Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.256
Поени од реакции
26.989
Западот ретерира кога е прашање војната во Украина. Значи ставаат на маса договор во кој Украина ќе се откаже од територии, а од друга страна ќе и се гарантира НАТО членство. Ова излегува од официјално лице на НАТО.

Ова е доволна индикација дека западот зема ептен залет да ја уништува Русија и почнуваат да се освестуваат. :)

------------------------------------------------
NATO Chief of Staff, Stian Jenssen, suggests that Ukraine may gain NATO membership in exchange for giving up some territory to Russia, and that this may be part of the end of the war in Ukraine.

- I think that a solution could be for Ukraine to give up territory, and get NATO membership in return, Jenssen said in a panel debate in Arendal on Tuesday morning.

Stian Jenssen is chief of staff for NATO Secretary General Jens Stoltenberg in Brussels. Stoltenberg himself has not been willing to discuss possible solutions for Ukraine after Russia's invasion.

The Secretary-General has consistently said that it must be up to Ukraine to decide both the time and terms for any negotiations with Russia to end the occupation.

Now Stoltenberg's closest collaborator in NATO says that one must have some thoughts about what the security situation for Ukraine will be like once the war ends.

- It is important that we discuss our way through this, Jenssen said in a conversation about Ukraine's future NATO membership, after the summit in Vilnius this summer.

When asked by VG whether it is Nato's view that Ukraine must cede land in order to achieve peace with Russia and future membership in Nato, Jenssen pointed out that the discussion about possible status after the war is already underway, and that questions about ceding territory to Russia is raised by others.

- I'm not saying it has to be like this. But that could be a possible solution, replied Jenssen.
 
Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
@Zlatikevichius многу офтопик мислења. Среди.

Иако не е моја темава, сепак ги замолувам @jamajka, @Klinton и уште неколку да ја искористат другата тема за да ни биде оваа средена. А со тоа да бидеме во тек со воените случувања само.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.256
Поени од реакции
26.989
@Zlatikevichius многу офтопик мислења. Среди.

Иако не е моја темава, сепак ги замолувам @jamajka, @Klinton и уште неколку да ја искористат другата тема за да ни биде оваа средена. А со тоа да бидеме во тек со воените случувања само.
Мировните преговори се и тоа како индикатор на воените случувања.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.256
Поени од реакции
26.989
Не ми е јасно зошто они би користеле коуп кејџ. Немаат Русите технологија слична на Џавелинот која удира од горе.
Имаат џавелини Русите колку сакаш.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.347
Поени од реакции
5.082
Најголемата лага на 21виот век.
Ако така те учеле на училиште при што потврдиле Берлин-Брисел и Вашингтон, кој сум јас да тврдам дека не е лага. :yid:

Кога си во позиција на напад, неостварените цели на нападот се еднакви на пораз. Нема потреба твојата војска да била тотално поразена, неуспешен си во намерите, тоа е еднакво на пораз.
Пример:
Хитлер ја нападна Франција, а Франција капитулираше. Тоа е победа.
Хитлер ја нападна Велика Британија, освен каналските острови, нападот беше одбиен. Тоа е пораз. Хитлер се уште поседувал најсилна војска на светот во тоа време, ама сепак е поразен во операцијата Морски Лав.
Ниту СССР ниту САД не ги остварија своите цели во Авганистан. На САД целите во Авганистан се тема за себе, сепак во двата случаја е пораз.
САД не ги остварија своите цели во Виетнам, Иран, Гренада, Куба... Се се тоа порази. Една Куба победи сосед нуклеарна сила во Заливот на Свињите.
Од друга страна, да опстанеш додека се браниш е рамно на победа, без разлика колку ќотек си изел. На тој начин Виетнам победи две нуклеарни сили, САД и Кина.
На истиот тој начин Чеченија ја победи РФ во првата чеченска војна. Си ја задржа територијата и самостојноста. Во втората чеченска војна Путин ги здроби. Е тоа е победа за РФ и пораз за Чеченија.
На истиот тој начин Украина ја победува РФ моментално. Се уште си ја поседува државата и војската, каква таква.
Можеш до утре сабајле да релативизираш и да говориш дека некоја од двете светски нуклерани сили била поразена, но тоа нема да биде вистина, затоа што сите ние многу добро знаеме што значи пораз.

Ова “На истиот тој начин Украина ја победува РФ моментално.“ е верувам виц за кој треба сите ние да се насмееме.
И после глумиш “ја чудим“ зошто повеќето форумџии не те земат за сериозно.

Сосема не си во право.
Со влегување на Украина во НАТО, РФ немаше да престане да постои. Ќе беше удар за имиџот и влијанието, ама немаше да престане да постои.
Со самото тоа, не е ова борба за опстанок.

Напротив, "борба за опстанок" е пропаганден наратив за да се убеди руското население дека ова не е бесмислена борба за моќ и влијание.
Многу повеќе луѓе би се бореле за опстанок, отколку за хировите на Путин. Путин и неговата машинерија за пропаганда се многу свесни за тоа. А како што гледам и успешни во убедувањето.

Ако РФ престане да се бори ќе нема војна, ако Украина престане да се бори, ќе ја нема Украина. Украина за разлика од РФ се бори за опстанок.
Со внесување на Украина во ОТАН и формално ќе започнеше процесот на растурање на Руската Федерација.
Ќе повторам, побарај ги анализите и предлозите на Бжежински и екипата зошто е Украина клучна земја во процесот на доминацијата во хартлендот.
Ти и за ракетните штитови во Полска и Романија веруваш дека се за одбрана од иранските ракети и бидејќи имаш такво убедување не помага никаква аргументација, тоа е како истурање на бисери пред свињи.

Кога Медведев се заканува со нуклеарки, за мене тоа е сериозен проблем. ДМ е во првите пет луѓе на Путин. Кога Путин се шалташе претседател - премиер - претседател во комплет со ингеренциите, Медведев му беше број еден.
Тоа е сериозно за цел свет, не само за мене.
Хипотетички ако Путин ненадејно умре, очекувам Медведев да го замени. Се надевам нема.
Играта добар-лош полицаец е за публиката, тоа што ти сакаш да веруваш во тие работи е за жал надвор од моја моќ.
Хишпотетички Путин веќе неколку пати умре, доби рак и беше заменет.
Инаку процесите кои се во тек се планирани со години-децении и не зависат од тоа кој во овој момент е претседател, воспоставен е цел тим цела структура, таман работа се да зависи од Путин-да има квантни компјутер мест глава тешко ќе му оди да управува и води земја со 12 часовни зони.

Ти уште малку витез на правдата ќе го направиш Путин, а уствари повеќе Дон Кихот излезе.
Пример, Филип 2ри бил лидер кој мислел на иднината, бидејќи работел за наследство и продолжување на егзистенција, моќ и влијание. Ненадејно умрел, па Александар наследил добар државен апарат и добра позиција за да го освои светот. Ама Александар не мислел на иднината, па се се урнало ко кула од карти.
Ако Путин денес умре, РФ ќе се урне ко кула од карти, тоа не е мислење на иднината.
Путин е “лицето“ на тие процеси и како што реков тој е само ликот што го гледаш на тв а целата работа ја одработува еден цел систем.
Надевај се дека Путин утре ќе умре -исти како и - Мижи Митре тулумби пајџаат.

Клучен збор, непроверени.

Пригожин е човек на Путин од самиот почеток. За него си е Путин сам крив и дебело оплеска, за малку скапо ќе го чинеше. Путин поснемува луѓе од доверба, а тоа е уште полошо.
Тоа ти го велиш, јас само следам процеси а тие не го потврдуваат твоево.

Украина е битна за западот од три причини:
1. Евтина житница и работна рака
2. Бафер држава на Европа, ако некој јаде ќотек од РФ тоа е Украина а не ЕУ
3. Алатка против РФ, за сега успешно злоупотребена

Муабетите за роднини на украинците одамна умреа, впрочем од 2014 со Крим и Донбас исчезна сета љубов што постоела. Никогаш повеќе Украина нема да ја чувствува Русија за братска.
РФ без Украина или подобро речено со непријателска Украина има проблеми со опстанокот!
На западот му е потребна Украина за да еднаш за секогаш го реши постоењето на РФ.

Нарушување на односите помеѓу Украинците и Русите е еден од инструментите на кој западот игра, како што гледам по твоево има приличен успех ама овде во Северџганистан за во Русија и Украина не би рекол.
 

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.680
Поени од реакции
1.019
Па Украина и Украинците никој не ги праша каков курс сакаат туку како и секогаш некој (погоди кој) во нивно име одлучил, а тие само последиците ги сносат од таквите одлуки. Инаку за да побрзо велзат во стриј им направија државен удар во 2014 и после се стана полесно.
Жртвено јагненце :)
Автоматски споено мислење:

Како и да е ниедна нивна идеја веќе не ме изненнадува дали била позитивна или негативна за човештвово. А почесто се негативни.
Тоа племе што побрзо се геноцидира толку подобро ќе биде за целото човештво.
Затоа мислам дека има изгледни шанси Украина да се пренамени во старо-новата ветена земја. Затоа и Русија иде на се или ништо. Или цела Украина да биде под нејзино влијание или борба до крај. Зошто ништо нема да им смени ако место Украина закачат на таа територија нова канцер држава што ќе ги подрива.
А зошто така размислувате не разбирам !? Да се геноцидира...
Па биди подобар од нив и направи нешто подобро, измисли, купи, продај, лобирај итн.... Тие освен во Газа никаде не започнаа со насилство бар официјално. Сега што се паметни и знаат чекор по чекор да го вртат светот тоа не е нивен проблем туку дарба/предност.
 

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.508
Не ми е јасно зошто они би користеле коуп кејџ. Немаат Русите технологија слична на Џавелинот која удира од горе.
Имаат џавелини Русите колку сакаш.
Ланцет и Корнет не се заебанција, мислам дека тоа им е маката
Автоматски споено мислење:

Ако така те учеле на училиште при што потврдиле Берлин-Брисел и Вашингтон, кој сум јас да тврдам дека не е лага. :yid:


Можеш до утре сабајле да релативизираш и да говориш дека некоја од двете светски нуклерани сили била поразена, но тоа нема да биде вистина, затоа што сите ние многу добро знаеме што значи пораз.

Ова “На истиот тој начин Украина ја победува РФ моментално.“ е верувам виц за кој треба сите ние да се насмееме.
И после глумиш “ја чудим“ зошто повеќето форумџии не те земат за сериозно.


Со внесување на Украина во ОТАН и формално ќе започнеше процесот на растурање на Руската Федерација.
Ќе повторам, побарај ги анализите и предлозите на Бжежински и екипата зошто е Украина клучна земја во процесот на доминацијата во хартлендот.
Ти и за ракетните штитови во Полска и Романија веруваш дека се за одбрана од иранските ракети и бидејќи имаш такво убедување не помага никаква аргументација, тоа е како истурање на бисери пред свињи.


Играта добар-лош полицаец е за публиката, тоа што ти сакаш да веруваш во тие работи е за жал надвор од моја моќ.
Хишпотетички Путин веќе неколку пати умре, доби рак и беше заменет.
Инаку процесите кои се во тек се планирани со години-децении и не зависат од тоа кој во овој момент е претседател, воспоставен е цел тим цела структура, таман работа се да зависи од Путин-да има квантни компјутер мест глава тешко ќе му оди да управува и води земја со 12 часовни зони.


Путин е “лицето“ на тие процеси и како што реков тој е само ликот што го гледаш на тв а целата работа ја одработува еден цел систем.
Надевај се дека Путин утре ќе умре -исти како и - Мижи Митре тулумби пајџаат.


Тоа ти го велиш, јас само следам процеси а тие не го потврдуваат твоево.


РФ без Украина или подобро речено со непријателска Украина има проблеми со опстанокот!
На западот му е потребна Украина за да еднаш за секогаш го реши постоењето на РФ.

Нарушување на односите помеѓу Украинците и Русите е еден од инструментите на кој западот игра, како што гледам по твоево има приличен успех ама овде во Северџганистан за во Русија и Украина не би рекол.
Путин бил лице, систем имало позади него. Не правиме муабет за сенилниот Џо, за царот на власт од 2000г наваму правиме муабет.

Немам намера да ти реплицирам кога јадеш пропаганда како овца-сол.

Те замолувам стави ме на игнор.
 
Последно уредено:

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.039
Поени од реакции
9.226
Challenger 2 со коуп кејџ
Ги исмеваа иако slate amour се користи со децении бидејќи функционира колку толку.

Не ми е јасно зошто они би користеле коуп кејџ. Немаат Русите технологија слична на Џавелинот која удира од горе.
Ланцет и дронови со бомби.

Slate amour се користи со децении бидејќи ја зголемува шансата за преживување (колку толку) во случај на удар на кумулативен проектил.

Поставував слики од Американски, Британски и Германски оклопни возила и тенкови со “кафези“ од последните 20 години но сите се фатиа за меме израз.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.203
Поени од реакции
41.580
ова не допира Ланцет, но може да допре некоја граната да заврши внатре. Или напад од оние мали FPV дрончиња.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom