Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.252
Поени од реакции
5.502
Ти и можеш да веруваш и да се согласуваш со што сакаш, само тоа нема да ја измени историјата и фактите.

Ако таа КПМ не излегла со повик и проглас до Македонците, дали тие ќе се приклучеле кон НОВ и ПО на Македонија и што би имале од тоа?
(настрана тоа што наактивно партизанско движење кај Македонците е во делот кој го викаме Егејска Македонија но тоа е маргинализирана тема и малку позната па да не ја шириме)
Во една претходна прилика ти одговорив па не би сакал да се повторувам.

Што се однесува до историјата, јасно е зашто ја нарекуваат така како што ја нарекуваат, а што се однесува до фактите, тие се предмет на субјективно толкување во фукција или на одредена власт или на одредена идеологија.

Патем кажано, комунистичките идеи можеби биле блиски за македонските тогашни комунисти (проф. Арчковска наведува „дури„ 200-300 комунисти во Македонија во ‘41-вата), но дека со комунистички идеи, изнесени преку проглас, ќе анимираш неук народ да фати оружје и да се бори за идеи (?????) а не за нешто повеќе, во тоа можеш самиот да веруваш....јас не.

Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.592
Поени од реакции
5.308
Љубчо е небитен и такви како него во Македонија се бројат на прсти, инаку што не ти јасно за ВМРО СДРМА навистина неразбирам, целта за обединета Македонија е многу пред овие организации како Бунт и ВМРО, и незнам што не ти е јасно со зборот покровител, ако си под окупација се бориш и бараш заштитници надвор за да си ја оствариш целта, така било со сите држави. Остај моите години ти колку години имаш? Сигурно имаш над 60 па така твоите генерации ништо не направија против србите и југославија па сега сите ние треба да ги трпиме албанците кои го искористија просторот од твојот комформизам и братство и единство. Мизерувај сега во Северџганистан како што го нарекуваш од таквите како тебе сме тука, и по 30 години од смртта на Југославија уште не се излечивте.
Како сеа Љубчета е небитен?
Инаку грешиш дека се бројат на прсти, според некои информации ги има над 120.000 кои станале Бугари, како и многу други и ти не сакаш да ги видиш последиците за Македонија од еден таков чекор.

Пред 30 години Македонија стана самостојна и демократска, твоиве ид СДРМА дали се задоволни, зошто не им речат на Каубоите за нивниот сон за обединета и суверена Македонија?
Зошто тие Каубои наместо да ја обединат Македонија истата ја избришаа од картата на Светот.
Зборот покровител инаку означува КОЛОНИЈА, денес Северџганистан е колонија на САД, значи целта е исполнета, аферим.
Над 60 немам ама да направиле сите за Македонија колку што направиле моите денес ќе бевме македонска држава Македонија!

Тие кои ги мразиш а и самиот не знаеш зошто во 90'-тите оставија македонска држава која твоиве демократи ја продадоа како да е нивна сопственост.
Автоматски споено мислење:

Патем кажано, комунистичките идеи можеби биле блиски за македонските тогашни комунисти (прф. Арчковска наведува од „дури„ 200-300 комунисти во Македонија во ‘41-вата), но дека со комунистички идеи, изнесени преку проглас, ќе анимираш неук народ за фати оружје и да се бори за идеи (?????) а не за нешто повеќе, во тоа можеш самиот да веруваш....јас не.
Ова некако е двосмислено намерно или случајно.
Зарем не знаеш дека прогласот-повикот на КПМ кон Македонците бил со цел ослободување и создавање на Македонска држава?

Инаку да, народот Македонците повеќето бил неук, но и денес не е ништо поразлично, зарем не гледаш како ги манипулираат?!

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.252
Поени од реакции
5.502
Ова некако е двосмислено намерно или случајно.
Зарем не знаеш дека прогласот-повикот на КПМ кон Македонците бил со цел ослободување и создавање на Македонска држава?
Во што ја гледаш двосмисленоста (во мојот допис, претпоставувам)?

Ај нека бил тој проглас од КПМ кон Македонците и за создавање на Македонска држава, туку ајде кажи ми, на кој начин тој проглас допрел до што поглем дел од тогашните Македонци и како тие Македонци, или дел од нив, решиле пак да ратуваат, а штотуку излегле од половина дузина други војни (Балкански, Прва Светска...), и на кој начин тие „самомобилизирани„ Македонци се впуштиле во уште една кланица, без да имаат „поширока слика„ за она кое им се случувало во реално време и за она кое би било исход по завршетокот од војната?...

И конечно, што мислиш, зашто повеќе им верувам да моите дедовци (лесна им земја, Бог да им се смилува...) и на нивното реално учество во НОБ отколку на „едкикојси„ историчар, кој пишува за ВСВ и за НОБ, а војна видел само на филм?....

Инаку да, народот Македонците повеќето бил неук, но и денес не е ништо поразлично, зарем не гледаш како ги манипулираат?!
Да, за ова се согласувам, неукоста Македонска ја гледам секој ден, (секој ден сум меѓу луѓе....), а во што се состои манипулацијата, тоа е друга тема...

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.592
Поени од реакции
5.308
Во што ја гледаш двосмисленоста (во мојот допис, претпоставувам)?
Да.
Ај нека бил тој проглас од КПМ кон Македонците и за создавање на Македонска држава, туку ајде кажи ми, на кој начин тој проглас допрел до што поглем дел од тогашните Македонци и како тие Македонци, или дел од нив, решиле пак да ратуваат, а штотуку излегле од половина дузина други војни (Балкански, Прва Светска...), и на кој начин тие „самомобилизирани„ Македонци се впуштиле во уште една кланица, без да имаат „поширока слика„ за она кое им се случувало во реално време и за она кое би било исход по завршетокот од војната?...
Не нека бил, туку бил.
Затоа што од денешен агол гледаш на работите поставуваш и прашања кои помалку се бесмислени.
Постои структурно и безструктурно управување, споделување и ширење на веста за прогласот е извршено без-структура, значи преку радиомилева-само без радио.
На почетокот па и скоро се до втората половина на 1943 партизанското движење и борба е скромна, без големи акции а повеќе со работа на ширење на мрежата, инаку скоро па се до самиот крај е водена во 99% герилска војна. Како и при секоја мобилизација и таа е вршена со пропаганда а и со застрашување во некои аспекти гледано од денешен аспект.
Во виорот на војната има само еден избор или да се бориш за себе, своите својата слобода и идеали или да се натртиш и смениш име и чекаш бесплатно здравство.

И конечно, што мислиш, зашто повеќе им верувам да моите дедовци (лесна им земја, Бог да им се смилува...) и на нивното реално учество во НОБ отколку на „едкикојси„ историчар, кој пишува за ВСВ и за НОБ, а војна видел само на филм?....
Не реков да не им веруваш туку дека форумов не е место каде треба да се води таква дискусија (за лични работи и ...).

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.163
Поени од реакции
6.348
Уште има луѓе што веруваат дека 1991 Македонија била независна држава па некој ја урнал :LOL: :LOL: :LOL:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.691
Поени од реакции
88.672
Овој Приказни од Булеварот знаев дека одамна фаќаше бугарска страна, ама сега да ти отишол full Виктор Стојанов... Му смета што нон стоп сме повторувале бугарски фашистички окупатор, и зошто сме го воспевале Ламбе. Каква издркотина...

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.505
Поени од реакции
2.426
До крајот на годината четвртина Македонци нема да живеат, ќе преживуваат

„Според Пешевски, најголем дел од работниците живеат под прагот на сиромаштија, односно со околу 100 до 150 денари на ден, а посочува дека иако во годините наназад платите статистички растат, граѓаните и работниците ја губат куповната моќ.“

Убаво викаше Грујо, треба да се намали невработеноста до околу 5 % и после платите природно ќе почнат да растат, но дојде СДС на власт со популистичките мерки како зголемување минимална плата, без основа, и еве го резултатот.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.163
Поени од реакции
6.348
Овој Приказни од Булеварот знаев дека одамна фаќаше бугарска страна, ама сега да ти отишол full Виктор Стојанов... Му смета што нон стоп сме повторувале бугарски фашистички окупатор, и зошто сме го воспевале Ламбе. Каква издркотина...
Не само што фаќа туку и тоа му е работа, тој е еден од бугарските ботови, исто како тие од коридор 8, татковина и слични, он е од таа екипа како Денко, Корубин, Љубчо и други, но тие како Приказни од Булеварот имаат наредба да не се отворени бугари туку преку пропаганда и величање на ликови како Владо Черноземски, Тодор Александров да прават смут во македонското ткиво, да не се лажеме бугарите одамна разбраа дека неможат да не побугарчат но сакаат да не раскараат, ние од внатре да емплодираме.
Па сега некоја хистерија ги фаќа па почнуваат со навреди од типот, комунисти славите, идентитет од 45, ништо не сте, српска бановина, хахахаха последниот статус на приказни од булеварот му е линк со песната на лили марлен хахахаха бугарска работа.

