Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
па солидна ти е конфигурацијава, само и РАМ ти треба, побрз рам нешто 3600 мегахерци да биде. Иначе кулер обавезно, со тој сток кулер на АМД системот нема да ти е стабилен. Можеш да идеш со bequiet Dark Rock 4.
РАМ-от го имав кликнато ама не го регистрирало.
Еве ја со препорачаниот кулер, само веројатно ќе бидат од друга продавница ако ги има на лагер.
1687096136469.png

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.256
Поени од реакции
43.006
Еве ја со препорачаниот кулер, само веројатно ќе бидат од друга продавница ако ги има на лагер.
Прегледај го приврзокот 381955
па добра ти е, само да ја провериш плочата што ќе ја земаш да видиш дали рамот е компактибилен. Види тоа на страната официјална има податоци.

Пошто модерниве плочи не го примаат секој рам добро, може да имаш проблеми со стабилност.

И не знам дали виде, можеш да идеш со послабо напајање ако не ставаш графичка 600 вати ќе ти брка работа.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
па добра ти е, само да ја провериш плочата што ќе ја земаш да видиш дали рамот е компактибилен. Види тоа на страната официјална има податоци.

Пошто модерниве плочи не го примаат секој рам добро, може да имаш проблеми со стабилност.

И не знам дали виде, можеш да идеш со послабо напајање ако не ставаш графичка 600 вати ќе ти брка работа.
Ќе проверам околу компатибилност пред да ги земам.

Засега немам намера да ставам графичка, но не ми е проблем да платам некој денар повеќе на старт за да може да надградам во иднина.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
877
Поени од реакции
1.336
Прегледај го приврзокот 381955
Составуав build пред една недела, мислам дека можиш да зачуваш некој денар ако земиш Kingstone SSD имаше промоција во Anhoch и Setec, за помалце пари со исти перфоманси (моево што го зедов е со брзина 7000mb/s), исто така мислам дека е overkill 5000ден за кулер, имаш доста солидни Cooler Master до кај 2.5-3к.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Составуав build пред една недела, мислам дека можиш да зачуваш некој денар ако земиш Kingstone SSD имаше промоција во Anhoch и Setec, за помалце пари со исти перфоманси (моево што го зедов е со брзина 7000mb/s), исто така мислам дека е overkill 5000ден за кулер, имаш доста солидни Cooler Master до кај 2.5-3к.
Претпоставувам дека е ова?
На хартија изгледа добро (дури и подобро од Самсунг), иако досега од Кингстон имам користено само лоу баџет ССД, не сум ги пробал на нешто што ќе има доста записи (тука рачунај 4 пц ќе пуштаат скрипти константно преку цел ден, затоа го бирав Самсунгот).

Имаш искуство со некој кулер специфично?

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
877
Поени од реакции
1.336
Претпоставувам дека е ова?
На хартија изгледа добро (дури и подобро од Самсунг), иако досега од Кингстон имам користено само лоу баџет ССД, не сум ги пробал на нешто што ќе има доста записи (тука рачунај 4 пц ќе пуштаат скрипти константно преку цел ден, затоа го бирав Самсунгот).

Имаш искуство со некој кулер специфично?
Да, тоа SSD го зедов и можам да ти кажам дека го покренува OS за околу 10~ секунди откако ќе го уклучам PC-во.

Зедов Cooler Master MA410P од Setec за 2100 денари и Cooler Master SICKLEFLOW 120, вториов (800ден) кулер наводно бил како издув на воздухот кој го лади првиот кулер и ми беше препорачано така да го составиме од батето во ИТ во Setec. На high performance воопшто не ни крева температура процесоров.

https://setec.mk/index.php?route=product/product&product_id=22782&search=coolermaster+masterbox+mb520 - Case
https://setec.mk/index.php?route=product/product&product_id=34422 - процесор (стварно чуда прави со новава 3d технологија, багатела за парите)
https://setec.mk/index.php?route=product/product&product_id=23703 - кулер

Имав порачано компоненти од Anhoch ама ти ми ставија фиксна цена како што е на страницата, а во Setec кога правиш build, ќе ти намала на цена драстично, мислам дека зачував 4-5К денари од Setec со попуст и им ја откажав нарачката на Anhoch.

Башка тоа, Anhoch "не смееле" да ти го состават build-от, а во Setec бесплатно ти го составуваат и каков cable management ми направија уфф, буквално свршив кога го видов куќиштето ми спасија доста главоболка за тоа

Исто така би ти препорачал да го земеш Ryzen 7 5800x3d наместо 9ката ради новава 3d технологија, иначе истата матична ја имам B550 брка работа скроз

1687099656058.png

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.256
Поени од реакции
43.006
дај бе, Кингстон споредува со Самсунг EVO. Не за џабе е тоа поскапо. Квалитетот што го нуди Самсунг кога се работи за ССД е најдобар на пазарот.

Друга работа кулерот, па штом планираш да го цедиш процесорот нон стоп треба да го имаш најдоброто ладење а не некое кулерче од 1.000 денари.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
877
Поени од реакции
1.336
дај бе, Кингстон споредува со Самсунг EVO. Не за џабе е тоа поскапо. Квалитетот што го нуди Самсунг кога се работи за ССД е најдобар на пазарот.

Друга работа кулерот, па штом планираш да го цедиш процесорот нон стоп треба да го имаш најдоброто ладење а не некое кулерче од 1.000 денари.
Плаќаш едино дека е тивок, DarkRock-от има 1500rpm а Cooler Master-он 2000 rpm, overrated asf

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Да, тоа SSD го зедов и можам да ти кажам дека го покренува OS за околу 10~ секунди откако ќе го уклучам PC-во.

Зедов Cooler Master MA410P од Setec за 2100 денари и Cooler Master SICKLEFLOW 120, вториов (800ден) кулер наводно бил како издув на воздухот кој го лади првиот кулер и ми беше препорачано така да го составиме од батето во ИТ во Setec. На high performance воопшто не ни крева температура процесоров.

https://setec.mk/index.php?route=product/product&product_id=22782&search=coolermaster+masterbox+mb520 - Case
https://setec.mk/index.php?route=product/product&product_id=34422 - процесор (стварно чуда прави со новава 3d технологија, багатела за парите)
https://setec.mk/index.php?route=product/product&product_id=23703 - кулер

Имав порачано компоненти од Anhoch ама ти ми ставија фиксна цена како што е на страницата, а во Setec кога правиш build, ќе ти намала на цена драстично, мислам дека зачував 4-5К денари од Setec со попуст и им ја откажав нарачката на Anhoch.

Башка тоа, Anhoch "не смееле" да ти го состават build-от, а во Setec бесплатно ти го составуваат и каков cable management ми направија уфф, буквално свршив кога го видов куќиштето ми спасија доста главоболка за тоа

Исто така би ти препорачал да го земеш Ryzen 7 5800x3d наместо 9ката ради новава 3d технологија, иначе истата матична ја имам B550 брка работа скроз

Прегледај го приврзокот 381957
Ќе видам дали го имаат процесорот од каде што планирам да нарачувам, а за составување и попуст ќе средам.

Благорадност и до двајцата!

C

confusion

Гостин
Супер ти е конфата Лестер, само немој да идеш со Кингстон пред Самсунг, никако, Самсунг ЕВО ти е бог и батина кога се работи за ССД.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.756
Поени од реакции
5.510
Дечки, бидејќи не сум таму и сум малку зарѓан со харвер за десктопи, дајте совети што би било најдобра комбинација за да може да држи 4 до 5 виртуелки на кои секоја ќе има дедицирани минимум 8гб рам. Планот ми е да се користи за сервер каде што ќе пристапуваат 4-5 луѓе во исто време.
Исто ќе ми треба и некаков упс што би држел барем 3-4 саати во случај на пад на струја.
Софтверот што се користи нема потреба од графичка, користи само процесор и рам.
Барај NUC обично идат со некој стоk процесор без графичка и поддржуваат доста рам. Одлично за домашен сервер

плус гледам бараш нешто што константно ќе прави пиши/бриши на него. Зашто тогаш Ссд?

Последно уредено:
Член од
22 август 2015
Мислења
74
Поени од реакции
34
Добро бе, еден пишал cpu кулери по rpm се споредувале, друг му препорачува мобилен процесор за 5 виртуелки...

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Барај NUC обично идат со некој стоk процесор без графичка и поддржуваат доста рам. Одлично за домашен сервер

плус гледам бараш нешто што константно ќе прави пиши/бриши на него. Зашто тогаш Ссд?
Мислам дека се поретки мк, особено тешко да најдеш со помоќни процесори и затоа ги имам тргнато од математика. Немам време да нарачувам од computer universe, ми треба за на фирма и за 1 недела од сега да биде склопен/инсталиран и да почне да се користи, плус не сум сигурен колку ќе брка работа.
ССД бидејќи ќе се користи апликативно, ми треба поголема брзина на подигање, базите се лоцирани на друг сервер, овој е повеќе за тестирање и за чистење на податоците (ексел, скрипти, и плус уште 2 други апликации).

Член од
17 мај 2016
Мислења
3.676
Поени од реакции
4.155

Kajgana Shop

На врв Bottom