Поздрав_од_Бугарија
Питат ли ме деj зората...
Колкав процент на Бугари има во денешните „Бугари“? Знаеш?
Имаш ли макар основни познавања за генетика, макар онака површно за дефиницијата и поимите?
Гледај, кај вас дома можете да глумите лудило колку сакате. Ама да ми идеш овде и да јадеш ГОМНА дека Македонците биле цитирам „бугарско-српска мешавина “ и притоа да очекуваш да ти глумам лудило за некакви семантички „Бугари / пра-Бугари“ филмови... Епа тоа нема да го дочекаш. Не овде. Не од мене. И не од повеќето Македонци.
Тие Бугари кај Волга не се сметале/сметаат за „прабугари“ туку за Бугари. Само што тие СЕ навистина Бугари. А вие само се нарекувате Бугари. И терате некоја семантика дека за да го оправдате лудилото.
Автоматски споено мислење:
Куманите/Печензите од Куманово се 100 пати повеќе Бугари од вас. Буквално. Само што тие не се толку заблудени да се нарекуваат Бугари.
Кој е Паисиј Хилендарски... Смета се дека роден е во Банско, односно човек од пиринскиот дел на регион Македонија. Ако би напишал "Историја Славјано-македонска", сигурно денешните Бугари би се разбудиле од 5-вековен сон како Македонци, но тогаш какви би претендирале дека сте вие? Е, да, но човекот ја наслови својата книга "Историја Славјано-бугарска" и така постави основи за ренесансата на бугарштината.