Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Poshto seushte sum skepticeno so cenive za greenje na Klima me interesira kolku plajcavte za struja mesecno i kolku m² greevte poslednava zima!
Znam deka prashanjevo e individualno , ama sepak za orientacija

Bi sakal da kupam klima so 4KW pri greenje i bi greel edno 25m² sredno izolirani.
Fala
Локација: Шведска
Куќа - 135м2 (вкупна површина, поделени на два спрата), стара дрвена дограма без термоизолационо стакло
Тип на греење: инвертер Митсубиши Електрик fh35vehz
1ви декември до 30 април
Температура 21 степени
Потрошени околу 3100-3200кв електрична енергија (ова е според компанијата која ми продава струја, можеби не е 100% ама е доста добра апроксимација)
Надворешна температура во декември 3 недели константно испод -12, останатиот период во рангот 5 до -5 степени

Последно уредено:
Локација: Шведска
Куќа - 135м2 (вкупна површина, поделени на два спрата), стара дрвена дограма без термоизолационо стакло
Тип на греење: инвертер Митсубиши Електрик fh35vehz
1ви декември до 30 април
Температура 21 степени
Потрошени околу 3100-3200кв електрична енергија (ова е според компанијата која ми продава струја, можеби не е 100% ама е доста добра апроксимација)
Надворешна температура во декември 3 недели константно испод -12, останатиот период во рангот 5 до -5 степени
3200KW za 5 Meseci?
Tvojava klima e eden TOP Model !

Ako moze kupete samo vnatresna edinica kako za multisplit Haier ima vo Setec I Energija ( prasajte dali imaat NOVA samo vnatresna edinica odnosno dali prodavaat )
Прашав во Енергија, Сетек и Клими мк. Сите ми одговорија дека продаваат само комплет системи или пак не сакаа да ме услужат можеби. Следно решение би било половна да се најде негде

3200KW za 5 Meseci?
Tvojava klima e eden TOP Model !

(1 октомври - 31 Мај) 8 Месеци грејна сезона (топла зима) во 65м2 добро изолиран стан од куќа
1042kWh - Митсубиши Електрик LN35 - уклучена цели 8 месеци 24/7... па и пред и по тоа уклучена до пред 1 месец...
814kWh - Митсубиши Електрик AP25 - уклучена од средина Ноември до крај Април.

1856kWh двете заедно за цела грејна сезона одржувано температура 22С-24С.

Screenshot 2023-07-13 at 16.29.58.png

Сред зимо ми стасаа нови ShellyPlus релеа па новите ги ставив на климите и сеа во репортинг треба да се соберат потрошените киловати.

Прашав во Енергија, Сетек и Клими мк. Сите ми одговорија дека продаваат само комплет системи или пак не сакаа да ме услужат можеби. Следно решение би било половна да се најде негде

Vo Energija ako imaat vnatresi Haier edinici ( za multi split ) prasaj dali bi bile tie haier multi split vnatresni edinici kompaktibilni dali bi odgovarale so tvojata Haier nadvoresna edinica

Последниов Трансформерс е едно големо мајмунско срање.

Poshto seushte sum skepticeno so cenive za greenje na Klima me interesira kolku plajcavte za struja mesecno i kolku m² greevte poslednava zima!
Znam deka prashanjevo e individualno , ama sepak za orientacija

Bi sakal da kupam klima so 4KW pri greenje i bi greel edno 25m² sredno izolirani.
Fala
Jas ovaa grejna sezona potrosiv 1600kw vo kuka preku 40m2 , podprosecna izolacija vo Bitola,so TOSHIBA SHORAI EDGE RAS-B24J2KVSG-E / RAS-24J2AVSG-E.
E sega zimata bese potopla,a sum imal vo ladni zimi i 2200kw potrosuvacka na vo grejna sezona.
Ti bi imal okolu 1000kw po grejna sezona,vo zavisnost od izolacija na prostorot i mestoto na ziveenje i od godinata.

Последно уредено:
Jas ovaa grejna sezona potrosiv 1600kw vo kuka prku 40m2 , podprosecna izolacija vo Bitola,so TOSHIBA SHORAI EDGE RAS-B24J2KVSG-E / RAS-24J2AVSG-E.
E sega zimata bese potopla,a sum imal vo ladni zimi i 2200kw potrosuvacka na vo grejna sezona.
Ti bi imal okolu 1000kw po grejna sezona,vo zavisnost od izolacija na prostorot i mestoto na ziveenje i od godinata.
1600kw za cela struja vo kujcata ili samo za klimata.
I od koj datum do koj datum. Mislam za kolku meseci :)

1600kw za cela struja vo kujcata ili samo za klimata.
I od koj datum do koj datum. Mislam za kolku meseci :)
Se misli grejna sezona,od oktomvri do maj samo za klimata,900kw evtina i 700kw skapa,greno na temperatura 22 do 25c,zavisi kako ke mi studi,bez da stedam.Samo klimata tolku potrosi,pa mnozi i zracunaj vo pari okolu 10.000 denari.
Ko toplev so drva 7 m3 letaa vo grejna sezona prosek,a nekogas i ne stigaaa.

Se misli grejna sezona,od oktomvri do maj samo za klimata,900kw evtina i 700kw skapa,greno na temperatura 22 do 25c,zavisi kako ke mi studi,bez da stedam.Samo klimata tolku potrosi,pa mnozi i zracunaj vo pari okolu 10.000 denari.
Ko toplev so drva 7 m3 letaa vo grejna sezona prosek,a nekogas i ne stigaaa.
Toa i kaj mene beshe rabotata,
6m³ drva, so denovi nekoj molenje da donesi, cepenje, secenje, i kup pari.

Sega se nadevam deka so 12000 Btu 3,8KW vo greenje ce pominam poevtino za 22m²
Автоматски споено мислење:

Сред зимо ми стасаа нови ShellyPlus релеа па новите ги ставив на климите и сеа во репортинг треба да се соберат потрошените киловати.

Shto cudo se ovie ShellyPlus релеа podobro receno shto korist imash od niv i zoshto bash na klimite?

Shto cudo se ovie ShellyPlus релеа podobro receno shto korist imash od niv i zoshto bash na klimite?
Ништо посебно, му даваат можност да гледа моментална потрошувачка на климата и вака историја да ти извади колку му потрошил уредот.
Ништо повеќе од тоа

Ништо посебно, му даваат можност да гледа моментална потрошувачка на климата и вака историја да ти извади колку му потрошил уредот.
Ништо повеќе од тоа
Ne e losho za nervozni ludje .
Imam rodnina 5x na den na mobilen gleda kolku struja potroshil. :pos: :pos: :pos: :pos:
Kako da ce se namali ako cel den so toa se zamara.

Sepak za mene najvazhno e racunot na krajot od mesecot da pasuva i e vo planiranoto.

Ne e losho za nervozni ludje .
Imam rodnina 5x na den na mobilen gleda kolku struja potroshil. :pos: :pos: :pos: :pos:
Kako da ce se namali ako cel den so toa se zamara.

Sepak za mene najvazhno e racunot na krajot od mesecot da pasuva i e vo planiranoto.
Абе тебе наредена ти била 12000 Btu 3,8KW.... не знам шо бараш тука, шо се распрашуваш колку троши... за колку месеци...
Чекај си рачунот на крај на месец...

Бог да чува, прашувате за информација и кога некој ќе се потруди да ја добиете му викате не знам што се замарате со мерење...

Абе тебе наредена ти била 12000 Btu 3,8KW.... не знам шо бараш тука, шо се распрашуваш колку троши... за колку месеци...
Чекај си рачунот на крај на месец...

Бог да чува, прашувате за информација и кога некој ќе се потруди да ја добиете му викате не знам што се замарате со мерење...
Ne si me razbral!
Edno e da znaes kolku si platil na krajot od mesecot drugo e 3 pati dnevno da pravis Studii (Kako rodninava)
I sakam da kupam 3,8KW zatoa shto mi vikaat deka ce bidela dovolna. I zatoa me interesira kako bi pominal so smetkive.

Inace ovde na zapad se koristat posebni aparati shto go merat opteretuvanjeto po Fazi i po potreba gi shaltaat fazite za da bidat site ramnomerno optereteni.
Ova e mnogu korisno za golemi potroshuvaci zatoa shto Elektrodistributerite im davaat popusti na Mushteriite ako ostanat pod nekoj prosek pro faza!

A shto se odnesuva za tvoive ShellyPlus jas gi imam koristeno od druga pricina , da mozham preku Lan (Internet) da gi palam nekoi aparati!
Pa zatoa i ne mi beshe jasno sto ti bi pravel posebno na klima so takov aparat zatoa shto sekoja klima mozhis da si ja optimirash i bez ShellyPlus.

Na merenje potroshuvacka ni na kraj pamet ne mi padna da pomislam, makar shto e dobra rabota za nekogo shto mu koristi i zatoa ne se navreduvaj. Ne beshe nishto za tebe kazhano :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom