Политички случувања во Израел

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Овие Евреите и муџите ке ни ја заебат темава. Уредно стануваш утрото, си правиш кафе и отвораш на темата, кога гледаш нема што да се пишува, слабо ќотек имало... Ајде малку бомбардирање па малку некоја бомба од Јордан, па болница, па геноцид, правете нешто вие Евреи и муџи оти ке не оставите без леб на форумов, ке треба да пишуваме на тема љубов и секс а таму слабо се плаќа....

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.862
Поени од реакции
12.951
Мене ова не ми е јасно. Зошто толку муслимани напикаа во ЕУ?
@Staufer

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.001
Поени од реакции
83.381
Муџите прават галама, о овие го остваруваат тоа што муџите можат само да сонуваат.
Муџите преку Арапската пролет успеаја осетно да го намалат процентот на христијани во некои блискоисточни земји. Тоа не е неуспех, а сега на ред се Евреите. Они малку потешко, бидејќи нив ги подржува нашиот стратешки партнер, кој во сите војни на Балканот беше на страна на муслиманите.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.001
Поени од реакции
83.381
@Staufer
зашто се глупи ко кур

они не знаат што е мушко, што е женско, а не па да одлучуваат дали некој дивљак со влечки, треба да го пуштат

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.650
Поени од реакции
33.826
Дај го клипот на тикток, значи ЛИНК со видео, за фотошопирана слика никаков доказ не ми е мене..Сакаш да ти направам слика од тикток видео каде Апасиев се обраќа на Генералното Собрание на АСНОМ, 45та, со датум де?

... (ад носиум повторување)
Во класична ситуација на психолошко-пропагандна војна каде првата жртва е вистината, некој што претендира да биде објективен свидител на настаните е некој што мора наместо црно - бело, да размислува во нијанси. Вебархив не е доказ пер-се, но недостиг на ништо друго и тоа е нешто. Бришењето на клипот од јутјуб и од другите платформи е само по себе показател (пошто на тие бизниси никако не може да влијае палестинската страна). И сето тоа во комбинација со дефакто секојдневното бомбардирање во Газа каде на САД и Евреите очајно им треба дефокусирање, сето тоа се парчиња во слагалицата чија слика можеби не се гледа јасно - но еј, прилично добро се наѕира.

Замисли бе Кико да се фокусираше на фактот дека илјадници деца испоумреа во бомбардирањата. Наместо да се фокусираш на ваквата тунелска визија за имагинарните псај-опови како израелски деца во кафез, или 40-те заклани израелски бебиња, итн. Замисли дури и да се вистина тие случаи (а повеќе од извесно не се): Што би биле тие двоцифрени бројки наспроти 4-цифрените на другата страна? Глупаво да се споредуваат вака човечки судбини и несреќи, ама мора некако да ти се нацрта дека барајќи ја мравката не го гледаш слонот. Десетици веројатно измислени случаи наспроти илјадници реални видливи и проверливи случаи?

Навистина, застануваш ли макар на секунда да размислиш?
Нејсе. Ајде уживај, некое време не ти реплицирам пошто сега и да ти кажам дека небото е сино ти ќе се инаетиш дека не е.

Генерално грешка сум што се обидувам да комуницирам во случајов... Ама ете некогаш не можам да одолеам, и тоа е тоа. :unsure:
Интересен си пошто си типичен претставник на дел од незнајков... дел од неупатените, само поупорна опсесивно-компулсивна верзија од нив (нешто што повремено го заборавам).
Автоматски споено мислење:

Jordan will not allow Palestinian refugees who are fleeing the Hamas war with Israel, into its territory, the King of Jordan Abdullah II said... Earlier, Egypt also announced its unwillingness to accept refugees from Gaza.

Notably, European leaders indicate the opposite intentions. Scottish First Minister Hamza Yusuf, for example, said that Scotland is ready to provide asylum to refugees from the Gaza Strip and provide them with the necessary medical care amid the escalation of the Palestinian-Israeli conflict. :eek:

Ова долу е интересно од ахем... Уметнички аспект. :unsure:

1697904331599.png

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381
@Staufer
Бидејќи на Фрау Меркел и недостасуваше работна сила, па им рече ,,велкоме,, со рацете широко отворени. Познатата нејзина реченица....

Ќе дојде време кога на тој норвежанецот Брејвик шти ги истепа либералите кои се залагаа за внесување на бегалци да му прават споменик....и тоа можи да биди жив а ќе му прават споменик

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.650
Поени од реакции
33.826

Israel’s attack on the fifth-century Church of Saint Porphyrius in Gaza has turned the spotlight on the besieged Palestinian enclave’s Christian population.

At least 18 people were killed in the bombing on a social services annex in the church's complex of buildings. Both Muslims and Christians took shelter within its walls hoping that its historical and religious importance would spare it the carnage that has affected other areas of Gaza.

Saint Porphyrius Orthodox Church, Anadolu via Getty Images
As part of historic Palestine it is impossible to disconnect the history of Palestinian Christians in Gaza from those who share their faith in the occupied West Bank, Jerusalem and within the Palestinian community in Israel. The region is the birthplace of Christianity and the location of many of the events of the Old and New Testaments of the Bible.

Palestinian Christians in Gaza, like other Palestinians there, do not see themselves as detached from the wider Palestinian nation. Nevertheless, there is a unique Christian history specific to Gaza. While just over a thousand Christians remain in Gaza, the territory holds a special significance in the development of the faith.

The region is referred to by name in the New Testament in Acts 8, which refers to Philip the Evangelist baptizing a man from Ethiopia on the road between Jerusalem and Gaza. “Now an angel of the Lord spoke to Philip, saying, ‘Arise and go toward the south along the road which goes down from Jerusalem to Gaza.’ This is a desert,” the verse reads.

There are also several historic Christian sites that are not only important locally but carry importance for Christians generally. The site of the Israeli attack on Thursday evening, the Saint Porphyrius Church, is one of the most important religious sites in Palestine.

Named after a fifth-century bishop, the site is one of the oldest surviving places of worship in the region and one of the oldest churches in the world.

Saint Porphyrios Orthodox Church - Gaza, Facebook page

The church was initially built in 425A.D. and then later reconstructed by Crusaders in the 12th century, with much of the present structure dating back to that period. Another major Christian site in Gaza is the nearby and even older Tell Umm Amer monastery.

In his book History of the City of Gaza, the late 19th century Jewish-American scholar Martin A Meyer writes: “The new faith had barely sufficient time to establish itself before Islam swept it away from this part of the world forever.”

Meyer’s statement is hyperbolic but touches on the truth that over the centuries that followed the Arab conquest, much of the region’s population converted to Islam.

There still remained a small Christian minority in the area of Gaza, which survived for centuries and enjoyed a brief flourishing under Crusader rule in the 12th century. Like their fellow Palestinians, many of the region’s Christians were forced from their homes during the establishment of the state of Israel in 1948.

As a result, the Christian population of Gaza has dwindled further over the decades, a trend that has continued after the Nakba. According to the Guardian, there were 6,000 Palestinian Christians in Gaza in the mid-1960s and that number has fallen to 1,100 today.

Most Christians in the besieged region today follow the Greek Orthodox Church, while minorities follow the Baptist and Catholic churches. Since the Israeli siege of Gaza began in 2007, Christians have faced similar restrictions on movement as their Muslim neighbors have to live under.

Cut off from larger Christian communities in the West Bank and Jerusalem, members of the faith require Israeli permits to travel to those areas for religious occasions. In 2021, Israel issued permits for around half of the Palestinian Christian population in Gaza to attend Christmas services.

Such rights to attend rituals are by no means guaranteed, as evidenced by Israel’s decision to cancel 700 permits for Christians in Gaza to attend Easter services in Jerusalem. Israel similarly rejected permit applications for 260 Palestinians in Gaza wanting to spend Christmas outside of the territory, either in the occupied West Bank or elsewhere.

Despite their small number, Churches in Gaza have regularly opened their doors to adherents of any faith to seek shelter during times of conflict, in the hope that houses of worship will not be attacked by Israel. Such hopes may fade fast after the most recent Israeli attack on the Church of Saint Porphyrius.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.606
Во класична ситуација на психолошко-пропагандна војна каде првата жртва е вистината, некој што претендира да биде објективен свидител на настаните е некој што мора наместо црно - бело, да размислува во нијанси.

Замисли бе Кико да се фокусираше на фактот дека илјадници деца испоумреа во бомбардирањата. Наместо да се фокусираш на ваквата тунелска визија за имагинарните псај-опови како израелски деца во кафез, или 40-те заклани израелски бебиња, итн. Замисли дури и да се вистина тие случаи (а повеќе од извесно не се): Што би биле тие двоцифрени бројки наспроти 4-цифрените на другата страна? Глупаво да се споредуваат вака човечки судбини и несреќи, ама мора некако да ти се нацрта дека барајќи ја мравката не го гледаш слонот. Десетици веројатно измислени случаи наспроти илјадници реални видливи и проверливи случаи?
Значи види вака, мене ми викаш да размислува човек во нијанси, а ти си тој тука што не бомбардира колку Израел бил лош (за Хамас те нема да зуцнеш). Да кажеш нешто за убиствата, за киднапирањата, за теророт што го вршат итн. Да постираше некое видео од нив, од нивните убиства, од нивните ракетирања врз Израел, од нивните drive-by пукања по колите во Јужен Израел, итн. Едноставно те НЕМА.

Толкав комплекс ти има набијано Америка, што и на варвари им замижуваш за злоделата само поради тоа што му штетеле на Амерички сојузник. Ок, твое право е да си имаш сопствено мислење, и сопствен суд за нештата, ама не треба твојот светоглед и твојот поглед да ги правиш дека се само оние вистинските и други нема.

Никој не демантира дека Израел не врши злосторства, и зарем на некој треба да му докажувам за тоа, како ти што не бомбардираш тука со фотошоп слики на Нетанијаху спореден со Хитлер? Малку ли се видеата, бомбардирањата на цивилни згради и слично? Зарем секој здраворазумен човек гледајќи ја Газа во каква состојба е има сомнеж дека таму има убиено цивили, деца итн?

Ама сега јас треба да поќутувам на варвари кои киднапираат луѓе невини, убиваат цивили, исто и тие убиваат деца, итн.

Оти треба да поќутам на помалото зло, за сите да го видат поголемото????

Значи јас ти имам речено милион пати. Јас не одбирам мало и големо зло. За мене зло е зло...

Генерално грешка сум што се обидувам да комуницирам во случајов... Ама ете некогаш не можам да одолеам, и тоа е тоа. :unsure:
Интересен си пошто си типичен претставник на дел од незнајков... дел од неупатените, само поупорна опсесивно-компулсивна верзија од нив (нешто што повремено го заборавам).
Генерално дали комуницираш со некој или не е твоја лична работа, и твој личен суд, и никој не може да ти го одземе тоа. Дали оддолеваш, или не, исто така. Но околу упатеноста, извини другар, не го имаш правото да кажуваш ти дали некој е упатен или не, впрочем и никој го нема тоа право. Форумот е за тоа, размена на тие мислења, тези и аргументи. Стопати имам речено, не е грев да промениш мислење околу некоја работа кога ќе се соочиш со некои факти, и дека нема сезнајковци...

Не знам што си имаш слика за себе создадено во главата, тоа си е твоја работа, но на ачик што викаме, не е така.А, ако некој не гледа на работите како тебе, не знам како си учен ти во твојот живот, а генерално гледам и во дискусиите со другите форумџии не прифаќаш туѓо мислење и аргументи, и очигледно ако си фатен во дебел офсајд како со тоа што го сподели видеото каде еднаш викаш дека е лажно, а потоа ни покажуваш Израелски авион на истото. Дали егото не ти дозволува, дали инатот не знам, ти треба сам да си знаеш, еве јас не те вреѓам ниту те нарекувам незнајк.. неупатен поради тоа.

Немој да личиш на оние богаташките деца кои кога бевме на школо, мислеа дека ако имаат се на финансиски план, се што ќе речат треба сите да се сложиме, и ако почниме малце да се подјебаваме со нив, плачат и одат дома да се исповедаат кај родителите како никој не ги сака, како никој не ги игра итн.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.650
Поени од реакции
33.826
Член од
25 октомври 2016
Мислења
238
Поени од реакции
226
Shto ne se otvori nekoja grupa anti USA, taman pola botovi shto dosagjaat tuka, nema da zamaraat a kje se pravi muabet za Izrael vs Palestina?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.410
Поени од реакции
24.575
Shto ne se otvori nekoja grupa anti USA, taman pola botovi shto dosagjaat tuka, nema da zamaraat a kje se pravi muabet za Izrael vs Palestina?
moze najubavo ti da si otvoris za drkacite na evreite... taman ke drkate na posledniot pogodok na crkvata u gaza, sigurno hamas tamu se kriele.

Член од
25 октомври 2016
Мислења
238
Поени од реакции
226
Abe choeche ako se
moze najubavo ti da si otvoris za drkacite na evreite... taman ke drkate na posledniot pogodok na crkvata u gaza, sigurno hamas tamu se kriele.
Abe da drkam teshko na takva rabota, ama ako se chustvuvash i ti povikan vo porakata po shto mi vrati odma, ne e losho da si pishesh so poraki, ne sum duzen da te chitam, imash drugi temi.

Kajgana Shop

На врв Bottom