Ај ќе скратам колку можам, нешто болдирав па за тоа ќе ти одговорам.
1. Иако синото болдирано не ми беше наменето мене: Идиоти и Хулигани има секаде. Но во Англија има нешто што се вика закон и кој е многу поригорозен од другите држави. Да те потсетам ако не знаеш дека англискиот фудбал беше 6 години казнет со неиграње во Европа поради хулиганите, кои и денес ги прават најголемите нереди секаде, освен дома. Дома се мирни. До тоа дојде по законот кој го донесе владата на железната Маргарет Тачер која смисли нова стратегија: им ги тргна огради високи 2 метри кои будалите ги прескокнуваа, и ги замени со казна од неколку години затвор за секој што ќе втрча на терен. Види ги сега, бубачки се. Ама само дома. Закон, ништо друго. Нема врска со сваќањсето на фудбалот. Англичаните се далеку најлоши во тој поглед. Отидовме во погрешна насока...
2. Реков веќе дека големата четврка игра нормален фудбал и секогаш би ги гледал. Останатите играат трчај-шутни.
3. И мене да ми речат да бирам меѓу тие две, и јас нема да се двоумам.
4. Споредби од УЕФА куп не ми се релевантни. Таму никогаш незнам кој решил да помине а кој да испадне. На повеќето не им значи ништо.
5. На репрезентативен план се судруваат двете фудбалски филозофии, двете сваќања за фудбалот. Италијаните имаа среќа, но и три-четири тактики кои можеа да ги променат во текот на еден меч, нешто што за Англичаните е научна фантастика. Затоа имаат резултати, а среќата е секогаш потребна, без неа не се може.
Толку засега...