Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    726
Член од
17 август 2011
Мислења
10.255
Поени од реакции
18.203
Интересот надминува се, верувај ми ако оние им опростиле за атомска, или пак на другиве што пола Европа ја напикаа по концентрациони логори, се се заборава.
Nikoj nisto ne oprostil. Gi razrusija do temel i sozdadoa novi drzavi po nivna merka. Tie drzavi sea se verni poslucnici, makar i koga ne e po niven interes.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Така некако.

Европа е скоро милијарда луѓе, економски и технолошки развиени во различни степени и различни насоки, при што доколку би соработувале, особено Западна Европа со Русија, би биле оддалеку најмоќниот ентитет на планетава.

САД веќе извлече максимум од оваа војна. НАТО воскресна. Воената индустрија се врати на турбо производство. САД стануваат прв производител на нафта. Европа се сврти целосно кон САД.
На далечниот Исток, сите соседи на Кина нагло се вооружуваат со оружја од САД.
Каков пропаст човече?
Турбо производтство на 70к артилериска муниција месечно? Русија толку троши на ден. Како е тоа турбо производство? Читаш што пишуваат форбс пост и слични? Има пистирано импо темиве.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.042
Поени од реакции
11.305
Jako e sto koa svati deka si izlupetal gluposti, smeni tema. Kosovo, murtino, inflacija, marsovci :D
Го знаеш она кај глуп па и упорен?

Ти кажав дека прокси или не ние ги сркаме последиците (преку инфлации и чуда), ти ми викаш сум лупал глупости.
Ако на таков одговор возвраќаш со глупости лупање тогаш стварно треба да се преиспитам дали воопшто и да те цитирам - едноставно губење на време е. Ограничен како балкун ти е светогледот.

Еве читај погоре што ти одговорив и учи школа за дефлектирање кај чичко ти Клинтончо, имаш фурни за јадење додека да стигнеш до тоа некое ниво. Не е доволно само да лупаш како Максим по дивизија, понекогаш треба и на некое прашање да одговориш - а не, не знам ја у визба сум бил.

Ти си друже длабоко вознемирена личност, моја препорака да посетиш доктор.
Јас те прашам дали е РФ во војна со НАТО ти ми кажуваш дека децата ќе ми бидат наркомани. Па нели сум педер бе? Од кај деца ќе се родат? Дај разјасни ми ја мојава животна приказна не си ми јасен нешто.
Чекај сега, прво кога те фативме во тесно со тресењето зелени за Кинжалот и морнарицата зеде да викаш дека сум пичка, да навредуваш и да се поставуваш од високо (не дека ти е прв пат, со сите тоа го правиш кога ќе ти се испушти нешто што сонце не го грее, крава не го паси).
Сега доктор да сум посетел, во меѓувреме некој педер те викал па ме прашуваш мене од каде педер?

Извини ама ниту те вреѓав на темава ниту ти реков нешто додека прв не започна, напротив ти имав кажано дека премногу дефокусираш и ја убиваш дискусијата.
Е сега зошто цитираш? Шо толку плачење?

Па уште гајлето го бери за доктори.
Гледај ти со тој памет и таа „експертиза“ до кај ќе дотуркаш и да, пази си ја фамилијата (тоа ти беше добронамерно пишано без разлика твојата луда глава што чита), пошто смешка ти ја направи државата вујко Сем и ти сосе него - од причина што сркате сè што ви се дроби.

Ти кажа убаво Лестер горе ама ти одбра и понатаму со главата во песок да седиш.
Слободно продолжи и не ме цитирај, ниту си нешто паметен, ниту забавен со коментарите, само си го кажуваш табиетот, некултурата и „военото знаење“.

Ти одговорив, ама толку сакаш да читаш ;)
Нато сака да еби нешто кај МТВ, ама му е фуфка да не закачи СПБ па ја користи Украина како презерватив, еве ти уште поедноставено :)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.019
Ова е тежок копиум. Нафта од шкрилци е исплатива само на високи продажни цени, а и тоа само со субвенции од државата. Со пари штампани со штампачот за долари, и потоа отплаќани од цел свет преку инфлација - што е ситуација која нема уште долго да трае (како што веќе гледаме со почетокот на губење на статусот на петровалута на доларот). Нивните најстари и најлојални сојзуници СА, без кои доларот никогаш немаше да биде петровалута, подоста време веќе продаваат нафта за јуани и други валути.
Истите цени што им одговараат на Русија и С.Арабија, им одат во полза на производителите на САД. Висока цена - оправдано вадење нафта од недостапни места.
За Јули, САД имаат произведено скоро 50% повеќе отколку следниот на листата - Русија.
Да, и како резултат на тоа Европа (за наша жал) пропаѓа од сите аспекти:
- индустриски
- демографски
- губи влијание во трети земји
- итн
За САД не е битно тоа. Битно е дека тие го зголемија влијанието во Европа. И тоа главно на сметка на Русија.
Европа демографски стои подобро од многу земји, особено тие на далечниот Исток, каде ситуацијата е алармантна.
Благодарение на марионетските влади. Истите потоа ќе мораат да се соочат со претстојниот недостаток на логистика за таа техника (тек тие што пазариле Ф35 како ќе се „усреќат“).
Аман бе, секаде има марионетски влади поставено САД? Многу моќни... :)
Вистината е дека да не беше заканата од Кина, немаше никој од нивните соседи да има блиски врски со САД.

