Вакво нешто нема да најдеш кај нас!
Ќе најдеш на скандинавски пазар ама таму кога некој ќе го купи со него ќе грее цела куќа 200-300м2 на надворешни од -25 или -30С.
Пример, Mitsu RW50VGHZ, 54kg со 1.2kg freon и 22cm3 twin компресор со максимални 48,655 BTU/h
Zasto gi lazes lugjeto deka vo skandinavija greele tolkavi kukji, neli veke zaklucivme deka vo skandinavija se ladat samo.
Znaci 30 do 50% pojaka klima za 400% poskapa?
Ne e taka ednostavna matematikata ovaa e volku poskapa, taa e tolku pomokna.
Fakt e deka pazarot posebno vo mkd e vo najmala raka zbunuvacki, posebno cenite na nekoi raboti. Eve mene ne mi e jasno kako edna klima kako Mitsu LN35 vo mkd e poskapa od LN50 vo srbija, duri i jas licno kupiv RW25VGHZ za poniska cena od togas cenata na LN35 vo mkd (mozebi ima izmena na istava vo posledno vreme ama cisto se somnevam)
Inaku ete ako te interesira RW25VGHZ e 2.5kw ured so 39.5kg nadvoresna edinica i 1.2kg freon vo istata. Pak ke ti recam glupavo e da ja sporeduvam cenata na istata vo svedska kade bese platena okolu 100 000 mkd spored kursot vo toa vreme, a vo mkd LN35 togas se prodavase za 105 000mkd
Znaci da ova sto go zboris ako se sporedi so ovaa 5.5AUX sto e spodelena japanka so takvi performansi e poveke od 100% poskapa a so polovina od kapacitetot (kako bile so performansi ke ostavime eurovent da gi sporedi)
Ako ne se lazam togas tuka se nudese i Amber nordik kade 2.5kw uredot bese okolu 1400€, a vo mkd 3.5kw bese okolu 60000mkd (potenciram ako ne se lazam, i ke zamolam gree ekipata ako ima zamerki za cenata da go ignorira postov bez razlika dali bila 500denari poskapa ili poeftina mislam deka poentata e dobro dolovena, razlicni pazari razlicna marza na uvoznikot)
Tek ova nema vrska, vo off displejot e izgasen, mojata ima displej i troši samo 0.7W, a ima i opcija da se gasi displejot so daljinskoto.
Ako dobro se sekavam i Gree Hansolot sto go imam vo skopje ima display koj moze da se vkluci iskluci preku dalecinskoto, ne se sekavam zasto ako imalo postojano mi bil zgasen, mrazam da imam nekoja takva minimalna svetlina vo prostorijata vo koja prestojuvam
Здраво. Дали е подобро за економичност и ефикасност во куќа со добра изолација за греење климата да работи 24/7 или да се пушта или гаси по потреба?
Od aspekt na komfort/efikasnost najubavo e da raboti 24/7, od aspekt na ekonomicnost (zasto potenciras dobro izolirana) verojatno ke bide pali gasi ako si doma mnogu kratok period, ako si podolg period doma togas se vrakame na 24/7
Kako i da e razlikata pomegu edniot ili drugiot nacin vo dobro izoliran objekt ke bide minimalna na povisoki temperaturi, kako istite ke opagaat taka i taa razlika ke se zgolemuva