Политички случувања во Израел

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381
Ova go najdov na telegram kanalite...no iskreno, posledniot pasus ne go razbiram

Dokazi koji ukazuju na odgovornost Izraela:
- Izraelski avioni snimili su kako bacaju rakete i odlaze neposredno prije "dolaska"
- "Dolazak" sličan drugim poznatim udarcima JDAM-a
- Pojedinačna, velika eksplozija snimljena bez sekundarnih
- Municija je precizno pogodila centar bolničkog parkinga, što sugeriše da je gađana
- Municija je očigledno eksplodirala, što sugeriše da je korišćen upaljač
- JDAM-ovi imaju postavku blizinskog osigurača; koliko ja znam rakete Qasam ne
- Izraelski zvaničnici su tražili evakuaciju bolnice
- Izrael je ranije izvodio udare u blizini bolnice
- Izraelski zvaničnici su prvobitno preuzeli odgovornost
- Izrael je naknadno objavio očigledno lažni materijal koji ukazuje na odgovornost PIJ-a
- Pentagon je podržao izraelske tvrdnje (sa očiglednim neradom) cijeli dan kasnije
- Izraelska vojska je ranije u više navrata hvatana u laži
- Izraelski rezovi koji potiskuju nedosljednu alternativnu odbranu bacaju sumnju na broj žrtava i obim štete ("mi to nismo uradili, ali čak i da jesmo, nije bilo tako loše kao što se tvrdi")

Dokazi koji ukazuju na odgovornost Palestine
- Neke rakete tipa Grad su lansirane u blizini otprilike u isto vreme
- Hamas i PIJ su terorističke grupe koje su vjerovatno vršile napade pod lažnom zastavom u prošlosti
- Reakcija na ovo je od velike koristi Hamasu

Dakle, očito je Izrael bio odgovoran. U stvari, neki od "dokaza" koji su na brzinu proslijeđeni kako bi se oslobodili odgovornosti, kao što je nedostatak očiglednog kratera, su pogubni za njih s obzirom na to da bi automobilske bombe s lažnom zastavom ili ogromne neispravne bojeve glave PIJ-a zapravo ostavile znatan krater eksplodira u dodiru sa zemljom."

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.437
Поени од реакции
5.153
...јас пак ќе кажам, неутрално треба да се размислува, не треба никогаш да се споредува контрациони логори изградени од нацистите за евреите со Газа како контролирана територија, штом Газа добива вода со вртење вентил од Израелците, може со загадување со отровни супстанци на водата (да не ги напишам каде имало такви примери)за час да ги отруе сите ако сакале геноцид врз палестинскиот народ.
Како тоа мислиш, неутрално да се размислува?
Зошто не може да ги споредуваме наци-логорите со овие во Израел, во што е разликата?
Мислиш, ако правиме споредба, дека на крајот ќе дојдеме до заклучок дека во ништо не се разликуваат наци-фашистите со ционистиве, тоа ли е стравот?
Ако ционистиве извршат труење на Палестинциве, преку водата, што мислиш колку време ќе мине пред ционистите да завршат на ист начин?

Инаку ме изненадува исламофобијта кај повеќемина.
Се прашувам на што се должи толкава исламофобија (можеби затоа што мешат исламски фашизам со ислам, не гледам некоја друга оправдана причина), кога барем еден мал дел од таа исламофобија ќе беше во функција на Македонштината или против хордиве нацифашистички соседи верувам дека никогаш немашпе да дојде до промена на името Македонија и разградување на македонската држава. Знам дека многу очекувам ама тоа е.
Исто така скоро па сите пишуваат дека таквото ги заболе за жртвите и другите злосторства, па прашањето е зошто доаѓаат на темава претпоставувам не е само да напишат дека не ги интересира!? :(

Состојба во ... според Рибарот.
sostojba_1500_19.10_spored Ribarot.jpg

Обострение в зоне израильско-палестинского конфликта
обстановка по состојанију на 15.00 19 октјабрја 2023 года

Северное направление:
▪Палестинские формированија вновь нанесли удары по окрестностјам Ашкелона, по предварительным данным, израильские средства ПВО перехватили боеприпасы.

Граница с Ливаном:
▪Боевики «Хезболлы» произвели пуск двух противотанковых ракет в направлении кибуца Манара.
▪АОИ обстрелјала приграничные рајоны на југе Ливана: взрывы прогремели в окрестностјах Кафр-Кила, Мејс аль-Джабалја и Лабуна.

Сектор Газа:
▪ВВС Израилја при поддержке артиллерии продолжајут наносить массированные удары по сектору Газа: в арабских медиа распространјајутсја кадры с разрушенными жилыми домами и погибшими детьми.
▪Сообшталось о смерти Джамили аль-Шанти — уже четвертого члена политбјуро ХАМАС, погибшего с начала конфликта.
▪Израильские војска вновь обстрелјали приграничныј Рафах: за сутки в городе погибли как минимум 46 человек, в том числе женштина на седьмом месјаце беременности.

Западныј берег:
▪В регионе продолжајутсја массовые задержанија радикально настроенных палестинцев: арестованы более 80 человек, разрушенију также подверглись дома подозреваемых в терроризме.
▪Число заклјученных в Израиле с начала конфликта от 5,3 тысјач человек возросло до 10 тысјач — значительнаја их часть была задержана в ходе протестов на Западном берегу реки Иордан.
▪Наиболее ожесточенные стычки с силовиками прошли в рајонах Наблуса, Тулькарма, Рамалла и Хеврона.

Политическиј фон:
▪Премьер-министра Великобритании Риши Сунак прибыл с визитом в Тель-Авив, где планирует обсудить с израильскими властјами гуманитарнују помошть длја сектора Газа и эвакуацију гражданского населенија анклава.
▪Россија направила в Египет спецбортом МЧС 27 тонн гуманитарној помошти длја сектора Газа.

Последно уредено:

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.495
Поени од реакции
26.068
Ova go najdov na telegram kanalite...no iskreno, posledniot pasus ne go razbiram

Dokazi koji ukazuju na odgovornost Izraela:
- Izraelski avioni snimili su kako bacaju rakete i odlaze neposredno prije "dolaska"
- "Dolazak" sličan drugim poznatim udarcima JDAM-a
- Pojedinačna, velika eksplozija snimljena bez sekundarnih
- Municija je precizno pogodila centar bolničkog parkinga, što sugeriše da je gađana
- Municija je očigledno eksplodirala, što sugeriše da je korišćen upaljač
- JDAM-ovi imaju postavku blizinskog osigurača; koliko ja znam rakete Qasam ne
- Izraelski zvaničnici su tražili evakuaciju bolnice
- Izrael je ranije izvodio udare u blizini bolnice
- Izraelski zvaničnici su prvobitno preuzeli odgovornost
- Izrael je naknadno objavio očigledno lažni materijal koji ukazuje na odgovornost PIJ-a
- Pentagon je podržao izraelske tvrdnje (sa očiglednim neradom) cijeli dan kasnije
- Izraelska vojska je ranije u više navrata hvatana u laži
- Izraelski rezovi koji potiskuju nedosljednu alternativnu odbranu bacaju sumnju na broj žrtava i obim štete ("mi to nismo uradili, ali čak i da jesmo, nije bilo tako loše kao što se tvrdi")

Dokazi koji ukazuju na odgovornost Palestine
- Neke rakete tipa Grad su lansirane u blizini otprilike u isto vreme
- Hamas i PIJ su terorističke grupe koje su vjerovatno vršile napade pod lažnom zastavom u prošlosti
- Reakcija na ovo je od velike koristi Hamasu

Dakle, očito je Izrael bio odgovoran. U stvari, neki od "dokaza" koji su na brzinu proslijeđeni kako bi se oslobodili odgovornosti, kao što je nedostatak očiglednog kratera, su pogubni za njih s obzirom na to da bi automobilske bombe s lažnom zastavom ili ogromne neispravne bojeve glave PIJ-a zapravo ostavile znatan krater eksplodira u dodiru sa zemljom."
Ја како шо сфатив, чим немало кратер на паркингот се сомневаат дека е false flag операција т.е. автомобил - бомба од Хамас за да ги набедат Израел. Доколку стварно било гаѓано со таа ракетата (како и да се викаше) ќе морало да остави кратер. А овде на сликиве нема кратер.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Ајде муџи не плачете сега, готов е Израел, нема оружје оти сето го дал на Украина, сега е шансата, удрете силно нема со што да се бранат... ебаве улавите

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.650
Поени од реакции
33.818
Aj сега ептен заглавуваш во верглање едно те исто, и скроз немам намера да се повторувам 10 пати... Читај полека: Јас споделувам информации кои сметам дека се за споделување. Не стрикно за тебе, туку за сите. Што ти ќе направиш со тие информации, тоа е твоја работа. Јас едноставно нив ги споделувам заради информација и коментирање. И сакам да ги коментирам. Ама не сакам со тебе до недоглед да се натегам дали јас сум одговорен за автентичноста или одговорни се авторите/објавувачите. Ти мисли што сакаш, ама дај бе не ме замарај со хх исти прашања на кои веќе хх пати ти е одговорено.

Мислам еј, на крају краева шо кој кyp и ти и другиве се фаќате за семантики и за еден eбaн твит/телеграм КОГА ИМАТЕ СТОТИЦИ ДРУГИ КОИ ЗА НЕМА НИКАКОВ СОМНЕЖ ДЕКА СЕ ОД ИЗРАЕЛ И ДЕКА ТАМУ ИЗРАЕЛ УБИВА ЦИВИЛИ???!

Кој ја бомбардира Газа - секој ден последниве хх денови? РФ/Кина? Марсовци?
Разбираш колку замараш за небитни аспекти само за да направиш некоја хипотетична поента? (извесно од коплекс што постојано губиш во дискусииве)
Еве нешто од денес, засега непотврдено ама извесно пошто вакви има десетици и десетици потврдени видеа каде Израел руши цели згради и каде луѓе гинат секој ден:

Автоматски споено мислење:

Глејте, и Северџанија се жали на односот на Кина со Ујгурите (можеби сметаат дека треба Кинезите од Израел да земат пример). :unsure:

Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381
Ајде муџи не плачете сега, готов е Израел, нема оружје оти сето го дал на Украина, сега е шансата, удрете силно нема со што да се бранат... ебаве улавите
Greška si...nikoj ovde ne gi podrzuva palestincite po defolt, tuku site se izrevoltirani od dvojnite standardi na zapadnite zemji. Kosovo moži sa bidi država bidejki tamo umalo teror, a vo Palestina nemozi bidejći tamu evreite delat cvećina i podaroci po kući.
Gađanje na civilni meti vo Ukraina bilo genocid spored Fon Der Lajna, a vo Palestina bilo samoodbrana

Principi upm...

Урсула; уништавање цивилне инфраструктуре ,гашење струје ,воде и грејања је чисто терористичко понашање!Неселективно бомвардовање целих стамбених блокова зграда је нешто што ћемо осудити и довести кривце пред међународни суд јер то је против сваког закона и европских норми

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.437
Поени од реакции
5.153
Израелската армија продолжува да го бомбардира Појасот Газа

(на второто видео има нешто чудно, зграда која не е директно погодена, или така ми се чини, се руши)

Израелската армија бомбардира Палестинци на Западниот Брег

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381
Samite britanci velat snimkata na Izrael e fake..

Автоматски споено мислење:

A na slednovo video frejm po frejm e razbieno izraelskoto tvrdenje....

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.334
Како тоа мислиш, неутрално да се размислува?
...да не се завзема страна и тие имаат право и другите имаат право, грешаат и тие и другите грешаат, зависи што се приоритети на секој што ќе ги зема во предвид и ќе завземе страна, без да ги гледа истите работи од другата страна.

Untitled.jpgд.jpg 132716655.jpeg

... ние сме христијани, па ако се гледа споредбата во конкретниот момент и ситуација на еверите и муслиманите, не би требало никој да го прифати екстремизмот на исламот (фундаментализам).

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.437
Поени од реакции
5.153
...да не се завзема страна и тие имаат право и другите имаат право, грешаат и тие и другите грешаат, зависи што се приоритети на секој што ќе ги зема во предвид и ќе завземе страна, без да ги гледа истите работи од другата страна.

