Световната историја е постара од христијанството и не е од XIX век (кога пак ќе почнеш временски да ми ги ограничуваш нештата, као демек ете христијанството изникна од ништо, туку така).
Тоа што науката раскрстри и ги тргна догматските учења да се валидни за историските нешта и за уредување на држави и за градење на иднината - е голема болка за догматиците... кога се губи моќта е опасно - претежно завршува со голема војна и крв...
Колку е лесно кажи ми ти денес да се збудали народот на база на религија и како ќе се изгуби „наследството од дедовците“? Кажи ми реално...
ИЛи јас да ти кажам колку е лесно да се запали народот на база на догми!? И зошто е тоа така?
Ќе следува таква војна во наредните векови, нема да ја дочекаме...
Неписменоста на мнозинството беше во прилог на поповите и свештенството на ниво на сите христијански цркви, или како што велиш „единствен извор на вистини“ до неодамна, во Македонија и малкуи покасно
На неколку наврати и се навраќа таа неписменост засилена со некој чуден национализам измешан со религија... никој не е македонец ако не е православен христијанин! Така глаголаат некои верници, па и свештеници ако подобро ги заслушнеш...
Сакате да сте малубројни до толку? Сакаш да не сум Македонец?
Опасно е човекот кога се описменува и кога ќе го научиме дека нема разлика од свештеник и било кој друг - дека секој е свештеник во очите на највисокото!
Но тоа важи за новото време, не може да си свештеник, а да бараш дедо Стојан да ти толкува библија за тебе бидејќи ти неписмен...