Политички случувања во Израел

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.652
Поени од реакции
33.835
Ами ова што е? Отворено, експлицитно и без срам вршат геноцид врз народот. Не се разликуваат многу од нацистите.
Западниве медиуми не глумеле политичка коректност за нацистите. Тоа би била една разлика.
Автоматски споено мислење:

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.500
Поени од реакции
37.335
Ами ова што е? Отворено, експлицитно и без срам вршат геноцид врз народот. Не се разликуваат многу од нацистите.
...јас пак ќе кажам, неутрално треба да се размислува, не треба никогаш да се споредува контрациони логори изградени од нацистите за евреите со Газа како контролирана територија, штом Газа добива вода со вртење вентил од Израелците, може со загадување со отровни супстанци на водата (да не ги напишам каде имало такви примери)за час да ги отруе сите ако сакале геноцид врз палестинскиот народ.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.652
Поени од реакции
33.835

Уште нешто актуелно:

The big controversy out of the UN Security Council on Wednesday is that the US vetoed a draft resolution calling for a humanitarian pause in Gaza, as Israeli airstrikes continue and ground forces are reportedly still staging for an invasion.

The draft resolution was proposed by Brazil and condemned "the terrorist attacks by Hamas," urged the release of hostages, while calling for a "humanitarian pause" or ceasefire. 12 members approved the draft Wednesday, the UK and Russia abstained, but the United States shot it down.

US ambassador to the UN Linda Thomas-Greenfield said she wanted US diplomacy to "play out" first, but also criticized the resolution text for not expressly upholding Israel's right to self defense. Thomas-Greenfield slammed this aspect, saying in her explanation before the council:

"Colleagues, the United States is disappointed this resolution made no mention of Israel’s right of self-defense. Like every nation in the world, Israel has the inherent right of self-defense, as reflected in Article 51 of the UN Charter. Following previous terrorist attacks by groups such as al-Qaida and ISIS, this Council reaffirmed that right. This text should have done the same."

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.434
Поени од реакции
4.178
Ja iako gi mrzam cionistive, pocekav da vidam dali stvarno e srusena bolnica ili e fake news.. Od edna strana ne mi bese verno prljavo da igraat i protiv site svetski konvencii i prava ali od druga strana si velev sto znaes, odvrzani im se racete pozadi niv e USA.. seta srekja e fake news isto ko so 40te bebinja.. tazno e da umiraat nevini lugje od dvete strani..

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.348
...јас пак ќе кажам, неутрално треба да се размислува, не треба никогаш да се споредува контрациони логори изградени од нацистите за евреите со Газа како контролирана територија, штом Газа добива вода со вртење вентил од Израелците, може со загадување со отровни супстанци на водата (да не ги напишам каде имало такви примери)за час да ги отруе сите ако сакале геноцид врз палестинскиот народ.
Не бе не сакаат да ги сотрат за соживот се борат :ROFLMAO:
Иначе другарка што живее во Каиро вика дека во Израел многу пострашна ситуацијата била одколку што се пренесувала по западот

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.431
Поени од реакции
17.777
Nema nekoja razlika megu ednite i drugite, prvite sakaat sebesi da se narekuvaat Bozji narod, bozji izbranici, milenici, kao samo niv Bog da gi sozdal a site drugi valda ne se dostojni ni ednakvi na niv, drugive, kao pokorni na Boga, polni so sebe da propovedaat kako samo nivnata vera e ispravna, kako drugite se greska, cinicno i so potcenuvanje govorejki za raboti sto ne gi razbiraat, pa si zemaat za pravo i da ubivaat vo ime na toa sto nivnata vera propoveda smetajki gi drugite za nesto podole od niv samite. So prvite ne sme ziveele, pa ne sme osetile kako e. Sve o svemu isti slajm od luge, koga bi gi nemalo ne bi mu falele voopsto na svetov. Edna od vojnite kade nemam gram empatija ni opredelenost iako toa e osnoven covekov instikt generalno. Neka se cistat megusebno do istrebuvanje.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.019
Тоа се само два примери. Јасно е дека и двете страни прават пропаганда, наше е да читаме меѓу редови и да не се правиме слепи кога ќе се расчистат работите. Како повеќето овде што загризаа за 40-те обезглавени бебиња ама после никако да се јават да кажат ок, се залетав.
Ама ти веднаш после веста дека е нападната болница заклучи дека Израел е позади нападот.
Не кажувај за пропаганда, кога ти си дел од истата.

За мене и двете страни се исти.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.637
Поени од реакции
42.177
изгледа ништо нема да биде од таа операција што ја најавуваа израелциве. Нема амин од америка и СА. Ќе го свиткаат опашот и ќе се среди работата. Што е и паметно, со оглед на тоа дека поголема ескалација никому не му одговара.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.652
Поени од реакции
33.835
Ама ти веднаш после веста дека е нападната болница заклучи дека Израел е позади нападот.
Не кажувај за пропаганда, кога ти си дел од истата.

