- Член од
- 14 август 2018
- Мислења
- 5.745
- Поени од реакции
- 13.203
Не знам Филипинец…Da.Se slozvauvam deka site kompresori denes se trajni,i kompresorot nikogas ne e kriticniot del kaj klimatizerot.
I kompresor i da izgubi i 99% od svojata mok i ponatamu ke bide traen i vecen.
Konkretno kaj klimatizerot.I da raboti so COP 1 i ponatamu ke si vrti i ke si bide traen.
Eve jas imam elektricen kompresor za gumi pumpanje na 12 V.Na pocetokot gumata ja pumpase za 3 min,no posle podoga amortizacija,istata guma ja pumpa za 6 minuti.Posle 10 godin od sega istata guma ke ja pumpa za 9 min. Jas veruuvam deka toj kompresor i po 50 godini i po X napumpani gumi pak ke raboti.Ama togas istata guma bi ja pumpal za da recime 15-20 min.Ama toj ke si bide traen,i ke si trosi poveke energija za da ja napumpa istata guma.
Taka e i so kmpresorite vo klimatzerite(inverterite).Prvin prvata godina dodeka e nov istata temperatura vo prostorijata ke ja odrzuva da recime so 500w,pa posle 5 godini so 600w pa posle 5 godini so 700w itn.Znaci za 10 godini ke imamme pad na performasi od 40%,znaci samiot klimatizer otisol od A+... vo B,C,D klasa.Ova go zemam kako primer.Interesno e sto kaj invererive toa NEOSETNO se slucuva pa nema da setis deka pveke ti trosi.(pa zar site imaat beli meracina pa da go zabelezat toa).Koj pamptel deka pred 5 godnin mesto 600 trosel 500W,ili pred 10 god deka trosel 500w a sega 200w poveke,pri isti uslovi.Vazno e deka duva toplo i ni e toplo doma.
E ako ti pod traen kompresor podrazbiras deka ke vrti i nema da se rasipi i po 30-50godini toa e OK .Ama ako pod traen kompresor podrazbiras deka toj i po 25 godini nema da ima pad na performansi togas si vo zabluda.
Ponatamu nelogicno mi zboruvas deka pri ista zafatnina ednoklipniot bil poekonomicen od dvoklipniot kompresor,a istoto go kazuvaz i za mirnata rabota i zvukot deka ednoklipnite mozele da bidat i potivki od dvoklipnite pri ista rotacija i da se so ista zafatnina.Pa najdobrtite rezultati se postignuvaat kaj twin rotacionite kompresori,i za stedlivost, visok COP i tivka i mirna rabota.
Neznam mozebi gresam,ama nikako ne mozi da mi vlezi vo glavata toa sto si go napisal,no ako ti taka razmisluvas togas e tvoe pravo.
E seka sleduva razmisluvanjeto.
Dali site kompresori se so isti kvalitet,i imaat ista stapka na amortizacija (abenje) pri odreden vremenski interval !
Споредбава со кинеско компресорче за еднократна употреба и компресор за фреон, некако не ми држи вода!
Прво, затоа што имаш профи компресори на ваздух, што и по 30 години работат како првиот ден…
Не верувам дека тоа абање и толеранции ќе направат разлика повеќе од децимала 0.1; 0.2 по 8-10 години..
А клима реално ти е потрошен апарат… чешки 10 години да истера без проблеми, па нека паѓа копот! Нема у гроб да си ги носиме!