Последно уредено:
Член од
1 декември 2014
Мислења
2.344
Поени од реакции
4.685
До крајот на годината четвртина Македонци нема да живеат, ќе преживуваат

„Според Пешевски, најголем дел од работниците живеат под прагот на сиромаштија, односно со околу 100 до 150 денари на ден, а посочува дека иако во годините наназад платите статистички растат, граѓаните и работниците ја губат куповната моќ.“

Убаво викаше Грујо, треба да се намали невработеноста до околу 5 % и после платите природно ќе почнат да растат, но дојде СДС на власт со популистичките мерки како зголемување минимална плата, без основа, и еве го резултатот.
Факинг Мила Царовска ја викнале на панел дискусијава и оние од фридрих еберт уште заев со братучедите фалел
Страшно

Член од
24 август 2017
Мислења
614
Поени од реакции
1.399
Добро штом сакаш со денешен вокабулар, еве и јас.

НОБ го започнале ',,вмро-вците,, со идеа за независна држава' - во која тоа паралелна реалност се случувало???
Односно според тебе кои се тоа “вмро-овци' во тоа време, колку ми е мене познато лидерот им бил Ването?
Има ли декларација или било каков повик на Македонците од страна на тие “вмро-овци“ за слободна Македонија, бидејќи ти велиш дека е така претпоставувам имаш и таков аргумент, колку ми е мене познато таков повик кон Македонците имало само од страна на КПМ.

За овие чисткиве верувам имаш исто така некоја аргументација, немој рекол овој - рекол оној, туку изнеси барем еден документ во кој еден Македонец е репресиран-осуден заради Македонија или пак сите тие се затварани-осудени заради криминал или булгарски чувства?

Ако тие “вмро-овци“ се бореле за слободна и независна Македонија како што велиш (ако имали исклучоци треба да се гледа на тоа како на исклучоци, не постои документ со кој се потврдува дека таа Ванчомихајловистичка врховистичка ВМРО сакала и се борела за слободна независна Македонија, тоа се само нечии денешни влажни соништа и типови како бугарчета Љ.Ѓ кој бара ревизија затоа што не му одговара историјата и фактите ), а верувам дека денешниве ДПсНЕ се нивни наследници и внуци (така самите се декларираат, јас не сум нешто убеден во тоа), зошто за само 30 години не продадоа на Бугарите?

За дедо ти и слично те молам немој. Со тоа нема ништо да докажеш. Имам и јас многу слични дури и поважни кажувања од моите ама сметам дека не е ниту место ниту има некаква полза од нивно јавно изнесување.
Но бидејќи е со денешен вокабулар еве едно кажување од мопј многу близок чове.
... бил во составот на 9-та бригада (во к-да на 4-ти батаљон) на НОВ на Македонија. Таа бригада во септември 1944 стигнала во Пољанско каде направила логор со намера да оди на Кукуш и продолжи со ослободување а потоа на Солун. Но од Главниот штаб добиле наредба да чекаат ... и така по 2-3 недели на границата стигнале британски војници со што ослободувањето на Кукуш и Солун било оневозможено.
Овој 4-ти батаљон подоцна е префрлен во Гевгелија и по неколку дена една цела чета од Богданци во една ноќ ја минува границата и оди во Грција.... и денес тие и нивни потомци се низ светот најмногу завршиле во Бразил...

Мене ми е само жал што кога човекот ги говореше своите сеќавања не направив аудио запис за потврда на овие зборови, така да денес што и да речам не можам да го потврдам...

Друго од истиот човек, неговите по војната сите завршиле во затвор заради тоа што биле за ВМРО, на прашањето па како тоа заради ВМРО ги затвориле?
Тој одговори, ама знаеш во тие години ВМРО или Бугар беше едно те исто, тие имаа контакти и работеа со тоа ВМРО за соединување со Бугаристан, од неговите имал и чичко кој во тие години бил професор на Универзитетот во Софија и имаше голем број на свои блиски кои заради наклонетост (одработувале за Бугарија) кон Бугарија никогаш не им било дозволено да се вратат во Македонија...

Ете толку и уште еднаш немој со моите дедо и баба, да не ги мешаме во работи за кои немаме никакви докази (освен бугарски фалсификати и некакви сведоштва направени од наши кои повторно одработуваат за Бугарија), многу подобро би било поработиме на помирување на леви и десни сили барем во поглед на интересите на Македонците и во полза на македонска држава Македонија.

Заборави да спомнеш дека тој Тито толку многу не мразел што ни го подметна и Љубчета балгарчета :yid::yid::yid::yid:
Ako blgarija e za neso vo pravo to e onda da istorojava sho se ucit e za nigde I da do sea vo golem del e fabrikuvana od YU. Imas jasni I kristalni dokazi od CIA da kaj Makedoncite vo periodot na minatiot vek ne postojt nikakva naklonetost niti na levni ni na desni politiki nego prosto se e vodeno od zelbata za nezavisna Makedonija.. ona VMRO za koe ti zboris na Mihailov e edino ideolosko nakloneto kon fasizam I silno potkrepeno od blgarija, ona pa sho ne mojs da razberis e da istiot toj Mihailov se zalagal za nezavisna I obedineta Makedonija za istoto imas I pismeni dokazi upateni do togasniot firer. Toa pa da ne bil Tito ke sme nemale drzava da si go ostajs tamo za domati najubo ke e, da ne sakal nas Tito do sea obedineta ke bevme so glaven ni grad Solun Ali koj da ti kaze Ivana koa najgolem del od makedoncive use se vo taa YU matrica kletva na koja i nemat kraj..za kraj pra dedomi clen na VMRO, kako partizan ubien na Sremski Front, Babami clen na KPM koja nikogas ne kaza ubav zbor ni za srbija nit za bugarija ni pa za Tito ,taka da sakam da ti kazam da ne postojt pogolem dokaz od predanieto na nasite babi I dedovci

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.592
Поени од реакции
5.308
Ako blgarija e za neso vo pravo to e onda da istorojava sho se ucit e za nigde I da do sea vo golem del e fabrikuvana od YU. Imas jasni I kristalni dokazi od CIA da kaj Makedoncite vo periodot na minatiot vek ne postojt nikakva naklonetost niti na levni ni na desni politiki nego prosto se e vodeno od zelbata za nezavisna Makedonija.. ona VMRO za koe ti zboris na Mihailov e edino ideolosko nakloneto kon fasizam I silno potkrepeno od blgarija, ona pa sho ne mojs da razberis e da istiot toj Mihailov se zalagal za nezavisna I obedineta Makedonija za istoto imas I pismeni dokazi upateni do togasniot firer. Toa pa da ne bil Tito ke sme nemale drzava da si go ostajs tamo za domati najubo ke e, da ne sakal nas Tito do sea obedineta ke bevme so glaven ni grad Solun Ali koj da ti kaze Ivana koa najgolem del od makedoncive use se vo taa YU matrica kletva na koja i nemat kraj..za kraj pra dedomi clen na VMRO, kako partizan ubien na Sremski Front, Babami clen na KPM koja nikogas ne kaza ubav zbor ni za srbija nit za bugarija ni pa za Tito ,taka da sakam da ti kazam da ne postojt pogolem dokaz od predanieto na nasite babi I dedovci
Па вака, понекогаш голем проблем е што некој тоа што го прочитал го зема за универзална вистина.
Па така ти и многу други се што ќе прочитаат за проекциите на алЦИАда го земаат за здраво за готово и го претставуваат за аргумент.
При што забораваат што е таа алЦИАда и не само таа туку сите такви служби.

Точно Ванчето се залагал за некаква си Македонија која би била во состав на Бугарија и каде Македонците се македонски бугари, веќе толку пати потврдено со непобитни факти ама наративот дека Ванче бил за Македонија повторно и повторно се пласираат се разбира се знае со какви цели.

