- Член од
- 26 октомври 2016
- Мислења
- 2.026
- Поени од реакции
- 1.521
Druze,ti pisav 3 pati. Odi smeni majstor oti ke menvas turbina a tirbo za toj motor ke te kosta nad 400 evra. Za 4000 denari ke platis 400 evra. A to so ti grej sepata,se reparirva 1000 denari e i uste 1200 plocki novi.Тој Провери прво тоа, тркалото имаше 300 степени.
Прво провери црево,шепа, се сомневаше дека е црево но потоа го тестираше абсот односно кога го чука механички абс одозгора како да олабавува вртењето.
Така заклучи дека е тоа, јас само пишувам тоа што слушав.
После тоа се испушти воздух од цревото, се дотури глицерин и ја возев на подолга релација од 200км еден ден немаше греење.
Вчера и денес пак почна да грее но не во таа мера како тогаш.
Потрошувачката е во пораст.
Дали во гратска повеќе кочам па ова се случува или е сосема нешто трето?
Автоматски споено мислење:
Ne e ovaj zvuk na lance. Koga lanceto ke se rastropa tropa celo vreme bez prestan. Mozda ti straka nekoj podizac ili ventil.Прашање
Со Grande Punto 1.3 Mjet возев накај Скопје некој си 100-150км.
Следното сабајле ја палам колата и пријател примети, вика, "Ај отвори хауба да слушнам поубаво"
Тоа ланчето не да тропаше, растураше. Дури се слушаше ко чкртање.
Ова вика под итно да го мењаш ланчето да не ти скине па да фрлиш мотор. Дополнивме нешто 100-200ml масло што ми стоеше в гепек и со страв се вратив дома.
Договорив термин на сервис и сето тоа....
Во меѓувреме тропањето се стиши. Се слуша дизелскиов мотор кај што тракторисуе ама го нема тоа тропање, чкрипење.
Прашањето ми е:
Дали е нормално на истегнат ланец тропкањето да се манифестира повремено?
Е буквално овај звук го правеше, ко ја да сум го снимал.
И совет на што да се внимава при промена, некој ствари да потенцирам кај сервисерот?!
А да!
И
Дали ќе го изгубам маслото што е турено внатре или нема врска тоа ќе си стои в картер долу?
Сменето е пред 2000км. Selenia 5W40 - 3700ден. некаде го платив... Да не оди фира за џабе