Претприемаштвото и акционерството одат рака под рака во развиените пазари веќе еден век, додека тука тој концепт е во тинејџерски години. Не спорам дека на нас ни е потребна интеграција, реформи и засилени инвестиции, но ете ти како акционер знаеш дека можеш да вложуваш и на странски пазари? Зошто би се фокусирал само на МСЕ? Особено ако се сомневаш во иднината на домашната економија, а автоматски со тоа и во иднината на твоите акции, ја имаш можноста да вложиш во силна и стабилна економија. Или па не толку силна, ама со голем потенцијал и поверојатен влез во ЕУ отколку нас, како на пример Србија или Црна Гора или пак во некоја од останатите источноевропски земји кои бележат зголемен раст на БДП.
Но, пак ќе кажам, да се биде во ЕУ не значи дека сите компании ќе почнат да растат и да даваат солидни приноси, повеќе фактори се во игра. Го гледам последниот истргуван ден на Хрватска берза, една акција со промет околу 170.000 евра, другото под 100к. Ништо посебно. На Љубљанска берза малку подобро, Крка со 700к, уште 3 со над 100к и остатокот по 10-20к. Инаку имало денови кога МСЕ имала поголем промет од Белградска и Софиска берза, но сепак обртот е слаб, камо да имаме малки поголема финансиска писменост, па да не чуваме 7 милијарди евра во банки, тоа дефинитвно би ја зголемило ликвидноста.
Da se razbereme, ne repliciram deka sum protiv toa sto go kazuvas, po sto sekoj ima pravo na svoe razmisluvanje i sogleduvanja na nestata kako sto toj misli. Zavisno od koj agol se gledat nestata, brojot 6 e 6 ama moze da bide i 9, ili pak bukvata M moze da bide i W.
Najgolemiot del od tvoite prasanja smetam deka veke se naogat vo poslednite 2-3 postovi moi, no ete da nadopolnuvam malce.
Da, znam deka ima moznost da se investira i vo stranskite pazari, no jas zaradi nemoznosta da gi analiziram tie pazari, no i zaradi toa sto veruvam vo idninata na nasata domasna ekonomija, odluciv da investiram tuka. Inace zasto bi investiral tuka ako ne veruvam deka moze da napreduvame? Za mene kako akcioner ne e isto da cekam 20godini alkaloid da stigne na primer 40.000den ili na toa cena da stigne na primer za 5godini. Tokmu brzinata na dvizenje kako drzava po patot A----->B (od sega pa se do zaclenuvanjeto), ke odreduva dali so zadocnuvanje ke gi zememe plodovite od naseto investiranje ili sto e mozno porano.
Da ti kazuvam deka smetam deka nie kako drzava stoime od aspekt na EU acquito podobro od nekoi zemji od regionot, ne znam dali ke mi veruvas, no ete jas smetam taka, a toa moe mislenje veruvaj mi ne e bas tuku taka. Nas ni nedostiga kvalitativno sproveduvanje na toa sto stoi vo zakonite, a tuka imame seriozni maani. No ako ne se dvizime po toj pat A---->B ke staneme nepromeneti od aspekt na sproveduvanje na zakonite kvalitativno.
Srbija uste ne se soocil so problemite od dobrososedstvoto (so Kosovo i Hrvatska), taka da tamu ne bi se odlucil za investiranje po sto poslozni problemi smetam deka taa ima otkolku nie kako drzava. A plus nie imame prednost vo sporedba so Srbija po sto sme vo Nato.
Pak ke kazam, jas vo moite posti zboruvav za rast do predvleguvanje vo EU na nasite akcii, a posle vleguvanjeto vo EU ista sudbina ke imame i nie kako sto ke ima celoto EU. No ne e isto da se soocic so silnite branovi na moreto ako si vo brod ili ako si vo camec. I vo dvete slucai mozebi ke imas los kraj, no sepak drugo e losiot kraj da ti doaga naogajki se vo brod i drugo e naogajki so vo camec.
Ne vikam deka vo EU tece med i mleko t.e. sekade i sekogas ima problemi, no nie sme mnogu dolu/nazad kako drzava, pa rastot go gledam dodeka stigneme na priblizno nivno nivo dvizejki se po patot A---->B.
Bez stranski kapital jas smetam deka nemame da imame seriozen rast na cenite na akciite. No ti ako i vo vreme na izolacija go smetas kako rast kupuvanjeto na Alkaloid na primer na cena od 17.000den, a ke go prodades na 18.200 na primer, ok, no toa za mene ne e rast/dobivka koj bi me zadovolil.
@LP1519 Alkaloid samo go spomnav po sto Dear_Mak go zemase kako primer. Moe mislenje: Koj vlegol vo Alkaloid porano, alal neka mu e. Za mene, na ova cena, ne fala. Odlicna kompanija e, izvozna, deli sekoja godina dividenda, no losa akcija za mene poradi toa sto smetam deka e preskapa. Ne sporam deka moze da odi i pogore cenata, no prostorot za dobivka kaj nea smetam deka e mal ako ne se dvizime po patot A---->B.