Абе само што не се испотепале... Ова да не е „информација“ од истите извори што известуваа дека Русија во војната во Украина нема повеќе ракети и проектили, уште лансиот Јуни? :unsure:
Еден муабет е дека долгорочно имаат судир на интерси. Друго е дека двете држави не ги водат психопати, и дека на краток и среден рок и тоа како имаат интерес за се поблиска соработка... Колку и западните да посакуваат непријателства меѓу нив.
Засега не, ама Советите пред не така долг период планираа да ги преполоват Кинезите.
Царска Русија искористи период на слабост на Кина и им ја лапна пола Манџурија.
Само во 20тиот век имало 3 сериозни воени судири меѓу Русија и Кина.
Иако засега интересите им се поклопуваат, можеби нема да биди така за 20, 30 години.

Ne e problem za Kina i Rusija da sorabotuvaat. Mislam deka i nemaat nekoj otvoren konflikt.Megjutoa ne gleam takvo sojuznistvo ko nato da receme, kaj sto edna zemja si steti za drugata da gi ostvari svoite interesi.
Нема, и веројатно нема да има, освен ако САД не станат премногу моќни и агресивни и не постанат закана за нивното постоење. Веројатноста за тоа е мала.
Интересот надминува се, верувај ми ако оние им опростиле за атомска, или пак на другиве што пола Европа ја напикаа по концентрациони логори, се се заборава.
Како што некој спомна погоре, не постои еден доминантен играч што може да ги натера другите да го сторат тоа.
Сите се релативно изедначени, со релативно свои интереси кои ретко се совпаѓаат со заедничките.
Ќе видиме.
Турбо производтство на 70к артилериска муниција месечно? Русија толку троши на ден. Како е тоа турбо производство? Читаш што пишуваат форбс пост и слични? Има пистирано импо темиве.
Го зголемуваат производството двојно, тројно.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Го зголемуваат производството двојно, тројно.
Да двојно тројно звучи WOW, in fact производствпто им се качи од 14К на 30к и најава дека ќе зголемат на 70К. За да бидат конкуремтни на Русија треба 30 пати повеќе од проектираното или 60 пати повеќе од моненталното производство. И тоа збориме за еден сегмент. Дали знаеш колку тенкови произвеле САД во последните 10 години, или колку ракети?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.019
Да двојно тројно звучи WOW, in fact производствпто им се качи од 14К на 30к и најава дека ќе зголемат на 70К. За да бидат конкуремтни на Русија треба 30 пати повеќе од проектираното или 60 пати повеќе од моненталното производство. И тоа збориме за еден сегмент. Дали знаеш колку тенкови произвеле САД во последните 10 години, или колку ракети?
САД имаат друг пристап кон војните.
Зошто не ми кажиш колкаво им е производството на JDAMs? Анти-радијациски ракети? Наведувани ракети?
САД е воздушна сила, Русија копнена. Не им е од САД на корист да произведуваат огромен број тенкови или милиони и милиони парчиња гранати.

Можеш обратно да го поставиш прашањето. Какво им е производството на Русија на авиони? На наведувани бомби? На носачи?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Зошто не ми кажиш колкаво им е производството на JDAMs? Анти-радијациски ракети? Наведувани ракети?
САД е воздушна сила, Русија копнена. Не им е од САД на корист да произведуваат огромен број тенкови или милиони и милиони парчиња гранати.

Можеш обратно да го поставиш прашањето. Какво им е производството на Русија на авиони? На наведувани бомби? На носачи?
Како сакаш брои, види колку наведувани ракети користи Русија во војнава, а колку САД користеле во сите војни што ги војувале. Тоа што се троши во Украина е од епски размери за досегашните војни и САД моментално не може да го следи тоа темпо. Тоа не го кажав јас, тоа го кажуваат вашингтон пост, форбс и други прозападни медиуми.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.636
Поени од реакции
42.169

како ќе војуваш со копнена сила? Мислиш ова е холивудски филм каде што авионите никој нема да ги види и ќе уништат све?

