија, која повеќе пати пропадна во економски и политички хаос -влажните соништа на ЕУСА.

Во таква ситуација, ЕУропска може да умре за САД – знаејќи ги какви се се сомневам, или одлука за ресет на односите со Руската Федерација – може да оди на обложување.

Се надвор од ова е целосен и сеопфатен триумф на РФ.

...што е бе ова?

Новите снимки од Хамас ... жестоки судири меѓу ИД и силите на Хамас на улиците на Беит Ханун.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.386
Поени од реакции
113.842
Крајно и тие што гласале, гласале за политичка програма не за војување и колење Евреи од денешниве кољачки одреди кои никој не ги гласал и од никој не биле гласани.
Сакам со ДА или НЕ да ми одговориш дали сериозно го мислиш ова што e болдираново.

Последно уредено:
Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
39.734
Не знаеш што е погрешно :( тогаш барем си можел да видиш која е екипата (што се согласила) која ги дели изнесените ставови и можеби ќе се посомневаш дека не се реални туку се производ на искривена креирана перцепција.
Нема да има делба на влијание, тоа е минато свршено време.
Султанот се занесува со обновување на ..., јадниот не знае дека служи само за поткусурување, мисли дека ги надиграл и едните и другите...

И понатаму се одбива да се прифати дека светот од 2019 не постои повеќе, по 24.02.2022 се случи уште поголем потрес а и излегување на светло на денот новиот дух на времето, а по ова во Израел, ако имаме среќа да не ескалира многу, новиот свет што ќе го гледаме ќе продолжи понатаму стариот ќе биде погребан.
Ако нема делба на влијание значи ќе остане Америка на овие простори? Еден куп празни зборови и реченици изнапиша што не знае човек што да ти врати на ова затоа што буквално е без никаков контекст постов.

Јанко Бачев и Миленко Неделковски муабети, стариот свет ќе изумрел, новиот ќе сме го гледале а ништо не е сменето со децении не знаете ни вие што е тоа што треба да се смени ама битно во секој момент чекате се случи големиот пресврт.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Неспорни се трудот и делото на таквите како Херцл, и многу други ционисти после него. Но тие самите по себе ќе останеле само за „смешки“ (твои зборови) и мајтап од современиците - да не биле работата и влијанието на тие со моќ, тие кои од позадина ги контролирале и влијаеле врз настаните кои водат кон создавање на еврејска држава во Палестина. Ќе го спомнам само најочигледното - Балфурската декларација и извесен лорд Ротшилд кој бил, пази - не рептил и не митска хазарска мазарска фигура - туку реална историска личност и припадник на спомната олигархија/аристократија која била главниот фактор позади создавањето на Израел, иако се разбира неспорен е и интересот на Британија во сето тоа, а подоцна и на други држави на кои сите Израел им е интересен од гледна точка на сопствени интереси.
Потомците на спомната олигархија/аристократија, се голем дел од сегашната олигархија која не само што го контролира Израел туку ја контролира власта во САД и самите САД, туку и општо целиот т.н. западен свет. Притоа најефикасна алатка им е централната банка на САД (која е приватна банка), плус тука се и контролата врз медиумите и социјалниот инжинеринг. Но да не дигресираме, само да илустрирам дека Херцл и купот ционисти се само споредни фактори.

Нејсе. Реалноста е дека Израел е создаден од комбинација на интереси на западот и интереси на еврејската олигархија (а на времето и аристократија, убаво нагласив синојќа). Херцл и сите ционисти после него сами по себе не можеле да го создадат Израел. Исто како што ни модерните ционисти како Бен Гурион, Моше Дајан, Јицак Рабин, Ариел Шарон, Нетанјаху, итн - не можат да го одржат постоењето на Израел без помош од посилни трети страни со сопствен интерес.

Крајно е дека ова со еврејското родољубие и хероизам како самостојно и успешно му пркосат на светот, тоа ти е прилично романтично гледање на работите. Без никаква желба за навреда но склон си кон такви романтични гледишта, таков став имаше и за Ерменците - или барем имаше пред да се деси реалноста. Јас ти ја разбирам таа потреба и од сопствено искуство, или барем ти ги разбирам симпатиите кон Ерменците. Пошто за нив можам да чуствувам емапатија. За разлика од вториве за кои буквално немам никакви симпатии ниту па во било што можам со нив да се идентифицирам.

Едит, еден многу интересен текст од интерес за дискусијава. Не за генезата која последно ја дискутираме, туку анализа на подоцнежнитеи предвидување на идните настани:
Муабетов не е дигресија, туку генерален наратив е светската завера на ционистите против сите народи поединечно. Еве го аудиофил, како ревносен читач на Лучиќ, ќе ти каже за хазарскиот речник, и за планот на Хазарите да ја населат Украина, исто како што беше претходно планот, да ја населат, Србија, па Македонија па сите можни конфликти во светот со истата приказна.

Еве неколку практични прашања за тебе и поенти за размислување. Доколку Македонија е во војна со да речеме Бугарија, за кого би требало да работи Македонската дијаспора и Македонските лоби групи? Што е толку чудно што Ротшилд купувал земја од Турските бегови и Арапите, за така да помогне во создавањето на Израел. Кој на нас ни е крив што ги продаваме имотите и ги напуштаме Тетово, Кичево, Струга и така натаму? Ако ни вршат притисок Албанците, што ние правиме да анулираме тој притисок, или само подвиткуваме опашка и бегаме. Патем ова се случува уште у СФРЈ и 1991-2001, кога горе доле ние имавме контрола над институциите. Евреите ли ни се криви за корупцијата која ни ја уништи државата? Факт е дека Грција имала подобар грб за време на граѓанската војна и избркала стотици иљади Македонци од Егејска, тука нема никаква конспирација, тоа значи дека интересите на Грција некако биле испреплетени со Британија и САД. Точно е дека сам по себе хероизмот, не игра улога во создавањето на една држава. Но точно е и дека без таков хероизам, џабе би му било на Ротшил да ја купел Палестина, заедно со Јордан и Сирија.

Нема романтизам во моите гледања, ниту во Израел, нуту во Ерменија. Самите Ерменци (има напишано брат му на Монте Мелконијан) биле свесни дека покасно или порано ќе го изгубат Нагорно Карабах, баш од причина што населението од 90тите (во моментот кога ја добиле војната Нагорно Карабах броело бедни 150К луѓе, а држело територија дупло поголема од самиот Нагорно Карбах) до денеска се има намалено таму за 20% официјално, а неофицијално бајаги повеќе, пошто претежно луѓето работат во Ерменија. Дури и војната во 90тите е право чудо како ја добиле и тоа највеќе благодарејќи на хероизмот на доброволечките одреди на Ерменците од блискиот исток, кои го носеле искуството од војната во Либан 80-88.

Мојата наклонетост кон Ерменците и Евреите како народи, се должи не само на хероизмот во нивната детерминираност да изградат држава после голготите кои и двата народи ги доживеале, туку поради фактот што тие 2 народи единствени сочуствувале со нашата лична голгота и соработувале и несебично помагале со нашите револуционери од крајот на 19 и почетокот на 20 век (и со двата народи сме делеле иста држава и иста мака) . Не можам да сочуствувам со Азерите, Курдите и Арапите, кои ради верата биле привилегирани (како што биле привилегирани и качачките банди да прават злосторства врз христијанското население) во општеството во кое ние сме биле крајно угнетени. Башибузуците, регуларните и нерегуларните аскери, потерџиите кои вршеле злосторства силувања, убиства, грабежи и палежи кај нас, во голема мера биле составени од Курди, Арапи, Азери, па и од Палестинци. Неможам да поддржам народ, кој дозволува да го води движење како Хамас (идеологија, која е бајаги побрутална од онаа која ја следеле нивните претходници од кои сме пателе), кое проповеда уништување на све што не е муслиманско (движење кое во блиската и далечната историја се покажало како фатално за нас). Како за илустрација, Хамас е 100 пати побрутален од УЧК. Мене можеби ми е жал за тој народ и неговите невини жртви, меѓутоа, мораш да знаеш дека преќутувањето не е ништо друго, туку одобрување. Па така исто е и кај нас. Доколку нас ни го сменија името, а ние ништо не превземавме како народ, тогаш едноставно го подржуваме тоа. Да се боревме, ќе речев дека изгубивме. Тоа што не владее УЧК и ние ништо не превземаме е исто добра аналогија.

Од друга страна све ова незначи дека го подржувам Биби и неговите методи за справување на ситуацијата. Пошто според мене овој пристап е крајно контрапродуктивен на долги патеки (за самиот Израел), како што впрочем и гледаме.

Едноставно за мене, светот не почнува од денеска, и секако го гледам светот егоцентрично и чисто националистички од Македонска перспектива.

Последно уредено:

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.818
Поени од реакции
6.405
Мојата наклонетост кон Ерменците и Евреите како народи, се должи нa фактот што тие 2 народи единствени сочуствувале со нашата лична голгота и соработувале и несебично помагале со нашите револуционери од крајот на 19 и почетокот на 20 век (и со двата народи сме делеле иста држава и иста мака) .
Сигурен си во ова? Евреите ги качија Албанците таму каде што се денес. Не некој друг. Ти сочувствувај со нив, убаво е тоа. Но, Евреите де факто им го свтреа грбот на Србите и ја застапуваат Косовската страна. Србите им останаа лојални засекогаш. Не е фер, но кога ќе си фатиш работа со Евреин, очекувај работите да станат нефер. На крајот од денот, Јуда е Евреин. На овие предавници, не смееме да им имаме никаква поддршка. Директно стојат зад геноцидот врз неколку балкански народи за сметка на еден. Македонски, Црно Горски, Српски - сите оригинални балкански византијски народи со словенски писма. За сметка на еден, Албанскиот. Дека имал јазик различен од словенскиот. Ова нив ги правело афтохтони, а нас не.

Еврејски потписи стојат на планот за Големо Шкиперије. Не Албански.

Ерменците ја имаат сета моја поддршка и братска љубов.

Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.441
Поени од реакции
5.163
Ако нема делба на влијание значи ќе остане Америка на овие простори? Еден куп празни зборови и реченици изнапиша што не знае човек што да ти врати на ова затоа што буквално е без никаков контекст постов.

Јанко Бачев и Миленко Неделковски муабети, стариот свет ќе изумрел, новиот ќе сме го гледале а ништо не е сменето со децении не знаете ни вие што е тоа што треба да се смени ама битно во секој момент чекате се случи големиот пресврт.
Добро.
Се откажувам, ти си во право!
(y)

Член од
28 јуни 2018
Мислења
797
Поени од реакции
966
^^ За тебе и не морам, сам си покажуваш. (вметни манијално церекање преследено со смајлиња)
Sekako deka e taka stom ti taka ke kazes... Samo nekako ti si pokazuvash, a ne nie sto sakame da ukazeme deka voopsto ne si objektiven... Patem prosvetli ne koe fallacy e necitiranje/tagiranje drugi i zborenje, ne mozeme site da skrolame 2km postovi i da barame negde da ne imas vmetnato umna dosetka...

On topic, Izraelcive se ponasaat beter od Nazi, drugive EUSA kako collaborationists... Drugive se teroristi... Nie sto sme - Nevrzanite?

UN za zhal nigde gi nema, ne funkcionira vekje, ke mora nekakva revizija da se pravi vo idnina spored mene...

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.359
Поени од реакции
4.160
Целата работа е да размислиш кои постапки водат кон тоа нешто да ти „не ти чини“ (интересен еуфемизам за катастрофа), да не дозволиш да те прават корисен идиот и да реагираш причински последнично на свршен чин... Тоа се нарекува размислување. :)

Од што „може“ толку едноставно да си го исчистат ѓубрето дури ги оставија Хамас да им коље цивили, за сега имаат касус бели да ја ораат Газа со американски бомби. Се гледа дека длабоко и вистински ги познаваш геополитичките прилики во регионот.
Автоматски споено мислење:

Инаку овие Хамас какви сакате наречете ги... Ама кукавици секако не се, сигурно не овој од видеово подолу.
Ова доли е дефиниција за герилско војување... И јајца, многу големи јајца.

Има ли поголем кукавица од некој што се крие зад жени и деца? Хамас се дефиниција за кукавици.
А тоа за корисни идиоти е точно, само што не знам зошто не гледаш дека во ситуацијата идиоти се муџите од Хамас и нивното племе, следствено на тоа корисни идиоти се оние што тргнале по умот на муџите и племето да ги бранат за оваа слепа работа.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.441
Поени од реакции
5.163
Обраќањето на лидерот на Хезболах!

Од изјавата на лидерот на Хезболах Хасан Насрала:
  • Борбата против ционистите е целосно легална, морална, религиозна и хумана.
  • Ги поздравувам ирачките и јеменските војски кои влегоа во оваа света битка.
  • Нападите на Хамас, кои почнаа на 7 октомври, лидерот на либанската група ги нарече исклучиво палестинско решение, спроведено само од палестинските сили на отпорот. Од голема важност, според Насрала, бил ефектот на изненадување.
  • Она што сега се случува меѓу Палестина и Израел има стратешки и егзистенцијални последици и ќе има влијание врз сегашноста и иднината на Израел.
  • Израел побара од Америка пари и оружје уште од првиот ден на битката. Но, и покрај американската поддршка, тој не можеше да ја сврти ситуацијата во своја полза. Брзањето со кое САД почнаа да му пружаат помош на Израел само го потврдија неговиот неуспех.
  • Израел не извлекува поуки од минатото. Една од најголемите грешки што Израел ги прави сега е поставувањето цели што не може да ги постигне, како што е елиминирањето на властите на Хамас и Хезболах.
  • По еден месец борби, непријателот не можеше да покаже ниту едно воено достигнување во Појасот Газа, само убиство на жени и деца.

Лидерот на либанското движење Хезболах, Хасан Насрулах, зборуваше пред камера за прв пат од почетокот на палестинско-израелскиот конфликт:
  • Одлуката да се спроведе операцијата поплава Ал Акса беше правилна, понизноста значи губење на Западниот Брег и џамијата Ал Акса
  • Ситуацијата во Палестина поради израелските дејствија во последниве години е многу тешка, а светот ги затвора очите пред сето тоа.
  • Палестинскиот народ е еден од најхрабрите луѓе во светот и е единствен. Во оваа прилика, додека ја изразуваме нашата гордост со сите наши маченици, ја поздравувам оваа заедница што се собра денес да го почитува нивниот спомен и повторно да се поврзе со нивната крв и цел.
  • Денес се сеќаваме на сите маченици на исламскиот отпор во Либан кои се спротивставија на израелската окупација, вклучително и бригадата Кудс и бригадата Ал-Касам, како и на загинатите цивили, вклучително и новинари.
  • Нема да најдеме друга борба толку важна како нашата борба на хуманитарно, правно и верско ниво против ционистичкиот непријател што го окупира Израел.
    Нашата вистинска моќ е во верата - таа и претходи на нашата моќ во рацете

Sekako deka e taka stom ti taka ke kazes... Samo nekako ti si pokazuvash, a ne nie sto sakame da ukazeme deka voopsto ne si objektiven... Patem prosvetli ne koe fallacy e necitiranje/tagiranje drugi i zborenje, ne mozeme site da skrolame 2km postovi i da barame negde da ne imas vmetnato umna dosetka...
Така е @Vanlok ама ич не е објективен, нека му ја плесна, браво.

On topic, Izraelcive se ponasaat beter od Nazi, drugive EUSA kako collaborationists... Drugive se teroristi... Nie sto sme - Nevrzanite?
Вие сте натоИСТИ!

UN za zhal nigde gi nema, ne funkcionira vekje, ke mora nekakva revizija da se pravi vo idnina spored mene...
Немаш трпение, се сакаш преку ноќ. Не оди тоа така... почекај кај и да е ќе има односно ќе нема ОН кое е во функција на....

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.721
Поени од реакции
33.960
Муабетов не е дигресија, туку генерален наратив е светската завера на ционистите против сите народи поединечно. Еве го аудиофил, како ревносен читач на Лучиќ, ќе ти каже за хазарскиот речник, и за планот на Хазарите да ја населат Украина, исто како што беше претходно планот, да ја населат, Србија, па Македонија па сите можни конфликти во светот со истата приказна.

Еве неколку практични прашања за тебе и поенти за размислување. Доколку Македонија е во војна со да речеме Бугарија, за кого би требало да работи Македонската дијаспора и Македонските лоби групи? Што е толку чудно што Ротшилд купувал земја од Турските бегови и Арапите, за така да помогне во создавањето на Израел. Кој на нас ни е крив што ги продаваме имотите и ги напуштаме Тетово, Кичево, Струга и така натаму? Ако ни вршат притисок Албанците, што ние правиме да анулираме тој притисок, или само подвиткуваме опашка и бегаме. Патем ова се случува уште у СФРЈ и 1991-2001, кога горе доле ние имавме контрола над институциите. Евреите ли ни се криви за корупцијата која ни ја уништи државата? Факт е дека Грција имала подобар грб за време на граѓанската војна и избркала стотици иљади Македонци од Егејска, тука нема никаква конспирација, тоа значи дека интересите на Грција некако биле испреплетени со Британија и САД. Точно е дека сам по себе хероизмот, не игра улога во создавањето на една држава. Но точно е и дека без таков хероизам, џабе би му било на Ротшил да ја купел Палестина, заедно со Јордан и Сирија.

Нема романтизам во моите гледања, ниту во Израел, нуту во Ерменија. Самите Ерменци (има напишано брат му на Монте Мелконијан) биле свесни дека покасно или порано ќе го изгубат Нагорно Карабах, баш од причина што населението од 90тите (во моментот кога ја добиле војната Нагорно Карабах броело бедни 150К луѓе, а држело територија дупло поголема од самиот Нагорно Карбах) до денеска се има намалено таму за 20% официјално, а неофицијално бајаги повеќе, пошто претежно луѓето работат во Ерменија. Дури и војната во 90тите е право чудо како ја добиле и тоа највеќе благодарејќи на хероизмот на доброволечките одреди на Ерменците од блискиот исток, кои го носеле искуството од војната во Либан 80-88.

Мојата наклонетост кон Ерменците и Евреите како народи, се должи не само на хероизмот во нивната детерминираност да изградат држава после голготите кои и двата народи ги доживеале, туку поради фактот што тие 2 народи единствени сочуствувале со нашата лична голгота и соработувале и несебично помагале со нашите револуционери од крајот на 19 и почетокот на 20 век (и со двата народи сме делеле иста држава и иста мака) . Не можам да сочуствувам со Азерите, Курдите и Арапите, кои ради верата биле привилегирани (како што биле привилегирани и качачките банди да прават злосторства врз христијанското население) во општеството во кое ние сме биле крајно угнетени. Башибузуците, регуларните и нерегуларните аскери, потерџиите кои вршеле злосторства силувања, убиства, грабежи и палежи кај нас, во голема мера биле составени од Курди, Арапи, Азери, па и од Палестинци. Неможам да поддржам народ, кој дозволува да го води движење како Хамас (идеологија, која е бајаги побрутална од онаа која ја следеле нивните претходници од кои сме пателе), кое проповеда уништување на све што не е муслиманско (движење кое во блиската и далечната историја се покажало како фатално за нас). Како за илустрација, Хамас е 100 пати побрутален од УЧК. Мене можеби ми е жал за тој народ и неговите невини жртви, меѓутоа, мораш да знаеш дека преќутувањето не е ништо друго, туку одобрување. Па така исто е и кај нас. Доколку нас ни го сменија името, а ние ништо не превземавме како народ, тогаш едноставно го подржуваме тоа. Да се боревме, ќе речев дека изгубивме. Тоа што не владее УЧК и ние ништо не превземаме е исто добра аналогија.

Од друга страна све ова незначи дека го подржувам Биби и неговите методи за справување на ситуацијата. Пошто според мене овој пристап е крајно контрапродуктивен на долги патеки (за самиот Израел), како што впрочем и гледаме.

Едноставно за мене, светот не почнува од денеска, и секако го гледам светот егоцентрично и чисто националистички од Македонска перспектива.
Проблемот не е што не го гледаш светот егоцентрично од Македонска перспектива. Напротив тоа е добриот дел. Лошиот е што од овој аспект не го гледаш реално светот (како со Ерменците што гледаше романтично а не реално, така гледаш и за Израелците). Продолжуваш за хероизмот како тоа да е одлучувачки фактор. Па сме имале ние наши херои, и во поново време не само наназад во историјата... И знаеш што е примарната разликата меѓу нас и Евреите во исходот за државноста?
Разликата е што нас никој од големите сили немал интерес да не поддржи, уште помалку како Израел да ни направат држава. Тоа не е затоа што они имале херои а ние не, туку затоа што трет фактор - големите сили (една или повеќе од нив) имале интерес да го создадат Израел баш таму и баш тогаш.
Ерменија ја спомнуваме, и не може а не ти е јасно дека тука они се послични со нас а не со Евреите. Знаеш зошто? Затоа што и нив Ерменците никој немал (и нема) интерес да ги поддржи. Затоа и Ерменија го изгубија Артцак... Не затоа што Азерите имале херои и хероизам. Туку затоа што имаа и имаат подршка од трет фактор.

На крај, една интересна иронија има овде. Се однесува на споредбата со Евреите и Ерменците и зошто ние имаме многу заедничко со Ерменците, и ама баш ништо со Евреите (како народ, не зборувам за некои локални исклучоци од правилото).
Еве, во случај да не си го знаел тоа специфично парче од историјата. И не мислам дека е нешто многу познато во пошироката јавност, јас случајно налетав на ова пред некоја година:

Извадоци:

This past June, a scheduled Knesset vote to recognize the World War I killings of Armenians as genocide was canceled due to a lack of government support.
...
Prof. Hans-Lukas Kieser ... recently published the book, “Talaat Pasha: Father of Modern Turkey, Architect of Genocide.”
The political biography explores how Mehmed Talaat, more commonly known as Talaat Pasha, almost single-handedly masterminded the Armenian genocide.

Kieser’s book, over 400 pages long, makes for tough reading at points — especially as the historian recollects the systematic murder of Armenian Christians. He notes, for example, that the “removal of Armenians from Eastern Asia Minor mainly took place from May to September 1915, where women and children endured starvation, mass rape, and enslavement on their marches [towards death].”
Kieser says a great number of villages in northern Syria became an “arena of mass crimes” in 1915, where Armenian civilians — who were considered “fair prey” — “were raped, abducted, and murdered en masse without any protection, or punishment for the offenders.”

Israel’s recent decision to continue to remain silent on the 103-year-old genocide has garnered its share of criticism from historians, academics, writers and human rights activists — many from within Israel itself.

Prof. Yehuda Bauer, a leading Israeli historian and an academic adviser to the Yad Vashem Holocaust museum in Jerusalem, said in a June radio interview that the Israeli parliament’s failure to recognize the Armenian genocide was a “betrayal.”

Benjamin Abtan, the president of the European Grassroots Antiracist Movement (EGAM) and the coordinator of the Elie Wiesel Network of Parliamentarians of Europe, in an article published in Haaretz in June claimed that Israel had “a particular responsibility in recognizing the Armenian genocide [to] ensure mass atrocities [were prevented] in the future.”

According to Kieser, recognizing the Armenian genocide holds a relevance for Israelis today beyond the usual discussion of Israel-Turkey relations. Jews, he says, historically played a key role in promoting propaganda from the Ottoman side as Armenians continued to be slaughtered.
The historian says that Talaat enjoyed “particularly good Jewish press” in Istanbul and abroad” during the period surrounding the genocide — notably in Germany, where newspapers like Deutsche Levante-Zeitung praised Talaat as “an outstanding leader” and the “savior of imperial Turkey.”
Although this glorification smacked of propaganda and lies, Kieser claims many Germans bought into the words of the Jewish press at the time and were affected by its corrosive logic.

A pro-Talaat Pasha article in the Zionist newsletter, the Deutsche Levante-Zeitung. (Courtesy University of Princeton Press)

The historian recalls how many Jews loyal to the Ottomans largely looked the other way where the suffering of Armenians was concerned. This included figures such as Alfred Nossig, who helped found both the General Jewish Colonization Organization (AJK) and the Zionist Organization (ZO).
Both were set up for the purpose of Jewish lobbying across the Middle East and elsewhere, and subsequently encouraged intimate relations between Jews and Ottomans.

However, Kieser is keen to emphasize that some historical context is needed. This was a crucial turning point in Jewish history — before the Balfour Declaration was announced in 1917. Jews were looking for diplomatic favors — from a myriad of countries — wherever they could find them, in the hopes of securing Zionism’s ultimate end goal: a Jewish state in Palestine.

“The Jewish Question” involved Jews jostling for political favors from the Ottomans, who still held considerable sway in the Middle East. But the power dynamics also worked the other way too, the historian explains.
“Talaat’s relationship with Jews during this time gave him considerable international leverage that he successfully used to deflect attention from Armenia,” Kieser says.

“In spring 1915 — which was a honeymoon for the Zionists in Istanbul — Talaat made sure there were no conflicting issues internationally because he wanted to strike the Armenians,” says Kieser. “Jews feared they would suffer the same fate as the Armenians, so they in no way welcomed any pro-Armenian or pro-victim activity [reporting] because they feared for themselves.”

“Unfortunately, the silence carried on many decades after the war. So you had Jews in Israel and the Jews in Turkey who continued to help Turkey deny the Armenian genocide,” Kieser says.
Kieser makes a point in the book of comparing the Armenian genocide with the Holocaust, and finds some similarities.
“Imperial cataclysm and a particular combination of circumstances in the first months of WWI made the Armenians an obvious target,” he writes.

He goes on to state, “Actors from the top and below, extremist ideas, entrenched prejudices, and material incentives colluded in the brute destruction [of the Armenians].”
A little more than two decades later, Europe’s Jews were to experience “an analogous situation,” he observes.

Who, after all, speaks today of the annihilation of the Armenians?” Hitler asked his generals in his infamous Obersalzberg speech on August 22, 1939 — just days before Germany’s invasion of Poland.

‘Talaat Pasha: Father of Modern Turkey, Architect of Genocide,’ by Hans-Lukas Kieser. (Courtesy Princeton University Press)

Kajgana Shop

На врв Bottom