Политички случувања во Израел

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.874
Поени од реакции
7.136
Дали со сиот ум тврдиш дека Израел, кхм ИЗРАЕЛ, ќе го даде 80% од своето наоружување кришум? Особено во она окружување? Дај те молам уозбили се брат....
Чим цело НАТО даде огромна количина на муниција и оружје против Русија, може и Израел. Дури и Јужна Кореја дала скоро сè, а е под закана од Северна Кореја. Тоа ти е кога си вазал на САД. Да не зборувам и за нас...
Да да 100% дале толку оружје скришно. Хамас е улетан со амин на Иран кој за сега го нема нигде на копно да ја рашири играта. Ама не очекувам тука да зборите дека до задњиот палестинец ќе се борат муџите ирански против Израел :свиркам:
Па не се баш сами, тука се и Хезболах, а Иранци веќе има кај Сирија и покрај тоа, наоружување им дадоа доста.
 
Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.114
Поени од реакции
5.561
вие лубрикантите мислевте дека ќе го тепате Путин у својот двор, но не сфативте дека играат шах со вас.
Ронка гледај и умирај полека што ќе им се деши на твоите муџи омилени. Територијата веќе евреите викаат дека им е исчистена, сега опсада и конечно решавање со вашите тамо. Башка кога ќе видам кој све гамад од NGO протестира про-палестински низ европа и америка деноиве, едноставно блажоини ми доаѓаат со која група на луѓе влеговте у ист тапан. Еј застана на иста страна со Тања Милевска на Борјан Јовановски внуката од Брисел.
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.752
Поени од реакции
36.732
мислам дека нападов нема никаква логика, таков каков што е, ако нема некој кој ќе се вклучи на страна на Хамас
сега или покасно

не Хезболах, туку некој поголем.
Ако алудираш на Иран, не знам како би се вклучил освен преку Хесболах и Либан. За Иран да влезе во војнава треба Либан да стане пепел.

Се уште е рано да се каже дали ова од Хамас е дел од поголем план или е користење на укажана шанса.
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.505
Поени од реакции
22.141
Interesno kako kaj nekoi funkcionira svetot. Ako e nekoj so SAD po difolt mora da bides protiv. Inace si protiv Makedonija ili sto ne znam. Isto taka relativiziranje vo smisla nemale izbor za odbrana. Da, sekako. Zatoa stotici mudzi resile vo padobranski stil da poletaat i da ubivaat 300 ucesnici na zurka (sto ne ni se od regionot) i kako trofei da gi vlecat lesocite po ulicite kako bonus na osloboditelnata vojna. Toa deteto Evrejce sto e maltretirano od deca muslimani e samo slag i mnogu dobro go pokazuva mindsetot na mudzive i uste kako mali sto gi ucat da pravat. Kako i da vrtis nema opravduvanje i teroristite mnogu dobro znaat sto ke sledi znaci teroristite svesno gi zrtvuvaat nivnite civili a vikaat deka sakale samo da gi oslobodat ili stitat ili ne znam sto.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.200
Поени од реакции
33.224
Локалните Арапски Евреи кои продолжиле секогаш да живеат во Палестина и Евреите од Јемен и Етиопија, Ашкеназите кои владеат со Израел ги третираат како робовска работна сила и ги третираат како ѓубре.
Малку несреќен избор на зборови за да го изразиш следново: Етничките Евреи се семитски народ, со семитска генетика и со семитски јазик. Јидиш во основа е германски јазик (јазикот на кој зборувале поглемиот број доселеници кои доаѓале во Израел). Европските Евреи во Израел се доселеници од минатиот век и се огромниот дел од денешните Евреи. Тие не се семитски народ и генетски ни културно немаат ни допирни точки со етничките Евреи. Тие се наследници на постара европска држава на Кавказот и меѓу Кафказот и Црно Море, и таму биле конгломерат од народи а не еден народ. Во минатото кога уште биле пагани, кога имале притисок и од исламот и од христијанството тие од х причини одлучиле да не идат ни со едната ни со другата опција туку поканиле претставници од Јудеизмот (Евреи) да ги внесат во нивната вера. Амбициозна одлука но потоа кога им пропаднала државата, како ни наваму ни натаму мигрирале насекаде и станале трговци и влијателно малцинство во многу Европски држави.
Ционизмот се раѓа потоа, и идејата за „враќање на корените“. Откако етничките корени се заборавени и останала само легендата произлезена од Јудеизмот, за Израел ветенета земја.

Генетските испитувања покажуваат дека денешните новодоселни Евреи немаат никакво сродство со староседелците Евреи кои се семитски народ, исто како Арапите. Семитите гледајте ги како Словените, има повеќе словенски народи но сите се Словени. Кај нив по религиозна страна иде(л) идентитетот. Оние Семити кои останале на Јудеизам се Евреи, тие кои отишле на Ислам се Арапи. Во контраст, новодоселените се европјани (белци) по генетика и по култура. Иронија е дека староседелците етнички Евреи во Израел исто се граѓани од втор ред, исто како нивните роднини Арапите (Палестинците).

Од сите овие разлики, генетски, културни, и религиозни, oттука доаѓаат антагонизмите што ги имаат двете страни. Тоа и западната divide et impera стратегија, која впрочем и го создала Израел како држава. Целта им била двострана, прво раздор во Блискиот Исток (заради контрола) а второ - самите да се ослободат од влијателното еврејско малцинство.
 
Член од
28 август 2013
Мислења
4.330
Поени од реакции
13.184
Дали со сиот ум тврдиш дека Израел, кхм ИЗРАЕЛ, ќе го даде 80% од своето наоружување кришум? Особено во она окружување? Дај те молам уозбили се брат....
Ние колку посто дадовме од нашето оружје и муниција?
Од тоа што е јавно достапно:

Тенкови т-72А
Ракетни системи Град
Авиони сухои (иако беа пензиноирани)
Оклопни транспортери БТР 70
Борбени возила БМП 2
ПВО Стрела
Борбени хеликоптери Ми 24
Артилерија

Муниција за све тоа што е пратено...

Знаеш колкав е процентот?
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.677
Поени од реакции
22.909
Тоа е Владе, пак пробав, со инка не бива
I jas toa ti go velam be sussaro, i sega i togas.
Ti trgnuvas od nekoja premisa deka ete gi razbiras nekoi raboti i od petni zili se obiduvas da ni objasnis na koj nacin ti si gi objasnuvs slucuvanjata okolu tebe i kako mirno spies radi toa. Da bese i ramnozemjas pak so istata recenica ke go zavrsese muabetot, zemjata e ramna, vie glupi, jas pameten, i taka.
Nemaj gajle, ni prv si ni posleden.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.200
Поени од реакции
33.224
Не е споредливо ова со она меѓу Русија и Украина. Западот и УСА пробаа преку внес на Украина во НАТО и ЕУ да се доближат до Русија и воено да имаат предност во случај на некаков иден конфликт и го прекршија тој договорот што го имаа Русија со НАТО. И се тоа поради украинскиот Заев наречен Зеленски кој со ретардираната прозападна политика ја донесе Украина во ваква ситуација. Одговорот на Русија е очекуван и нема тука ништо чудно, верувам и ти да си Путин нема да дозволиш да ти дојде Нато на домет од 5км за ракета до Москва, како што УСА не дозволи пред 50 години Русија да инсталира боеви глави на Куба и да ја има на домет.
Не само за да дојдат поблиску до Русија, туку со јасна намера да ги втурнат во војна против Украина.
Тоа од старт им била намерата. Затоа што веднаш по државниот удар (со протестите на Мајдан 2014-та кога платеници снајпери убиваа полиција/војска, и граѓани), вториот ден после Руски јазик беше забранет во Украина каде Руски како прв/мајчин јазик го зборуваат 2 третини од жителите. Не само владините установи што забранија Руски туку училишта веќе не дозволувале следње настава на Руски јазик. Истовреме почнале малтретирање на луѓето во источна Украина, со паравоени единици составени од нацисти од западна Украина. Итн, итн... Сето тоа јасно кажува дека уште во 2014-та се обидувале да ја испровоцираат Русија за војна.

Сакам да кажам дека опасноста не била само теоретска за во иднина, туку реална и присутна опасност. Која ете лани кулминираше во војна, но само кога РФ оцениле дека се спремни да победат таа војна.
Автоматски споено мислење:

На пример сите до еден говорат за воената сила на Израел, таа не е спорна ама сепак истата е многукратно зголемена заради добриот маркетинг.
Маркетингот прави чуда!
Ако таа израелска армија е толку моќна зошто Каубоите доаѓаат да им помагаат-спасуваат и тоа замисли од герила.
Како ќе го нарават тоа?
Тоа е тоа, завидна војска имаат но далеку од филмовите што ни ги прават. Тоа и дефинитивно не можеш во денешно време да оставиш истурени воени испостави со десетина војници, и изолирани тенкови без поддршка. Тенковите не го ни имале вклучен против-проектилскиот систем, ако воопшто го имале вграден во сите тенкови (види во темава од потписов).


Да не случајно сакаат само да го искористат моментумот за да извршат демократизација на Иран, а што велиш?
Нееее, што зборуваш? :)
Автоматски споено мислење:

Колку треба човек да е драснат да слави убиства над невино население, убиства на недолжни граѓани, да ги вози како трофеи по улици и слично. Ако некој го одобрува тоа веднаш треба да се упати кон психијатриска установа да добие конзилијарно мислење од група психијатри дали е се во ред со неговото ментално стање...
Многу точно. Но јас ќе го додадам и следново: Некој што сите овие години не гледа (или се преви дека не гледа) што се дешава со Палестинците во Израел - извесно нема што да бара во било какви морални или етички дискусии за случувањата во регионот.

Има еден збор што ја опишува едностранота на гледањето на реалноста:
 
Член од
17 август 2011
Мислења
10.188
Поени од реакции
18.113
Ние колку посто дадовме од нашето оружје и муниција?
Од тоа што е јавно достапно:

Тенкови т-72А
Ракетни системи Град
Авиони сухои (иако беа пензиноирани)
Оклопни транспортери БТР 70
Борбени возила БМП 2
ПВО Стрела
Борбени хеликоптери Ми 24
Артилерија

Муниција за све тоа што е пратено...

Знаеш колкав е процентот?
Dobra sporedba, nie i izrael.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.200
Поени од реакции
33.224
ОК, фер и коректен одговор но ти реплицирам на оваа дискусија:

Не дека овде е офтопик туку затоа што штета е размислувањето да ти остане закопано во морево спам постови овде во дискусијава за Израел.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.971
Поени од реакции
29.850
Samo salami ti se vo umot, nesto od tipot volim salame i rado ih se secam :sneaky:
Izgleda imas preterano malce so toa postenjeto, i ne ne mislam na hrana ;)
ne ni sakam da znam na sho mislis.
zadrzi si go za sebe, nikoj ne saka da znae, i onaka e bezobrazno i beskorisno, te znaeme veke tolku godini posto si ednodimenzionalna pojava sho smrdi na malter i izvetreano pivo.
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.913
Поени од реакции
5.542
Чим цело НАТО даде огромна количина на муниција и оружје против Русија, може и Израел. Дури и Јужна Кореја дала скоро сè, а е под закана од Северна Кореја. Тоа ти е кога си вазал на САД. Да не зборувам и за нас...
Хаха ајде брат доста е мислам на темава околу давањето оружје во Украина, џабе е човек ви нацрта и изјави дека Израел нема дадено оружје, вие упорно си терате со филмот.

Ете океј е, На Израел цело оружје му е во Украина не само 80%, среќа тенгалата со пачки ги чуваат во магацините, за секој случај да не затребаат. Истото е за САД, Германија. Ете вчера пораснала побарувачката за ластици во Ерусалим и Тел Авив, за луѓето сами да си прават тенгала.

Додека пак во Русија се произведува еден тенк за 14,5 секунди, и одма се телепортира од Урал фабриката во Доњецк или Киев по потреба за 22 секунди, со обучени тенкисти со сите салтанати. Значи за отприлика 36,5 секунди плус минус некоја стотинка, Руските сили во Украина му иди нов тенк. Е сега кај авионите му е малку позаебано, тие се прават подолго, околу 28 секунди, ама телепортацијата му е побрза и кога ќе мавниш математика собирање одземање иди исто време колку тенкот. И тоа пази, тенкојте се отпорни дури и на боево оружје, а авионите освен пилотите што се во нив, никој и ништо не може ниту да ги види ниту детектира. Стелтот гомна да јади....
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.200
Поени од реакции
33.224
Мислам дека одговорот на Израел секако ке биде од артилерија и авоински напади комбинирани со целосно затворање на влез и излез во Газа,нема да може ниту преку копно ниту преку море. Во газа нема да се внеси ниту капка вода ниту ронка леб ниту пак аспирин.... ке плачат после Палестинците дека им се дешава хуманитарна катастрофа и ке гинат како глувци се додека не го предадат и последниот муџа. Голема грешка направија со срањево и се прашувам зошто им требаше оваа работа? Дали навистина мислат дека со некои 500-1000 прошверцувани или самоделски изработени парчиња ракети ке можат да го клекнат Израел на колена? Дали вреди за ваква екскурзија да изгинат стотици илјади цивили а тие што ке преживеат потоа да им завидуваат на мртвите? Чуден свет, по се изгледа и односот на Израел спрема нив со гетоизација и камшик е оправдан и единственото изводливо решение, нема друг начин човек да се справи со такви ирационални орди.
Дали би вредело во некоја од преломните точки во минатото да изгинат илјадници Македонци за денес да не сме во ова дереџе?
Од сегашна перспектива, секој прагматичен водач без многу размислување би одговорил ДА.


Инаку фан факт: Само во првите неколку часови биле истрелани над 5000 ракети. И не престануваат со нив... Што значи дека ги имаат троа повеќе од „500-1000“ ракети.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom