I za 2-3 godini nisto nema da bide dzam ke imaat svitkano, ne gledam nekoja nova tehnologija za baterija koja ke za tolku kratko ke moze da bide vo serisko proizvodstvo. Elektricnive se daleku podobri vo pogled na iskoristuvanje na energijata, primer stois na semafor nisto ne trosi, na trgni zastani niz grad polni prazni ciklusi ke pravi ima smesna potrosivacka, ama ke trgnes na pat dignes li nad 70-80kmh lapa baterija kako ludo, ugornica baterijata odma otide, da trgne nekoj pletvar ili straza da ja kacuva do gore ima dve baterii da potrosi.
Moe licno mislenje e deka treba da se ima fokus na nova baterija koja ke ima pokonstantni performansi i nema do tolku da bide efektirana barem od nadvoresnata temperatura (na ladno gubat i nad 50% od kapacitetot, dodeka najdobrite baterii se so 30% pomal kapacitet vo momentov)
Toa sto ke imas pomali brzini od sega i nema taka lesno da stiskas 150+ na avtopat mene ne mi preci
Ne znam kako ti e niz Aus so polnaci i slicno, primer Svedska, Norveska, Germanija, Francija se dobro pokrieni. Ama jas od svedska da se pustam do makedonija posle germanija bukvalno ke ja guram kolata ako mi e elektricna ili ke trcam od stanica do stanica na sekoi 100km za da ne rizikuvam da ostanam bez baterija pred slednata stanica za polnenje pa bas da guram
Voopsto ne se slozuvam so ovaa konstatacija, zatoa sto jas i ti gledame od razlicna perspektiva.
Ti imas eftin benzin/nafta skapa struja kaj mene e obratno.
Benzinot mi e okolu 2€ za litar, dizelot mi e okolu 2.5€. Ako prosecno trosi 5l na 100km ke mi trebaat 10€ za 100km da pominam
Od druga strana imam doma polnac za kola (plugin hybrid mi e kolata pa mi vrsi rabota), doma plakam struja po saat (sekoj saat mi e so razlicna cena. Obicno zimno vreme vo vecernite casovi cenata mi e pomegu 0.5 i 1 denar za kilovat (preku den e izgor skapa) ama mozam da biram koga da ja polnam
Ako zememe deka kolite vo momentov trosat 16-18kw za 100km (ke zaokruzime na 20kw) so poskapata tarifa na zimo ako ja polnam navecer ke me cini 20 denari za strujata ako izracuname i transportot koj e okolu 0.3denari po kw konstantno ke stavime 10 denari dopolnitelno za tie 20kw) znaci 30 denari za 100km
Doagame do zaklucokot deka 30 denari e dosta pomalku od 600 denari sto bi gi dal za benzin.
E sega znam deka vo mkd nemas moznost za vaka eftina struja, benzin/dizel e poeftino i ti ke mi napravis druga matematika i ke bides vo pravo ama iskreno zboreno i mkd i svedska se mal pazar oni si gledaat spored nekoi drugi pazari kade prodavaat poveke nego sto ni prodavaat na nas.