ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Не е лошо ако некој бара работа да напише квалификации и искуство па ако ништо друго може да му пратиме оглас ако знаеме де дека има отворено нешто. Има доста мали фирми што и немаат сајтови и одат преку надворешни рекрутери и малку народ знае за огласите.

Член од
26 август 2018
Мислења
80
Поени од реакции
33
Не е лошо ако некој бара работа да напише квалификации и искуство па ако ништо друго може да му пратиме оглас ако знаеме де дека има отворено нешто. Има доста мали фирми што и немаат сајтови и одат преку надворешни рекрутери и малку народ знае за огласите.
Јас работам во компанија каде нема толку огласи а нон-стоп вработуваат луѓе и земаат практиканти. За вработени има огласи за неколку позиции, а гледам влегуваат за сосема други позиции. Ај за вработените си викам ги најдуваат рекрутерите, а практикантиве од каде влегуваат и од кај ги собираат со никаква основа only god knows.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
895
Поени од реакции
1.375
Јас работам во компанија каде нема толку огласи а нон-стоп вработуваат луѓе и земаат практиканти. За вработени има огласи за неколку позиции, а гледам влегуваат за сосема други позиции. Ај за вработените си викам ги најдуваат рекрутерите, а практикантиве од каде влегуваат и од кај ги собираат со никаква основа only god knows.
На чичо внучето влегло да учи

C

confusion

Гостин
Најголема грешка ќе биде на било кој да пише овде за да побара пракса/работа. Посебно, не дај боже, да завршил било која академија.
Со исклучок на одредени луѓе што се стварно на место, сите други пишувате и се понашате „од висока нога“ и класично она штреберското, треба да си предодреден за ИТ, на денот на раѓање влегуваш у матрицата, ти си Нео, ти и кодот, сте едно.
Пред некоја страна човекот праша за преквалификација и препрочитајте си ги постовите, така да тие муабети, дека на некого ќе сте му помогнале, остајте.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.418
Поени од реакции
18.581
Најголема грешка ќе биде на било кој да пише овде за да побара пракса/работа. Посебно, не дај боже, да завршил било која академија.
Со исклучок на одредени луѓе што се стварно на место, сите други пишувате и се понашате „од висока нога“ и класично она штреберското, треба да си предодреден за ИТ, на денот на раѓање влегуваш у матрицата, ти си Нео, ти и кодот, сте едно.
Пред некоја страна човекот праша за преквалификација и препрочитајте си ги постовите, така да тие муабети, дека на некого ќе сте му помогнале, остајте.
Ја сум напраил преквалификација и мислам дека сега е лош период за тоа. Не дека не може, ама ќе се измачи доста поише од обично и ризикот е поголем ако имаш веќе добра работа. Боље учи сега и чекај да се стабилизира ситуацијата.

Мислам дека има добри совети на темата што се релевантни и мене доста ми помогнаа. Е сеа има и доста глупости.

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Спомнав за споделување на информација за квалификации ако некој бара работа и доколку некој знае оглас да се сподели. Има народ и што нема фб или не користи за да ги гледа оние од фб групите за ИТ во Македонија.
Пред 10 години немаше така огласи на секаде(а и моментално не е сјајно) и случајно низ муабет ми спомнаа дека имаат оглас и да аплицирам па натаму од мене си зависи. Половина од вработените сме така вработени, а не преку linkedin или hr.
Треба да се разграничи за каква помош се мисли. Никој што не те знае нема да гарантира за тебе, а и да те знае неможе да се гарантира може само пофален збор и тоа е.
Инаку да, како и во секој сектор така и во ИТ си има секакви.

C

confusion

Гостин
Ја сум напраил преквалификација и мислам дека сега е лош период за тоа. Не дека не може, ама ќе се измачи доста поише од обично и ризикот е поголем ако имаш веќе добра работа. Боље учи сега и чекај да се стабилизира ситуацијата.

Мислам дека има добри совети на темата што се релевантни и мене доста ми помогнаа. Е сеа има и доста глупости.
Не мислев од тој аспект, баш напротив, јас лично сметам дека тој што сака да се преквалификува и да учи, никогаш не треба да размислува дали е сега моментот или не, зошто никад нема да почне. Ако не си задоволен со работатат што ја работиш, сакаш да учиш, ниедна криза не треба да те демотивира, работите каде и да е, или ќе се вратат во нормала или ќе се научи да плови во новата нормала.
Од друг аспект мислев, квалитативен, издржан, да се насочи човекот како треба. Долго време ја следам темава и во истата пред две три години имам прашувано како апсолутен почетник за насоки и слично и добив многу лош впечаток уште тогаш. Голем дел тука имаат заборавено како е било кога биле почетници и прашувале тогаш сениори и колеги за глупости, сега им е „под нивото“ да се замараат со тоа, си требал да запишеш ФИНКИ и на времето да си учиш, тоа им е ставот, не се станува ИТ туку така, што е глупост.
Али затоа има и исклучоци како тебе, Лестер, Неславното Копиле и многу други што сега не ми текнуваат што даваат издржани коментари и вреди да се чита.

Спомнав за споделување на информација за квалификации ако некој бара работа и доколку некој знае оглас да се сподели. Има народ и што нема фб или не користи за да ги гледа оние од фб групите за ИТ во Македонија.
Пред 10 години немаше така огласи на секаде(а и моментално не е сјајно) и случајно низ муабет ми спомнаа дека имаат оглас и да аплицирам па натаму од мене си зависи. Половина од вработените сме така вработени, а не преку linkedin или hr.
Треба да се разграничи за каква помош се мисли. Никој што не те знае нема да гарантира за тебе, а и да те знае неможе да се гарантира може само пофален збор и тоа е.
Инаку да, како и во секој сектор така и во ИТ си има секакви.
Се разбираме, погоре се изјаснив на што мислев.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.363
Поени од реакции
21.810

За што се одлучи да се преквалификуваш т.е од која во која област?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.418
Поени од реакции
18.581
За што се одлучи да се преквалификуваш т.е од која во која област?
Електро инженер (енергетичар) сум. Сакав нов предизвик и тие пари што ги зимав само во ИТ се вадеа.
Сеа при ваков пазар ја би почекал. Лани, прехлани пример беше лесно да свичнеш ако имаш малце скил. Како почетник можев и за плата да преговарам.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.363
Поени од реакции
21.810
Електро инженер (енергетичар) сум. Сакав нов предизвик и тие пари што ги зимав само во ИТ се вадеа.
Сеа при ваков пазар ја би почекал. Лани, прехлани пример беше лесно да свичнеш ако имаш малце скил. Како почетник можев и за плата да преговарам.
А во која област се реши да се свичнеш, кои технологии ти се во план да ги учиш/работиш? Тоа првенствено ми беше прашањето.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.418
Поени од реакции
18.581
А во која област се реши да се свичнеш, кои технологии ти се во план да ги учиш/работиш? Тоа првенствено ми беше прашањето.
Па сакав бекенд да работам. Тогаш им реков дека не преферирам стриктно технологија. Почнав голанг пракса, па когa се вработив node.js беше проектот и тоа терам сеа.
Планирам поише кон AWS да се насочувам, ме занима и девопс малце.

Член од
8 ноември 2022
Мислења
11
Поени од реакции
0
Дали некој има искуство да биде пријавен на една (помала) сума, а остатокот да го добива исто на картица преку авторска агенција? Поентата е нели работникот да добие поголема плата а фирмата да плати помали придонеси. Дали има ризици за работникот, од типот на неисплата на додатниот дел и слично? Како е регулиран надоместокот за време на боледување? Дали посебен договор се прави за тој надоместок?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.918
Поени од реакции
36.994
Дали некој има искуство да биде пријавен на една (помала) сума, а остатокот да го добива исто на картица преку авторска агенција? Поентата е нели работникот да добие поголема плата а фирмата да плати помали придонеси. Дали има ризици за работникот, од типот на неисплата на додатниот дел и слично? Како е регулиран надоместокот за време на боледување? Дали посебен договор се прави за тој надоместок?
Сите надоместоци кои произлегуваат од работен однос за основица ќе ја земаат твојата плата од договорот за вработување. Надомест за време на боледување, породилно и слично сите ќе се пресметуваат според платата од договорот за вработување.

Тој другиот договор преку авторска агенција е многу полесно да биде раскинат и да ти ги прекинат тие пари ако на пример се решат да ти дадат отказ и така ти да останеш само со делот од договорот за вработување. Не ти следува заштита според Закон за работни односи која го покрива тој договор, не можеш да ги тужиш за тие пари итн.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Linkedin(Skopje/.mk), vrabotuvanje, kariera, jobi, joberty...
Од денес ке почнам по сајтовите за remote jobs + директно на сајтот на фирмите да видам да не стои по некоја отворена позиција.
1689768203764.png

Kajgana Shop

На врв Bottom