Има востановена грешка во брзината, и по правилник и по документи од производител на мерилото - ги има на интернетот, побарај.
Иако знаат дека можеби си -3, сепак сакаат да признаеш и потпишиш за да им олесниш да те осудат.
Можеби не бил возачот со толкава брзина, ако нон стоп му е на човек погледот на брзинометарот, ќе се испотепа негде.
Разликата е во тоа дали навистина имало брзање и колку.
Друго дискутабилно за "доказите" е точно место на настан, дали имало знак и дали патната сигнализација била исправна и сл. бидејќи можи бил над брзината од знакот пред знакот, можи знакот е нејасен и неисправен, можи знакот бил затскриен од камион или автобус итн. па не бил виден.
Не ви се мешам во муабетов но сакам да споделам нешто во врска со ова 3км +/-, имам роднина која работи во суд, пред околу еден месец видела случај каде што човек бил уловен за пречекорување 1 км/ч, не сакал да се потпише, отишол на суд каде што била потврдена казната.
Е сеа како вели законот не знам, дали било ова правилно или не, пак ќе кажам не знам но работата со овој случај завршила на овој начин.
Не ви се мешам во муабетов но сакам да споделам нешто во врска со ова 3км +/-, имам роднина која работи во суд, пред околу еден месец видела случај каде што човек бил уловен за пречекорување 1 км/ч, не сакал да се потпише, отишол на суд каде што била потврдена казната.
Е сеа како вели законот не знам, дали било ова правилно или не, пак ќе кажам не знам но работата со овој случај завршила на овој начин.
Она што јас го кажувам е од мое лично искуство, не ми е целта да ги бранам џандарите.
Секогаш кога сум бил сопрен за брзо возење а сум сопиран неколку пати низ годиниве, сум возел најмаку 10 километри над дозволеното.
За твоја информација не сум полицаец и не сум на нивна страна туку кажувам како е навистина за разлика од тебе што се правиш дрвен адвокат а пред полицајците сигурно плачеш и се извинуваш.
Повторувам, секогаш кога ме сопреле сум возел над дозволената брзина. Дали други сопреле или не тебе ништо не ти менува. Ти си возел над дозволената брзина и затоа те сопреле, ако не си возел над дозволената брзина немало ни да те сопрат.
Инаку слободно опинај му се на полицаецот па тоа задоволство ќе те кошта многу повисока глоба и разговор со судијата за прекршоци на кој ама баш му е дојдено до приказните за презумпција на невиност.
Брзинометарот покажува повеќе од реалната вредност не затоа што се непрецизни туку пред се заради безбедност на возачот.
Доколку мислиш дека полицаецот не е во право, како што и претходно наведов, можеш да одиш и на суд. Полицајците се опремени со камери, за тоа ќе бидеш веднаш известен и снимката од разговорот со него како и снимката од твојот прекршок ќе биде користена како доказ кој нема тебе да ти биде од корист.
Случајот што го наведе во Австралија повеќе е исклучок отколку правило и со тоа ниеден полицаец не би се усудил да запре некоја крнтија за брзо возење, нив ги запираат за други работи.
Полицискиот радар мери постојано, но реагира и снима во моментот кога брзината 5 километри над дозволената. Ова го видов затоа што бев присутен кога радарот реагираше.
Секоја година поминувам илјадници километри како низ Македонија така и надвор и никогаш не сум имал проблем со електрониката, а многу пати полицајци ми ја мереле брзината, очигледно ти си имаш проблем со колата. Да беше така како што ти кажуваш досега еден куп производители на автомобили ќе ги тужеа производителите на радари.
И за крај, очигледно е дека ти не знаеш да возиш и затоа сите ти се криви почнувајќи од колата, патот, знаците и полицајците. Најдобро е или да користиш јавен транспорт или некој друг да те вози за да не ти бидат криви и бандерите, ендеците и возилата што возат на спротивната лента.
Ау, тебе ептен те жегнало нешто... а тоа цмиздрење изгледа се опишуваш себеси што си правел кога те запирале и сета ова глума тука ти е само вежба за следната средба со џандарите. Мене ниту ме знаеш ниту знаеш што ме мотивира да коментирам тука, ама претпоставувај си како сакаш, твое си е, имам попаметни работи отколку да се занимавам со тебе по цели денови.
Иначе, штом признаваш те запирале многупати и си брзал постојано, тогаш ти веќе не си за казна или за опомена за какво нешто изгледа наголемо дудлаш кога ќе те запрат, не, ти си за одземање на возачка и трајна забрана да возиш доживотно штом не си се реформирал да не брзаш, барем таму каде те фатиле.
Јас возам 18000-20000км годишно и не зборам од памет или колку да се правам на најјак и најпаметен.