Прегледај го приврзокот 394885 Прегледај го приврзокот 394886

... ние сме христијани, па ако се гледа споредбата во конкретниот момент и ситуација на еверите и муслиманите, не би требало никој да го прифати екстремизмот на исламот (фундаментализам).
Секој има право исто како што секој има газе!
Токму тоа што сме Православни христијани (не сите ама претпоставувам повеќето) е причина да гледаме на работите онакви какви што се.
Инаку за инфо, религијата е само инструмент на политиката, па и во случајов, не е причина туку средство за нечија агенда.

Да прашам, знаеш ли дека во 1947-та е донесена резолуција на СБ на ОН за создавање на две држави Палестина и Израел?
Знаеш ли дека прогласената во 1988 (ако добро памтам) држава Палестина е признаена од 123 држави во светот?
Знаеш ли дека ЕхЈУ ја призна Палестина а дека денешниве Словенија, Хрватска и Македонија ја немаат признаено?
Добро друштво, нема што!

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.605
Aj сега ептен заглавуваш во верглање едно те исто, и скроз немам намера да се повторувам 10 пати... Читај полека: Јас споделувам информации кои сметам дека се за споделување. Не стрикно за тебе, туку за сите. Што ти ќе направиш со тие информации, тоа е твоја работа. Јас едноставно нив ги споделувам заради информација и коментирање. И сакам да ги коментирам. Ама не сакам со тебе до недоглед да се натегам дали јас сум одговорен за автентичноста или одговорни се авторите/објавувачите. Ти мисли што сакаш, ама дај бе не ме замарај со хх исти прашања на кои веќе хх пати ти е одговорено.
Епа еве ги коментираме бе брат. Само треба малку да прифатиш критика, и да не сфаќаш толку лично се. Еднаш вака, еднаш така, и ти посочив, дека работите ги претставуваш во зависност од она во што веруваш. Дебата е, де....

Зошто не сподели ништо од колежот на Хамас врз невините цивили на граница?Кај што ги убиваат Израелците седејќи дома и пиејќи си кафе со фамилиите.

Очите ќе ми ги ископаше кога пишав дека можно е да има 40 бебиња обезглавени.

А кога ти си фатен со класична удбашка двострука игра, тогаш одма ретерираш, абе види, јас само споделувам.

НЕ СПОДЕЛУВАШ, ти го споделуваш за да НИ докажуваш колку се Израелците лоши, додека за другата страна се правиш на три и пол.
Разбираш колку замараш за небитни аспекти само за да направиш некоја хипотетична поента? (извесно од коплекс што постојано губиш во дискусииве)
Да да, небитни аспекти се што пробуваш да не превеслаш и се фати сам, е сега дали си изманипулиран или свесно манипулираш, тоа ти си го знаеш сам.

Јас само ги поврзав двете твои мислења каде сам се демантираш, каква некоја хипотетична поента побогу. Сам си се демантираш, САМ..

Комплекс, фала Богу, немам јас, за разлика од твојот комплекс од Америка, комплекс кој те тера да преќутуваш на злосторствата на муџите врз Израелското население. Еве јас немам проблем ниту да демантирам ниту да се расправам дека и Израел прави воени злосторства, но не треба да се правам слеп и за злото што го сеат овие твоите пулени. И тоа зошто? Дека биле против Америка, твојот комплекс.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.334
Грешат докторка, грешат.
...зашто паѓааш на ниво на некои членови како форумски сеирџии, па ловат грешки во пишувањето, интерпункциски знаци, пауза во пишувањето...итн, толку си немоќна на поинаков начин да се истакнеш, а да не омаловажуваш друг (стилот на @Anon) ?
... и сега според тебе треба да ти одам во твоја активносt да ти барам и јас грешки во пишувањето, па да ти ги истакнам тука на „ѕидот на срамот“? :pipi:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Хамас нема никакви шанси против ционистите, им довеле стотици тенкови и илјадници војници до граница и нема никаква акција, бидејќи немаат со што.

Газа ќе биде срамнета и исчистена од Палестинци.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.776
Поени од реакции
30.637
Овие ќе се рокаат уште 100+ години, никад нема да престанат со војна.

Kajgana Shop

На врв Bottom