И уште нешто, штом некој денес во услови кога имаме големи проблеми со Грција и Бугарија почнува да говори за Србија и Србите по автоматизам може да се рече дека одработува за грчки или бугарски интереси, затоа што денес по повеќедеценијски проблеми со Србија слободно може да се рече дека тоа е единствениот сосед со кој немаме нерешени прашања, туку напротив тој е единствениот сосед кој има коректна политика кон Македонија и Македонците.
Изгледа таквата политика од страна на Грција Бугарија и ... препознаена како опасност па се пуштаат приказни од историјата кога тие и такви проблеми постоеле, ...не треба да се има многу меѓу ушите за да се согледа позадината на спомнување на Србија во контекст на проблемите со Бугарија Грција и Арнаутистан ;)

Toa pa da ne bil Tito ke sme nemale drzava da si go ostajs tamo za domati najubo ke e, da ne sakal nas Tito do sea obedineta ke bevme so glaven ni grad Solun Ali koj da ti kaze Ivana koa najgolem del od makedoncive use se vo taa YU matrica kletva na koja i nemat kraj
Каде виде и прочита да напишам такво нешто?
Повторно имаш потреба од манипулации изгледа.
Од секогаш сум пишувал дека Македонија е создадена од Македонците, а дека Тито само ја признал таквата реалност против која и да сакал не можел.
И уште нешто во политиката нема емоции, сакал-мразел, постојат интереси и доктрини како таквите интереси да се реализираат.
И не, не е проблем на Македонците некакво си југословонство кое му се припишува туку квислиншките елити кои водат автошовинистички политики, и таквите кои шират таков наратив веќе реков одработуваат, знаеме сите и тие самите знаат за кого.
На референдумот над 96% од Македонците гласаа за Македонија, за какво пројугословенство говориш ти?

Последно уредено:
Член од
24 август 2017
Мислења
614
Поени од реакции
1.399
Па вака, понекогаш голем проблем е што некој тоа што го прочитал го зема за универзална вистина.
Па така ти и многу други се што ќе прочитаат за проекциите на алЦИАда го земаат за здраво за готово и го претставуваат за аргумент.
При што забораваат што е таа алЦИАда и не само таа туку сите такви служби.

Точно Ванчето се залагал за некаква си Македонија која би била во состав на Бугарија и каде Македонците се македонски бугари, веќе толку пати потврдено со непобитни факти ама наративот дека Ванче бил за Македонија повторно и повторно се пласираат се разбира се знае со какви цели.

И уште нешто, штом некој денес во услови кога имаме големи проблеми со Грција и Бугарија почнува да говори за Србија и Србите по автоматизам може да се рече дека одработува за грчки или бугарски интереси, затоа што денес по повеќедеценијски проблеми со Србија слободно може да се рече дека тоа е единствениот сосед со кој немаме нерешени прашања, туку напротив тој е единствениот сосед кој има коректна политика кон Македонија и Македонците.
Изгледа таквата политика од страна на Грција Бугарија и ... препознаена како опасност па се пуштаат приказни од историјата кога тие и такви проблеми постоеле, ...не треба да се има многу меѓу ушите за да се согледа позадината на спомнување на Србија во контекст на проблемите со Бугарија Грција и Арнаутистан ;)

Каде виде и прочита да напишам такво нешто?
Повторно имаш потреба од манипулации изгледа.
Од секогаш сум пишувал дека Македонија е создадена од Македонците, а дека Тито само ја признал таквата реалност против која и да сакал не можел.
И уште нешто во политиката нема емоции, сакал-мразел, постојат интереси и доктрини како таквите интереси да се реализираат.
И не, не е проблем на Македонците некакво си југословонство кое му се припишува туку квислиншките елити кои водат автошовинистички политики, и таквите кои шират таков наратив веќе реков одработуваат, знаеме сите и тие самите знаат за кого.
На референдумот над 96% од Македонците гласаа за Македонија, за какво пројугословенство говориш ти?
Premnogu si kontradiktoren I neupaten na ovaa tematika, za CIA ne bi da pisam I taka nemat da razberis toa ti e next lvl, za Vanceto(primer sho da ne si) edino so se zalagal e Obedineta Makedonija koja ke e puppet state na Germanija vo koja toj ke e kral, za srbija nikoj ne sporit da so niv sme prijatelski narod ona so nemojs da go razberis e da nivnoto vlijanie e tolku golemo vo MK I istite tie eliti I kvinslizi za koj zboris se tokmu proizvod od niv..Sho se odnesvit na referendumot prasaj si toa tatko ti doma neka ti objasnit malce poke za da imas pocista slika

Kajgana Shop

На врв Bottom