Член од
6 февруари 2022
Мислења
974
Поени од реакции
3.797
Ruskata teritorija e pod napadi, duri i Moskva.
Тоа е точно, неколку дрончиња долетаа и до Москва, што значи дека НАТО е full scale involved, заш Украина никад сама по себе не би до таму, туку што кажува тоа, дека Русија е загрозена и дека ќе одат до крај, некад и со милиони војска непријателот стигнал до Москва па на крај го изел немиен, зашто мислиш дека историјата нема да се повтори и сега особено кога Русија е далеку посамостојна посилна и понезависна?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.255
Поени од реакции
18.203
Тоа е точно, неколку дрончиња долетаа и до Москва, што значи дека НАТО е full scale involved, заш Украина никад сама по себе не би до таму, туку што кажува тоа, дека Русија е загрозена и дека ќе одат до крај, некад и со милиони војска непријателот стигнал до Москва па на крај го изел немиен, зашто мислиш дека историјата нема да се повтори и сега особено кога Русија е далеку посамостојна посилна и понезависна?
A zasto mislis deka kje se povtori :D?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.019
Како сакаш брои, види колку наведувани ракети користи Русија во војнава, а колку САД користеле во сите војни што ги војувале. Тоа што се троши во Украина е од епски размери за досегашните војни и САД моментално не може да го следи тоа темпо. Тоа не го кажав јас, тоа го кажуваат вашингтон пост, форбс и други прозападни медиуми.
Не е баш од епски размери. Виетнам сигурно видел далеку поголема потрошувачка на муниција.
Зборуваме за артилерија, тоа е нешто што двете страни најмногу го трошат, бидејќи и двете беа дел од една иста армија.

САД имаат преку 7000 томахавки. Ако Русија секој ден стрелаше по 10 крсосувачки ракети од почетокот на војната, немаше да стигни до таа бројка. Ова се однесува само на крстосувачките ракети.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
974
Поени од реакции
3.797
A zasto mislis deka kje se povtori :D?
Зашто НАТО УСА ЕУ го искористија цел свој потенцијал и воено и економски и политички и санкции и јадење гомна по медиуми 24/7 дури и воспевање на SS ветерани и Русија не трепна, не ја прекина операцијата во Украина, освои територијата која овие со сите очајни мерки неможат да ја повратат, не подклекна економски не подклекна политички, напротив цврсто стојат до нивното, додека на запад расположението е сосем негативно во однос на тоа прашање, и повеќето сегашни западни влади и политичари кои ја тераат агендата ќе паднат како круши на наредни избори.
Нема сила на светов која може да ја победи Русија, дури и 50+ држави заедно :icon_lol:

Член од
24 април 2008
Мислења
10.936
Поени од реакции
12.333
Се согласувам.
Лично верувам дека треба да постои европски сојуз (и на економско и на воено поле) во кое влегуваат сите земји од поранешен СССР + задолжително Турција, и истиот би нудел доволна заштита за било која европска земја и уште побитно пазар за прогрес и успех.

Но, светскиот џандар не би го сакал ова затоа што во тој случај тие би биле „задна дупка на свирало“. Во таков сојуз дури и Кина е небитна, дури и се да е произведено во Европа ќе биде со „пристапни цени“ и далеку подобар квалитет од тоа што доаѓа од Азија.
Идејата ти е убава, но чисто за потсетување, токму корените на ЕУ се во трговската и економската соработка, која подоцна прерасна и во политичка соработка, што до некаде - ама само до некаде - е добро, но од 2005 година таа трговско-економска меѓународна организација се стреми кон тоа да прерасне во политички сојуз со една валута, една банка, една економија, едно знаме, една химна, еден законодавен дом, една армија - и на ова работат последните неколку години, излегувањето на Велика Британија од ЕУ малку им ги успори плановите, но истите и понатаму се спроведуваат без никакви проблеми на дело - и накратко објаснето: една држава и една нација.

Нешто што започна како доста добра и мировна идеја веќе од поодамна покажува заби и канџи за да прерасне во тоталитарен систем, кој успешно го тестираа во периодот помеѓу 2008 и 2012 година со светската економска криза, и помеѓу 2020 и 2022 година со пЛандемијата на корона вирусот.

Додај ги на ова плановите на држави како Холандија кои опфаќаат конфискување на цели фарми и туѓи имоти со цел истите да ги уништат бидејќи холанѓанските либерал-фашисти си зацртале идеја целосно да го укинат и да го забранат земјоделството и да преминат кон целосна - или подобро кажано тотална, слично како тоталитаризам - исхрана со инсекти, целосно поддржани од страна на ЕУ, и целиот проект за мирна и заедничка коегзистенција помеѓу европските народи пропаѓа во бездна.

А започна со добронамерни цели: помирување на довчерашните непријатели Германија и Франција, и создавање на заедничка трговска и економска зона во која довчерашните непријатели ќе бидат трговски и економски партнери.

Ова не` враќа на старата изрека која гласи:

„ Патот кон пеколот е трасиран со добри намери “ .

А идејата дека европејците би можеле да произведуваат се` што им е потребно може да важи за основните производи од областа на исхраната, хигиената, модната индустрија, градежништвото и други основни производи за кои потребните суровини се достапни на европско тло, но на полето на современата технологија европејците никогаш нема да остварат целосна и тотална независност, бидејќи ги немаат потребните суровини за сите производи од областа на информатичката и телекомуникациската технологија.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom