Политички случувања во Израел

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.202
Поени од реакции
33.226
Сепак, и покрај цивилите, Израел почна да бомбардира и да рока цели згради и има едно чудо цивилни жртви, иако ако одиме по правилата од нашите прекрасни пријатели од САД во вакви моменти ќе требаше да им влегуваат само и само пешадија, и да чистат зграда по зграда (пропорционална сила).

Она што мене ме вади од такт е што ботовиве правдаат одлуки за кои до вчера кршеа тастатури. Цивилите што гинат од Палестина не се од крв и месо, ама затоа скокаа како мајмуни кога ќе загинеа цивили во Украина, или тие се греота оти се христијани, а овие сапун?
Не само да им влегуваат само со пешадија и да чистат зграда по зграда (пропорционална сила), туку и сето тоа да го направат за 2-3 дена или ете најмногу една недела!
Потоа САД да ги седнат со Палестинците и да им направат еден „рамковен“ договор каде кољачиве ќе седнат во владата и во парламентот, а богами и двојазичност па гарантирани вработувања во администрација, итн.



Ако вака стојат работите, тогаш ова во Палестина нема да бидат кратки судири.
 
Член од
12 октомври 2021
Мислења
50
Поени од реакции
53
IDF spokesman Rear Adm. Daniel Hagari says Israeli troops have regained control of all towns on the Gaza border. He says incidents of clashes between troops and Palestinian terrorists in the last few hours have been "isolated." Hagari says in the Shaar Hanegev Regional Council three terrorists were killed by troops; in Be'eri another was killed; in Holit and Sufa another five were killed; and in Alumim four were killed. He says that currently, there is no fighting in any of the towns."It is possible there are still terrorists in the area," Hagari says.

Скоро се е под контрола.
Сега на ред заложниците да се вратат назад.
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.074
Поени од реакции
22.462
Ок, фер и интересна поента ќе го поделам одговорот на два дела, а после ќе сфатиш зошто морам на два дела и зошто воопшто ќе го пишам првиот дел. Првиот дел ќе дискутирам за моралната дилема во политиката и зошто сметам дека грешат тие што ја одбираат таа траекторија, а вториот ќе биде одговор поконкретен на твоето прашање и ќе се осврнам на заплетканоста на политиката.

МОРАЛНАТА ДИЛЕМА

Не знам во кој Дизниленд филм живеат некои од луѓево (ова не се однесува на тебе) па дискусиите за политика ги сведуваат на "Ама знаеш Тунгузија што го нападна Занзибар е исто како Грците кога го нападнале Егејскиот дел на Македонија, па сега лицемерно било да навиваш за Тунгузија". Дечки, да се дискутира за политика од призма на морал и етика е исто како да се збори за проституција од призма на целибат. Таа била поголема курва оти имала спиено со 500 а другата со 550, ама не другата се ебе во гз и за тоа е поголема курва. Во свет во кој секој гледа свој интерес, како му одговора и гледа максимално да товари своето магаре да се повикуваш на морални принципи е наивно во најмала рака. Се наоѓаш сред свињарник и дискутираш на тема чистота и како еве 2 метра полево во самиот свињарник е почисто него ли 2 метра подесно. Мислам, во ред, секој си има право да држи страна макар и по некаков си етички принцип ама светот и политиката не функционираат така и никој не те ебава 2%. Ако се наоѓаш во боксеркси ринг каде што секој гледа да удри под појас или да мавне клоца а боксeрски ринг треба да е по правило, тогаш е глупо ти да се држиш по правилата, затоа што ти ќе наебеш, другиот ти вади и нож и песок ти фрла во очи, ама не, битно ти да останеш чист и така ти ќе го јадеш, а другиот ќе владее. Политика е, не ти е најдобриот другар од основно.
Према тоа, јас ја гледам исклучиво од призма на исход. Кој исход сакам да победи? Не ме интересира дали исходот ќе биде добиен по етички или неетички пат (опишано погоре зошто), туку по принцип што е подобро дали за мене, дали за светот, дали за Македонија и слично. На пример утре Индија ако го нападне Пакистан и успее да го здроби баш кур нема да ме боли што Индија била "агресорот" а Пакистан имал "морално право" да се брани.

ЗАПЛЕТКАНОСТА НА ПОЛИТИКАТА

Политиката знае да биде комплексна материја од сојузи, интереси, непријателства и дипломатии што не секогаш се движат по математичка формула каде што 2 и 2 се секогаш 4. Тоа не секогаш значи дека непријателот на твојот непријател тебе треба да ти биде пријател, ниту пак дека пријателот на твојот непријател треба тебе да ти биде непријател.
Еве да ја земеме Сирија. Во таа ситуација сум анти Америка, про Русија и Асад и анти Израел. Ова е единствениот случај кога сум про муслиманската страна (Асад, кој е повеќе секуларен отколку што е муслиман ама ајде еве да го пишеме муслиман) а антиизраелската. За Асад сум затоа што е најсекуларен на цел блиски исток, ако падне он муџахедини ќе дојдат на власт и радикалниот ислам ќе се јача и ќе добива на моќ. И тука моите размислувања се разидуваат со американските. Е сега оти рековме политиката е комплексна, во случајот со Израел американските интереси се антимуџахедински и сунитски ислам за разлика од Сирија. И тука моите размислувања се поклопуваат со американските интереси. Утре на пример хипотетички ако се појави ИСИС 2.0 и ако Америка почне активно и реално да го бомбардира а не на жими мајка, што треба за ИСИС 2.0 да навивам ли само затоа што Американците водат гомно политика према Македонија?

И сега ако некој се најде паметен да ми каже дека еднаш сум навивал за Американците, еднаш за Русите, не сум бил конзистентен и лицемерен сум бил ќе го упатам на точка број еден, затоа и морав да почнам со неа. Дечки прагматичноста и лицемерието е основа на политиката, темел. Ако не можете да го сварите тоа, едноставно не се бавете со тоа. Јас на пример ете не можам и затоа само коментирам.

Така што сумиран одговорот мој кон тебе би бил овој: Да, те разбирам и се согласувам, за Македонија, а и за светот е добро слаба Америка, ради баланс пошто од 91ва наваму маме се изнаебаа низ цел свет. Секогаш е подбро да има повеќе отколку само еден хегемон кој ќе може да прави што кур ќе му текне. Го сфаќам тој цел анимозитет што го имаш према нив и колку и да сакам да сум рационален, го осеќам и јас.

Ама!

Не по цена на јакнење на орките. Ок е по цена на појака Русија, Кина, БРИКС, МИКС и слично, далеку се и они идеални ама јеби га тоа е светот они се алатките за баланс. Само не по цена јачење на ислам. Оти веруј ми и посебно сконцентрирај се на овој дел сега што ќе го кажам еве дури и ќе го болдирам: Колку и да е гадно, милион пати е подобро шиптaри во Македонија под амерички диктат, отколку шиптaри во Македонија под турски диктат. Оти се повеќе Турција го превзема водството над сунитските шиптaри на сметка на Саудиска Арабија која се повеќе се одава на модерното грешно време. А што појаки сунити на блиски исток, толку поголемо влијание на Турција. Замисли сега Косово и Бујар Османи да немаа стеги и да пишеа со што стварно се солидаризираат, замисли ги турците газди на орките наместо американците и кои се одврзани раце би ги имале тука посебно на поле ислам. Не дека сега не им се одврзани бајаги, ама тек тогаш замисли ги. Единственото полошо од ова сега што ни се дешава со нив е само ако место американците, влијанието тука беше на турците. Сега пак мораат колку-толку да се стегаат за некои работи посебно на тема ислам, додека на тема шиптaрски национализам вратата им е повеќе отворена него ли за ислам. И према тоа не можам тука да не сум за Израел, само затоа што Америка ги поддржува. Реков, не е политиката 2 и 2 да се 4. Покомплексно е позамрсено е и мора попрагматично да се гледа.




Тоа е Владе, пак пробав, со инка не бива.
Многу дискутабилна тема, на пример Американците тотално креваат раце од автохтоните? Во тој случај (доколку имаме способно раководство) нема што да не спречи да направиме етничко чистење и конечно да го решиме шиптaрското прашање.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.202
Поени од реакции
33.226
Neka gi priberat Germanija I Francija .
Зошто би навивале да пропаднат Германија и Франција?
Мислам, ок разбирам како американски вазали и јас навивам за нивно воено пропаѓање. Но не им посакувам влошување на ионака големиот наплив од мигранти од тип луѓе кој ќе ги уништат како држави.

Да не заборавиме географски каде се наоѓаме, и дека сите тие страња потоа ќе се прелеат и овде.
Автоматски споено мислење:

Многу дискутабилна тема, на пример Американците тотално креваат раце од автохтоните? Во тој случај (доколку имаме способно раководство) нема што да не спречи да направиме етничко чистење и конечно да го решиме шиптaрското прашање.
На @Sussaro овде планирам да му одговорам, и можеби подобро е овој тек на дискусијата да се пресели таму. Не дека овде е офтопик, ама само ќе не закопа спамот без да може фокусот да остане на суштината.
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.183
Поени од реакции
3.946
Иначе израелциве може биле во 20ти век јаки, но сега армијава им делува ко дезориентирана и неопремена ко што треба. Ако водат војна со дронови ко што е во украина, ќе го јадат на големо и ќе изгубат еден тон опрема. Еден дрон Меркава им уништи ко на шала.
Мислам дека одговорот на Израел секако ке биде од артилерија и авоински напади комбинирани со целосно затворање на влез и излез во Газа,нема да може ниту преку копно ниту преку море. Во газа нема да се внеси ниту капка вода ниту ронка леб ниту пак аспирин.... ке плачат после Палестинците дека им се дешава хуманитарна катастрофа и ке гинат како глувци се додека не го предадат и последниот муџа. Голема грешка направија со срањево и се прашувам зошто им требаше оваа работа? Дали навистина мислат дека со некои 500-1000 прошверцувани или самоделски изработени парчиња ракети ке можат да го клекнат Израел на колена? Дали вреди за ваква екскурзија да изгинат стотици илјади цивили а тие што ке преживеат потоа да им завидуваат на мртвите? Чуден свет, по се изгледа и односот на Израел спрема нив со гетоизација и камшик е оправдан и единственото изводливо решение, нема друг начин човек да се справи со такви ирационални орди.
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.752
Поени од реакции
36.732
Вклучување на Хесболах во конфликтов е прилично комплицирана работа што не верувам дека ќе се случи. Не сум сигурен дека останатите етнички групи во Либан ќе бидат среќни ако им паѓаат израелски бомби на глава само зошто Хесболах решил да му дава подршка на Хамас (кој не е баш популарен кај другите групи во Либан). Да не распука и Либанското буре барут тогаш, па да гледаме либанска армија & христијански групи vs Хесболах.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.370
Поени од реакции
41.778
Мислам дека одговорот на Израел секако ке биде од артилерија и авоински напади комбинирани со целосно затворање на влез и излез во Газа,нема да може ниту преку копно ниту преку море. Во газа нема да се внеси ниту капка вода ниту ронка леб ниту пак аспирин.... ке плачат после Палестинците дека им се дешава хуманитарна катастрофа и ке гинат како глувци се додека не го предадат и последниот муџа. Голема грешка направија со срањево и се прашувам зошто им требаше оваа работа? Дали навистина мислат дека со некои 500-1000 прошверцувани или самоделски изработени парчиња ракети ке можат да го клекнат Израел на колена? Дали вреди за ваква екскурзија да изгинат стотици илјади цивили а тие што ке преживеат потоа да им завидуваат на мртвите? Чуден свет, по се изгледа и односот на Израел спрема нив со гетоизација и камшик е оправдан и единственото изводливо решение, нема друг начин човек да се справи со такви ирационални орди.
епа артилеријата е проблемот. Они 80% ја дале во Украина. Затоа нападиве доаѓаат у ова време. Најверојатно конфликтов е дел целава работа со геополитичките игри што се играат у моментов.

Фуцк ин ас им се дешава на западов. Шах потег на Путин и другарот Си. Сеа дали артилерија да даваат за Украина или за Израел. Утре и Кина ќе го нападне Тајван. Убаво ги насанкаа со украина и војната на исцрпување.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.857
Поени од реакции
82.988
Вклучување на Хесболах во конфликтов е прилично комплицирана работа што не верувам дека ќе се случи. Не сум сигурен дека останатите етнички групи во Либан ќе бидат среќни ако им паѓаат израелски бомби на глава само зошто Хесболах решил да му дава подршка на Хамас (кој не е баш популарен кај другите групи во Либан). Да не распука и Либанското буре барут тогаш, па да гледаме либанска армија & христијански групи vs Хесболах.
мислам дека нападов нема никаква логика, таков каков што е, ако нема некој кој ќе се вклучи на страна на Хамас
сега или покасно

не Хезболах, туку некој поголем.
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.913
Поени од реакции
5.542
епа артилеријата е проблемот. Они 80% ја дале во Украина. Затоа нападиве доаѓаат у ова време. Најверојатно конфликтов е дел целава работа со геополитичките игри што се играат у моментов.
Ронац, овие 80% не знам од кај ги најде, ама на тоа ќе ти одговорам со она што го напиша твојот добропознат миленик, Дугин:

"The Russian elite is now a big show. A third of them are anti-Zionists and are happy about the Palestinian uprising. A third are pro-Zionists, as the Israeli right is tolerant of Putin and the special military operation; well, so in general (and i mean Kedmi and the main cast of Solovyov's show). They rush to fill the gaps in defense of Israel. A third are globalists who are for the CFR and Biden, but what they say and do, It's not clear at all. After all, Soros is against Israel and they are in favor of Soros (roughly speaking). Which line will win? Perhaps, as usual, all three at the same time."
— Alexander Dugin

Како можи Израел да е ТОЛЕРАНТЕН кон војната во Украина, а од друга страна да тврдиш дека 80% од оружјето го дале во Украина? Како што ти посочив, ниту лицето ЗЗ да беше на чело на Израел немаше тоа да го направи, така да престани да веруваш во тие бљувотини..


Еве ти мали цитати од тоа дека Израел воопшто нема пратено ниту пушка во Украина:

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has said that Israel fears providing weapons to Ukraine because they could fall into the hands of the Russians and then Iran.Jun 23, 2023

Defense official tells Biden administration Jerusalem has not changed policy against providing weapons to Kyiv, report says. Israel has in recent weeks refused requests from the US to hand over ten Hawk anti-aircraft batteries and hundreds of interceptor missiles for delivery to Ukraine, according to a Wednesday report ...Jan 25, 2023


Имало испратено некој систем за рано откривање на ракети, но тој бил во сопственост на САД и тие си го повлекле од Израел..


 
Член од
20 септември 2022
Мислења
1.874
Поени од реакции
7.136
Ронац, овие 80% не знам од кај ги најде, ама на тоа ќе ти одговорам со она што го напиша твојот добропознат миленик, Дугин:

"The Russian elite is now a big show. A third of them are anti-Zionists and are happy about the Palestinian uprising. A third are pro-Zionists, as the Israeli right is tolerant of Putin and the special military operation; well, so in general (and i mean Kedmi and the main cast of Solovyov's show). They rush to fill the gaps in defense of Israel. A third are globalists who are for the CFR and Biden, but what they say and do, It's not clear at all. After all, Soros is against Israel and they are in favor of Soros (roughly speaking). Which line will win? Perhaps, as usual, all three at the same time."
— Alexander Dugin

Како можи Израел да е ТОЛЕРАНТЕН кон војната во Украина, а од друга страна да тврдиш дека 80% од оружјето го дале во Украина? Како што ти посочив, ниту лицето ЗЗ да беше на чело на Израел немаше тоа да го направи, така да престани да веруваш во тие бљувотини..


Еве ти мали цитати од тоа дека Израел воопшто нема пратено ниту пушка во Украина:

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has said that Israel fears providing weapons to Ukraine because they could fall into the hands of the Russians and then Iran.Jun 23, 2023

Defense official tells Biden administration Jerusalem has not changed policy against providing weapons to Kyiv, report says. Israel has in recent weeks refused requests from the US to hand over ten Hawk anti-aircraft batteries and hundreds of interceptor missiles for delivery to Ukraine, according to a Wednesday report ...Jan 25, 2023


Имало испратено некој систем за рано откривање на ракети, но тој бил во сопственост на САД и тие си го повлекле од Израел..
Абе не мора сè што е дадено да се каже јавно. Скришум ги дале инаку немаше со ваква самоувереност Хамас да тврди за ова и да го нападне Израел без страв.
 
Член од
28 август 2013
Мислења
4.330
Поени од реакции
13.184
епа артилеријата е проблемот. Они 80% ја дале во Украина. Затоа нападиве доаѓаат у ова време. Најверојатно конфликтов е дел целава работа со геополитичките игри што се играат у моментов.

Фуцк ин ас им се дешава на западов. Шах потег на Путин и другарот Си. Сеа дали артилерија да даваат за Украина или за Израел. Утре и Кина ќе го нападне Тајван. Убаво ги насанкаа со украина и војната на исцрпување.
И Јужна Кореја даде доста артилерија за Украина. Ја реков дека има шанса да прерасне во глобален конфликт, ама шупачиња као антонче што изгледа се мнозинство се смеат и сакаат да ескалира...
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.913
Поени од реакции
5.542
Абе не мора сè што е дадено да се каже јавно. Скришум ги дале инаку немаше со ваква самоувереност Хамас да тврди за ова и да го нападне Израел без страв.
Дали со сиот ум тврдиш дека Израел, кхм ИЗРАЕЛ, ќе го даде 80% од своето наоружување кришум? Особено во она окружување? Дај те молам уозбили се брат....
 
Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.115
Поени од реакции
5.562
Абе не мора сè што е дадено да се каже јавно. Скришум ги дале инаку немаше со ваква самоувереност Хамас да тврди за ова и да го нападне Израел без страв.
Да да 100% дале толку оружје скришно. Хамас е улетан со амин на Иран кој за сега го нема нигде на копно да ја рашири играта. Ама не очекувам тука да зборите дека до задњиот палестинец ќе се борат муџите ирански против Израел :свиркам:
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.370
Поени од реакции
41.778
Да да 100% дале толку оружје скришно. Хамас е улетан со амин на Иран кој за сега го нема нигде на копно да ја рашири играта. Ама не очекувам тука да зборите дека до задњиот палестинец ќе се борат муџите ирански против Израел :свиркам:
вие лубрикантите мислевте дека ќе го тепате Путин у својот двор, но не сфативте дека играат шах со вас.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom