НАТО не е мое, и си е башка зло.
Ако си е башка зло тогаш не знам како тоа им замеруваш на „проруските навивачи“ на темата, а истовремено си навивач од спротивниот табор.
Двојни аршини се во прашање.
Аналогијата е твоја. Не може да е грешна бидејќи сега го менуваш правецот на дискусија и зборуваш за наратив (кој во секоја војна е различен и даден како причина за истата), но наративот се менува бидејќи историјата ја пишуваат победниците. Еве денес во учебниците во Северната вукојебина не се изучува дека тоа биле терористи што не нападнаа.
Остави го наративот, фактите се битни.
Факт е, според твојата аналогија, дека Украина се брани.
Моето прашање е, дали сега после X години треба да почнеме и ние да се браниме и да ги освојуваме териториите кои ни ги одзедоа?
Дали да почекаме уште некое време да не доподелат?
Дали ништо да не правиме?
Не може еднаш со едни аршини, еднаш со други, во зависност од тоа како ни одговара наративот.
Не знам од каде ти се тебе информацииве, јас имам поинакви.
Пред месец дена другар ми од Украина ми праќаше слики од ќерка му од завршната приредба од градинка.
Не знам и јас другар ти дали е милионер па никој не го дира или е од некој побогат слој.
ИАКО, секојдневно гледаш клипови по нет како по комбиња се прибирани за присилна мобилизација, како и читаш вести дека нема гробни места веќе па се копаат нови.
Ти имаш другар, јас имам контакти со преку 20 лица очи во очи и на лична основа, сите избегале од војната, сите беа жени... дали 5% (тоа се побогатите што си дојдоа со џипови, со злато на себе, со брендирана облека) се тука комплет преселени, на останатите мажите и фамилијата (родители и слично) им се во Украина - тука се само жените и СИТЕ без исклучок во рок од година дена имаат нови врски, бракови, подуени стомаци од Германци, Романци, Турци и слични, небитно, како се снашле така.
Така да, нема да земам дека твоето со пријателот е лажно претставување бидејќи не сме деца да си кажуваме бајќи ама и ова ти е од прва рака контакти и ти го кажувам како факт.
Депопулација и демографска катастрофа му донесе НАТО со борењето до последниот Украинец, од тоа нема назад.