Околу ова сето, кажав што имам, слободен свет е, секој си има право да си мисли и толкува како што сака. Иначе, фала ти за злите желби кон мене, не се љутам, напротив ти пожелувам да си се ослободиш од гневот во себе и станиш подобра личност, пред се за себеси ако не за другите и општеството.
Ја би ти препорачал, вака наоружан со знаење и факти, да браниш луѓе на суд што возеле брзо. Пари ке намлатиш. Дури и МВР да го тужиш, зашто ти го бунат компјутерот.
Можам само попатно да понудам мислења и општи совети, имам друга работа и занимација, ниту сум правник ниту адвокат, не можам со ова целовремено да се бавам.
А дали се повикал на правилникот, цитирано во писмен поднесок и со поднесена судска пракса со пресуди во тој смисол. Ако било само да кажи има можна грешка во мерењето џабе, треба наведување точно правилник по член и точно по службен весник, а помага и судска пракса.
Има еден куп пресуди од конечен второстепен суд, ги има на интернет страните на судовите, засега ми текнува само апелационен суд штип предмет ПРКЖ-322/18.
Ау, тебе ептен те жегнало нешто... а тоа цмиздрење изгледа се опишуваш себеси што си правел кога те запирале и сета ова глума тука ти е само вежба за следната средба со џандарите. Мене ниту ме знаеш ниту знаеш што ме мотивира да коментирам тука, ама претпоставувај си како сакаш, твое си е, имам попаметни работи отколку да се занимавам со тебе по цели денови.
Иначе, штом признаваш те запирале многупати и си брзал постојано, тогаш ти веќе не си за казна или за опомена за какво нешто изгледа наголемо дудлаш кога ќе те запрат, не, ти си за одземање на возачка и трајна забрана да возиш доживотно штом не си се реформирал да не брзаш, барем таму каде те фатиле.
Јас возам 18000-20000км годишно и не зборам од памет или колку да се правам на најјак и најпаметен.
Околу ова сето, кажав што имам, слободен свет е, секој си има право да си мисли и толкува како што сака. Иначе, фала ти за злите желби кон мене, не се љутам, напротив ти пожелувам да си се ослободиш од гневот во себе и станиш подобра личност, пред се за себеси ако не за другите и општеството.
Автоматски споено мислење:
Можам само попатно да понудам мислења и општи совети, имам друга работа и занимација, ниту сум правник ниту адвокат, не можам со ова целовремено да се бавам.
Од глупостите што ги истреска се гледа дека километражата што ја возиш е за една нула помала од таа што ја наведе и дека спаѓаш во онаа група на сељаци што ги дави каишот и ставаат лажњаци за да не им пишти сензорот и CD на ретровизорот за да го пореметат радарот кој наводно им го реметел компјутерот на колата. Ова со реметењето на радарот беше најголемата глупост што во животот сум ја слушнал. Дај те молам објасни ни како може еден обичен ласерски зрак кој го користи радарот да влезе под хаубата на возилото и да го поремети компјутерот. Можеби во тебе се крие некој нов Никола Тесла или Енрико Ферми.
Имаше така случај австралија, стига казна за крнтија стара кола дека возела 160. На суд се докажало дека возилото не е возможно да оди повеќе од 120. И сега?
Ova e tocno 100% mi go raskazhuvase istovo i bratuced od Melbourne pred godini!
A i sekoj Tachometer pokazhuva povejce od dozvolenoto!
Zatoa shto so zakon im e nalozheno na proizvoditelite Tochmetrite da ne Pokazhuvaat pomalce a povejce e seedno. Zatoa shto ako dojdi do Sudska postapka i bidi dokazhano deka e pogreshno poddesen proizvoditelot mora da gi snosi troshocite kako i kaznata shto e izrecena.
Kaj mene na Tacho 140km/h pokazhuva a Na navigacija 132 i na Fixnite Radari montirani po avtopati (ovde se so tolerancijata e -3%) nikogash ne me slikale.
Прашање:дали можам да извадам меѓународна возачка дозвола а притоа имам правосилна осуда на забрана за управување од 6 месеци меѓутоа ме немаат повикано од МВР да ја предадам т.е ми ја немаат впишано
Прашање:дали можам да извадам меѓународна возачка дозвола а притоа имам правосилна осуда на забрана за управување од 6 месеци меѓутоа ме немаат повикано од МВР да ја предадам т.е ми ја немаат впишано
Zavisi
Zavisi dali presudata od sudot ti e stignata do MVR. Dokolku e stignata I ubacena vo sistem - NE MOZES, bez razlika sto MVR seuste te nema povikano.
Благодарам
Пресудата ја зедов од пошта на 16-17 ти Јули е сега чекам од мвр да ме повикаат.
Затоа и прашувам да не вадам за џабе.
Ако е можно да извадам
Благодарам
Пресудата ја зедов од пошта на 16-17 ти Јули е сега чекам од мвр да ме повикаат.
Ако е можно да извадам
Благодарам
Ако е можно да извадам
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.