Ѓаволот-старата змија

Член од
1 октомври 2022
Мислења
302
Поени од реакции
586
Грешка си душо, Хепта воопшто не води живот за да биде спасен...или мислиш од мене, тебе и Алф ке се спаси кога ке засветли на небото во црните ноќи;)

Смртта е пат
Животот е патник

Душата е водич

Одговори му сега на Алф.
Нишо не те разбрав ти и сама не се разбираш, шо тебе мене и шо да му одговорам на алф :toe:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Хорус? Кај најде Хорус баш :)
Уф замисли да можев да бидат Heru-Behdeti :)
Хадит бе.Толку ги читам и употребувам вашите термини.И двете на Х:)
Да се поправам.
Ти си Хадит во Нуит или Нуит во Хадит?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.109
Поени од реакции
10.138
Нишо не те разбрав ти и сама не се разбираш, шо тебе мене и шо да му одговорам на алф :toe:
Ништо не разбираш а му се ссна на Алф наш голем маж.:)
Прашањето му беше - " Ти си душа во времето или време во душата"

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.121
Наместо да заморуваш членови, повели одговори на прашањата кои и се офтопик, пак забегувате од темата...
Ниту ѓаволот ве интересира ниту пак змијата...
Чудни луѓе сте... неверници, ни религијата не знаете да си ја испочитувате како што треба.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Што ги масираш верниците, одговори ти.

Член од
3 јануари 2023
Мислења
8.957
Поени од реакции
5.700
Ги прочитав сите постови на темава...
Од интерес, можеби нешто ново ќе научам.
... Слеп сум при очи...
Ги видов сите ликови на ѓаволот,
обвиен во обланди од „неразбирлив“ текст.
Дури, и на „ѓаволестото“ во мене ме упативте.
Но сега, за мене, сево ова станува премногу комплексно.
Се повлекувам овој момент во мојот свет,
светот кој исто така не го разбирам,
свет преполн со гревови, ама тоа е мојот свет.
...

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.109
Поени од реакции
10.138
Што ги масираш верниците, одговори ти.
Ај да одговорам кратко на твоето прашање, оти малку сум револтирана од дрскоста на Хепта што ме нарече дека сум неверник, а и да не бидеме веќе надвор од твојата тема.
Јас сум душа во времето.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.121
Ај да одговорам кратко на твоето прашање, оти малку сум револтирана од дрскоста на Хепта што ме нарече дека сум неверник, а и да не бидеме веќе надвор од твојата тема.
Јас сум душа во времето.
Пак си офтопик и цело време сте офтопик со расправање за кој како верува и останато. Затоа и ви реков дека ѓаволот без да му се гледаат нозете ве настранува од дискусијаат за да не го разоткриете вие тука, бидејќи сте многу јаки :)

Ете како започна темава:
Спомнуван во неколку книги, сатаната, старата змија, змеј, ѓавол преставен како божји противник,бунтовник кој ја мами целата вселена.
Во секој случај интересен лик, преставен со многу метафори и симболики.

Дали е човек, дел од човекот или надвор од него.Има тело или е дух, или и двете?

Што е или кој е според вас или филозофијата/верувањето кое го следите , тој страшен ѓавол?
Никој не спомна дека во други учења исто така има симбол за змијата, змејот, а не е ѓавол како во еврејскиот мистицизам и учење... или како што тука некои си го разбираат како библиски учења :)

Слично како на истокот, не носат иста боја при жалост како во Македонија - така да и други симболи не се тоа што не учат некои дека се...

Последно уредено:

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.399
Поени од реакции
4.769
Пак си офтопик и цело време сте офтопик со расправање за кој како верува и останато. Затоа и ви реков дека ѓаволот без да му се гледаат нозете ве настранува од дискусијаат за да не го разоткриете вие тука, бидејќи сте многу јаки :)

Ете како започна темава:

Никој не спомна дека во други учења исто така има симбол за змијата, змејот, а не е ѓавол како во еврејскиот мистицизам и учење... или како што тука некои си го разбираат како библиски учења :)

Слично како на истокот, не носат иста боја при жалост како во Македонија - така да и други симболи не се тоа што не учат некои дека се...
...од овој коментар произлегува едно прашање: Дали се светите писанија резервирано место во Рајот(или како се се нарекува по писанијата),или истите се само поттик за делување и размислување за човека во насока на еден исполнет и мирен живот(и после животот)?
...btw,низ историјата пристапот до информации и сознанија за одредени теми бил многу тежок,затоа луѓето со таков ексклузивитет биле означени како мудри и паметни :)
...но денеска секој ги има(или може да ги има)информациите за помалку од една минута...што не значи дека сме попаметни нели?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.109
Поени од реакции
10.138
...од овој коментар произлегува едно прашање: Дали се светите писанија резервирано место во Рајот(или како се се нарекува по писанијата),или истите се само поттик за делување и размислување за човека во насока на еден исполнет и мирен живот(и после животот)?
...btw,низ историјата пристапот до информации и сознанија за одредени теми бил многу тежок,затоа луѓето со таков ексклузивитет биле означени како мудри и паметни :)
...но денеска секој ги има(или може да ги има)информациите за помалку од една минута...што не значи дека сме попаметни нели?
Може ли ти прв да си дадеш одговор на прашањето:)
сегахептапаккемрчи

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.399
Поени од реакции
4.769

Kajgana Shop

На врв Bottom