Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво :)

За греење на соба 20-25 m2 (јужна ориентација), каква клима би препорачале, која големина (инвертер секако планирам)?
И колку би идела сметка за струја, имајќи предвид дека досега сме се грееле со дрва, а сметката за струја за станот изнесува околу 1500 денари (плус-минус)?

Фала однапред

Moj predlog ili Ovoj model

Ili ovoj

Inaku greenje so klimatizer prosecen trosok opsto za sekoj 3.5kw klimatizer e 2.000 denari samo za klimatizerot

Lele, lele izgore za toj pusti japonec, ha, ha, ha.
Ova e sosema vistinita i relevantna informacija, koja sekoj koj ima namera da nabavuva klima treba da ja ima vo obzir.
I pred ova znaev deka HISENS nisko moduliraat no tie od srednata klasa no ete i vleznite modeli možat isto taka iako se so kapilara, znači i bez EEV ne e prečka.
Na primer za Gree nema vakvi svedoštva, nema ni da ima osven prazni zborovi i pogreši podatoci po brošuri ili testovi za klimi so drugi izmešani oznaki.
Kosta ubavo bi bilo da navedeš so koj fan raboteše i kolkava e T na izduv, ako e okolu 37C će bide top.
Može da se sluči i kaj mene da visi na fasadata pokraj tvojot ušte eden WHIRLPOOL!!!
Ако сакаш Вирпул, ова ти е последната шанса, ги има уште само неколку парчиња; https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=74863
Досега откриениот главен проблем со Вирпулот - глупаво даљинско и проблем со ВиФи, се надминува со TYUA-та за 12 $.
Овој модел е појак од мојот (SEER 8,5 i SCOP 4,6), со тие бројки многу веројатно е и со EEV.
А ако и ти подлегнуваш на овдешната пропаганда дека се е кинеско, се е исто што и да земеш (што јасно, го наметнуваат и им оди во прилог продавачите на кинези), тогаш за Хисенс имаш време и голем избор. Колку што гледам кај синот, не се лоши машини (зборам за почетниот модел Хисенс од пред 2 години), ама не сум вршел таму никакви мерења ниту имам некои искуства, освен звукот, внатрешната е прилично тивка, а надворешната се слуша да речеме, некаде во рамки на просекот за кинеска клима.

Modulira na +13? Ne e toa +13 koga preku den bilo +30 :D pocekajte malku da fati zimo pa ke moduliraat i kinezi i japanci .
I ja vcera vecer ja pustiv prv pat Gree Eco lomo 3.5 napravi banja za 1 saat so pocetni 1000w pa spusti na 250-300w i potoa spusti na 4w (ja iskluciv posto nese trpese zeskoto)

Modulira na +13? Ne e toa +13 koga preku den bilo +30 :D pocekajte malku da fati zimo pa ke moduliraat i kinezi i japanci .
I ja vcera vecer ja pustiv prv pat Gree Eco lomo 3.5 napravi banja za 1 saat so pocetni 1000w pa spusti na 250-300w i potoa spusti na 4w (ja iskluciv posto nese trpese zeskoto)
Problem e baš na +12C i nagore nisko da sleguva i da ne se gasi, na niski T site dobro rabotat, sekoja kako znae i ume će gree, nekoja poveće nekoja pomalce....
Lomo izgleda podobro modulira od 90% modeli na Gree.

Problem e baš na +12C i nagore nisko da sleguva i da ne se gasi, na niski T site dobro rabotat, sekoja kako znae i ume će gree, nekoja poveće nekoja pomalce....
Lomo izgleda podobro modulira od 90% modeli na Gree.
Vcera Amber Premium + , 12K , nadvoresna temp 11C, modulira na 125W, alal da mu e.
Steta sto ne si kupi, pomina promocijata.

Последно уредено:
Да, толку е +13, туку да појаснам како одеше; почна со 1050-1070В, па во рок од немолку минути намали до 200-210 и така стоеше уште 5-6 мин. (не го следам постојано - мерачот и штекерот ми се надвор), потоа сроз исклучи компресорот и падна на 22 Вати. По кратко време внатрешната перка се дига скроз горе, остава мал отвор и не може да се регулира нејзината позиција се додека не се вклучи компресорот, по што се враќа на првобитно зададената положба. Ваљда е така и кај другите.

Ne se kolni ti veruvam, ha, ha, ha, ha.
Tebe da ti veruvam ili na jadnikov so PREMIUM model https://forum.benchmark.rs/threads/klima-uredjaji-opšta-diskusija.479833/page-397#post-6989066 kaj nego ispod 600W ne sleguva , kaj tebe i ne e bitno što sakaš možeš da napišeš.
Hahaha, ajde kupi veke edna klima, se utepa soveti davanje…
Автоматски споено мислење:

Да, толку е +13, туку да појаснам како одеше; почна со 1050-1070В, па во рок од немолку минути намали до 200-210 и така стоеше уште 5-6 мин. (не го следам постојано - мерачот и штекерот ми се надвор), потоа сроз исклучи компресорот и падна на 22 Вати. По кратко време внатрешната перка се дига скроз горе, остава мал отвор и не може да се регулира нејзината позиција се додека не се вклучи компресорот, по што се враќа на првобитно зададената положба. Ваљда е така и кај другите.
Ne e dobro, tzlatko veke ne ja saka…hahaha

Ne se kolni ti veruvam, ha, ha, ha, ha.
Tebe da ti veruvam ili na jadnikov so PREMIUM model https://forum.benchmark.rs/threads/klima-uredjaji-opšta-diskusija.479833/page-397#post-6989066 kaj nego ispod 600W ne sleguva , kaj tebe i ne e bitno što sakaš možeš da napišeš.
За овој модел збори дечкото од Црна Гора Amber Premium GWH12YD, очигледно овој модел за тој пазар има додавка премиум и се продава како таков, кај нас е само Амбер GWH12YD, веројатно сосема истиот модел:)

Последно уредено:
За овој модел збори дечкото од Црна Гора Amber Premium GWH12YD, очигледно овој модел за тој пазар има додавка премиум и се продава како таков, кај нас е само Амбер GWH12YD, веројатно сосема истиот модел:)
Amber Premium vo Srbija e Amber Nordic kaj nas.
Naucete se da kazete celosna sifra na modelot, za da znaeme za sto zborime. Ako neznaete , prasajte ili pobarajte celosan sifra na modelot, najdobro energetska …na nejze se pisuva.

Amber Premium vo Srbija e Amber Nordic kaj nas.
Naucete se da kazete celosna sifra na modelot, za da znaeme za sto zborime. Ako neznaete , prasajte ili pobarajte celosan sifra na modelot, najdobro energetska …na nejze se pisuva.
Ама ние понешто и си знаеме кога сакаме, мене по ознаката ми беше очигледно. Ама зошто така од Gree, за секоја вукојебина друго име?

Ама ние понешто и си знаеме кога сакаме, мене по ознаката ми беше очигледно. Ама зошто така од Gree, за секоја вукојебина друго име?
Oficijalno e Amber Nordic, kako sto e kaj nas. Zosto vo Srbija si go krstile premium , nemam pojma, toa neka si kazat tie.

/// U pravi si, ... samo u vokojebinama je tako sa Gree //// Ajde da li mogu bez AHRI-a da podaju u USA ? Svaki split tamo ima sertifikat ///////

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom