- Член од
- 13 април 2021
- Мислења
- 3.427
- Поени од реакции
- 11.257
Сè може, ама кога некој ќе ми рече комуњарка стварно ми е навреда.Ете ја солидарноста на комуњарите, не траеше долго
Сè може, ама кога некој ќе ми рече комуњарка стварно ми е навреда.Ете ја солидарноста на комуњарите, не траеше долго
Не се однесува на тебе, на другите.Сè може, ама кога некој ќе ми рече комуњарка стварно ми е навреда.
Tука поентата не е дека Исламот е мирољубива религија, и дека државите/општествата каде најчесто се практикува дека не се заостанати вукојебини. Туку поентата е дека без подржувачи (корисници и управувачи) како САД, Исламот не би бил ова што е денес - влијателен фактор во случувањата и корисна алатка за САД.Не си правете бајрам со памет, тоа таму е стока, тоа што Америка начекала плодна земја да го искористи тоа не го променува фактот кој гнасни сфаќања ги имаат таму со илјадници години уште пред Америка да постои. Да, финансирала оружје и пари. Ама еве нека ме финансира мене трилиони и нека очекува јас и уште 10 души да го симнеме Ким од власт макар имале и милион тенкови и авиони. А луѓе од каде? Ама финансирале исламски школи и радикален ислам. Да, финансирале. Ај хипотетички нека пробаат да финансираат традиционални патријархални вредности. И тоа не во ултрагига феминистичка Шведска, тука во Македонија. Нека финансираат школи што ги учат жените да станат рано сабајле да запалат кандило, после да одат во црква, рачно да засукаат зелник и да го испечат, да ткаат и шијат на рака, да се чуваат девици до прва брачна ноќ и чаршавот надвор да го извадат со крв да се знае дека невина била ако не на криво магаре дома враќање. Ете баш сакам да видам таков експеримент меѓу курвине од Мош и Интермецо како ќе помине.
Другар, прочитај малку историја. Па баш САД ги направи тие државни удари (арапска пролет) и кога Мубарак падна баш САД нив ги донесе на власт во Египет.Кога падна Мубарак од власт и кога се одржаа избори на нив победи Мохамед Морси. Од Муслиманско Братство. Е тоа била волјата на народот на избори. Не победил Ајнштајн или Кенеди. Победил најголемиот шиптaр. И што сега американци ли отидоа да гласаат за најголемиот шиптaр?
Значи дајте со тој мит они се добри ама Америка им ја квари ситуацијата. Добро еве што мислите дека ќе се деси ако утре Америка си отиде од таму? Нов Луксембург?
Разликата е во тоа што резидентните граѓани на државава секој ден плаќаат данок, а дијаспорците еднаш годишно.А може и обратно да е, иселениците да ја издржуваат оваа држава а вие мудрувате, пошто можеби слабо работите? Но не, нема да го тврдам ова и не мислам дека е така, него е само констатација еднаква на твојата само од другата страна.
Македонските иселеници, од кои најголем број се на работа во земјите од Унијата, минатата година преку девизни дознаки испратиле 350,24 милиони евра, што е за шест милиони евра повеќе во споредба со 2021 година.
Девизните дознаки од иселениците и лицата на привремена работа во странство се важни за македонската економија. Покрај тоа што дознаките се значаен дополнителен извор на приходи за дел од домаќинствата, кои го подобруваат нивниот животен стандард, тие имаат и пошироко макроекономско значење, зголемувајќи го девизниот потенцијал на економијата. Дознаките се битен извор на средства во тековната сметка на платниот биланс и придонесуваат за одржување низок дефицит на тековната сметка. Сумата што нашите иселеници ја испраќаат за своите роднини и блиски во Македонија претставува и значаен „инвестициски“ потенцијал.
Како дополнителен извор на приходи за домаќинствата тие претставуваат и втора најзначајна компонента на реалниот расположлив доход. По масата на плати, околу една четвртина од расположливиот доход на населението е од средствата од иселениците – објаснуваат од Централната банка.
Колку е силен економскиот потенцијал на девизните дознаки - Нова Македонија
Македонските иселеници, од кои најголем број се на работа во земјите од Унијата, минатата година преку девизни дознаки испратиле 350,24 милиони евра, што е за шест милиони евра повеќе во споредба со 2021 година. Важна улога има и високата инфлација, а тоа значи дека иселениците испраќаат...novamakedonija.com.mk
Дежа ву на истите муабети од памти век.Разликата е во тоа што резидентните граѓани на државава секој ден плаќаат данок, а дијаспорците еднаш годишно.
А што е тоа што инвестираат, не сум слушнала? Па во Западна Македонија повеќе инвестиции има од албанската дијаспора него ли македонската.
Дека има потенцијал има, ама нажалост не е доволно искористен.
Ништо не разбра или не ни прочита? Ок, тука не можам да помогнам, а и да, офтопик сме.Разликата е во тоа што резидентните граѓани на државава секој ден плаќаат данок, а дијаспорците еднаш годишно.
А што е тоа што инвестираат, не сум слушнала? Па во Западна Македонија повеќе инвестиции има од албанската дијаспора него ли македонската.
Дека има потенцијал има, ама нажалост не е доволно искористен.
Не пишувам веќе за дијаспората, мразам кога сум офтопик.
Ти па се секираш што рекол некој сладолед или смрдлив сендвич. Прашај ги кога последен пат се бањале или миеле заби и ако малку се искрени ке ти признаат дека тоа било во првиот мандат на Глигоров...Сè може, ама кога некој ќе ми рече комуњарка стварно ми е навреда.
Малку симплифицирано, ама генерално да.спот он ако ме прашате мене.
Губитник од ова ќе биде западната цивилизација...златна шанса имаше западот да коалицира со Русија и Кина и на тој начин ќе се конролираа муслиманите.Малку симплифицирано, ама генерално да.
РФ ја гледаат како закана (Кина па уште повеќе)... И не зборувам за западните држави од аспект на нивните интереси, туку од аспект на олигархијата која ги води и контролира западните држави.Губитник од ова ќе биде западната цивилизација...златна шанса имаше западот да коалицира со Русија и Кина и на тој начин ќе се конролираа муслиманите.