Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Ауф :) Па кај си Девице :) Матко на неизречените зборови, херувиме на животниот сок на богот - пророк :gjavol:
Душа, матка, пророк-бог... абе откачи се од христијанската света книги, живни малку, доста другите ги осудуваш преку таа книга...

Многу романтизам ми удри ти... демек не си роб на Библијата. Оди читни нешто од еврејските пророци и дојди толкувај ни, за да ни докажеш колку си оригинален ти, а другите робови :)

За мене било кое мислење за Телема од вас тука, го гледам само како начин да зборувам за Телема, а не за напад личен... тоа напад е старо-еонска идеја, мавни се од таа идеја, не носи добро.

П.С. За палењето свети книги, гледам слабо Телема знаеш. Оди читни во „Книга на Законот“. Ќе најдеш нешто ...

Последно уредено:
Жено, моето време уште не дошло.:P
Молчи и не кажувај на никого.:LOL:
Господ како каже, така е - си има предодредено тоа богот.... :pos:
На 65 доаѓа или LXV :LOL:

"I gazed upon the Crystal of the Future, and I saw the horror of the End of thee.
Further, I destroyed the time Past, and the time to Come -- had I not the Power of the Sand-glass?
But in the very hour I beheld corruption.
Then I said: O my beloved, O Lord Adonai, I pray thee to loosen the coils of the serpent!
But she was closed fast upon me, so that my Force was stayed in its inception.
Also I prayed unto the Elephant God, the Lord of Beginnings, who breaketh down obstruction.
These gods came right quickly to mine aid. I beheld them; I joined myself unto them; I was lost in their vastness.
Then I beheld myself compassed about with the Infinite Circle of Emerald that encloseth the Universe.
O Snake of Emerald, Thou hast no time Past, no time To Come. Verily Thou art not."

- LIBER CORDIS CINCTI SERPENTE vel LXV sub FIGURA

• Хаха
Reactions: alf

...кога ќе видам вака свештено лице да ја злоупотребува „работната“ униформа која сака религија да е треба да му се иземе тоа право да биде свештено лице.
Јас не гледам злоупотреба :toe: види шо убаво е раздраган, разигран, држи ритам, има стил..браво за него :icon_lol: весело типче.
Ти Бјонсче со лекарски мантил не си заиграла некогаш на работа кога сте славеле нешто?

Последно уредено:
Јас не гледам злоупотреба :toe: види шо убаво е раздраган, разигран, држи ритам, има стил..браво за него :icon_lol: весело типче.
Ти Бјонсче со лекарски мантил не си заиграла некогаш на работа кога сте славеле нешто?
... никогаш, лично имам строг критериум за професионална униформа каде ја дава на човекот обврската кон морално однесување на работно место за било која професија, соблечи ја униформата, па прави што сакаш, верската мантија е за работа наречена проповед во верски објект, а не да го вртиш стојко испод неа на Х несоодветно место во кафана,
...бел мантил не е за играње оро, соблечи го мантилот и играј што и каде сакаш или пак оперативна униформа која преку ден ја стерилизира и со клопите, клај клај, ќе го сврте цел Клинички центар, ќе иде на паркинг, ќе седне на клупа ...итн

...затоа закони, задолжителни протоколи, па казни за да се почитува работната униформа која е огледало на конкретната професија, а не за тра ла ла однесување!
П.С.
...јас сум против на работно место да се слуша рандом музика, вести, телевизија, реклами, гледање телевизија, никако, се знае може само тоа што е поврзано со работата, стручна литература и ништо повеќе, на друго место кој како, ама кај работам дисциплина и почитување на работното место и работната униформа, надвор приватно што сакаш ќе правиме, ама тука на работно место, Јок, а богами реагирам онака на шала со сарказам посебно кога ќе видам медицинско лице во бел мантил со стетоскоп околу вратот во бурекџилница купува или јаде мрсен бурек :facepalm:!

Последно уредено:
... никогаш, лично имам строг критериум за професионална униформа каде ја дава на човекот обврската кон морално однесување на работно место за било која професија, соблечи ја униформата, па прави што сакаш, верската мантија е за работа наречена проповед во верски објект, а не да го вртиш стојко испод неа на Х несоодветно место во кафана,

...бел мантил не е за играње оро, соблечи го мантилот и играј што и каде сакаш или пак оперативна униформа која преку ден ја стерилизира и со клопите, клај клај, ќе го сврте цел Клинички центар, ќе иде на паркинг, ќе седне на клупа ...итн

...затоа закони, задолжителни протоколи, па казни за да се почитува работната униформа која е огледало на конкретната професија, а не за тра ла ла однесување!
П.С.
...јас сум против на работно место да се слуша рандом музика, вести, телевизија, реклами, гледање телевизија, никако, се знае може само тоа што е поврзано со работата, стручна литература и ништо повеќе, на друго место кој како, ама кај работам дисциплина и почитување на работното место и работната униформа, надвор приватно што сакаш ќе правиме, ама тука на работно место, Јок, а богами реагирам онака на шала со сарказам посебно кога ќе видам медицинско лице во бел мантил со стетоскоп околу вратот во бурекџилница купува или јаде мрсен бурек :facepalm:!
A si videla pop so Rolshui ?
Imam komshija ovde, samo da go vidish so Crna mantija pako leta po ulica. :pos: :pos: :pos:
I djavolot bi mu pozavidel na brzinata.
Samo mnogu Slabo mu odi Domashna rakija,:(:(

...отиде у qурац и медицината т.е. односот на медицинските лица, денес видов еден со скинати фармерки кај колената, колената надвор, доле со патики и стреч маица и мантил одозгора со украсниот детал околу вратот „стетоскот“ разбира се, на ништо не ми личи, ма колку да е згоден, паметен ништо...не вреди, го нема основното, почит кон моралното облекување како здравствен работник на работно место,

...отиде у qурац и медицината т.е. односот на медицинските лица, денес видов еден со скинати фармерки кај колената, колената надвор, доле со патики и стреч маица и мантил одозгора со украсниот детал околу вратот „стетоскот“ разбира се, на ништо не ми личи, ма колку да е згоден, паметен ништо...не вреди, го нема основното, почит кон моралното облекување како здравствен работник на работно место,
Bijonsic,
Ti si stara shkola be!
Na zapad lekarive ne nosat povejce beli mantili !
Kolku poodkaceno tolku podobro

...дојде нешто добро од Западот, па прашање дошло за бели мантили, тие како кловнови сега се облекуваат со шарени капи и таму некои комплети во боја!
Bijonsic,
Ti si stara shkola be!
Kolku poodkaceno tolku podobro
а религијата што вели за „работната“ униформа во верските објекти, оти тука сме на таква тема?

Последно уредено:
... верската мантија е за работа наречена проповед во верски објект, а не да го вртиш стојко испод неа на Х несоодветно место во кафана,
Мислам дека мантијата не е само за во верскиот објект и не е работна облека за свештеникот!
Не е исто...

Мислам дека мантијата не е само за во верскиот објект и не е работна облека за свештеникот!
Не е исто...
...доообро, тогаш што е мантијата и која е целта да се носи ако не е работна облека за во верски објект?
...зборуваме за свештеничко лице кое во иста таква ,,свештеничка облека,, насабајле го прави верскиот обред, па потоа се качува во автомобил и иде до пазар или маркет, па во некој ресторан ќе изигра еден дрти денс како горниот пример, па се враќа повторно во верскиот објект.

Последно уредено:
...доообро, тогаш што е мантијата и која е целта да се носи ако не е работна облека за во верски објект?
...зборуваме за свештеничко лице кое во иста таква ,,свештеничка облека,, насабајле го прави верскиот обред, па потоа се качува во автомобил и иде до пазар или маркет, па во некој ресторан ќе изигра еден дрти денс како горниот пример, па се враќа повторно во верскиот објект.
...ако носи униформа не значи дека е жигосан и нема човечки нагони и желби :)
...она што прави разлика е компетентноста и начинот на пристап према луѓето
...се останато е неважно

Што и да прави попот - небитно, тоа не е негово работно одело и не го соблака после „работа“.
Јас тоа ти кажувам... побарај по нет за мантијата и што означува.

Свештениците, слично на монасите, се должни да ја ностат мантијата непрекинато, во текот од денот (монасите дури и спијат во мантијата...), небитно дали се на служба во црковен објект или се по дома. Јас сум сведок на таквата пракса, иако има и свештеници кои после работното време во црковниот храм, се пресоблекуваат во световна облека, што е прекршување на воспоставената пракса.

Свештениците, слично на монасите, се должни да ја ностат мантијата непрекинато, во текот од денот (монасите дури и спијат во мантијата...), небитно дали се на служба во црковен објект или се по дома. Јас сум сведок на таквата пракса, иако има и свештеници кои после работното време во црковниот храм, се пресоблекуваат во световна облека, што е прекршување на воспоставената пракса.

П.С.

Да, мантијата е работна облека. Нејзиниот облик не му допушта на свештеникот да “брлавее“ наоколу, односно го принудува да си ги контролира движењата (на пр: на свештениците и на монасите не им е допуштено танцување на семејни веселби). Мантијата е едноставна облека, која треба да ги симболизира едноставните материјали потреби од свештеникот, а црната боја ја означува жалоста од “носителот“ на мантијата, пред се‘ кон својата огревовеност пред Севишниот, а воедно, и жалоста кон состојбата во која се наоѓа целиот Свет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom