Навивачки групи во Македонија!

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
11 април 2023
Мислења
2.167
Поени од реакции
7.283
Член од
11 март 2023
Мислења
1.451
Поени од реакции
1.887
Цртањето на графити, е показател на кое ниво е припадноста на членовите кон групата, и секако говори за сериозниот пристап кон активностите, од страна на групата за време на паузата.

Тие дечки, ниту се професионални цртачи, нит бутур. Го прават тоа бидејќи чувствуваат потреба, а тоа е најважното. Еве, за пример ќе ги земам "Чкембари Баир". Децата реално немаат појма од цртање, секој графит им е "сачувај боже"..Но, секогаш ќе ја имаат мојата поддршка за трудот и посветеноста. Замисли да размислуваа дали ќе утнат 1cm или не..никогаш немаше ниту да направат графит. Прогресот доаѓа со работа, не со коментирање!

Можам да зборам конкретно за мојата група - Комити Запад. Минатата година групата донесе иницијатива за време на летото, за цртање на графити. Буквално, во сите населби одекна акцијата. Гледав деца кои не знаеа да цртаат, ама имаа желба и научија многу. Оваа година, сами, без било каква иницијатива направија дваесетина графити, само во месец јуни. Се надевам дека ми ја разбираш поентата. Поздрав.
Напишав подолг текст, го избришав пошто очигледно постои едноумие и не се сфаќа главната поента. Цртање на млади дечки секогаш го имало и секаде постои, и кај Чкембари, и Рибари, и Комити, и Лозари...Ова е друго, барем за мене, е не така лабава темата графити. @Saber Rider кој што ти лајкнал, цела година е активен иницијатор Комити да си најдат поквалитетен фотограф. Истото е и ова, не знам која генерација си, направи споредба графит на било која навивачка група што сме го цртале пред пр. 14-15 години (без прожектор и најчесто со спреј), и графит од сега. Тие графити се икони, без разлика која навивачка група, и никој не ги чепка бидејќи имаат голема сентиментална вредност за сите, и младо и старо. Сега што се прави? Дизајнерот го скицира графитот, се зема прожектор, боја и четки, одат 4-5 души, го цртаат ѕидот во 2 часа и толку. Ниту детали, ниту посветеност, ниту некоја посебна порака, ниту естетика, прекопиран дизајн од некоја странска група... Се е сведено на квантитет, а квалитетот е редок. Ме мрзи да пишувам, верувам ме сфати. Поздрав.

Член од
2 февруари 2023
Мислења
124
Поени од реакции
696
Напишав подолг текст, го избришав пошто очигледно постои едноумие и не се сфаќа главната поента. Цртање на млади дечки секогаш го имало и секаде постои, и кај Чкембари, и Рибари, и Комити, и Лозари...Ова е друго, барем за мене, е не така лабава темата графити. @Saber Rider кој што ти лајкнал, цела година е активен иницијатор Комити да си најдат поквалитетен фотограф. Истото е и ова, не знам која генерација си, направи споредба графит на било која навивачка група што сме го цртале пред пр. 14-15 години (без прожектор и најчесто со спреј), и графит од сега. Тие графити се икони, без разлика која навивачка група, и никој не ги чепка бидејќи имаат голема сентиментална вредност за сите, и младо и старо. Сега што се прави? Дизајнерот го скицира графитот, се зема прожектор, боја и четки, одат 4-5 души, го цртаат ѕидот во 2 часа и толку. Ниту детали, ниту посветеност, ниту некоја посебна порака, ниту естетика, прекопиран дизајн од некоја странска група... Се е сведено на квантитет, а квалитетот е редок. Ме мрзи да пишувам, верувам ме сфати. Поздрав.
Доколку сакаме напредок потребно е да бидеме во чекор со времето, не мора за секој сегмент али некогаш можеме да ја искористиме технологијата на наша страна. Замисли во 2023 да се прават графити како во 2009. Ајде да ги разгледаме фактите колку е по благ пристапот на граѓаните и немање на никакви проблеми баш поради тоа што имаат низ цел град примери дека тоа што се реализира ќе биде нешто убаво и корисно? Се работи за украсување на твојот град, твоето маало зар нема да пристапиш кон најдобриот начин да знаеш дека ќе имаш нешто убаво, кое ќе го гледаш секој ден? Да капирам дека првите графити цртани во тоа време и со тие средства, сопствена умешност имаат огромна тежина (дури лани ребрендиравме еден таков до детал) А тоа дека се потребни два - три саати е тука си грешка. Чисто околу тоа дека е квалитетот редок... Карпош со жолти букви логото на Вардар и еден непотребен детал буквите инспирирани и преработени од знамето Страст изработена кирилична верзија на фонтот. Извлечи поенти, капирам за штампани знамиња и губење идентитет, гугл дизајни ама за добро осмислени работи кој се прецизно реализирано зашто да не се корисити прожектор.

Член од
19 август 2010
Мислења
4.131
Поени од реакции
10.209
На оваа тема увек мора да се појави некоја љубоморна пичка која непотребно кења на успешно работење на противничка група. Со комплекс и плукање ништо не се постигнува.

Последно уредено:

KU4E

Професионален Србоман
Член од
24 јуни 2023
Мислења
42
Поени од реакции
25
И во Лисиче,летото е црвено - црно!
Ќе правите нешто кон Чаир натака или? Не е провокација, сериозно прашање, со тоа би се проверила сериозноста на Комити(не, не сум Чкембар)

Член од
1 октомври 2022
Мислења
78
Поени од реакции
343
Ќе правите нешто кон Чаир натака или? Не е провокација, сериозно прашање, со тоа би се проверила сериозноста на Комити(не, не сум Чкембар)
Каде поточно мислиш "кон Чаир" ? И по која сонова дека по тоа би се проверила сериозноста ? Многу забегувате еј.....

Член од
26 март 2022
Мислења
246
Поени од реакции
774
Каде поточно мислиш "кон Чаир" ? И по која сонова дека по тоа би се проверила сериозноста ? Многу забегувате еј.....
Ако не си од Скопје, па би рекол и од другата страна страна на Вардар, генерално не се знај како е ситуацијата со Македонци во тој дел од градот. Топанско поле, Бутел 1 и 2 имат доста наши. Имат Комити некоја подгрупа или графити натака, јас барем не сум видел во ланските или годинашниве акции.

Член од
27 ноември 2021
Мислења
480
Поени од реакции
3.018
А што си ти инспектор некој за да проверуваш сериозност?

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.094
Поени од реакции
74.886
Ако не си од Скопје, па би рекол и од другата страна страна на Вардар, генерално не се знај како е ситуацијата со Македонци во тој дел од градот. Топанско поле, Бутел 1 и 2 имат доста наши. Имат Комити некоја подгрупа или графити натака, јас барем не сум видел во ланските или годинашниве акции.
Топанско поле скоро и да нема македонци веќе. Општо во Чаир како општина бројот на македонци е многу мал (5357 од 62586 во општината по пописот, претпоставувам дека од 6226 што не се попишале, бар уште 1500 се македонци, значи околу 7000 од 62586). Која би била поентата да се цртаат графити на место каде што или немаш членови или нивниот број се брои на прстите од едната рака? Тоа е главната населба на нашите градски ривали, така што прашањето на членот погоре е тотално бесмислено. Како да рече зошто Шверцери не нацртаат графит во Ѓорче на пример.

Комити имаат членство од Бутел 1 и Радишани, како помакедонски населби. Во Радишани се нацртаа 5-6 графити овие година и пол.

Последно уредено:
Член од
7 август 2011
Мислења
4.974
Поени од реакции
15.283
Графитот ќе биде искречен / ишкртан инстантно. Зошто воопшто би се цртал графитот? За мене целта на графитите е да обележат територија и да градат вардаров идентитет во населбите каде што се цртаат, а со тоа и да привлечат нови навивачи на Вардар. Сигурно хамза и муџо нема да дојдат на Запад, па таму да цртаме графити. Македонци во тие населби речиси и да нема веќе.

Член од
21 јануари 2019
Мислења
175
Поени од реакции
139
Графитот ќе биде искречен / ишкртан инстантно. Зошто воопшто би се цртал графитот? За мене целта на графитите е да обележат територија и да градат вардаров идентитет во населбите каде што се цртаат, а со тоа и да привлечат нови навивачи на Вардар. Сигурно хамза и муџо нема да дојдат на Запад, па таму да цртаме графити. Македонци во тие населби речиси и да нема веќе.
Za koi naselbi mislis?

KU4E

Професионален Србоман
Член од
24 јуни 2023
Мислења
42
Поени од реакции
25
А што си ти инспектор некој за да проверуваш сериозност?
Не бе шефе,не реков вие да направите графит у сред Чаир, тоа стварно нема логика.Ама у тој дел каде што постојат и шверцерите, или добар пример што го даде дечкото Бутел, вие ваљда имате некоја подгрупа у тој дел на градот?Па би бил ред да се направи некој графит што ке ги боде очи на шверцерите.
Автоматски споено мислење:

Za koi naselbi mislis?
За жал, ја се помалку гледам Македонци од оваа страна на Вардар...

Член од
26 март 2022
Мислења
246
Поени од реакции
774
Топанско поле скоро и да нема македонци веќе. Општо во Чаир како општина бројот на македонци е многу мал (5357 од 62586 во општината по пописот, претпоставувам дека од 6226 што не се попишале, бар уште 1500 се македонци, значи околу 7000 од 62586). Која би била поентата да се цртаат графити на место каде што или немаш членови или нивниот број се брои на прстите од едната рака? Тоа е главната населба на нашите градски ривали, така што прашањето на членот погоре е тотално бесмислено. Како да рече зошто Шверцери не нацртаат графит во Ѓорче на пример.

Комити имаат членство од Бутел 1 и Радишани, како помакедонски населби. Во Радишани се нацртаа 5-6 графити овие година и пол.
Топанско повеќе беше нафрлено во муабетот. Мада како населба делумно е во Општина Бутел, веќе ако тераш муабет за попис. Повеќе се интересирав за Бутел 1 и 2 како мешани населби, дали е групата е присутна со подгрупи и со графити. За Радишани не се ни интересирам, генерално е со Мк население.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom