Никој сериозен не продава технологии, продава сервиси. Притоа, имаме сервиси што се стари и по 30+ години. Реинвестирањето во промената на tech stack (доколку е потребна) е наша инвестиција, не на клиентот. И секако дека е пресметана во цената на лиценцата.
10-15 години е industry standard. Еве избери што сакаш, back-end, front-end, DB и анализирај ги последните 10 години. Сегде ќе најдеш стабилни и докажани технолигии кои не мора да ги менуваш како луд. Таа приказна дека толку често се менуваат технологиите што нема гаранција ни за наредни 3 месеци може да ја продадеш на ланец маркети. Од банка, телеком или здравство низ прозор ќе те исфрлат од состанок ако им кажеш такво нешто. Сите што ги наброја, кои се technology leaders работат на тоа да имаш предвидливост во промените. Притоа, кога се носат такви одлуки, се консултираат и самите компании што се vendors на технологиите што ги бираш. Сите тие компании имаат Premium/Platinum partnership програми, кои нудат конекции дури и до CTO ниво.
Апсолутно, ако можат да заработат 600+ евра дневно, нема што да бараат во македонска компанија.
На хартија сите ги користат и по 20 години, во реалност се менува раководство, се менува се од корен. Да не правиме муабет дека огромен процент од компаниите менуваат и сопственичка структура на по неколку години. Ете баш дека го спомна Телеком, инфо од прва рака, ќе менуваат систем кој пред 6 години беше платен повеќе од 5 милиони евра, уште не е официјално соопштено, а ќе биде за брзо.
На хартија сите ги користат и по 20 години, во реалност се менува раководство, се менува се од корен. Да не правиме муабет дека огромен процент од компаниите менуваат и сопственичка структура на по неколку години. Ете баш дека го спомна Телеком, инфо од прва рака, ќе менуваат систем кој пред 6 години беше платен повеќе од 5 милиони евра, уште не е официјално соопштено, а ќе биде за брзо.
Не е толку лесно да се смени цел систем. Веројатно ќе го користат стариот уште долго време и ќе имаат нови сервиси кои ќе комуницираат меѓу себе а и со стариот систем или со делови од стариот систем.
Не е толку лесно да се смени цел систем. Веројатно ќе го користат стариот уште долго време и ќе имаат нови сервиси кои ќе комуницираат меѓу себе а и со стариот систем или со делови од стариот систем.
Не, од официјалните причини се дел поради тоа што пишав погоре, дел скапо одржување и надградба од компанијата која го поседува, дел поради несоодветна обука на корисниците. Неофицијалните не се за на форум.
Не, од официјалните причини се дел поради тоа што пишав погоре, дел скапо одржување и надградба од компанијата која го поседува, дел поради несоодветна обука на корисниците. Неофицијалните не се за на форум.
Гледаш огласи и работни позиции по други фирми. Ако има многу луѓе што работат нешто слично и има огласи за тоа, тогаш супер. Ако нема, веројатно е егзоточно.
Дури и ако има малку луѓе, ако најдеш некого на Linkedin што ја работи таа технологија со години, нема ништо срамно да му пишеш и го прашаш дали е добар избор, дали има пазар, дали е исто ценет како другите колеги. Многу малку ја користиме заедницата за тоа, за жал.
Целта ми беше да укажам на некој што не знае, дека голема фирма со решение не може да те остаи на улица без причина. Да не им продаваат амерички филмови и лажат со некакви оштети.
@Inglourious Basterd го објасни тоа подетално од мене. Со сите тие начини ги влечете во кал со вас, и е неисплатливо да го праат освен ако фирмата не рикнува скроз кај нас.
Gledajki od cisto ekonomski aspekt, ovie zakonski garancii za vraboteniot na neopredeleno se edna od najgolemite precki za poseriozni IT greenfield investicii vo MK, ako ne i opshto za greenfield investicii od stranstvo. Firmi so sopstven product, ne outsourceri kako Seavus i Endava i 99% od momentalniot IT pejsaz vo MK.
Bash vo moment koga EU e prezagushena od legislativa za rabotnicki prava, a nashiot IT sektor e na relativno isto nivo na skill/experience kako kolegite od EU, bash vakvo opushtanje na nasheto zakonodavstvo bi ne dovelo do prednost na svetskiot pazar.
Eden Dublin so 0% korporativen danok stana vodecki IT hub vo EU, lugje od cela Evropa doagjaat da ziveat i rabotat vo Dublin (zamisli koj do pred 50 godini beshe najsiromashen, najzakreposten glaven grad vo zapadna evropa), zamisli takvo neshto da napravi nekoja drzava od istocna evropa so istocno evropski plati...
Gledajki od cisto ekonomski aspekt, ovie zakonski garancii za vraboteniot na neopredeleno se edna od najgolemite precki za poseriozni IT greenfield investicii vo MK, ako ne i opshto za greenfield investicii od stranstvo. Firmi so sopstven product, ne outsourceri kako Seavus i Endava i 99% od momentalniot IT pejsaz vo MK.
Bash vo moment koga EU e prezagushena od legislativa za rabotnicki prava, a nashiot IT sektor e na relativno isto nivo na skill/experience kako kolegite od EU, bash vakvo opushtanje na nasheto zakonodavstvo bi ne dovelo do prednost na svetskiot pazar.
Eden Dublin so 0% korporativen danok stana vodecki IT hub vo EU, lugje od cela Evropa doagjaat da ziveat i rabotat vo Dublin (zamisli koj do pred 50 godini beshe najsiromashen, najzakreposten glaven grad vo zapadna evropa), zamisli takvo neshto da napravi nekoja drzava od istocna evropa so istocno evropski plati...
Абе Џони, па ако сме на исто ниво зашто да немаме исти плати и услови??
До кога ќе се омаложуваме?
И убаво што си го спомнал Даблин, еве нека стават и кај нас 0 посто данок, али договорот на неопределено е позитивен и добро е што значи нешто, неможе фирми да си играат курот со судбини, сега ми требаше утре не....
Тие менаџери што се поплатени некогаш и од цел дев тим заедно нека поработат нешто и нека планираат што и како, а не се научиле ќе им падне еден посто вредност на берза и одма отпуштаат...
Mislam deka za toa najdobro da go prashash shefot @Lester Freamon
Shefe, zoshto be ako se stavam so linkedin region "London Greater Area" mi stigaat remote ponudi so vrtoglavi sumi, a ako ostanam na region "Skopski" samo nekoi ocajni grifter totki u dm?
И убаво што си го спомнал Даблин, еве нека стават и кај нас 0 посто данок, али договорот на неопределено е позитивен и добро е што значи нешто, неможе фирми да си играат курот со судбини, сега ми требаше утре не....
Тие менаџери што се поплатени некогаш и од цел дев тим заедно нека поработат нешто и нека планираат што и како, а не се научиле ќе им падне еден посто вредност на берза и одма отпуштаат...
Vidi, zakonite za zashtita na rabotnicite se tuka za da sprechat eksploatacija na opshtiot rabotnik. Ova e vidot na rabotnik shto sochinuva 90% od rabotnata sila vo drzavava.
Megjutoa okolnostite na IT sektorot se ortogonalni vo sporedba so opshtiot rabotnilk. Nas vsushnost mnogu povekje ni odgovara da dobieme otkazno reshenie, poshto sme sigurni deka narednata pozicija ke bide podobro platena (ako nisto drugo poshto nastapuvash so povekje iskustvo), ke se steknesh so podobro iskustvo i ke bides po-produktiven rabotnik (pretpostavuvajki ako dosega si bil na bench). Win-win
Pametna vlada bi gi oddelila pravilata za IT sektorot od ostanatata ekonomija. Vaka vrzani a sepak fundamentalno na sprotiven kraj od spektrumot samo ke gubime vreme niz godinite koe sto moze mnogu poefikasno da se kapitalizira.
Mislam deka za toa najdobro da go prashash shefot @Lester Freamon
Shefe, zoshto be ako se stavam so linkedin region "London Greater Area" mi stigaat remote ponudi so vrtoglavi sumi, a ako ostanam na region "Skopski" samo nekoi ocajni grifter totki u dm?
Ефенди да не сакаш и лимузина да ти пратат?
За Европскиот пазар ти како име си никој, а пак гледано од поглед на земја си никој на квадрат.
Јас кога почнав да работам како фриленсер имав испратено 300+ мејлови и уште двојно повеќе пораки на Linkedin по регрутери. Првата позиција пред околу 3-4 години ми доаѓаше после платен данок/трошоци за фирма/осигуран просечна плата + околу 2000 евра дивиденди на месечно ниво.
За 3-4 месеци после почетокот преговарме со нив и ми дигнаа 30%, а после помалку од 8 месеци им заминаа 2ца менаџери од фирмата во друга фирма, и ме побараа да потпишам договор за голем проект (тогаш го составив првиот тим од дополнителни 6 луѓе). Како што се менуваат луѓето во фирмите ако си коректен према нив ќе те бараат и на други места, само си бара време да изградиш мрежа и име.
ИТ лицата во Македонија живеат надвор од реалноста (со чест на исклучоци), јбг таков беше пазарот, и ќоро и сакато беше пикнато на работа уште во 2ра година од студирање, треба троа мака на почеток нема секаде да ве тантелат како да сте шеици.
Абе Џони, па ако сме на исто ниво зашто да немаме исти плати и услови??
До кога ќе се омаложуваме?
Еве ви пишувам најискрено како да најдете работа и да бидете платени со добри плати, ама за тоа треба да се излезе од југословенскиот мајндсет за сигурна работа, и да се растрчате и побарате.
Ќе бидете платени онолку колку што ќе се цените самите, и колку што ќе направите за фирмата, овие странските фирми не отвориле тука оти сакаат да ве платат колку што е таму (на страна што не се опортунисти ), туку за ефтина работна сила.
Ако навистина сакаат да ве платат исто колку во нивните држави, ќе ви средат визи и ќе ве преселат таму.
Помалите македонски фирми исто ќе ве платат онолку колку ќе заработите за нив, а генерално секогаш добиваат пониски цени за проектите споредено со корпорациите што имаат канцеларии/контакти/име во тие држави, и затоа платите се такви.
Linkedin(Skopje/.mk), vrabotuvanje, kariera, jobi, joberty...
Од денес ке почнам по сајтовите за remote jobs + директно на сајтот на фирмите да видам да не стои по некоја отворена позиција.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.