За мене и двете страни се исти.
Teраме семантика?

Зарем не бомбардираат секој ден, зарам не рушат цели стамбени згради СЕКОЈ ДЕН?
Зарем не убиваат цивили секој ден?

Израелците. Тие (ортаците нивни) Хамас направија што направија првите ден/два. Сега Израелците ги гледаме од тогаш наваму секој ден како убиваат многу повеќе цивили.

Ене ти погоре видео од уште една срушена зграда. Од денес. Со луѓе внатре. Израел го прави тоа. Ако има 1% од missfire од Хамас (а нема толку), дали го менува фактот дека другите 99% се од Израел? И на крају краева шо фалус има значење тој еден пример со болницата дали бил лев или десен (и дали убиле 60 или 600 луѓе), во тоа целото море од секојдневни примери за изралеското убивање цивили?

Ете тоа е прашањето кое треба да се прашаш, ако имаш намера да бидеш објективен.

D

Diferans

Гостин
Експлозија имало, исто како што имало стотици цивили во дворот на болницата. Точната причина за експлозијата веројатно допрва ќе се утврдува,освен ако некој во меѓувреме не преземе одговорност. Засега најверојатно е - или погрешно лансирана ракета или пресретната ракета.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381
Прегледај го приврзокот 394827

@Dardan-ia после два дена одкако се откри дека немало никаков напад ни срушена болница во Газа.

Дарди глупердо белосветска :pos:
А зошто обратно гледано-нема слики од ,,здрава болница,,.....?Ако не е болницата уништена, досега евреите сигурно ќе објавеа слики

Јас како што знам не е тоа некоја зграда, туку била ниска градба покриена со обични дрвени греди. Висина све на све од 3...4 м и тоа сето сега го нема барем од видеа на кои дел се гледа разрушениот кров и предниот дел од болницата

Мое мислење е дека на двете страни не им одговара да вадат слики-на евреите бидејќи ќе се види што направиле, а на палестинците бидејќи ќе се види дека складирале оружје во и околу болницата

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.606
Кој те лажел дека треба да веруваш на било кој.
Јас пренесувам информации која сметам дека се вредни за споделување и коментирање. Твое е како ќе ги процесираш тие информации.

Тие се тие информации, често се контрадикторни. Читај меѓу редови.
Еднаш едно видео ни претставуваш каде викаш дека видеото е старо, лажно и дека со него се врши пропаганда, потоа ти го споделуваш истото видео на истото место и ни објаснуваш како има авион на него од кој наводно се истрелала ракетата. Затоа реков, одлучи се кое видео е веродостојно, ама ете ти си споделувал информации, ние треба да тумачиме која е вистинита а која не.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.652
Поени од реакции
33.835

Имаш замерки за пренесеното? Ете ти ги телеграм/твитер линковите, логирај се и прашај... Таму го има и на IDF профилот, прашај ги нив зошто го поставија па го тргнаа извествувањето со видеото. Е да, додека си таму прашај ги и зошто нивни претставник прво изјави дека Израел ја гаѓал болницата за потоа брзо да го избришат тоа известување.

Ајде @Vartolu ти трачу по вистината, со истиот напор со кој ме замараш мене - можеш и да се обратиш директно кај авторите. Пренеси ни што си открил, посебно што ти одговориле IDF. :unsure:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.606
Имаш замерки за пренесеното? Ете ти ги телеграм/твитер линковите, логирај се и прашај... Таму го има и на IDF профилот, прашај ги нив зошто го поставија па го тргнаа извествувањето со видеото. Е да, додека си таму прашај ги и зошто нивни претставник прво изјави дека Израел ја гаѓал болницата за потоа брзо да го избришат тоа известување.

Ајде @Vartolu ти трачу по вистината, со истиот напор со кој ме замараш мене - можеш и да се обратиш директно кај авторите. Пренеси ни што си открил, посебно што ти одговориле IDF. :unsure:
Човеку, јас не го споделив видеото бре. Ти го сподели. Јас само ти укажав дека за две видеа ни кажуваш две твои вистини...

Го споделуваш ТИ ПРВ пат, викаш > Видеото е лажно, старо е, пропаганда..
Го споделуваш по 3 дена ТИ ВТОР пат истото видео, и викаш >Има авион таму, со цртички, ракетата можно е тој да ја истрелал.

Сега старо е и лажно, или веродостојно, не ставај не во заблуда @Vanlok ти спектатору на воените дејства....

Значи батали ги тие ефтиноќи прашај ги ИДФ, биди доблесен и речи, згрешив, не видов итн.

Kajgana Shop

На врв Bottom