Најекономично греење и ладење

Член од
20 јануари 2023
Мислења
386
Поени од реакции
526
Једи лајна ко прво
А лајната ке си ги изедеш кога ке ги испишеш
Ex, a tebe te mislev malu posaglam od SvB.
Ispađa deka japoncive se od druga planeta i pravat uredi koi koristat termodinamika
Замисли ваква состојба: тебе и на млад инг. ви даваат да сработите ист проект за нешто, па кој е подобар ќе го купат, за што ќе одлучува посебна комисија. Ти на пример имаш факс завршено во Скопје во времето кога тоа навистина беше студирање и 40 години работно искуство во машинство и електроника, со способности и желба за нови знаења и усовршување, дечкото има завршено на Тетовски у. работи 2-3 години во фирма со некои постари од кои гледа и учи основни работи со оглед да на факсот ништо не научил, им ги краде знаењата и идеите на разни начини (и со реверс инг.) и ги преставува како свои. Ти го правиш проектот вложувајќи го целото свое знаење и големо искуство, прецизно и издржано. Дечкото го прави проектот со тоа што го има - скромно знаење и малку искуство, но затоа со украдени/копирани идеи, а додава и по едно црвено трендафилче на секоја страна (читај WiFi, надворешен екран и сл.), а крајните резултати ги фризира. И така, поради тоа што копирана идеја е многу полесно и побрзо направена, + и понеквалитетна, неговиот проект е 30% поефтин.
Во глобала таква е состојбата со кинески и јапонски клими, и не само меѓу нив, новите производители секогаш одат на пониска цена пред други карактеристики, така почнувале и јапонците по WW2, корејците, Тајван, Сингапур... Се сеќавам на приказната кога Самсунг некаде во 60-те купил неколку микроталасни од ГЕ, ги разглобиле и проучувале, па направиле своја која при вклучување експлодирала, исто и втората, третата, ама 10-та проработила (ова по кажување на самите од Самсунг).
Кинеските клими одамна веќе не експлодираат, сега и сами смислуваат и доста се успешни, и не само клими туку скоро па сите кинески производи веќе ја надминале првата фаза, но сепак сеуште е бесмислено споредување на квалитетот со јапонските. За 5-10 години можеби и ќе ги достигнат, но и со цени тогаш ќе бидат изедначени. А дотогаш се зависи од комисијата погоре, за кој проект ќе се одлучи да го купи, двата имаат предности и мани, првиот е поквалитетен а вториот поубаво изгледа ама и е поефтин.
пс. инфо за Најубавиот; Haier vo 2016 ги има купено General Electric (делот за домашни апарати) а во 2018 и Candy.

Последно уредено:
Член од
7 март 2017
Мислења
146
Поени од реакции
171
Vidi , ne e tolku razlikata da sporeduvas so lada samara.
Poise sporedbata e ford focus koj trosi 6.5 na 100km i e 15k evra i mercedes koj e 50k evra i trosi 6l na 100km , ama ima greaci na sedishte i kontroli na touch. :)
A da si mi ziv :) so tvoevo se slozuvam epten. Ne sekogash se bitni samo KOLKU TROSHI, tuku i kolku moze da si dozvolish i shto kje dobiesh za parite.

Ne e povrzano so klimite tuku so se vo zivotot, bitno e na chovek da mu e ubavo i dali toa "ubavoto" moze da si go dozvoli. Vo 2013 (posle 6 godini rabota na moi 35 godini) si ja kupiv prvata kola so svoi pari (skromno POLO 1.4 benzin od 2001 vo Germanija go plativ 2300e za da do registracija stane 3000). Od komfor imashe NISHTO so iskluchok na klimata koja si raboteshe dobro (ni elektriki na prozorci ni salam radio ni butur). Golem del kolegi a i tatko mi nekako so potcenuvanje gledaa na toa (demek kutivche malecko so slab motor). Jas bev presrekjen me noseshe od tochka a do tochka b bez defekti. Od pozitivni raboti izdvojuvam beshe eftina BUKVALNO VO SE! registracija 6-7 iljadi, gumi x4 nokian letni = 12.000 potroshuvachka 7,5 benzin ili 8,5 plin (so klima sekogash) Ova so gumite imam deshavka vo motocentar. Jas togash so nikakva plata otidov si zemav 4 novi nokian nasmean, ide tip onaka "fraer" so zlatni lanci moljaka za nekoe popufche za izlizhanite mu gumi na X7. chovek shto ne si kupi golf be (ili eve neka e ford fokus). Arno ama za 3 godni nekako pochna da ne me bendisuva (nemashe defekti). Slab motor, finansiski poojachav pochnav povekje da shetam se nervirav shto na veleshka patarina ako ne ja zaletam 120 do dole kaj shto zavrshuva mostot, gore kaj makedonija pat nema da izleze ni so 80, vnatre beshe buchna. Vo megjuvreme se ozeniv se rodi detence pa trebashe i povekje prostor vo bagaznikot.

Celi 2016, 2017 i del od 2018 rabotev nekoi dopolnitelni raboti (moderno kazano freelance) i prisobrav edno 8000 evrinja i normalno pochnav da razmisluvam za "nova" kola. gledam za 8K moze samo kutivche nekoe beter od polcevo i se odluchiv da si kupam Golf6 na staro (vo mojot sluchaj golem upgrade od polceto) i pochnav da kopam po koli na staro vo Germanija za da zaklucham deka za istite pari moze da si kupam i Mercedes E klasa. Taka i bidna si se "podnoviv" so stara kola :) 5700e kupena tamu za so poliranje, keramiki, sitni defekti sreduvanje da stane 9000e do registracija. Poloto go chuvav ushte godina dena, go vozev neshto niz grad ama pretezno okapa na parking. Na kraj go prodadov za 2000e. FInansiski poloto me koshtashe 1500 evra za 3 godini (investicija na pari vo proizvodot shto go kupiv 3000 i dodadov plin za 500 / prodadov 2000)

So polceto odev i do halkidiki i do bukuresht i do pamporovo so smeshni pari...kako stignuvav tamu e drug muabet. So mercedesov stigam odmoren i svez. (sporeden so novive koli nema neshto da mu fali osven shto se e zastarena verzija) no ima avtomatska klima, vozdushni jastuci mesto obichni amortizeri, do 120km/h vnatre ne se slusha deka raboti, blutut na radioto pa telefonot mi e sekogash povrzan i ne mora da mislam dali nekoj kje mi zdvoni ili ne (pethodno mobilniot i go davav na zena mi ili go gasev dodeka vozam). greachi na sedishta, fabrichki zatemneti stakla i tn i tn. E sega mercedesov troshi 7l dizel na otvoreno i 10 gradska (vo guzvite znae i do 11 da doblizi) (sporedi cena plin/dizel) registracijata 20 i nekoja iljada (sporedi so 6-7 na poloto) 100evra zelen karton (poloto bukvalno polovina od toa), gumi (letni nokian 28000 vo 2019, zimski goodyear 32000 vo 2022)

Dali bi se vratil na polce so 1.4 motor? (ako mozam finansiski da se odrzam kako sega ili da sum podobar) NEMA SHANSA, realno da .. i vo fico bi se vozel ako zapadnam finansiski bitno da ne odam peshki i da ne me vrne.

E pa isto e i so klimive, se kopa da se kupi NAJDOBROTO ZA PARITE vo momentot. Mnogu stranici ponazad i jas dojdov ovde kako izguben germanec i se dumav se kumev shto da zemam za vo kukjata. Togash gi imav parite na kup se "optegnav" edno chudo pari za DAIKIN vo dnevna/spalna/detska + parno na peleti niz cela kukja. Po nekoe vreme kako se troshea parite pochnav da racionaliziram i optimiziram pa kupiv i VIVAX AERI za vo trpezarija oti razmisluvanjeto beshe slednovo. Daikin e poznat demek ekonomichen, tivok (ama i skap) vivaksov i da buchi kje poduva nekoe vreme kje go poslusham dodeka rucham (duri moze i da go izgasam ako do tolku mi smeta) i nema da go slusham posle oti mi e posebno trpezarijata od dnevnata. Vo kukjava seushte ne sum vselen (a ochekuvav septemvri mesec da sum vekje odomakjinet, eve go noemvri kje dojde ushte mi se motkaat majstori niz kukja). Vo megjuvreme dokupiv i Mitsubishi DM2.5kw za vo edna od drugite sobi oti ja nachekav na popust i isto go falat Mitsubishi deka se tivki vo rabota (nekoi imaat prochitano sum pishuval i porano za tie shto ne znaat treba doprva da kupam uhste 4 klimi za da mozam cela kukja da ja klimatiziram).

Ostanuva da vidime dali Daikin i Mitsubishi kje si gi opravdaat parite (i vo delot za portoshuvachka na struja i vo delot za komfor). Denovive planiram da gi pushtam klimite da odrzuvaat temperatura do kaj 15 stepeni i ochekuvam deka kje rabotat samo navecher po malku sega za sega dodeka ne fati salam stud. (preku den kje se seushte isklucheni oti se zagreva kukjata do kaj 20 stepeni no ovie nekolku dena koga beshe ladnoto kaj 8 vecherta imashe padnato na 17) Kje vidime i stiroporot 10cm kolku kje vredi (konechno se zavrshi fasadata, ostana ushte cokleto da se sredi i da se izbetonira okolu kukja)

Go plakjame imeto (koe bi trebalo da ni e kakva takva garancija) a boga mi i odnesuvanjeto na prodavachite. GREE da bea pametni i da mi posvetea 5 min vnimanie da me soslushaat shto baram, kje si otvorea pazar za 9 klimi kaj mene. (mozebi na golem prodavach 9 parchinja mu zvuchat smeshno no spored mene i 1 parche da prodadat im e od korist a ne 9 kaj ist kupec od ednash) Planirav da zemam GREE na pochetok oti moite imaat multisplit od gree so parapetni edinici (taka go kupija stanot) i se zadovolni od toplinata/potroshuvachkata pa prvo otidov vo GREE na ilindenska, ama tamu me prechekaa kako da sum naplakjach na dolgovi i da sakam da im zemam pari a ne da im dadam.

E sega ako seto ova napishanovo nema smisla i e protiv politikite na forumov adminot neka go zabrishe, a vie shto se prepukuvate so Gree No1 i anti gree aman ve molam prestanete oti 1000 strani moze da skratime za chitanje samo na toj del. Da ve zamolam samo da pishuvate fakti/iskustva/merenja a ne kako mene vaka cel roman :)

Aj dobro utro! (saat vreme mi trebashe da go iskucam chudovo)

Член од
2 август 2014
Мислења
1.789
Поени од реакции
4.150
@kostatkb
Muabetot ti drži voda naprimer za gumi, kineski na moja kola ne stavam ni pod razno, imam staveno Michelin CrossClimate (dobro ne se japonski) celosezonski, gitari imam dve japonski Yamaha i Ibanez- kineska gitara ni pod razno, audio po doma se kupuvalo i imam Pioneer, Tehnics i Yamaha, nekni akumulator kupiv Exide EFB na kineski ne ni pomisluvam i da ne nabrojuvam ponatamu mi ja razbiraš poentava....
No kaj klimive očidledno i ne e taka. So tvojot primer i go dokaža i go dokažuvaš toa kupuvajći i koristejći kineska klima.
Vidiš ti ovoj protivnikov moj završil na tetovskovo sveućilište ama majčiniot ne otišol vo politika (vpročem za toa i postojat ovi disperzirani fakulteti da si priberat diplomi našive tkn političari) tuku vo proizvodstvo pa i podaleku. Uspeva so šušu bušu da ubeduva i svetski brendovi kako Whirpool na primer da im tuposuva klimi, a ovie lakom gs si prifatile.
Šala na strana prifatile zatoa što proverile i svatile deka uredot e OK i deka će im donese profit.
Da ne zborime deka masa najpoznati brendovi vo site domeni na industrijata se vo nivno vlasništvo, od tvojava struka i samiot znaeš deka kupuvaat kapital, kolku svetski banki se veće nivni.
Kako sakaš razmisluvaj ama slednive dve raboti se fakti
- ne može Japonija ni pod razno da napravi bilo koj proizvod da bide so ista cena kako kineskiot a da bide podobar od kineskiot
- trgovcite imaat ogromen udel vo disproporcijata kvalitet cena na japonskive uredi

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.789
Поени од реакции
4.150
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.831
Не верувам баш никој да не купил ... и тој си знај како се осеќал кога го видел попустот од 72к на 39к.
Среќа јас тогаш ЛН избрав за 72к :)

За дали е Амберот појак од ЛН... сто пати го имам предизвикано Стрелчо да сними подугачко видевце, нешто како што имам јас од ЛН.
Баааар едно пола саат да ги погледаме тие 58 степена издув на Амберката.
*Поканата важи за било кој друг маж на форумов, ги има многу со Амберки.

Друго модулацијата е битна работа заради комфорот кој е значително различен со и без добра модулација.
Јбг, по цел ден седам дома под неа... да се прибирав дома 2 саати пред спиење, и калорифер ќе ми бркаше работа.

Економијата во втор план, ама и таа расте колку повеќе ја користш и како расте цената на струјата низ годиниве...
Знаеш колку беа цените по kWh во 2020?
Упола од сегашниве!
Значи и заштедата сега ќе е дупло поголема од како што била во 2020?
Некој викаше 5-10%....епа ако пресметаш и тоа иди дупло сеа.

Уште нешто околу цените, скапија е шо да прајме... се е поскапено нели?
Пред неколку месеци кога последно гледав дека ЛН беше 100к... Амберката беше 65к...
Ех сеа шо се случи не знам гледам Грее ја намалиле пак на 50к како што беше пред 3 години.
Свети Б вика транспортот поефтинел... ами ај поефтинел ама.... 15к по парче транспорто... ногу бе брааат?!
Си прам математика во умов си викам, можно е 50к и сега на оваја скапија и исто пред 3 години да биди ТОП моделоф на Грее?
Претходно да не праеле многу колеж бе брааат мх? Што мислите?
А мож па им стојат залихите нешо не ој бизнисов :)
Epten si se zaebal sto si fuknal tolku pari za LN, zatoa ke se pravdas i pred nas i po doma.
Poradi transportot cenata na sekoja klima e namalena od 4’000 do 7’000 den. Sega ima i promocija , pa normalno e da Amberot bide simnat za 10’000 den. A sto se odnesuva do zalihite, nema kako da e od zaliha, inace cenata ke si stoese na 59’999. Nema ludak da gubi 20’000 USD zatoa sto Zlate taka precenil.
Gledam deka si daleku od biznis razmisluvanje, osven sto sakas da fuknes 100k za Mitsu za da kazes deka imas Mitsu, a doma krs , nitu izloacija, nitu ….

Член од
28 декември 2011
Мислења
187
Поени од реакции
345
Ај уште ова ќе ти одговорам пред да фатам магла.

Чекај, рано е за математики, тек смо почели, грејна сезона ќе трае до Април минимум.
Кој ќе ти кажи колку заштедиле во 3 дена греење, не се гледа на 3 дена во климите туку на 10 години.
Ти пишав и претходно, ја платив поскапо пред 3 години со цел таа да ме штеди наредни 10-15 години без да му ја мислам.
Да не и се думам дали да ја пуштам, дали е скапа струјата, дали ќе излегувам вечер да ја изгасам или ќе седам дома да ја оставам да ми биди топло кога ќе се вратам од работа.
Во Октомври пуштам греење 24 и заборавам до Април, кога ептен ќе залади надвор може ќе кренам степен-два плус.
Е јас го греам цел спрат од куќа 65м2... како тебе и јас лани лето реновирав, ама пошто ставив втора клима, ги отстранив вратите од 2 те соби и ги поврзав со кујната и салонот сето отворен простор, па сега врати имам останато само на спална и на ВЦ.

Ако пресметам колку би ме коштало да го греам цел спрат со термо печката што ја користев претходно, климата веќе ми се исплатила во овие 3 сезони :)
Zlate , sega vikas rano e za matematiki a ti veke mi napravi matematika pogore.

Isto kako i ti , kaj mene matematikata bese , da se gream na drva , 4k momentalno kubik.
Klimata ke trosi prosek za cela gjerna sezona 3-4k po mesec .
Drva sporedeno so klima e nebo zemja , gratis ti e krecenjeto na sekoi 2-3 godini. So klima ke tera prostorot bez krecrnje 3 pati poveke, ako ne se pushi vo prostoriite.
E sega jas zedov klima za 50k koja mislam deka ke bide ok za prostorot od 38 m2 so stiropor fasada i pvc stolarija.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.257
Поени од реакции
2.998
A sto se odnesuva do zalihite, nema kako da e od zaliha, inace cenata ke si stoese na 59’999.
ахаха ќе си стоеше и на 65к ако се продаваше.... ама изгледа не се продава, заостанале залихите па цурик на стара цени од пред 3 години.

Член од
20 јануари 2023
Мислења
386
Поени од реакции
526
So tvojot primer i go dokaža i go dokažuvaš toa kupuvajći i koristejći kineska klima.
Не, мојот избор не е никаков доказ дека кинеските клими се подобри, повеќе пати овде пишував дека ја избрав поради тоа што таа марка клима ме служела 22 години солидно, па дека налетав на голем попуст и то. А и не знаев дека е кинеска, вие овде ме „просветливте “. Но во крајна линија и не е битно што имам, сакам да сум објективен па да не тврдам дека тоа што го имам дома е најдобро, како што за жал прават најголемиот дел овде.

za gumi, kineski na moja kola ne stavam ni pod razno
Сега е таков односот на квалитет но са некоја година ќе се смени, кинеските ќе стануваат се подобри и кога ќе ги достигнат познатите брендови нема да може баш прецизно да се утврди, ќе има вакви дискусии по авто форумите и едни ќе се колнат во нив, други ќе ги оспоруваат...
- ne može Japonija ni pod razno da napravi bilo koj proizvod da bide so ista cena kako kineskiot a da bide podobar od kineskiot
ова е точно и мора да е така се додека во Кина платата е 300 долари а во Јапан 2.000, како и поради други фактори кои ги спомнав погоре.

D

Deleted member 157923

Гостин
Кога веќе за гуми прајте муабет, јас никогаш не би фрлал пари за бренд гума како Michelin, Bridgestone, Continental. Што вие на трки да не одите па ви требаат такви гуми?
Абе стави таму Корморан од Мотоцентар супер се гумите. Со такви зимски M+S секаде сум излегувал преку планини на снег.
Или Сава Ескимо екстра гума за снег

Член од
2 август 2014
Мислења
1.789
Поени од реакции
4.150
Кога веќе за гуми прајте муабет, јас никогаш не би фрлал пари за бренд гума како Michelin, Bridgestone, Continental. Што вие на трки да не одите па ви требаат такви гуми?
Абе стави таму Корморан од Мотоцентар супер се гумите. Со такви зимски M+S секаде сум излегувал преку планини на снег.
Или Сава Ескимо екстра гума за снег
Neznae čovek vo što se razbiraš poveće, vo gumi ili vo klimi.
Kupuvaš skapa klima ti e strav da ne eksplodira pa će zagineš, a vamu kade životot ti zavisi od dobrata gume i 4x200cm2 kolku što e dopirot so asfaltot kineska. Bogami bravo.

D

Deleted member 157923

Гостин
Neznae čovek vo što se razbiraš poveće, vo gumi ili vo klimi.
Kupuvaš skapa klima ti e strav da ne eksplodira pa će zagineš, a vamu kade životot ti zavisi od dobrata gume i 4x200cm2 kolku što e dopirot so asfaltot kineska. Bogami bravo.
Скрос си жими се. Значи јас скапа клима купив пошто страв ми беше евтина ако е ќе експлодира и ќе ме убие? Несалам работа.
Животот ти зависи од добра гума?
Какви сакаш гуми имај ако не знаеш да возиш џабе ти е.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.903
Поени од реакции
10.969
И јас не разбирам некои работи…
Или луѓето не знаат да си ги постават приоритетите, или поверојатно толку им сече…

Кога добронамерно некогаш сакам да укажам нешто вакво (дека добра гума глава чува), најчест изговор што го слушам е: Не знам ја тоа… Куровмиленче вулканизерот овие ми рече добри биле! Ја ногу задоволен исто!
(А гумата чкрипи на паркирање :facepalm: )

П.С. и редовна проверка на притисокот! Дури и добра гума ако не е напумпана според спецификации, губи многу од својствата..
Автоматски споено мислење:

Скрос си жими се. Значи јас скапа клима купив пошто страв ми беше евтина ако е ќе експлодира и ќе ме убие? Несалам работа.
Животот ти зависи од добра гума?
Какви сакаш гуми имај ако не знаеш да возиш џабе ти е.
Ти можеш и Шумахер да бидеш, ако изгуби тракција/нема доволно тракција, а често не по наша вина shit happens… отиде во тиквите!
Или место да закочиш на метро пред тротинетит, тој ќе закочи на шофершајбна!
Е само толку е разликата…

Член од
2 август 2014
Мислења
1.789
Поени од реакции
4.150
Или луѓето не знаат да си ги постават приоритетите, или поверојатно толку им сече…

Кога добронамерно некогаш сакам да укажам нешто вакво (дека добра гума глава чува), најчест изговор што го слушам е: Не знам ја тоа… Куровмиленче вулканизерот овие ми рече добри биле! Ја ногу задоволен исто!

П.С. и редовна проверка на притисокот! Дури и добра гума ако не е напумпана според спецификации, губи многу од својствата..

Ти можеш и Шумахер да бидеш, ако изгуби тракција/нема доволно тракција, а често не по наша вина shit happens… отиде во тиквите!
Ćovek što misli deka M+S e ZIMSKA guma oćekuvaš pravilno da gi posloži prioritetite. Pa ušte patničkive gumi od 100E misli deka se trkački, neznae deka trkački gumi bukvalno koštaat kolku kolata so Kormoran gumi što ja vozi......

D

Deleted member 157923

Гостин

Ама овој Тзлатко се замишлја дека знае се а другите ништо не знаат само тој никој друг. Па и колку вулгарно се понаша.
Типичен прилепски мајмун.
Не е тема, тие гуми што ги спомнав Сава и Корморан имам позитивно искуство не се прам некој паметен.
Плус не се ни кинески

Ćovek što misli deka M+S e ZIMSKA guma oćekuvaš pravilno da gi posloži prioritetite. Pa ušte patničkive gumi od 100E misli deka se trkački, neznae deka trkački gumi bukvalno koštaat kolku kolata so Kormoran gumi što ja vozi......
Ете повторно тој е најпаметен сите се глупи.
M+S Mud + snow кал+ снег има и снегулка на нив.
Одма вреѓа колата моја колку гумите коштала.
Од кај знаеш ти бе? Шо се прајш толку паметен

Kajgana Shop

На врв Bottom