Зачетокот во неквалитетот од градбите се наоѓа уште во планирањето и проектирањето.
Треба само да погледнеш од какви карикатурални проекти се градат објектите, што се‘ се менува во проектот во текот од градењето, на што се‘ замижуваат и допуштаат надзорите, на што кратат изведувачите и сликата станува појасна...
Под Туристичка во Охрид е скоро све изградено, нема шанси да падне цената на квадрат, башка сите што заминаа странство сакаат барем еден стан во Охрид.. Куп луѓе што сум правел муабет од Странство сакаат стан во Охрид, така да исплатлива инвестиција. За во Охрид нема да падне цената сигурно.
Неможе Охрид да биде неисплатлива инвестиција или цените да паѓаат кога многу луѓе таму и сакаат да живеат ради почист воздух/езерото итн. или да престојуваат како што спомна со луѓе што живеат во странство.
Странскиот капитал исто има голема улога, бидејќи вбризгува пари во економијата на градот секоја година.
П О Н У Д А
За изградба на станбен објект од темел до клуч
ОПИС НА КАРАБИНA
1. Армирачки работи:
- 6 до 8 Φ12 или 6Φ14– столбови и носачи
- Φ10 – тераси и скали
2. Ѕидарски работи:
- Надворешни ѕидови со термо блок 25/20/33 цм
- Преградни ѕидови со блок 12/25/40 цм
3. Плафонска плоча:
- Ферт греди
- Блок монта
- Мрежа Q=131
- Бетон 5 цм МБ30
4. Кровопокривачки работи
- Греди (кадрони) 10x10/12
- Даски
- Два реда летви (хоризонтални и вертикални)
- Паропропусна фолија
- Ќерамиди Младост
НАДВОРЕШНИ ПОЗИЦИИ ЗА ОБЈЕКТОТ
1. Фасада со пластифициран фаседекс термофасада демит d=8cm
2. Цокла со пластифициран фаседекс термофасада демит d=5cm
3. Хоризонтални и вертикални олуци од пластифициран лим
4. Тротоари околу објектот 70 cm. ширина
5. Тераси во затворен тип (ѕидани), со една цевка горе или отворен тип (ограда)
6. Влезна партија за објектот со бетон од 5 m2
7. Обработка на подови за тераси со гранитни плочки (до 10 ЕУ)
8. Изведба на шахта за водомер
9. Надворешна PVC столарија за врати и прозори
10. Поставување на термопан стакла зсо 4 сезони и аргон исполна
ВНАТРЕШНИ ПОЗИЦИИ ЗА ОБЈЕКТОТ
1. Поставување на елекроинсталација со стански табли, автоматски
осигурувачи, телевезиски и компјутерски кабли
2. Поставување за водовод и одвод комплет со ладна и топла вода со
излез од 1 метар надвор од објектот
3. Внатрешно малтерисување во продолжен малтер на ѕидови и
плафони (грубо и фино)
4. Собни врати медијапански со (вредност до 175 ЕУ)
5. Поставување на керамички плочки на ходници, WC, купатила и кујна
по избор на инвеститорот (вредност до 10 ЕУ)
6. Поставување на хидро изолација за сите мокри места во купатила
7. Санитарни елементи комплет за купатила: WC шоља, казанче,
умивалник, туш кабина, бојлер, чешми (вредност до 400 ЕУ)
8. Порамнителен слој на патос со термо изолација (кошулка)
9. Подови од ламинат (вредност до 10 ЕУ)
10. Молерисување на ѕидови со поликолор
Цената на клуч на рака со изградба на карабина изнесува
420 ЕУ за 1 метар квадратен по бруто површина
ИЗРАБОТКА НА ФУНДАМЕНТ (ТЕМЕЛИ СО ПОДНА ПЛОЧА)
1. Земјани и бетонски работи
- 100x100 темелни стопи или 50x50 темелни ленти насипани со бетон МБ30
2. Армирачки работи:
- Φ12 - 15/15 – решетка во стопи
- 6Φ12 – темели и темелни затеги
- Φ8 узенгии на 20 цм во темелни затеги
- 6 до 8 Φ12 или 6Φ14– анкери за столбови
- Φ6 - 15/15 мрежа за цокле и подна плоча
7. Цокла:
- Оплатирање и бетонирање со МБ30 - висина 50 цм и дебелина 20 цм
3. Плоча подна:
- Полнеж земја со набивање 30 цм
- Полнеж шљунак 20 цм
- Мршав бетон 5 цм
- Хидроизолација со кондор траки со заварување
- Мрежа Φ6 - 15/15
- Бетон 10 цм МБ30
Цената за изградба на фундамент (темели со подна плоча) изнесува
100 ЕУ за 1 метар квадратен по бруто површина
Неможе Охрид да биде неисплатлива инвестиција или цените да паѓаат кога многу луѓе таму и сакаат да живеат ради почист воздух/езерото итн. или да престојуваат како што спомна со луѓе што живеат во странство.
Странскиот капитал исто има голема улога, бидејќи вбризгува пари во економијата на градот секоја година.
Видете цени во Охрид, Маврово, Тетово и остали градови. Високите цени во Скопје се исто пропорционално повисоки колку што беа пред 5, 10, 15 години споредено со другите места во државава. Не е растот на цени одлика само на Скопје.
Тоа е затоа што материјалите и работната рака поскапуваат.
Ако железо е 800 денари кило, толку е цената во Скопје и во Велес. Работната рака може да биде различна али како што рече растот на цените не е само одлика на Скопје.
Затоа секое лелекање зошто цените на имотите се такви какви што се и зошто поскапуваат, треба да се бара
во фундаменталните причини што ја креваат цената, а не да се тропа глупости како газдите биле многу лакоми па некеле пониско да продаваат.
Пред 15 години минимална плата беше многу ниска испод 10,000 денари, сега се искачи до 21,000.
За 20 години од сега и материјалите и минималната плата ве уверувам нема да ги има денешните суми.
Само местење на бекатон плочки на времето одеа по огласи 5 евра квадрат сосе местење, сега моментално се 15-20 евра квадрат! Такада сакале или не за 5-10 години од сега, 1500-2000 квадрат во Скопје ке ни изгледа ефтино...
Туку ја разбирам овие што живеат во мкд да се тешат со квалитет на воздух на Охрид спрема Скопје, ама не ми е јасно како луѓе кои живеете во АУС би сакале да се гушите во мкд?
Тука воздухот сред центар на метрополите е почист од летниот во Маврово, паркови колку ти душа сака, океани, реки, животински свет, секоја недела какви не настани, базен во двор функционален 9 месеци во годината, здравство неколку нивоа над тоа во мкд, и пак би одел во затка како Охрид?
Добро, статика е комплетно егзактна наука, со неумоливи бројки. Зградите кога се во градба се дефакто голи, и од многу далеку се гледа што е вградено во нив. Имаме многу активен форум (build.mk) на кој самите фирми ја сликаат секоја фаза од градба, со слики на столбови, челик, бетон, плочи, буквално се.
Кој и да го тврди тоа за статиката, може многу лесно да го докаже, дури и ретроактивно. Бираш било која зграда од стотиците што ги има на тој форум, гледаш што е вградено, ја правиш пресметката, и докажуваш дека е надвор од закон. Во инженерство нема простор за завери.
Секако, зборам за зградите што се градени со легална градежна дозвола од сам почеток. Не за такви што се дивоградби, па после легализирани. Ко еден куп во Чаир, или сите глупи доградби правени во руските згради. За нив никој жив не гарантира.
Од слики позна дека зградите се квалитетно градени?
Човек овоа некој црн хумор да не е? И Советскиот Сојуз на слики и на тв беше грандиозен,ама внатрешно трул,пред распаѓање.
Што сакам да кажам со овоа? Се додека немаш инсајдерски информации не можеш да говориш за било што.
Види,те сметам за паметен човек,се гледа тоа од километар.Нема да се расправаме бесмислено на форумов за нешто кое не можеме да си го докажеме еден на друг.
Некогаш ако сретнеш човек што има солидни познавања од градежно и што лично учествувал во градење на згради во Скопје направи си муабет подетално со него.
Отворете ја оваа објава од Биси олимписки и ако малце ја анализирате ќе видите колку е профитот на овие сегашни цени. Становите кое се прецртани по вертикали, не се продаваат. Тоа се станови за компензација за местото на кое се гради еден помал дел и поголемиот дел е компензација за изведувачите на сите други градежни работи кое ќе бидат вклучени од почеток до крај. Вредноста на тие станови, со продажната цена од 2.000 евра е околу 3 милиони евра. Останатото кое се продава и е многу блиску до чиста добивка е околу 5 милиони евра. Инвеститорот треба само да плати комунална такса која е меѓу 35-45 евра од квадрат, зависи од општината и можда некои други ситни пари за приклучок на струја, парно,вода.
На овој принцип функционираат скоро сите инвеститори, затоа и да не оди добро продажбата не им е гајле,никако не губи, а кога тогаш се ќе се продаде, бидејќи побарувачката е константно голема.
Туку ја разбирам овие што живеат во мкд да се тешат со квалитет на воздух на Охрид спрема Скопје, ама не ми е јасно како луѓе кои живеете во АУС би сакале да се гушите во мкд?
Тука воздухот сред центар на метрополите е почист од летниот во Маврово, паркови колку ти душа сака, океани, реки, животински свет, секоја недела какви не настани, базен во двор функционален 9 месеци во годината, здравство неколку нивоа над тоа во мкд, и пак би одел во затка како Охрид?
Друже ама и ти сега лупеташ глупости на памет.
За каква затка збориш?
Воздухот моментално во Охрид е почист од Сиднеј провери сам на airquality страната.
Него ке видите статија од 2001 кадешто курле запалил оган во дворот и тропате како воздухот во МК е најзагаден.
Каде сакаше ти да се пензионираш во азија ли? Гледаш ли на страната дека во азија се најзагадените градови?
Или лаже сега страната ке треба да темпирам и да ја гледам на одреден датум во Декември.
Ohrid Air Quality Index (AQI). Read the air pollution in Ohrid, North Macedonia, get real-time, historical and forecast PM2.5 and weather data with AirVisual.
Друже ама и ти сега лупеташ глупости на памет.
За каква затка збориш?
Воздухот моментално во Охрид е почист од Сиднеј провери сам на airquality страната.
Него ке видите статија од 2001 кадешто курле запалил оган во дворот и тропате како воздухот во МК е најзагаден.
Каде сакаше ти да се пензионираш во азија ли? Гледаш ли на страната дека во азија се најзагадените градови?
Или лаже сега страната ке треба да темпирам и да ја гледам на одреден датум во Декември.
Ohrid Air Quality Index (AQI). Read the air pollution in Ohrid, North Macedonia, get real-time, historical and forecast PM2.5 and weather data with AirVisual.
Значи 5 и кусур милионски град во рандом ден е исто чист како град со 50 000 народ во најдобрите денови
Еве кај мене завчера индексот бил 3, да барам кога имало таков индекс низ мкд?
Пак ќе речам, одамна не си бил сред зима да видиш колку е убаво во Охрид.
Далеку сум јас од пензионирање, ако накалапам доволно капитал може да заглавам некаде низ Whitsunday.
Значи 5 и кусур милионски град во рандом ден е исто чист како град со 50 000 народ во најдобрите денови
Еве кај мене завчера индексот бил 3, да барам кога имало таков индекс низ мкд? Прегледај го приврзокот 389172
Далеку сум јас од пензионирање, ако накалапам доволно капитал може да заглавам некаде низ Whitsunday.
Цело време одам во Охрид јас, и не ти ја сваќам поентата пошто јас сум во МК сеа ти си таму. Тоа што си бил ти некад и бил воздухот позагаден во таа недела можам со истото да ти го споредам кога беа пожарите во Австралија а ги има доста често.
Колку беше воздухот тогаш? Или нема врска тоа???
Пробуваш да ми докажеш нешто а самиот глеаш дека не си во право и ја извртуваш дискусијава. Од затка Охрид испадна почист од Сиднеј моментално.
North Shore покажува индекс 64 моментално тоа е северниот дел од Сиднеј. Ама сега популацијата ти сметала.
Живеј каде што сакаш, совршено место нема нигде. Гледаш и самиот во Австралија дека парата веќе нема вредност, 2 собни стари станови одат по 800 илјади во Gold Coast сега ги гледав. Не се ништо посебно за таа сума да се лупне таму.
Исто со станарина многу горат. Социјалниот живот не е како во МК, во вода само до колена влегуваш пошто цело време има бранови. Седиш со премногу индијци пакистанци.
Еве тие што незнаат како е 10:10, 16:55, во Охрид на сред езеро со педалинка ке појдам без око да ми трепне.
The weather has been amazing and there were so many people here this weekend - I had the most amazing walk on the beach - the water was so nice - great to ge...
Еве кај мене завчера индексот бил 3, да барам кога имало таков индекс низ мкд? Прегледај го приврзокот 389172
Види, не дека сум бил Австралија да судам 100%.
Но, веројатно и сам си свесен дека зимата таму и зимата овде не се исти.
Сеа нормално, Македонското загадување е факт и катастрофа сме на тоа поле, без дилеми.
Ама искрено, најде со кој да споредиш. Австралија не е ниту треба да се земе за репер околу загаденоста. Океј, чисто си споредуваш, ама малце и многу "од високо" ти е коментарот у стил "Зашто би да се гушите у МК".
Зошто ?
а) Австралија е можеби една од најпогодените земји кога станува збор за климатски промени.
б) Во АУС зимите се 15 степени. Најниска температура во зима на поголемите места не паѓа под 7-8 степени. Во Македонија зимите се каде-каде по ладни. Доколку ги имавме истите температури, нештата ќе беа малце поразлични (т.е Македонија немаше да биде толку загадена).
в) Се сеќавам во неколку наврати со недели луѓе бегаат од своите домови поради хардкор пожари кои ебат матер на воздух и на животна средина. Ова го знам бидејќи работев за Австралијанци. И нештата делуваат дека ќе бидат полоши и полоши (т.е температурите само можат да одат нагоре).
г) нештата, со глобалното затоплување само ќе станат полоши и полоши во Австралија. И за само 10ина години Маврово ќе биде рај за пеколштините австралиски.
Поентата ми е ок, споредувај градови Скопје-Мелбурн/Сиднеј... мислам дека нема тука збор. Но, ако прејдеш на македонски планински предели и да споредуваш клима + воздух со Австралија, едноставно не оди. Ок, и Маврово е урбанистички силувано и ќе има последици и по воздухот...
Сеа нормално, Македонското загадување е факт и катастрофа сме на тоа поле, без дилеми.
Ама искрено, најде со кој да споредиш. Австралија не е ниту треба да се земе за репер околу загаденоста. Океј, чисто си споредуваш, ама малце и многу "од високо" ти е коментарот у стил "Зашто би да се гушите у МК".
Зошто ?
а) Австралија е можеби една од најпогодените земји кога станува збор за климатски промени.
б) Во АУС зимите се 15 степени. Најниска температура во зима на поголемите места не паѓа под 7-8 степени. Во Македонија зимите се каде-каде по ладни. Доколку ги имавме истите температури, нештата ќе беа малце поразлични (т.е Македонија немаше да биде толку загадена).
в) Се сеќавам во неколку наврати со недели луѓе бегаат од своите домови поради хардкор пожари кои ебат матер на воздух и на животна средина. Ова го знам бидејќи работев за Австралијанци. И нештата делуваат дека ќе бидат полоши и полоши (т.е температурите само можат да одат нагоре).
г) нештата, со глобалното затоплување само ќе станат полоши и полоши во Австралија. И за само 10ина години Маврово ќе биде рај за пеколштините австралиски.
Поентата ми е ок, споредувај градови Скопје-Мелбурн/Сиднеј... мислам дека нема тука збор. Но, ако прејдеш на македонски планински предели и да споредуваш клима + воздух со Австралија, едноставно не оди. Ок, и Маврово е урбанистички силувано и ќе има последици и по воздухот...
+ македонските градови сите се сместени во котлини меѓу планини, каде нема силни ветришта, па кога ќе паднат температурите на тие места, ладниот воздух е погуст и останува долу и ги задржува штетните материи како пм честички, додека топлиот воздух оди нагоре. И така добиваш дупка со смог. Кога би биле сместени покрај море или океан со чести и силни струења на воздух ќе беше друга приказна.
Зошто ?
Во кратки црти споредува месец декември кога во Мк е ладно и се користи повеќе огрев со што и воздухот не е на сјајно ниво.
Ама не го кажува времето кога во Австралија е премногу жешко и има премногу пожари. Тогаш се мижи колку е загадено таму. Па мене вецето ми беше цело со пепел кога имаше пожари, во Мк никогаш тоа ми се нема случено.
моментално иако е зима во Аус во околината на помалите градови во има пожари. Квалитетот на воздух таму е 70-80 што е дупло од Скопје.
Цело време одам во Охрид јас, и не ти ја сваќам поентата пошто јас сум во МК сеа ти си таму. Тоа што си бил ти некад и бил воздухот позагаден во таа недела можам со истото да ти го споредам кога беа пожарите во Австралија а ги има доста често.
Колку беше воздухот тогаш? Или нема врска тоа???
Пробуваш да ми докажеш нешто а самиот глеаш дека не си во право и ја извртуваш дискусијава. Од затка Охрид испадна почист од Сиднеј моментално.
North Shore покажува индекс 64 моментално тоа е северниот дел од Сиднеј. Ама сега популацијата ти сметала.
Живеј каде што сакаш, совршено место нема нигде. Гледаш и самиот во Австралија дека парата веќе нема вредност, 2 собни стари станови одат по 800 илјади во Gold Coast сега ги гледав. Не се ништо посебно за таа сума да се лупне таму.
Исто со станарина многу горат. Социјалниот живот не е како во МК, во вода само до колена влегуваш пошто цело време има бранови. Седиш со премногу индијци пакистанци.
Еве тие што незнаат како е 10:10, 16:55, во Охрид на сред езеро со педалинка ке појдам без око да ми трепне.
The weather has been amazing and there were so many people here this weekend - I had the most amazing walk on the beach - the water was so nice - great to ge...
Таман работа да извртувам дискусија, Охрид ти е загаден по 5+ месеци во годината, оваа година се грееше до крај на Април, минатата исто, и да не набројувам, во тие месеци воздухот ти е тиња.
Од архитектонски аспект да не отвораме тема, куќа на куќа, улици едвај да се свртиш, недај бог ако фати некој пожар ни камион не собира во тие уличките, а за народот да не отвораме уста.
2 собни станови во Голд Коуст од по 800к се во луксузни места од типот на Q1, таму се седи за курч, или се зема за да го издаваш на туристи на кои ќе му го изнајмуваш и по 200 долари од вечер, за фамилии за 800к имаш townhouse.
А ако земеш да споредуваш сооднос на примања во мкд и тука, млад брачен пар тука побрзо ќе си дозволи куќа отколку во мкд стан.
И да, Македонија е ефтина ако купуваш со тукашна заработка.
И тука имаш народ што врти со педалинките секој ден по каналите, имам пријател што оди со кајак на риболов секој викенд и никаков инцидент. Ајкули и приказни за нив ти се повеќе за снимање емисии за на ТВ, во реалност минатата година во цела АУС имало 19 напади во цела година, во 2021ва имало 21, и тие ти се во најчест случај на сурфери кои одат уџум во внатрешноста, и лудаци кои одат да пливаат со нив и ги провоцираат.
Зошто ?
Таман работа „од високо“, напротив, го зборувам за ваше добро. Разбирам некој да трча по станови таму а отишол да работи во Мекдоналдс во Германија, едноставно со тамошната плата максимум ќе може да исплати стан во мкд, ама не ги разбирам овие од тука.
Од високо е ова што ви се курчат дека Македонија биле ефтини становите.
ДА, ефтини се, оти во Австралија ако му се работи може на годишно ниво да тргне на страна колку за еден стан во мкд. Со тоа што ќе дојде некој таков и ќе истресе 1800 евра за квадрат, нема да можете да купите тие што заработувате локална плата. Со исклучок на ИТ сектор, бизнисмени, доктори, политичари и слични лопови, за никој друг не е ефтино стан од по 1400+ евра квадрат, да не правиме маубет за 2000.
Е тоа ти е курчење, и тоа ти е „непатриотски“ чин. Ако до толку сакаат да инвестираат, нека донесат инвеститори, нека отворат фирми, вака само спонзорираат фаци кои градежен бизнис го користат за перење на парите од дрогата/лоповлук/корупција.
Работев во градежен бизнис и со чест на исклучоци се е лопов до лопов, или се фаци на кои има се „восхитуваат“ во темата за криминалци, или пак се секој ден на кафе со истите нив.
Не сакам да ја влечкам темата за Австралија, за неа може да дискутираме на другата тема, јас немам проблем и да ја фалам и да ја кудам, и тоа го имам правено во повеќе наврати.
Јас и ти ќе скапиме во земјата додека глобалното затоплување да е нерешлив проблем било каде во светот. Австралија ти е огромна територија, запад низ Перт имаш посува клима (слична на мкд лето), кај мене тука е суптропска со доста дожд и температури најчесто од 28-35 степени. Еве ти едно видео, разгледај го, добро е објаснето зошто е населена така како што е.
+ македонските градови сите се сместени во котлини меѓу планини, каде нема силни ветришта, па кога ќе паднат температурите на тие места, ладниот воздух е погуст и останува долу и ги задржува штетните материи како пм честички, додека топлиот воздух оди нагоре. И така добиваш дупка со смог. Кога би биле сместени покрај море или океан со чести и силни струења на воздух ќе беше друга приказна.
Во кратки црти споредува месец декември кога во Мк е ладно и се користи повеќе огрев со што и воздухот не е на сјајно ниво.
Ама не го кажува времето кога во Австралија е премногу жешко и има премногу пожари. Тогаш се мижи колку е загадено таму. Па мене вецето ми беше цело со пепел кога имаше пожари, во Мк никогаш тоа ми се нема случено.
моментално иако е зима во Аус во околината на помалите градови во има пожари. Квалитетот на воздух таму е 70-80 што е дупло од Скопје.
Ова е една недела во 10 години, имавте во 2019та, минатата беше добра, оваа е пожешко и има поголема шанса да се разгори ама далеку од тоа дека е константно загаден по 5-6 месеци годишно како во мкд.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.